"Исках само да го ритна" | webcafe.bg
Webcafe

Исках само да го ритна

ема ивановаЕма Иванова
10.06.2015, 22:25 (обновена 12.06.2015, 18:50)
училище, оня

Не слушайте телевизията и не се влияйте от случаи като този с 14-годишната Наталия, за която казват, че "набила" учителя си. Всъщност нивото на средното образование се подобрява.

Ученици: "И тогава тя му каза: "Не ме докосвай" и започнаха да се блъскат по стъпалата. Ей така отдолу му разби устата и го риташе".

Учител: "Ученичката се държеше арогантно, замеряше ме с фунийки, даже взех тръбичката, с която ги изстрелваше. Беше си сложила краката на масата, телефонът й - пуснат..."

Ученичка: "Учителят започна да ми вика и аз започнах да му викам, блъсна ме, аз го блъснах. Хвана ме за ръката, стисна ме, не ме пускаше и пред кабинета на директора го ударих по зъбите и го разкървавих. Исках само да го ритна. Не биваше да го удрям. Стана, без да искам"

Майката: "Карах й се, ама колко да й се карам. Тя си е моя дъщеря. От мен зависи детето ми да стане човек"

Ученици: "Тя идва всеки ден на училище, ама за един два часа. Всеки ден идва напушена".

Медиите: "Осмокласничка наби своя учител"

Написаното по-нагоре би било чудесна основа за пиеса, ако беше художествена измислица.

Думите обаче са реални и са взети от телевизионното отразяване на случка от преди няколко дни, чиито сюжет е страшно занимателен, понеже е твърде абсурден.

Както абсурдно е цялото средно образование, поне откакто се помним.

14-годишната ученичка Наталия от село Леденик беше изключена от гимназията "Г. С. Раковски" от Велико Търново, защото ударила учителя по заместване, бясна, че той й е писал двойка, без да я изпита. А той пък й я писал на база "цялостните й знания и поведение".

Някои хора, заети в сферата на образованието, веднага скочиха на ученичката, с тезата, че не можело, разбираш ли, да посягаш на учители и лекари, защото те били по-светци от папата.

Вечната Янка Такева от Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ веднага се възползва от истерията, за да съобщи, че около 45% от учителите в училище били пострадали от насилие от ученици и родители, а 65% от учителите в детските градини също претърпели насилие от родители и то, забележете, основно психическо насилие.

Реакцията на преподавателската гилдия, както и тази на синдиката са притеснителни.

Нещо повече - именно тази реакция подкопава доверието на обществото в учителската професия.

В крайна сметка няма как да не си зададем въпроса - какви са тези учители, всеки втори от които (ако вярваме на тази статистика) се оставя да бъде тормозен от учениците или техните родители?

Нима тези хора, които ежедневно се изправят пред цял клас деца в тийнейджърска възраст, действително не са получили подобаващото специално педагогическо образование и не са достатъчно добре обучени да се справят с леки и по-тежки случаи от практиката?

И доколко учителите са наясно, че преди да "станат хора", както смята Майката от "пиесата" по-горе, те вече са станали хора - и някои от тях са добри и умни, други са глупави и не толкова способни, трети са агресивни или имат особено тежък пубертет.

Това е само едната причина, поради която не е редно да оплакваме "бития" учител, нито е редно да хврърляме безотговорно вината върху учениците.

Колкото до ваденето на дивиденти от учителската професия от страна на така наречените синдикати - то това няма нужда от коментар.

Абсурдно е в такива случаи да се забравя, че в крайна сметка на страната на училището седят достатъчен брой институции, като Детска педагогическа стая е само една от тях.

Психолози, психиатри, колеги, директор и куп чиновници от образователното ведомство - всички те са зрели личности и, дори да приемем, че някои от тях не са абсолютно адекватни в една толкова проблемна система, като средното образование, то поне са достатъчно на брой, за да абдикират по този начин пред агресията на учениците - каквото впечатление оставят при такава и други случки.

Описаната история, случила се между 14-годишната Наталия и учителя по заместване ми напомни също така, че по време на моето порастване, образованието беше даже в още по-лошо състояние, а да си учител беше още по-зле и непрестижно, отколкото сега.

Много от моите връстници, ходили на училище в края на 20-ти и началото на 21-ви век могат да разкажат с подробности и в срамни детайли куп истории как са тормозили учителите си.

Срещу масовите бягства от час, например, в които целият клас изчезва и отива "на кафе", нямаше учител, който да може да се противопостави.

Но "бягствата" бяха просто мил жест пред това, което можехме да направим, ако някой от преподавателите не ни хареса - а такива имаше много, защото хората, които умееха сложната учителска професия бяха твърде малко.

Замеряхме учителите си с какво ли не - от химикалки и хартийки, до тебешири и гъби за дъска.

Слушала съм истории от мои връстници за заключване на учители в тоалетната и за скриване на вещите им.

