Престъпната упоритост на Подсъдимия Ц. | webcafe.bg
Webcafe

Престъпната упоритост на Подсъдимия Ц.

Спас Иванчев, Елена Каракашева и Петър Михайлов*
09.02.2015, 19:12 (обновена 09.02.2015, 19:35)
цветанов

"Подсъдимият Ц. е с висше образование, както се посочи вече, с базови правни познания, поне със сигурност с такива, достъпни за всеки вменяем български гражданин"

(* Откъс от мотивите на 5-ти състав на Наказателното отделение на Софийския апелативен съд, който потвърждава изцяло осъдителната присъда на Цветан Цветанов за това, че е осуетил наказателно преследване срещу три лица с отказ да разреши използване на СРС, с което възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на тежки престъпления, които не са могли да бъдат събрани по друг начин)

 

Относно субекта на престъплението се прави възражението за установена "административна" практика на предишни министри от това ведомство, което се явява изцяло неоснователно.

Без отново да се повтаря натрапчиво довода за личната отговорност по наказателни дела, ще е необходимо да се отбележи, че е без всякакво правно значение каква е дейността на други министри на вътрешните работи. От тяхната дейност не може да се прави оценка за действията на конкретния подсъдим, нито пък обратното.

С други думи, това че в хилядолетната човешка история са се извършвали убийства, не е аргумент срещу наказателното преследване на това престъпление, а дори напротив.

Подсъдимият Ц. е с висше образование, както се посочи вече, с базови правни познания, поне със сигурност с такива, достъпни за всеки вменяем български гражданин.

С положителност може да се заключи, че той е осъзнавал, че с отказа си по същество да изпълни искането за прилагане на специално разузнавателно средство, без законът при това да му я дава, той осуетява наказателното преследване. В съзнанието му с положителност се е формирал извода, че по това наказателно производство повече доказателства не могат да се съберат, след като разследващите органи са приели, че това е единствената правна възможност за събирането на обвинителни доказателства.

И именно този подсъдим не я е допуснал, предрешил е изхода от делото, без законът да му дава права и задължения по разследването, извън задължението му да даде писмено разпореждане за прилагане на СРС към подчинените му тогава структури (законът в тогавашната му редакция).

Няма никакво съмнение, че деецът е съзнавал, че бездейства, като не дава писменото разпореждане, следващо се по закон. Съзнавал ли е деецът, че след този отказ, трите лица няма да могат да бъдат ефективно разследвани - и на този въпрос положителният отговор е неизбежен.

Наказанието е над средния размер, но при налагането му са отчетени всички необходими обстоятелства, установени по делото и от значение за определяне на отговорността, макар и изрично да не са били отбелязани от съда от първата инстанция.

Деецът е с чисто съдебно минало, с добро семейно положение, с относително положителни характеристични данни - това са безспорни факти, които следва да бъдат посочени.

Относителността по отношение на характеристичните данни съдът съзира в крайна сметка от резултата от публичната дейност на този подсъдим в качеството му на министър на вътрешните работи - за първи път в новата история на страната тя е била осъждана, при това нееднократно, от ЕСПЧ за неспазване на основни принципи на правовата държава от публични личността и високопоставени дейци на правителствената администрация.

Тези осъждания са за публична намеса в дейността на съдебните органи и нарушаване на презумпцията на невиновност.

Съдът от тази инстанция ... отчита, че специфичното високо ниво в йерархията на администрацията, което е заемал деецът, прави задълженията му и съответно отговорностите обществено важни и значими.

Нарушаването им съответно е с по-висока степен на обществена опасност от обичайните извършители на по-ниско ниво в управленската или съдебната йерархия.

Обществото има очаквания, а законът изисква безупречно изпълнение на задълженията на този пост, който е изключителен по своя характер и се ползва с изключително също така обществено доверие, тъй като на него се очаква спазване на закона и защита правата на гражданите.

Вместо това е проявено поведение, което е във висша степен нетърпимо и което показва, че степента на обществена опасност на подсъдимия е твърде висока, като се е оказал не на висотата на заемания пост и на законовите изисквания, неумеещ и неготов за законопослушание.

Колкото по - високо в йерархията е един държавен служител (като общо понятие), представител на една от трите власти в държавата, с толкова по-големи правомощия и отговорности е натоварена неговата длъжност.

Разбира се, и вредните последици от неспазването на закона са много по-големи и най-вече, се разрушава общественото доверие, нещо много необходимо при спазване на обществения договор при функционирането на демократичната държава.

Деецът е проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения.

Тази демонстрация прави дееца особено общественоопасен, тъй като вместо да бъде слуга на народа при изпълнение на упражняваната и предоставена от обществото представителна власт, той си присвоява чужди компетенции и еднолично потъпква закона. Обществената опасност е също висока - за разлика от публичните изявления, тук деецът е действал скрито от обществото с висока степен на засягане на законоустановения порядък.

Въззивната инстанция не намери основание за намаляване или смекчаване на наказателната отговорност на този деец, така определена наказателната репресия изпълнява ролята си на справедливо наказване, в съответствие с демонстрираното поведение и степен на засягане на обществените отношения, свързани с правосъдието като цяло и в частност, с наказателното преследване и наказването на извършителите на престъпления.

