Ако българските политици разбираха от икономика... | webcafe.bg
Webcafe

Ако българските политици разбираха от икономика...

Никола Филипов
31.10.2015, 16:12 (обновена 01.11.2015, 12:34)
Хлебозавод

Снимка: © Getty images

Ако българските политици разбираха от икономика, щяха да се откажат от въвеждането на това увеличение на минималната работна заплата

Вчера с мой клиент взехме нелесното решение да съкратим значителен брой от персонала на компания, която оперира в сектора на хранително-вкусовата промишленост от 2016 година. Важно уточнение е, че компанията се намира в Централна България, където нивата на безработица са доста високи.

Винаги, когато държавата се опитва регулира нивата на заплащане на труда в една пазарна икономика, това неминуемо води до негативи, както на фирмено, така и на макроикономическо ниво. Основните открития на икономическата теория, както и на емпиричните изследвания в последните над 70 години показват ясно, че увеличаването на минималните нива на заплащане на труд води до намаляване на заетостта.

Друг основен проблем от това е, че увеличението на минималната работа заплата оказва натиск и върху нивата и на другите заплати, което допълнително увеличава себестойността на произвежданата продукция. Това влияние се проявява най-негативно най-вече в по-бедните региони, като именно там бизнеса е най-склонен да предприеме по-драстични мерки, за да запази нивата си на конкурентоспособност.

Друг факт, който прави това увеличение на МРЗ още по-нелогично от икономическа гледна точка, е това, че редица икономически изследвания ясно показват, че увеличението на МРЗ не водят до намаляване на бедността.

Основната причина за съкращаването на персонала на въпросната компания е неизбежното увеличение на МРЗ на 420 лева от следващата година. Причината дори не е толкова конкретно очакваното увеличение на МРЗ за 2016 година, колкото това, че в последните 3 години МРЗ се е увеличила с 35% чрез закон, а не по пазарен път, като това увеличение се случва в условията на изключително тежка икономическа обстановка.

Освен това се наложи да спрем и инвестиционна програма от 3 млн. евро, която целеше увеличение на производствения капацитет и щеше да доведе до наемането на поне още 40 души. Това е много ярък пример за това как една макроикономическа политика води до конкретни негативи на фирмено ниво.

Много е трудно да имаме конкурентоспособна и работеща икономика, когато една немалка част от родните policy makers не са виждали отчет за приходите и разходите на фирма в живота си или не са работили в частна компания.

Когато се прилагат подобни противоречиви мерки, (които by the way се правят единствено с цел политиците да се тупат в гърдите, че са повишили доходите на хората, което е доказано, че не е така) родната политическа класа би трябвало да се замисли над следните напълно елементарни и логични въпроса:

1. Какъв ще бъде ефектът от това върху безработицата в различните региони на страната?

2.
Като се има предвид структурата на разходите на българските компании (статистиката я има в НСИ), дали това поредно увеличение на нивата на заплащане няма да доведе до реализирането на нетна загуба на тези компании?

3. Свиването на оперативните маржове на компаниите няма ли да доведе до увеличаване в цената на финансиране и намаляване размера на кредитни експозиции, което да ограничи допълнително възможността за растеж?

4. При падане на маржовете на тези компании, как ще могат да изплащат кредитите си и това няма ли да доведе до увеличаване на систематичния риск в банковата система?

5. Защо му е на родния бизнес при по-ниските маржове на печалба да инвестира в машини, оборудване и хора?

6. Тази мярка съобразена ли е с бизнесцикъла? Дали е логично в рецесия или нисък икономически растеж да увеличаваш разходите за бизнеса?

7. Какво ще бъде влиянието върху сивата икономика? - Ще се увеличи или ще намалее?

Мога да продължа още доста с въпросите, но като цяло тезата ми е, че ако българските политици разбираха, дори и малко от икономика, щяха да си зададат тези въпроси и да се откажат от въвеждането на това увеличение на минималната работна заплата.

Единственият пазарен начин нивата на заплащане в една пазарна икономика да растат устойчиво, е това да се случва с темпа на нарастване на производителността на труда. Който предлага услуга, която работодателите ценят високо, и търсенето надвишава предлагането, да получава повече и този, който предлага услуга, за която има свръхпредлагане (в най-общия случай това е нискоквалифицирана работна ръка), да получава ниво на заплащане, което пазарът определя, а не някой политик, който иска да си запълни дефицита в бюджета.

Държавата трябва да бъде фокусирана преди всичко върху това да създава условия за ръст на производителността на труда, като това най-често се случва през по-ниска данъчна тежест и намалени административни процедури. По този начин бизнесът ще има желание да инвестира в нови машини, оборудване и хора, като само тогава нивата на заплащане могат да се увеличат.

