По дяволите, ползвайте стълбите! | webcafe.bg
Webcafe

По дяволите, ползвайте стълбите!

Нора Найденова
21.10.2014, 13:14 (обновена 21.10.2014, 14:37)
ескалатор

Ако ескалаторите бяха предвидени за вървене, щяха да бъдат конструирани достатъчно широки, за да не съществува проблемът с разминаването

Текстът е написан като реакция на статията "Моля, стойте отдясно!", публикувана в Webcafe.bg, за използването на ескалатора в метрото, която предизвика оживени коментари.

Пътувам с метрото абсолютно всеки работен ден и винаги хващам най-натоварените часове. Никога обаче не ми се е случвало да се дразня на хората, които стоят отляво на ескалатора и пречат на невинните бързащи да се катерят по него.

Не, не разполагам с неизчерпаем ресурс от търпение - дори напротив - именно нетърпението ми и нежеланието ми да се бутам в тълпата ме кара винаги да избягвам ескалаторите и да предпочитам стълбите там, където ги има. И смятам, че ако наистина бързате, може би е добра идея да спрете да се бутате напред и нагоре по ескалаторите, а да пробвате онези скучни и статични конструкции, наречени стълби.

Хубаво е, че има правила. И аз ги спазвам. В метростанциите, в които няма стълби (например Стадион "Васил Левски") се движа отдясно на ескалатора. Но не, защото не искам да преча на хората да ме изпреварват, а защото по принцип правилото за движение гласи, че се стои от дясната страна.

Похвално е че има инициативни хора, готови да влагат енергия и ресурси в кампании за толерантност и уреденост на движението по ескалаторите. Лично аз обаче съм на мнение, че вървенето по ескалаторите затруднява допълнително и излишно движението на хората. Ако ескалаторите бяха предвидени за вървене, щяха да бъдат конструирани достатъчно широки, за да не съществува проблемът с разминаването.

Но те не са. И е хубаво да го приемем. Те улесняват движението за хора, които нямат сила или желание да изкачат 30-40 стъпала, или както е в моловете - които така или иначе се уморяват достатъчно от обикаляне по магазините, за да влагат допълнителен ресурс в качване по стълби.

Ако наистина бързате, не е нужно да го демонстрирате на цялата тълпа от пътуващи хора, изкачвайки се нервно и отривисто по ескалатора, демонстрирайки открито вашето възмущение, когато някой ви е препречил пътя.

Имам една революционна и скандална идея за всички вас, ескалаторни алпинисти:

Защо просто не пробвате стълбите?

Първо, това е далеч по-здравословният вариант. Ако и вие като мен работите по 8 часа в предимно седнало положение, ще признаете необходимостта от раздвижване на тялото. И понеже вечно сме склонни да намираме оправдания за това да не спортуваме активно, защо не започнем от някои по-лесни промени в ежедневието ни - като например това да ходим пеша винаги, когато можем и да използваме стълбите винаги, когато можем? Всичко е въпрос на съзнателен избор. Изборът да оставиш ескалатора за ползване от мудните, мързеливите и болните. И изборът да не бъдеш такъв.

Второ - стълбите са далеч по-широки от ескалаторите и позволяват безпроблемното изкачване, слизане и разминаване на много повече хора. Разбира се - и там трябва да важи простичкото правило, че посоката на движение е от дясно, за да бъдат максимално улеснени всички.

Другото предимство на стълбите е, че ги ползват сравнително по-малко хора, макар и причините за това да са ми неизвестни. Може би има нещо общо с културата на мързела и мудността, която се шири надлъж и нашир - и то не само по нашите географски ширини. Дори Бил Гейтс беше заявил навремето, че ако си търси човек за някаква работа, умишлено ще наеме някой мързелив, защото той ще открие възможно най-лесния и безболезен начин да я свърши.

Само че ескалаторът е едно от местата, на които абсолютно не е нужно да се делим на много умни и много силни. Истината е, че всички сме обединени от една обща цел - да стигнем. Но преди да пратите някой на майната му, защото не се съобразява с Вашето решение да се правите на заети там, където се возят мързеливите, може би е добра идея сами да си решите проблема и да побързате по стълбите. Току-виж влезете във форма, различна от тази на кръга.

Ха дано, ама надали.

Oще: дясно  ескалатор  ескалатори  метро  правила  пътуване  стълби  транспорт 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

38 Rowan | 22.10.201418:52

Ще се нищи тази тема, и още други ще се публикуват. Със съответните акции, разбира се. Щото на някой много му се иска да ни изкара нецивилизовани, та да ни набият канчетата и да ни цивилизоват. Как не даваме път на бездомните кучета на тротоара, например, и нарушаваме спокойствието на бедните онеправдани животинки…

Я пак погледнете снимка 5 от предната статия? Обзалагам се, че тези деца са заделили от закуските си да си поръчат тениските и плакатите. Щото като ги гледам, не ми приличат на работещи хора. Пък и нещо не се връзва на трудовия човек да изобилства от излишък на време и нерви да се занимава с подобни глупости. Акцията е поръчана и щедро финансирана, със съответното медийно отразяване. Но не за да ни научи от коя страна се седи на ескалатора.

Не ги обвинявам децата, младите са наивни и се втурват подир всяка кауза, стига да звучи прогресивно. Те вярват, че го правят за наше добро. Без пари се навиват, най-много лидера на групата да знае за какво е целият панаир и кой плаща сметката. Ей, другите от снимката да го видят как живее и да се замислят, от какво се храни.