Oще: министър на вътрешните работи  мотиви  наказателно производство  подсъдим  подсъдимият ц  престъпна упоритост  присъда  софийски апелативен съд  цветан цветанов 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

10 Nikkor | 12.02.201523:06

Абсолютно съгласен с конспиратора.
Три ли бяха четири ли делата срещу Цв.ЦВ. ?
Първото умре.
Второто...в опит за измиване на лице за пред света, прокуратурата, тая цаца нещастна, иска 3 години условно, обаче съда отсъжда 4 ефективно. На убиец на пътя като му искаха 4 ефективно, съда му даде 3 години условно. Иначе обясненията колко били опасни деянията му са по-витиевати от тези на комунистическите съдилища.
А и да не забравим - това че други вътрешни министри преди него, както и тоя след него са отказвали да разпоредят подслушване, при налична съдебна заповед нямало значение.
Третото дело за кво беше? Че вече ми се губят тия простотии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 10.02.201519:29

Конспираторе, моите уважения, но позволи ми да се дистанцирам от твоето мнение. Не говоря за това дали съдебната система е бухалка. Говоря за това, че един човек, който до вчера е "определял правилата на играта", посочвал е с пръст кой остава на свобода, и кой отива в затвора, смятал се е за "докоснат от онзи"... Същият този човек утре може да търка нара със някой от хората, които е посочил за виновни. А дали те са такива... Хм, сложен въпрос.
Да кажем, че точно в този случай съм избрал да погледна нещата малко по-лично. Да се опитам да видя света от гледната точка на Цв.Цв. Да, определено не го харесвам, но все пак в мен остава онова лековерно любопитство, характерно за малките деца, или пълните идиоти, което те кара да с и зададеш въпроса: какво ли мисли този човек точно сега?
Поздрави конспираторе! Пожелавам ти със своите аналитични способности да дадеш на света онова, от което мислиш, че има нужда. Но също така помни, че има хора с различно мислене, мислене в друга плоскост, и с различна преспектива. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

8 Conspirator | 10.02.201518:19

Добре казано,Роуан!
Аз,като ''професионален''конспиратор съм безсилен към явните прояви на природна глупост.
Към трите ти постулата мога да добавя още един.
Всяка/дори и най-изпипаната/конспирация става на пух и прах,когато се сблъска с човешката глупост и се превръща в излагация.

Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

7 Шамито | 10.02.201516:28

Вижте разликата между адвокат и физкултурник.Фидосова умно се покри,а Цветанов на принципа тъп но упорит продължи да се петляри със самочувствието на незаменим и поставя Борисов в зависимо положение.Друг пример е Бисеров в друг аспект.Примитивно е да залагаш на това че си политическа жертва.От друга страна има ли наивници които да смятат че Цветанов ще лежи в затвора.Нима смятате че това ще бъде първия високопоставен политик осъден по подобие на Румъния?Значи не сте наясно с правилата на така наречените демократични ценности в условията на тази социална система.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

6 Rowan | 10.02.201516:03

Конспи, избиваш ме на законотворчество:

Първи закон на конспирацията: Всяка партия остава на власт, докато външни сили не й помогнат да падне.

Втори закон на конспирацията: Външните сили ускоряват процеса на самоунищожаване на политиците поради собствената им глупост.

Трети закон на конспирацията: На всяка партия в страната, може да се окаже пропорционално по сила и противоположно по посока външно въздействие, достатъчно да я свали от власт.

И накрая Бръсначът на Конспиратора: Нещата са далеч по-прости, отколкото изглеждат на пръв поглед, но също така и доста по-различни, отколкото медиите ни ги представят.

С най-добри чувства пий едно
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

5 gothic | 10.02.201514:24

Анджък, Конспираторе! Баш това се опитах да ти кажа с моя коментар. поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

4 Conspirator | 10.02.201513:15

Когато една властова група се превърне в корумпирана и несменяема каста, държавното устройство трябва спешно да се ремонтира.
Някой иска да ми вмени/набие в главата/виновност на Цветан Цветанов на фона на хилядите/17 хиляди/осъдени и ''изтървани''от съдебната система,при положение,че 97 процента от българите НЕ вярват в съдебната система.
Трите коментара под мен са от тези оставащи 3 процента,които нямат нищо против съдебната система да се използва за политическа бухалка/като не става за нищо друго/.
Предметът на ''ужасяващото''престъпление са едни детски катерушки,а съдебното преследване започна през месец януари 2013 г./месец преди правителството на Борисов да подаде оставка/.
Съгласен съм,че Цветанов не става за политик.След всяко негово изказване Борисов търчеше в Банкя да провери дали не му е паднала мивката в банята,но сравнен с една Масларова/която вече е забравена/и един ''Трактор''/чието дело отново ще започва от начало/е видно от всякъде,че същата тази СБЪРКАНА съдебна система,просто си отмъщава.Цветанов ги беше подлудил с изказванията си/без да има изрично право да се бърка директно в съдебната система/.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

3 gothic | 10.02.201511:29

А тия преди Цвъ Цвъ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 10.02.201510:55

Значи все още има съдии с ума си в България.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 10.02.201508:36

Така преминава световна слава, казвали римляните. Цв.Цв. ще има време да мисли над тези думи. Стрелка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.