Как да бъдете реномиран журналист в България | webcafe.bg
Webcafe

Как да бъдете реномиран журналист в България

5347688Антония Антонова
08.11.2016, 13:27 (обновена 09.11.2016, 10:23)
Атака на журналисти в парламента

Снимка: © Явор Николов

Не върви от 20 години да работите всячески, за да се отъркате във властта и сега изведнъж да го раздавате излишно скромно. Нека всички са наясно, че сте си пили ракията заедно не веднъж и два пъти.

Неслучайно журналистическата професия е една от най-желаните професии у нас. Първо, не се изисква специална подготовка, за да запишете тази специалност в университета. Второ, ако сте достатъчно амбицирани и напористи, един ден може да ви дават по телевизора и да бъдете наистина известни.

Трето, срещате се с влиятелни хора и си говорите с тях. Четвърто, изглеждате сякаш наистина се занимавате с нещо важно и смислено. Поне в очите на съученици и съседи. И още, и още.

Ползите са наистина неизброими, но все пак има и конкретни изисквания, за да бъдете добри в журналистическата професия в България. Ето някои от тях:

Питайте опечалени хора как се чувстват

Професията изисква непрекъснато да търсите житейски трагедии и да ги представяте на аудиторията по възможно най-натуралистичен начин.

Тъй като за съжаление няма как да показвате трупове от катастрофи в близък кадър, заложете на опечалените близки.

Всеки ден все някой някъде умира. Това е вашият шанс!!!! Отидете при най-близкия роднина на покойника и му задайте въпроса "Как се чувствате" ДО ТРИ ДНИ след печалното събитие.

Питайте дали може да снимате на погребението. Ако не позволят, използвайте стажанти от първи курс журналистика за статисти в мрачна възстановка на Софийски централни гробища.

Впечатлявайте се видимо от хора с криминален профил

Направете поредица от интервюта и кратки филми с всички бивши жени/любовници/извънбрачни деца и съседки на големите покойни гангстери от тъмните години на прехода.

Бъдете по-наясно с групировките от онова време, отколкото с международното положение в момента.

Канете в студиото си автори на обещаващи бъдещи бестселъри, посветени на мутри и борци.

Демонстрирайте респект, особено ако човекът срещу вас е с криминален профил и/или е близък/роднина на човек с такъв профил, бил той жив или мъртъв. Смятайте това за нормално и важно.

Говорете непрекъснато за схеми, далавери и задкулисни договорки с нескрит ентусиазъм. Подигравайте се на хората с ценностна система и отправяйте ксенофобски намеци за тяхната сексуалност.

Говорете си на "ти" с гости и събеседници

Особено ако са политици и/или крупни бизнесмени. Едно е да кажете "Добър ден, господин Сидеров", съвсем друго е "Здравей, Волене" и да скръстите бедро връз бедро.

Не върви от 20 години да работите всячески, за да се отъркате във властта и сега изведнъж да го раздавате излишно скромно. Нека всички са наясно, че сте си пили ракията заедно не веднъж и два пъти.

Все пак няма нищо лошо в това, в свободна страна живеем. А вече дали и друго е имало помежду ви, само вие си знаете. Сериозните журналисти не коментират личния си живот.

Обяснявайте просто нещата, така че "хората да разберат"

Изобщо идеята, че аудиторията ви е формирана от много прости хора, трябва да е непрекъснато застъпена под формата на подканващото "да обясним за зрителите".

Отделяйте ценно ефирно време за тази цел и дръжте особено много на това езиковото ниво да не преминава над един определен речников минимум.

Не канете хора, които използват сложни думи и дълги изречения. Заложете на сигурните събеседници, които каните всяка седмица и чийто език е близък до този на народа.

Интересувайте се от махленската страна на нещата

Особено ако нищите политически теми. Винаги на първо място трябва да питате своя събеседник какво мисли той за изказването на еди кой си по негов адрес.

Не се свенете да го прекъснете, точно когато коментира новини, свързани с бежанската криза и отношенията на България с Турция. Не забравяйте, че от първостепенно значение е да сте разбираеми за аудиторията.

Пуснете му видео, в което някой го е нарекъл "жалък соросоид" и го накарайте да коментира това. Важно е.

Прекъсвайте събеседника, просто защото е яко

Поканете човек в студиото и започнете да му се карате. Дори темата на разговор да е "Дамските превръзки: рискове и ползи", важното е да не давате възможност на госта да довърши изречението си.

По този начин демонстрирате характер и будите възхищение у лоялната си аудитория, а именно - хора от малки населени места без кино и театър, които гледат телевизия за развлечение, докато жена им им налива ракия.

Говорете бавно, леко запъхтяно, правете дълги паузи

Като в индийски сериал. Тонът и интонацията са от особено значение за постигането на желания ефект. Имиджът на реномиран журналист няма да ви падне от небето.

Ясно е, че не можете да говорите каквото си искате, така че заложете на формата, а не на съдържанието.

Трябва да звучите леко мудно, особено ако темата е гореща. Сякаш сте толкова врели и кипели в тия неща, че вече ви е леко отегчително да ги обсъждате, просто всичко ви е ясно до болка, но дългът си е дълг...

