Защо банкерите празнуват на Никулден? | webcafe.bg
Webcafe

Вицове за банкери


06.12.2015, 09:55 (обновена 07.12.2015, 07:36)
банкери

Снимка: © Getty Images

Никулден е празник на рибарите, моряците, но и на банкерите. Ето защо (всякакви прилики с действителни лица и събития са случайни).

***

- Защо банкерите празнуват на Никулден?

- Защото и те се изхранват с лов на шарани.

***
- Какво е новото определение за оптимист?
- Инвестиционен банкер, който в неделя вечер си изглажда пет ризи за седмицата

***

За това какъв е един банкер може да се съди по това как яде портокали:
- добър банкер: бере ги от дръвчетата на собствения си остров;
- добър, но непредпазлив/неопитен банкер - носят му ги при посещение в затвора;
- обикновен банкер - купува си портокали от пазара, ако му стигат парите от заплатата.

***

БАНКЕР: тип, който ти дава назаем чадър, когато грее слънце и иска да му го върнеш, когато вали дъжд.

***

Банкер диктува завещанието си:

"На братовчед ми Били оставям акциите си и имение на морския бряг. На вярната си готвачка Мини - резиденцията в Палм Бийч...

На племеника Джон, който винаги е казвал, че здравето е по-важно от парите, завещавам спортните си маратонки.

***

По време на финансовата криза през 2008 година попитали банкер как спи:

- Спя като бебе!

- ?!

- Будя се през час. за да плача с глас.

***

Луксозна банка в центъра на Манхатън. Млад, напорист банкер стои зад гише и чака клиенти. Изведнъж пред банката спира ослепителен Ролс Ройс (последен модел). От него излиза още по-ослепителна блондинка, облечена във фатална червена рокля, създадена по последния писък на парижката мода. Влиза в банката и казва на банкера:

- Добър ден. Извинявам се, но мога ли да изтегля кредит от 2000 долара?

Банкерът се стъписва.

- Ама разбира се, госпожо. Но много се извинявам. Не ни разбирайте погрешно. Не се обиждайте. Виждам, че не сте случайна жена. Но все пак, по правилата на банката, трябва да ви попитам, с какво можете да обезпечите кредита?

- Ами не знам. Ами... мога да оставя в залог, например... Ролс Ройса. Става ли?

- Ама, разбира се - възкликва банкерът. - Между другото, искам да ви осведомя, че това е огромен залог за кредит от 2000 долара.

- Няма проблем за мен - казала блондинката.

- Чудесно - зарадвало се банкерчето.

Дамата взима кредита от 2000 долара и оставя ключовете и документите на Ролса като залог и си излиза. След 10 дни блондинката пак влиза в банката. Отива до гишето. Връща заема от 2000 долара. Плаща си и лихвата от 30 долара. Взима си ключовете от колата, която е оставила като залог и си тръгва. Банкерчето пак се шашва. Затичва се и настига блондинката на вратата.

- Много се извинявам, госпожо, но мога ли да ви попитам нещо?

- Разбира се.

- Не мога да разбера и ми е страшно любопитно. Виждам, че сте дама с много висок жизнен стандарт, която не би имала належаща нужда от някакви си 2000 долара. Защо изтеглихте този кредит?

- Ами ще ви обясня - казала блондинката. - Лихвата по кредита ми е 30 долара. Това е най-добрата цена за паркиране на моя Ролс, която бих могла да намеря в центъра на Манхатън и то за 10 дни.

***

Днес банкоматът ми изписа съобщение "недостатъчна наличност". Не разбрах дали става въпрос за моята карта или за банката.

Умира банкер. Четат завещанието му:
"Скъпи роднини! Сигурно с изненада ще научите, че похарчих 90% от парите си за жени, хазарт и пиене, а с останалите 10% постъпих много неразумно...". Усмивки от мен и много настроение, че нещо много се е смръщило навън.

***

Писмо от банкер до любимата:

Любима,
С настоящото бордеро декларирам, че целият авоар от надежди и всички вътрешни ресурси от търпение за взаимност от моя страна са изчерпани.

Защо сторнираш всички мои платежни искания отправени към теб по ускорената форма? Инкасирай поне това, което е последно от моя страна.

Твоят поглед е винаги студен като на ревизор, забелязъл дебитно салдо по разплащателната сметка. Защо е това презрение към мен, като към облигации от фашисткият заем през 1942 година?

Твоята студенина е в състояние да докара до банкрут и най-пламенната любов, каквато е моята.

Анализирайки досегашният баланс на нашата нещастна и несподелена любов, дойдох до заключението, че не мога да разчитам на никакво любовно авансиране от твоя страна. Но аз ще си отмъстя! Ще настъпи падежа на моето отмъщение и тогава ще си платиш с лихвите на просрочените заеми. Не очаквай милост от моя страна!

Разбира се до този момент ще гасна в дълбоко просрочие- нещастен и влюбен! Времето обаче не ще успее да амортизира моите чувства, защото те са свети и силни. Пак те моля, авансирай ме с малко любов и аз ще бъда твой на безсрочен влог!

О, нима моите любовни мечти и блянове не ще бъдат никога погасени?

По-добре да умра, отколкото да кредитирам сърцето си на някоя друга след твоето сторно.

Твоят отказ тегне като блокирана сметка на съзнанието и мислите ми.

О, моя бедна любов, лутаща се като отклонени оборотни средства! Изглежда ще бъда принуден да обявя на ликвидация чувствата си по твоята аналитична сметка към синтетичната й, наречена любов!

О, само ако би направила справка в главната книга на моето сърце, ти би открила такъв голям фонд любов, който ще може да те премира през целия си живот. Но ти си замразена като заем за нередовни запаси.

Превеждам ти моите последни прощални поздрави! На приносящият, настоящия любовен ордер се заплаща 3 процента комисионна за услугата.

Прилагам един лимитиран чек за безкасово изплащане на милиони целувки, които ти не ми даваш възможност да ти предам лично в твоя трезор.

Твой вечен дебитор?

Oще: алчност  банка  банкери  никулден  празник на банкерите  риба  рибари  свети николай  трезор  шарани 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

2 Люба6а | 08.12.201518:22

Само мертвите банкери и комунисти са добри Бесен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

1 Al Kl | 06.12.201512:02

Бих добавил:
"... Достатъчно добре е, че народа не разбира банковата и парична система, защото ако това стане, аз вярвам, че ще има революция преди утре сутринта."
Хенри Форд (1863-1947)"
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.