Подобно на Наталия някога (ако е вярно това, което казват съучениците й) и в моя клас достойно голям брой хора влизаха напушени в час, защото твърде много дилъри се разхождаха около гимназията тогава.

А за това - в никакъв случай - не бяхме виновни ние.

Но по-интересното предстои: знаете ли какво направиха моите учители някога, за да спрат насилието сред учениците, редовните отсъствия, напушванията и напиванията (бира се пиеше на оградата на училището още от обед)?

Ами много просто: викнаха свещеник, който да освети сградата. И той пя и ръси с китка здравец стените и стълбите.

Слава Богу, захар нямаше.

Та толкова за средното образование в едно софийско училище, което се водеше елитно някога, води се такова и сега.

Само мога да си представям какво се е случвало в провинцията. Защото ако класациите, създадени на база на оценките от тазгодишните матури по български език и литература значат нещо, то тогава е редно да уточним, че училището, в което се развива гореописаната сценка с Наталия и учителя, заема почетното 918-то място от 1001 училища в страната - тоест е сред последните по резултати от матурите изобщо.

Но дори да не вярвате, че класацията от матурите значи нещо - то едно е факт: нивото на средното образование се подобрява от 90-те години насам.

Просто защото няма как да става по-лошо, отколкото беше.

Oще: велико търново  дето не го трият  елитно училище  емилия иванова  конфликт  лошо образование  наталия  образование  оня  софия  средно образование  ученичка наби учител  ученичка удари учител  училище  учители  учителска професия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

29 Kenny McCormick | 16.06.201512:48

Интересно е как е очевидно, че една система не работи, всички мрънкат колко са необразовани децата, но когато се появи някой като Ролинс винаги има едно мнозинство бОнаци, които са силно несъгласни.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

28 Ролинс | 16.06.201504:15

Mart!n,

Нищо не ти се разбира от бръщолевенията и брътвежите ти.
Първо твърдиш, че ако бюджета на училищата, зависеше от средноаритметичните оценки на матурите, училищата в селата щели да бъдат закрити. Това не е вярно, защото винаги трябва да се осигури минимум за всяко едно училище. Ако искат повече, да наемaт учители, които да "предадат" знанията на учениците и да изключат пакостниците. Това би ги направило конкурентноспособни (което е добро за цялата държава и за цялостното ниво на Българското средно образование).

Другите неща, които си написал са жалки. Подред:

"системата е така устроена, че един ученик има нужда от часни уроци, за да влезе в елитна гимназия"

Невярно твърдение, аз влязoх в елитна гимназия БЕЗ родителите ми да са платили нито един лев за частни уроци. Повечето съученици, които познавах по това време също са така. Бедни бяхме, да, но някакси се оправяхме. Не беше чак толкова жестока системата както удобно пропагандираш.

"от Англия и САЩ, за да разбере, че това не е начина - повече от половината младежи завършили колеж са със заеми от по стотина хиляди долара"

Това какво общо има с темата за средното образование в България? И какви консомолци те прихващат бе?!?! Аз искам образованието да ни е като в най-напредналите държави в това отношение - САЩ и западна Европа. Я кажи как е в Германия като толкова много знаеш, нали там живееш.

За конспиратора Хари, ето статистика чеpно на бяло за патентите през 2014-та година. Да виждаш Русия някъде? И понеже образованието в САЩ и западна европа е в упадък, затова само те фигурират, нали. muhihihihi

http://www.epo.org/about-us/annual-reports-statistics/statistics/granted-patents.html
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.12.2010, 21:04

27 Mart!n | 16.06.201500:24

Ми няма ли нашето момче Ролинс кой да го направи министър на образованието? Да индоктринира младежта с капиталистическите си деменции Усмивка) Според видния капиталист Ролинс, най-добре е да се затворят училищата в селата (по неговата логика с резулатите от матурите), понеже един селски учител надали ще успее да предаде пълни знания на селските чеда. Най-добре е, само хората с финансови възможности да могат да си позволят да изучат децата си, понеже системата е така устроена, че един ученик има нужда от часни уроци, за да влезе в елитна гимназия, за матурите работата е доста сходна, нали така "капиталисте"? На човек не му трябва да погледне по надалеч от Англия и САЩ, за да разбере, че това не е начина - повече от половината младежи завършили колеж са със заеми от по стотина хиляди долара, а работа по специалността им няма.

Плиткоумни разбирачи като господин Ролинс, едно време бяха видни другари. Сега новия вид комсомолчета са Ролинс и компания, една сбирщина от гъзолизачи на всичко американско, много наподобяващи на едновремешната сбирщина от гъзолизачи на всичко Съветско.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

26 Harry | 14.06.201522:50

Та според мн решението е нео-либерално, либертарианско...