Щатите ги преживяха тези неща 60-те и 70-те години на миналия век с разни комунистически утопии и студентски движения. Нас сега ни клатят по същата схема, по която СССР се опита да клати тях. Обаче тези деца, дето се мъчат да ни цивилизоват, един ден ще осъзнаят, че са били използвани от едни съвсем нецивилизовани чичковци, за да ни очернят пред света и да ни набият комплекс, като нация. Че сме тъпи, прости, смотани и ограничени закостенели ретрогради и напълно си заслужаваме участта, както и външният натиск върху страната ни.
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 22.10.2014, 18:32

37 Dante Aligiery.552412559 | 22.10.201418:44

Човека който е писал тази статия явно до сега не е бързал както си трябва Усмивка Ние не говориме за стълби от 10тина стъпала а от малко повече които са и малко стръмни. И аз предпочитам да ползвам стълбите защото винаги има бутаница на ескалаторите ( чудя се защо ли ; ), но когато трябва наистина да бързам и като се опитам да се затичам нагоре по тези стълби... еми някак си не е толкова бързо, докато ако хората на ескалатора най малко ползват правилото за движение от дясно и мога да препусна по ескалатора еми... различно е Усмивка Не съм имал възможност да ходя много извън страната, но юни месец бях в Англия. В Англия движението е от ляво, но когато става за движение в метрото се ползва стандартното дясно... всеки който се качи на ескалатор си седи от дясно и мога да ви кажа не му някакво неприятно... и не ми казвайте че нашите ескалатори за тясни/... не е така. Тези в Лондон не са по широки, но там хората си стоят отдясно и винаги има поне по 2-3 индивида които препускат по ескалаторите бързайки и никой не им пречи, а не като нас инатите Усмивка Да се върнем в България, доста пъти съм изпъскал мотриса защото на ескалатора е било тъпкано и аз като Роки препускам по стълбите, но накрая само се моря за нищо. Ако си стоеха хората от дясно досега поне 10 мотриси да съм хванал. Те така и така хората си се редат на опашка по някой път по дълга от тия каде бабите и дядовците правят за пенсии, не виждам кой знае какъв проблем е да си седят от дясно. Ама нъцки щот шопа е казал не е важно аз да съм добре, важно е съседа да е зле. И това драги ми хора се е превърнала в максима за повечето българи не само за "шопите" (ако все още има такива де Усмивка
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

36 паяка | 22.10.201416:15

Йоле, живи и здрави да са и тях майка ги е раждала.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

35 delight | 22.10.201416:03

Кой ден стана вече тази неизчерпаема тема за ескалатора няма свършване. То да беше международен научен симпозиум, толкова мнения нямаше да има .

Предлагам следващата тема за 12 дневно разискване да бъде „Препоръчителна височина на седалката на велосипеда за перманентно поддържане на оптимална скорост при градско придвижване”
Смее се
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

34 Оня Дето Го Трият | 22.10.201415:59

И понеже някъде нямало стълби или някъде един човек задръстил някое движение, това е железен аргумент навсякъде да се блъскаме по ескалатора и с всичките 200 души.
Железна логика не разбирам
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

33 YOLE | 22.10.201415:54

Паячка , и сто пъти да напишеш инструкцията , не ще сломиш ентусиазма на новите комсомолски активисти . Заради такива трябва да пише ,, Не се блъскайте , бе , говеда ``.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 22.10.2014, 15:26

32 Bukovski | 22.10.201415:50

Прекрасно написана статия ! Донякъде я разбирам .... понякога чувствам реакция в себе си, когато ме учат как да .... дишам. Но мнението ми е, че кампанията, за стоене вдясно на ескалатора е правилна. Така е в света към който се стремим и към който претендираме, че принадлежим. Винаги използвам стълбите, когато ги има - и в метрото, и в сградите, и в МОЛ-а. Но за съжаление не винаги ги има Тъжен Така е и при хората - не винаги има чувство за ред, но пък често се проявява мания за значимост (ето, тежа си на мястото и няма да ме изпреварят). Затова поздравявам всички непознати хора, които се опитват да ни помогнат да достигнем света, в който искаме да се интегрираме ! Поздравявам и непознатите, които и без да са станали "жертва" на кампанията, подсещаща хората да стоят вдясно, го правят !
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 22.10.2014, 13:43

31 Ная | 22.10.201414:57

Съгласна, но това не определя, че центърът на стъпалото е центърът на ескалатора. А и в линка, който сте дали, пише следното правило: Хванете се за перилото в момента, в който стъпите върху ескалатора или подвижната пътека. Някакси не виждам как ще стане, ако стоя в центъра на ескалатора. Може, ама не е много стабилно. Усмивка Това няма значение. Правилото за движение у нас е да се движиш в дясно. Така че не виждам смисъл хората да се тълпят и взаимно да си пречат. Но то е като безполезните опити да се въведе и у нас качването само от първа врата на атобуса и слизането от останалите. Нямаме тази култура. И тук не казвам култура в смисъла на интелект и/или образование, а привикналост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

30 паяка | 22.10.201414:51

Центъра на един правоъгълник е пресечната точка на диагоналите му. И различно биха се ситуирали обувки №36 и № 45, спрямо хоризонталните ръбове на стъпалото на ескалатора.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 22.10.2014, 13:43

29 Ная | 22.10.201414:48

Да стоиш в центъра на стъпалото не означава ли да стоиш в центъра на стъпалото, а не петите ти да стърчат назад или да си подпреш пръстите в предното? Щото аз така го разбирам, а не да стоя в центъра на ескалатора.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.