За професор Снейп | webcafe.bg
Webcafe

За професор Снейп

Цветина Геновска
14.01.2016, 17:46 (обновена 14.01.2016, 18:38)
снейп, алън рипман

Снейп разполага с цялото време на света, с цялата Вселена, за да открие онази отвара, която може да се превърне един ден във Философския камък.

Добър вечер, г-н Потър." - от екрана прозвучава един плътен и дълбок мъжки глас, а думите се нареждат една след друга бавно и равно.

Това е Сивиръс Снейп, а аз съм още студентка и гледам „Хари Потър и философският камък"...

След това завинаги останах в Хогуортс.

„Познавах" актьора Алън Рикман много добре - бях го гледала в няколко филма и ми беше изключително интересен. Брилянтен. Започнах трескаво да чета книгите за малкия магьосник и неговия свят една след друга, очаквах с детска нетърпеливост всеки следващ роман от поредицата и се чувствах като мътнороден.

Образът, които остави огромен отпечатък в цялото усещане за магьосниците и магията, която успява да задържи детето в порасналия вече човек, беше Алън Рикман. До такава степен, че си представях как именно той, с този неповторим глас и магнетично присъствие ми чете поредицата, седнал да голям люлеещ се дървен стол, облечен в традиционната черна мантия на Снейп, изричащ думите така, сякаш часовник отброява секундите.

Във всеки момент от книгата виждах и чувах Алън Рикман като професор Снейп. За феновете на Хари Потър едва ли има някой друг, който да изиграе тази роля толкова магнетично.

Във всеки момент, в който Снейп се появяваше на екрана, сякаш всичко друго изчезваше, оставаше само той - с безизразното си лице, категоричност и твърдост в изказа и някаква особена топлина и мекота в гласа.

Неслучайно Рикман е избран да изиграе Снейп - точно заради тази особена нотка в гласа му, въпреки привидно лошия му нрав, ние, зрителите, трябва да усетим, че просто няма как той да е големият злодей. Сякаш самият той иска да ни подскаже, че е смелият, великолепен и жертвоготовен герой, когото на финала на книгата и на филма обичаме с цялото си сърце.

В един момент Рикман става друг, Снейп става друг - романтичен, грижовен, закрилящ, обичащ. Сякаш да се напише е по-лесно, отколкото да се изиграе. От един миг нататък не спираш да се питаш как е възможно това да бъде изиграно толкова точно и силно от един човек.

Може, да, защото Рикман е магьосник, истински магьосник.

Говоря за книгите и за филма едновременно, защото всеки истински фен си спомня, че книгите излизаха една по една, а след всяка от тях следваше съответният филм. Така животът се оказа „белязан" от огромната, въздействаща сянка на Хогуоргс и всеки един от героите.

Алън Рикман, този истински британец, с уникален акцент и неповторим глас, с блестящото си присъствие на екран, остава завинаги сред любимите ми артисти с всички образи, които пресъздава, но най-вече - със Сивиръс Снейп.

Сега си представям Снейп в своя мистериозен кабинет, прави загадъчна отвара и я записва грижливо в "Дневникът на нечистокръвния принц". Но този път не в Хогуортс, който ни завладяваше от екрана. Този мистичен кабинет е на небето и Снейп разполага с цялото време на света, с цялата Вселена, за да открие онази отвара, която може да се превърне един ден във Философския камък.

Всеки път, в който гледам филмите за Хари Потър, той ще оживява отново, облечен в черна мантия, размахващ пръчка срещу злото.

За професор Снейп - всички пръчки горе!

Oще: lifecafe  актьор  алън рикман  дневникът на нечистокръвния принц  знаменитости  кино  модни тенденции  почина алън рикман  пътувания  сивиръс снейп  снейп  филми  фотогалерии  хари потър 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

3 MarkModel13 | 15.01.201610:43

Един по един си отиват героите от моето детство - и положителни, и отрицателни. После ще дойде ред на героите от моето съвремие. После...Живот се нарича това, нали така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 15.01.201608:27

"очаквах с детска нетърпеливост всеки следващ роман от поредицата и се чувствах като мътнороден." - И тая, последната дума извадена от контекста на книгите за Хари Потър звучи ужасно.
Голям актьор, който за истинските киномани не е само и единствено професор Снейп.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 14.01.201619:00

За професор Снейп - всички пръчки горе!
---
Как звучи това само...
Като го извадим от контекст, де.

Жалко, че Рикман ще бъде запомнен най-вече с тая роля, обаче. Така и не гледах филмите за Хари Потър, всъщност, но, макар че със сигурност ролята е прекрасна, просто...
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.