Именно това прави Роналд Рейгън в САЩ, когато става президент през 1980 година, което поставя основите на значителен и устойчив икономически растеж, продължил десетилетия. За съжаление това, което наблюдаваме в момента в България, е точно обратното - постоянно увеличаване на данъчната тежест и все повече регулации над бизнеса. Тук е моментът да цитирам любимия си икономист Милтън Фридмън, който казва:

"The minimum wage law is most properly described as a law saying employers must discriminate against people who have low skills."

* Авторът е управляващ партньор в консултантска компания.

Oще: заплата  заплати  заплащане  икономика  мрз  никола филипов  оня  пазар на труда 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

36 VK | 06.11.201507:07

"Манталитет, работна култура, дисциплина, опит, автоматизация, управление на труда - немците бият българите във всеки един от тези аспекти. "
----------

Ами като плащаш "менте" заплати, получаваш "менте" труд . Или старата приказка - "те ни лъжат че ни плащат, ние ги лъжем че работим" .

Та дойдохме пак до тъпизмите за високата производителност на германските бачкатори. И що е така? Щото немеца е 10 пъти по-работлив от българина ли?
Е що тогава, като отиде българин да бачка в немско му се повишава работливостта като на германец и почва да получава германска заплата ? Или е просто от климата там - некакси работлив те кара да ставаш?

А ако МРЗ в Германия е 1470 евро, щото са нация техническа и могат да правят "Мерцедес" , "БМВ", "Ауди" , че и "Порше" даже, то с какво е известен Люксембург ?
Правят там "Ферари" и "Ламборгини"?
/Не се хващай за марките коли, приеми го като развита промишленост, не само автомобилостроене./

Та каква точно е развитата промишленост там , ако 70% от БВП е от услуги?
И как там е 1920 евро МРЗ? Щото са по-отворени от германците ли ?

Щото " манталитет, работна култура, дисциплина, опит, автоматизация, управление на труда - Люксембург бие Германия във всеки един от тези аспекти " ли???
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

35 deowin | 05.11.201521:58

>Как се оправят швабите, като техния "калпак" получава поне 1400 евро?

Отново на пръв поглед изглежда задаваш въпрос, но подозирам, че всъщност си убеден, че демонстрираш някаква твоя истина. Въпреки това ще го третирам като въпрос.
Какс се оправят? Производителност на труда. Заради съществено по-добрата производителност, "калпаците", на които плащат, са съществено по-малък брой. Манталитет, работна култура, дисциплина, опит, автоматизация, управление на труда - немците бият българите във всеки един от тези аспекти.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

34 VK | 05.11.201521:40

За последен път се опитвам да обясня, като за дете полу-идиотче, а ако и успееш да разбереш, ще е цяло чудо Усмивка

Значи, в немско произвеждат луканков салам и ги продават в България за 10 кинта килото. Тукашно подобно произведение е над 10 кинта. Тука фирмата се жалва че не мое да плаща вече на бачкаторите щото дигали МРЗ с 40 лева и вече трябва да дава поне 420лева на калпак( 210 евро)
Как се оправят швабите, като техния "калпак" получава поне 1400 евро?
Е тва е простия въпрос, дето ми се е създал у простата кратуна.

п.п. "Как точно споделянето на наблюдение е заяждане? "
Ами пробвай да напишеш "правилно" цитираното изречение ("Но напълно в стилът ти е да се правиш....") и после го прочети на глас. Може и да разбереш...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

33 deowin | 05.11.201520:55

Как точно споделянето на наблюдение е заяждане?
Да съм казал нещо от рода на "хаха ти си неграмотен, следователно това, което казваш, не е вярно"?
Или го възприе като заяждане защото не ти харесва като наблюдение, и се опитваш да преместиш фокуса на разговора към измислената от теб и набедена ми емоция?

>какво значела думата? Ми не е нужно да знаеш турски, има Гугъл

Не виждам да съм задавал такъв въпрос. Просто споменах, че не знам, и явно не съм намерил за необходимо да науча, след като очевидно не съм потърсил в гуугъл.

>Или е нещо под достойнството ти да чаткаш некой турска дума

Не съм казал нищо подобно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

32 VK | 05.11.201520:22

Когато няма как да обориш некое твърдение , винаги може да се заядеш за правопис Усмивка)

Относно това, кое как се правело....що не си намериш некое популярно обяснение, като за лаик?

