Спрете! | webcafe.bg
Webcafe
"Заедно за мир" - Боряна Колева, Павел Христов, Светлана Борисова
29.07.2014, 18:07 (обновена 29.07.2014, 18:26)
палестина

"Посланието ни към хората в Близкия изток е за мир за всички тях"

Жертвите на 20-дневния конфликт между Израел и Палестина станаха над 1000. По този повод публикуваме позицията на Инициатива "Заедно за мир".

Ние сме млади хора от България, съпричастни с хората в Израел и Палестина, които от близо месец преживяват тежък военен конфликт. Искаме да изкажем нашите съболезнования към жертвите, да призовем за спиране на огъня и започване на мирни преговори, и да информираме българската общественост.

Не смятаме, че като хора „отвън" сме в правото си да даваме крайни оценки. Не смятаме, че е редно, стоейки отстрани, да сочим кой е виновен, кои са добрите и кои - лошите, докато над главите на хората там летят бомби.

Ние подкрепяме правото и на израелците, и на палестинците на собствен дом и държава. Отчитаме факта, че едната държава вече съществува и е излязла от международно приетите си граници, а другата още се бори за признание.

Съзнаваме, че обикновените хора и от двете страни са жертва на дългогодишни лоши политики, интереси и репресии.

Не оправдаваме нито действията на терористи като „Хамас", нито агресивния отговор на Израел, взимащ невинни животи. Конфликтът е дългогодишен и твърде сложен, за да изказваме тук мнения за историческото развитие на нещата - просто искаме да изкажем нашата позиция за мир. В такава напрегната ситуация не трябва да задълбаваме в противоречията, които ни разделят, а да се обединим срещу войната, в която продължават да умират невинни.

Наша задача като хора, живеещи не в Близкия изток, а в Европа, е да критикуваме това, което се случва тук.

Провокирани сме от медийните и политическите манипулации, които разделят хората на отбори и очакват да реагираме по сигнали. Визираме конкретно някои от провелите се „пропалестински" протести в Европа. Наясно сме, че има и протести, които наистина подкрепят хората в Газа и призоват за мир. Но имаше и такива, които използваха ситуацията като претекст да насаждат омраза срещу евреите и да прокарват вижданията на „Хамас"...

Намираме за цинично Европа, която от векове третира расистки и евреите, и арабите, да толерира насаждането на омраза между двете общности. Същите неонацисти, които ходят на „пропалестински" протести и индоктринират мюсюлмани с хитлеристки идеи, всекидневно нападат бежанци от арабските страни.

Абсурдно е хора, които са за човешки права, да игнорират едно човешко страдание за сметка на друго като „по-правилно", „по-важно" или „по-голямо". Страданието е страдание и смъртта е смърт. Трябва да спре.

Движението на израелци и палестинци за мир, което в момента набира сили като реакция на войната, е нещо прекрасно. То не трябва да бъде приравнявано до нападенията над синагоги и крясъци „смърт на евреите" или „Хитлер беше прав", защото делегитимира идеята им за мир и дава основание на израелските политици да приравнят всичко, което не им е изгодно, до антисемитизъм.

Призоваваме всички, които смятат себе си за хуманисти, да застанат на общочовешка позиция. На страната на мира и против всеки расизъм, ксенофобия и насилие.

Омразите и насилията се пораждат помежду си. Няма „добра война" и „добър национализъм".

Вярваме, че решението е в диалога, а не във войната, и че трябва обикновените хора да имат повече влияние и право на глас, отколкото онези, които са се овластили да говорят на тяхно име. И ако хората са индоктринирани да бъдат националисти, това е следствие от властта, която налага своите „истини".

Oще: война  газа  жертви  израел  мир  палестина  пропаганда 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 04.08.201416:26

Колкото и да ми е неприятно да призная, в случая Фрида е не абсолютно права, но малко по-права. Евреите разрушавали домове и училища. А къде падат ракетите на хамас - на голо поле ли? И какво има в тези домове и училища? Ами арсенали. А това, че жертвите на Израел са по-малко говори само, че евреите са по-ефикасни и в нападение и в защита, за разлика от арабите, които нарочно подлагат жените и децата си под бомбите, за да събират съчувствие и покрепа.
Без етническо прочистване не минава. След 60 години експерименти и някои европейски лидери с половин уста признават, че мултикултурното общество не се получава. Още 20-30 години и ще почнат да вземат мерки. Само дотогава да не се окаже, че обществото вече е станало монокултурно - с афро-ислямска култура.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

