Прави са тези, които са повече | webcafe.bg
Webcafe

Прави са тези, които са повече

Николай Слатински
29.04.2014, 14:16 (обновена 29.04.2014, 14:43)
слатински

Децата ни са емигранти

Мой приятел постоянно и добронамерено ми чете лекции за необходимостта да гледам по-оптимистично на нещата, че съм бил песимист. Но...

- От една страна песимистът е реалист, който не вижда поводи за радост на хоризонта.

- От друга страна по-добре човек да е песимист, отколкото оптимист, защото когато всичко се разпада, песимистът казва, че по-лошо от това не може да бъде, докато оптимистът казва - може, може

- От трета страна друг приятел се шегува, че изобщо не е песимист, а просто се страхува от бъдещето.

- И от четвърта страна, поставянето на диагнозата не е песимизъм, а обективна констатация.

Помислих си това, когато прочетох, че у нас едни хора са прогонили от къщата им други хора, само защото са различни.

Но не си го помислих само за това. А и защото всъщност какво се случва у нас през последните десетина (добре - петнадесетина, окей - двадесетина) години?

Случва се същото:

Едни хора, решили да си живеят в кочинката, чрез тарикатлъка, при очакванията пак държавата да ги обгрижва, с гласуването си за политически отпадъци, за фиксирани и фокусирани в миналото демагози, за популисти-мошеници и откровени корупционери, непрекъснато не дават на страната ни да се нормализира, демократизира, европеизира и модернизира и затова постоянно прогонват от България други хора, само защото са различни, т.е. искат България да бъде нормална, демократична, европейска и модерна държава.

Както казва още един мой приятел: така е при демокрацията - прави са тези, които са повече! И повечето, понеже смятат, че са прави, прогонват останалите само за това, че са различни - в частност от къщата им, а като цяло - от родината им.

И ние, родителите, отглеждаме потенциални емигранти. А на Великден мое близко дете отиде в Берлин, защото всичките му 10 връстници и първи приятели са там - учат и работят, защото ги ценят и оценяват като личности и им плащат за труда и таланта...

Oще: демокрация  дискриминация  розово  село розово  сирийци 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 30.04.201411:03

Тази държава никога няма да се оправи, докато подобни мрънкачи получават публично внимание. Вместо да се определи проблем, и да се търси решение, се прави следната глупост: изследва някой своите вътрешни преживявания, след което им пришива външни обстоятелства. Получават се пълни глупости. Децата му отишли в Германия. Ако това е проблем, нека въпросното лице да ги накара да видят положителните неща в своята родина. Ако отиването в Германия е нещо хубаво, нека се радва за тях.
Именно неспособността да е взимат решения отблъсква много хора от тази страна. Просто за един млад, изпълнен с енергия млад човек е трудно да приеме, че трябва да живее сред неудачници. А автора е именно такъв, и то завършен! И бяга от лична отговорност (въпросния неудачник), като приписва вината на всички ни! Е, аз с какво съм виновен, че той не е създал здрави връзки със своите деца? Едно дете не бяга от държавата си, а бяга от родителите си. И понякога колкото по-далеч, толкова по-добре!
Били по-добре оценени децата му в Германия... Това е истинското признание, че е претърпял пълен провал като родител. Опитвам да не бъда прекалено краен, но понеже ми е писнало от мрънкачи, ще бъда честен: от името на твоите деца; на теб, и на цялото ти тъпо поколение (вкл. собствените ми родители), имате един #поздрав. И преди да обвинявате "обществото" или някаква друга мистична проекция на самите себе си, знайте, че това, че ни ви се смеем в лицето за това, че сте неудачници, не значи, че не сте смешни!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

3 Зелен Бетон | 30.04.201404:07

> така е при демокрацията - прави са тези, които са повече

Не е вярно.

Тези, които са повече, имат правото на решаващ глас. Това обаче не значи автоматично, че са прави. Разликата е съществена.

За да си прав, са нужни поне някои предпоставки – като достатъчна информираност, ясни критерии и здрав разум. Мнозинството само по себе си не е гаранция за правота.

А манипулираното мнозинство пък е почти сигурна гаранция за обратното. Защото по правило е лишено от поне една от изброените предпоставки. Много често – и от трите.

Освен това фактът, че при демокрацията гласът на мнозинството е решаващ, въобще не значи, че този глас е единственият възможен. Или че е привилегирован някакси. Напротив, същата тази демокрация не само позволява, а и насърчава съществуването на много и различни гласове. Има защо.

И накрая – никое мнозинство не е вечно. Добре е това да се помни.

Изобщо, добре е човек да се позамисля какво точно означава едно или друго понятие.

Проблемът е, че драгият сапиенс никак не обича да се занимава с това. Особено пък когато се усети в мнозинство.

Розово е само поредният пример за мнозинство с право на решаващ глас, което не е право. Но това е дребен лабораторен казус в сравнение с други подобни.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 29.04.201423:18

Aко в село Розово всичко е розово - имат деца, училище, работа, домове, всичко е чисто, земята не пустее, донякъде ги разбирам. Ами че това е резерват, Швейцария в България, трябва да се запази.
Една къща с образовани сирийци, с мед да ги намажеш. Проблем може да е ако заприиждат много приятелчета и си построят джамия, избръзнат си мустаците и заприлагат шериата.
Не мисля обаче че можеш да изгониш когото и да било от някъде в Европа. За тяхно щастие розовци не го знаят защото са диваци, но сирийците могат да осъдят държавата и да се върнат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 29.04.201415:15

- От друга страна по-добре човек да е песимист, отколкото оптимист, защото когато всичко се разпада, песимистът казва, че по-лошо от това не може да бъде, докато оптимистът казва - може, може

По-скоро обратното. Освен това песимистът е добре информираният оптимист :-)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.