Ама практиката показва друго! С либерастия и конкуренция, САЩ се докараха до една от най-тъпите и необразовани нации!
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

25 Ролинс | 14.06.201519:11

И разберате, че конкуренцията е двигателят на прогреса. За да искате качествено образование, накарайте училищата да се впуснат в свирепа борба за кокъла. Другото ще дойде от само себе си. Затова капитализмът няма алтернатива.
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

24 Ролинс | 14.06.201519:02

Чичо Куре | 11.06.201514:58

Училищата получават пари на база брой ученици. За да осигурят постоянния приток на пари и ученици, директорите често прибягват до потулване или пренебрегване на сигнали от страна на учителите. Родителите често тушират опитите на учителите да възпитат детето им с "Ще го/я преместя в друго училище!" Учителите все по-рядко оставят ученици на поправка, защото бройката определя дали следващия срок ще са на половин норматив (това означава по-ло-вин работен ден, Ема).
Майка ми е учителка и говоря от първа ръка.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Мога да потвърдя горното, защото и аз имам информация от първа ръка (имам роднина учител). Та според мн решението е нео-либерално, либертарианско. Нужна е конкуренция между училищата.

Ето какво имам предвид - бюджетът на училището да зависи изцяло от резултатите на матурите.

Примерно ако трите най-добри училища според резултатите от матурата за 12 клас са

"91.НЕМСКА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ ,,Професор Константин Гълъбов“, "АМЕРИКАНСКИ КОЛЕЖ В СОФИЯ",
164. гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“

да им се увеличи бюджета от общината или държавата (както и да всички в топ 20), защото явно има смисъл да се инвестира в тези училища, които си вършат работата и създават бъдещи полезни кадри за икономиката на България (ако не емигрират).

На слабите училища с най-нисък среден резултат трябва да се ореже бюджета и въобще да се закрият, ако е нужно, защото е безсмислено да съществуват. Оцеляват умните и така трябва да е ВИНАГИ, във ВСИЧКИ аспекти от живота.

Ако тази горната система се изпълни, мога да се обзаложа, че училищата ще бъдат накарани да не толерират простотиите на пакостницата от гимназията "Г. С. Раковски" от Велико Търново, описана в тази статия. Иначе губят.

Просто е, ако изкуфелите старци от МОН еволюират.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 26.05.2012, 10:43

23 SilverFletcher | 14.06.201511:31

Който не може да е даскал, не трябва да става такъв. Особено ако не може да работи с хора, в частност с деца. Виждали ли сте учител, уважаван от учениците, който някога да е бил бит от тях? Това, че всички обожавате насилието като възпитателна мярка, единствено доказва защо сме на това дередже.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

22 Harry | 14.06.201510:30

Тояга трябва! Иначе няма да станете хора! Трябва да се върне възпитателния бой, който жали пръчката, не жали детето, казвали в древния Рим, и са били прави.

Сега ще скочат че съм с остарели разбирания, "модерните", които не знаят кога се пише О, и кога У.

Няма моди, светът си я същия от хиляди години, а вие "модерните" с "права", ще теглите голямо тегло от онези, които ви развратиха...
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

21 Kenny McCormick | 12.06.201520:04

Абе... още като ме ритна и разбрах, че ше ме биеш... Чуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

20 Spider | 12.06.201518:52

Всичко, написано в тая статия, е нагледен пример как бавно, но за сметка на това сигурно, деградираме. Ето ви и доказателства:
1.Когато бях гимназистче на 14 години изобщо не бих си и помислил да ритам някой даскал, какво остава да му разбия зъбите. Тъпизмите, дето авторката и нейните съученици са ги правили и при нас ги имаше. Но никой не скачаше на учителите. И авторката цирика, че едно време било лошо, пък сега, когато 14 годишно келешче иска да дава тон другите какво да правят, било къде къде по-добре. Писали й 2, защото няма грам мозък да се сети как да се държи на публично място, ама пиклата си помислила, че е Жан-Клод и решила да защитава правото си да е тъпа пръчка.
2. А на учител и на лекар как можело да не се скача. Е да, по принцип хората от ромския етнос скачат на хората, дето се опитват да им помагат, та по логиката на авторката трябва да стигаме до нивото на полупитомни примати, неосъзнаващи какво правят на тая земя.
3. Бг мамата. Тая овца е родител. Какво да я правела щерката, тя мою дите. Овцо, заточи тъпото си изчадие без ТВ, без телефон, без компютър, без излизане, освен до магазина и до даскало. Цяло лято така. За да може на диването да му влезе в акъла, че е направила лошо нещо. И че явно не е за пред хора.
4. Е ние бяхме боклуци и тъпаци, ама не сме виновни, тя тревата много яка. И хората вместо да ни кажат че е лошо, осветиха училището. А да ви набият двойките и шамарите ли, бе коза невероятна такава, това ли се очакваше ? Нали тогава щеше да има рев, че ви мачкат, че вече сте хора а у ?
Аре това е от мен засега. Това което ме човърка е, че тия идиоти са бъдещето на нацията. И оттам и деградацията.
   

оценка

+6 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.