8 Mladen Marinov | 02.08.201403:23

Странно но аз като гледам, забелязвам че конфликта в Газа допълнително дестабилизира страните на ЕС.
Ако САЩ искат да се пишат приятели на ЕС биха спрели конфликата.
Както и тези в Сирия и Украйна.
Само мога да кажа - страни от ЕС дръжте се... идват имигранти и трудни времена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

7 Frida | 30.07.201423:43

сновната беда на хитлеровите фенове е слабите познания - янаки колко текстове на всепризнати публицисти и реномирани издания трябва още да ви пусна че да отвикнате да употребявате термини -окупирани територии- агресори и пр-
образовайте се малко исторически географски и юридически
ръчните гранати за милион детски ръчички е цитат от речта на един от главатарите на хамас чието име изобщо не си правя труда да помня поради обичайната бързо приключване на ръководните кариери на подобни типове
не е моя измислица
другата обща беда за всички мои противници тук е че си въобразявате че варварщината ще ви подмине тенденциите са толкова страшни че дори не можете да си представите колко сте близо до властта на ислямския халифат
вижте вчерашното празнуване на рамадана в москва и приблизително си представете какво се приближава кой е мислил преди година за случващото се в украина
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

6 янаки | 30.07.201422:48

“…….позицията на Инициатива "Заедно за мир"…..”

И какво ще се постигне с тази инициатива, .........на морето дупка! Нищо не може да се промени с приказки и превземки.

Какво помирение между палестинци и израелци преди Палестина да бъде освободена от окупацията на Израел? Помирение между вълка и агнетата.

Ситуацията в Палестина е от ясна по-ясна. Израел е окупирал с военна сила ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ. Според международното право Израел е АГРЕСОР и ОКУПАТОР. По този повод има стотина резолюции на ООН, които искат от Израел да се оттегли от окупираните територии, но, Израел арогантно ги пренебрегва.

Израел на практика е АНЕКСИРАЛ тези територии, заселва ги усилено, изолирал е палестинците в затворени и изолирани един от друг региони, които са свързани с израелски пропусквателни пунктове. Израел провежда от десетилетия там етническо прочистване, съпроводено с такива наказателни акции, като настоящата, които напомнят за практиката на нацистите, които за един убит немски войник, не се колебаеха да разстрелят десетки цивилни заложници.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

5 Scooby Doo | 30.07.201420:41

"желая да отбележа че хамас е приготвил милион ръчни гранати за всяка детска ръчичка в газа"
Фрида, четейки коментарите ти под всички статии съдържащи думите "израел" или "евреи", образа на Хитлер ми става все по-симпатичен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

4 abductor | 30.07.201413:29

Ето я пак леля Фрида с нейните ционистки пасквалчета, пречупени през призмата на необратимо увредения й от Талмуда кръвожаден мозък. Обаче статистиката е доста по-убедителна от неясните мозъчни диарии на разни ционистки мърши - 1200 палестинци са убити от 8-ми юли насам, повечето цивилни, срещу 55 израелци, повечето военни, днеска срутиха и едно училище. Я кажи, лельо, колко еврейски деца убиха от Хамаз, и колко училища и домове (построени на тяхна зема) ви порутиха? И после - що ви мразели хората. Ми щото сте боклуци, затова.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 30.07.201413:00

Няма държава, която да не отвърне,когато е атакувана с хиляди ракети.От друга страна- да стреляш с оръдия по болници и училища-не е л и прекалено?Дори когато терористи вземат заложници и се крият зад тях, пак не се стреля току така и не се избиват и заложниците.Ислямистите не са нормални, но пък да избиваш жени и деца,според мен налива вода в мелницата на ислямистите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 30.07.201411:42

с уважение към дамите инициаторки на горното възвание желая да отбележа че хамас е приготвил милион ръчни гранати за всяка детска ръчичка в газа а бойците от ислямски левант са уредили безплатна инфибулация за всяка представителка на техния пол
възможно е дамите-активистки да приемат мир при подобна цена
благодаря че ни осведомяват за високия си човеколюбив морал
някои обаче не смятат че моралът им може да изглежда пострадал ако не се съгласят на мир при подобни условия
ето ви едно четиво за болни сърца и дано аритмията ви се оправи
http://iton.tv/lichnoe-mnenie/item/1115-islamskij-khalifat-eto-khorosho-dlya-evreev Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 30.07.201410:48

Израелците и палестинците трябва да постъпят както подобава на истински християни-да си простят и да се помирят!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.