А какво значела думата? Ми не е нужно да знаеш турски, има Гугъл УсмивкаИли е нещо под достойнството ти да чаткаш некой турска дума, макар и не толкова често, все пак употребявана и в българския език?
Айде да те светна, че нема спиш нощес - "разбра ли" е превода.

http://www.webcafe.bg/id_829079514_Stanishev_anadanmu*
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 05.11.201520:08

>Какъв е процесът съм запознат

Може би, но не ти личи, след като според собствените ти думи явно си въобразяваш, че създаването на карбонова рамка се изчерпва с някакво тривиално "мажеш смола и лепиш парчета плат". Което е напълно невярно.

>напълно в стилът ти

Забавно мое наблюдение - повечето коментиращи адски бързо се засягате лично на интелигентност и започвате да ръгате пълен член под път и над път за да докажете колко сте умни, образовани, интелигентни.

>Говоря ти за хранителни стоки, а ти ми намесваш материали? Кви материали - вар, киреш???

Ъм.. производствени материали. Или мислиш, че баничките се материализират върху тавите ей така, от нищото?

>Анадънму?

Всъщност не знам какво означава тази (турска?) дума. Съответно, не разбирам въпроса.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

30 VK | 05.11.201519:34

киреш = киреч
Грешка, сори!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

29 VK | 05.11.201519:31

"Ето едно популярно обяснение, като за лаик"

--------
Ставаш нагъл!
Това обяснение можеш си го завреш... знаеш къде! Казах ти цените на изходния продукт, ако не вярваш провери! Какъв е процесът съм запознат много по-добре от твоите "лаишки обяснения".
Но напълно в стилът ти е да се правиш на три и половина и да извърташ нещата както ти отърва. Все таа...
Правел съм си илюзии, че си способен да разбереш нещо, ама...

_______________

>Ако тук стоките беха 6 пъти по-евтини

Ъъ.. моля?
Ако бяше прочел какво пиша, може би щеше да забележиш, че изобщо не говоря за цените на материалите.
-------
Аре пак.... Говоря ти за хранителни стоки, а ти ми намесваш материали? Кви материали - вар, киреш???
Къде точно съм споменал материали и техни цени. Говоря за салам, кашкавал, сирене, и т.н. все произведения на "оная" промишленост, и че цените са почти еднакви, а даже и по-високи в България!
Анадънму?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 05.11.201519:04

ОК, разбирам позицията ти - нямаш представа защо карбоновите компоненти са толкова скъпи. Защо, обаче, избираш глуповатата арогантност на това да си измислиш произволно (и удобно за дневния ти ред) обяснение, вместо.. хм.. просто да се информираш? Ето едно популярно обяснение, като за лаик:
http://gizmodo.com/5843276/why-is-carbon-fiber-so-expensive
И, да, цената не е висока заради някаква изконно огромна добавена стойност на някакъв измислен от теб нискоквалифициран работник, който не вършел нищо особено. Ерго, примерът ти все още е невалиден.

>Ако тук стоките беха 6 пъти по-евтини

Ъъ.. моля?
Ако бяше прочел какво пиша, може би щеше да забележиш, че изобщо не говоря за цените на материалите.
Говоря за това, че при по-висок стандарт можеш да си позволиш да продаваш продукта си на по-висока цена, защото пак ще се купува. Не само можеш, а и се налага, защото при по-висок стандарт очакванията за заплати са и по-високи. Френският производител на хляб би се радвал, ако може да понижи производствената цена на хляба си като понижи заплатите, но, в контекста на икономиката, в която оперира, практически не може да си го позволи. Съответно, не го прави.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

27 VK | 05.11.201518:00

"Отново удобно пропускаш разходи по материали, патенти, маркетинг, транспорт и какво ли още не. "

Нищо не пропускам. Материали - 1 кв.м = около 10$. Същият метър тежи около 200 гр.( или около 60-70$ за бройка),а смолите също са с подобни цени, още повече, че целта е минимално количество.
Патенти-матенти... не говорим за ядрен реактор, нали Усмивка
Цялата работа е час-два максимум.
Транспорт нема , щото в 500$ е включен.
Това е същата технология, но не се продава от фирмата производител, или казано "менте". Но не за това давам примера, а за друго - същото това произведение на изкуството струва в оригинал 5500$ в САЩ, и подобна цена в ЕС.
Давам ти пример колко е печалбата на оригиналната фирма.
Шото същите китайци са правели същите неща за нея/за същите пари/ преди година, когато въпросният модел е бил в линията и.
Дано си схванал за какво става въпрос.
___________________

".....в която жизненият стандарт позволява цената на опечения хляб да е 5 евро
..... В България жизненият стандарт не е такъв..."
---------

Ако всичко това беше вярно, съм съгласен, ама съвсем не е така. Цените на хранителните продукти са съпоставими. Ако тук стоките беха 6 пъти по-евтини, то би било валидно твоето обяснение, но тогава нямаше да сме най-бедната страна в ЕС, нали!
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.