Бъдете секси

Не е нужно да показвате бедро, въпреки че не е зле като идея. В голяма степен посоченото в горната точка ще ви е от полза.

Бавният, леко запъхтян глас като по импулсен еротичен телефон от 90-те, съчетан с предизвикателен, вторачен поглед, дълги паузи и многозначителни усмивки, специфичен захват на микрофона - това е формулата!

Всеки път, когато от вас се очаква да реагирате с адекватен въпрос по сериозна тема, просто вкарайте сексапила и кажете каквото и да било с провокативна осанка.

Хем оставяте усещането, че сте смели, дръзки и безкомпромисни, хем не си навличате неприятности с прояви на излишен професионализъм...

Oще: анализи  българска журналистика  журналисти  индийски сериал  политика  предавания  публицистика  телевизия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

13 Mako | 19.11.201614:59

Liya | 19.11.201612:02
Когато прочета толкова много глупости на квадратен сантиметър, разбирам, че авторката няма никаква връзка с журналистиката.
------------------------------------------

Добро попръцване - разлютено и компетентно едновременно! Без да съм фен на авторката, мога ли да попитам кое от наблюденията й можете да дефинирате като очевидна "глупост"? Междувременно, бихте ли обяснили каква е Вашата връзка с журналистиката, че да преценим основанията за направените колосални заключения!
Пробвайте се да отговорите, ако посмеете Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

12 Palma Kaktusova | 19.11.201612:37

Статия за Карбовски?! Без секси излъчването, разбира се. За сметка на това пък ЛЪЩИ Кул
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.11.2016, 11:58

11 Liya | 19.11.201612:02

Когато прочета толкова много глупости на квадратен сантиметър, разбирам, че авторката няма никаква връзка с журналистиката. Това са повърхностни разсъждения на човек, който гледа нещата отстрани, като наблюдател не като участник. Съвет – не се изхвърляйте да обяснявате нещо, за което нямате никаква представа, че много ви личи. Да си споделяш публично мислите, не те прави журналист. Мнозина така се подхлъзнаха и самообявиха за журналисти, без въобще да са помирисвали тая професия. А това е професия, при това нелека.
Да дращиш „5 начина да сте най-смотаният на купона, 10 причини, по които ви личи е сте аутсайдер” - предишните напъни на авторката преди уеб кафе, в които явно разказва за нерадостния си житейски опит, не е като да пишеш сериозни анализи, или да отразяваш политически събития от мястото на събитието. За неможенето остава провинциалното хейтърство – теми си намираш виждам.
Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

10 kakao | 09.11.201612:35

Напълно точна картинка на журналиститката в България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

9 rare case | 09.11.201610:38

Писмото публикувано в www.marica.bg - Писмото, което разкри грозната нечестна атака срещу Онкото (ОБНОВЕНА)
Собственърчните показания на пациентката обръщат атаката срещу Онкото на 180 градуса
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

8 Дракон с кисело зеле | 08.11.201622:15

въпросната жена е написала собственоръчно обяснение, как е притискана от Нова телевизия да злепоставя лекарите.
---
Може ли линк, че ми стана интересно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2011, 01:49

7 Very Bastard | 08.11.201622:04

Виктория Пенелопова 07 , само да вметна ! Лично бях свидетел какви батакчии са сладурите там . Тъща ми и бяха лепнали такава диагноза , че ако и я бях показал направо щеше да хване къра . Пълен пунтаж , но с мнение за лъчетерапия и оле мале. Изисках биопсиите (които съм платил ! ) и поисках второ мнение и ох изненада .Ма то, малко ама хич няма нищо общо с големия северен елен . Докато се лутах в този батак разговарях с много хора (то като си по опашки се стимулират социалните контакти ) и в 50 на 100 от случаите бяха на нашата гара т.е. след ревизия се оказва абсолютно елементарен случай . Та така . Не казвам , че всички са такива , но за мен лично статистиката е меко казано притеснителна .
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

6 Виктория Пенелопова 07 | 08.11.201621:40

сдг,преди да се изявяваш, моля, прочети последните новини, че въпросната жена е написала собственоръчно обяснение, как е притискана от Нова телевизия да злепоставя лекарите. За твое нещастие, сдг, познавам лично лекаря, който прави тези операции и ти казвам в прав текст, че е уникален човек и специалист. Звучи ти стерилно, но не знам как да ти го кажа по друг начин. Много жени са с отрязани гърди, това е медицина, а не Вип -бръдър или реферерендума на Слави. Ако те кефи да си в отбора на оплювателите, давай, не се бой. Само ти казвам, че никак, ама никак не си прав! Бесен
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 11.07.2013, 09:13

5 сдг | 08.11.201621:14

Много интересна статия,но предлагам на коментиращите да не намесват случая с онкодиспансера,защотото ако са на мястото на жената с отрязаната гърда,няма да са толкова благосклонни към този който я отрязал.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 08.11.201619:09

"Реномиран" в заглавието трябваше да бъде в кавички. Изброеното е описание на средно статистическия журналист в БГ. Това, всъщност, е списък на нещата, които един журналист НЕ трябва да бъде.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.