Reuters видя България като "аномалия в Европа" | webcafe.bg
Webcafe

България - "аномалия в Европа"

Webcafe.bg, по Reuters
10.04.2014, 11:41 (обновена 10.04.2014, 17:28)
ес и русия

Доста хора в България се чувстват изправени пред дилемата ЕС или Русия

България отдавна е аномалия в Европа, защото е страна-членка на Европейския съюз и НАТО, но въпреки това е близка с Русия, коментира агенция Reuters. Анализът гласи, че в момента България е изправена пред „най-неприятния" текст за лоялност към Брюксел от своето присъединяване към съюза през 2007 година.

Статията е под заглавие "България - между стари приятели и нови партньори заради Крим". Там се твърди, че България е в доста по-уязвима позиция от политическата криза между Русия и Украйна, в сравнение с други държави зад бившата Желязната завеса.

Оценката на агенцията е, че страната ни е в по-рискова позиция и от Румъния, която още по комунистическо време започва да се отдалечава от Москва - и е по-малко зависима от руски енергийни доставки.

Припомня се, че много от бившите държави в Източния блок поддържат връзки с Москва, но я разглеждат като бивш окупатор и настояща заплаха. В България обаче възприемат Русия като приятел, а на политиците се налагат да се борят с имиджа, че страната им е „Троянски кон" на Русия в ЕС.

Напрежението се изостря още повече покрай украинската криза, като според агенцията мнозина се чувстват под натиск да избират между Москва и Брюксел.

Агенцията настоява, че България няма място за колебание, макар да рискува икономически трудности и вътрешни реакции, които може да свалят крехката коалиция на премиера Пламен Орешарски.
Партия „Атака", на чиято подкрепа социалистите разчитат да останат на власт, представлява опасност за правителството, защото може да изпълни заплахата си като оттегли неофициалната подкрепа за властта, ако София подкрепи още санкции на ЕС срещу Кремъл.

Цитиран е външният министър Кристиан Вигенин, според когото най-сериозната опасност за България е нова газова война, както и депутатът от БСП Георги Кадиев, който казва: "Баща ми беше офицер в Червената армия. Как да му обясня, че сега би трябвало да наложим санкции върху Русия".

Изтъква се още, че 80 на сто от доставките на природен газ за страната са руски, че Русия е вторият по големина търговски партньор, а армията още използва руско военно оборудване.

Oще: аномалия  българия  газ  европейски съюз  зависимост  русия  украйна 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

20 sim4o | 12.04.201422:39

1. Почваме отначало ... КОЙ И КОГА ОСНОВАВА КИЕВ ... и какъв ли по народност е Боян - древноруският певец и на кой е братовчед Светослав ...

.. "За руското имперско начало е смешно да се говори дори ... "

Абсолютно е смешно .. ЯСНО Е , КАКВИ СА ТЕЗИ В КИЕВ !
Уж малък факт, но показателен .. ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ВЕЛИКАТА, РАВНОАПОСТОЛНА КИЕВСКА КНЯГИНЯ ОЛГА В ЦАРИГРАД при нея, като личен неин духовник е бил Григорий - от Преслав, глава на мизийските църкви ...

2. За руския и древнобългарския ..
Правим прост експеримент ..
"не хлебом единим, жив будет Человек, а слово и всяком глаголе, изходящих из уст божих" ..
и твърдим че .. това е на руски ... и сме прави .. това е на древнобългарски ..и сме прави, това е на "църковнославянски" ..и сме прави, като адски любопитно е , къде е живял народът "църковнославянци" ..

3.За кирилицата и глаголицата има писано огромно множество от изследвания .. примерно - в коя Моравия е била мисията .. в Българска Моравия ..или в Мала Моравия ...
... насока ни дава текстът от Житието на Методий "той ... зае епископския престол на Свети Адроник ... Морава " .. като ние ЗНАЕМ КЪДЕ Е БИЛ ЕПИСКОПСКИЯ СТОЛ НА АНДРОНИК - В ГРАД МОРАВА.. древния римски Маргус близо до днешният Смедерево ... ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ Е БИЛА ВЕКОВЕ БЪЛГАРСКА ... и до ден днешен, в областта не живеят чехи, и никога не са живели ...
За славянската азбука има интересно допускане .. понеже в писаното от Константин Порфирофиген е споменато "и това хърватите записаха в техните си книги " ... някои правят извод, че в 6 век (два века преди Кирил)славяните ще да са имали книги и писменост .. но това, само така - между другото ..

4.За езиците на траки, славяни и тн. и т.п.
Според мене - ДО ДНЕС ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВИ СА и дали това не е един език .."скитски" ..."гетски" "венетски" или каквото и там да излезе ..
Ако си ги разкрил какви са - ще изкараш една Нобелова - помни ми думата ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 12.04.201422:21

ето Христо Силянов ...
http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=523:syrbi&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
.. да се попрегледа, че да ЗНАЕМ ПОНЕ КОЛКОТО БАЙ ГАНЯ ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

18 sim4o | 12.04.201422:19

" ..... Бягащ Вълк | 12.04.2014 19:02

Симчо, .... ...чета ти писанията и се питам кое е толкова важното за българския народ, култура, писменост, език и демокрация?! ..... или като бай Ганьо ще почнм към сърбите : 'Абе, вие сте българи, ама се сърбеете!' .... "
----------------------------------
1. За ВСЕКИ ЧОВЕК по едно или друго време - различни неща са важни! ТОЙ ТРЯБВА ОБАЧЕ ТЕЗИ НЕЩА ДА ГИ ЗНАЕ .. Знанието!

То сляпото окато прави ! .. на мене Бог ми е дал, не случайно и памет и ум и интелигентност .. а за да съм в дълг към околните и да Пръскам Знание!
Някой ще ме прочете .. друг - не ...
Някой ще се замисли - друг не ...
ето ТИ НАПРИМЕР РАЗБРА че не Русия е големият Брат за България ,а ние Българите - сме Големият Брат за Русия, нали така ..

...ако ти дам и сведения за "древноруския епос" създаден, по всяка вероятност от Боян Вещий .. който едва ли може да бъде друг, освен нашият, български Боян Магьосника ... ще се изпълниш, поне с малко национална гордост, нали ..
ще си кажеш "след като дедите ни, са могли да са наравно с околните .. що и аз да не мога да съм като тях "!

2. ТОВА за сърбите , СА ДУМИ НА БАЙ ГАНЬО произнесени в Пирот ...
...какво , по произход е населението в Поморавието и Пирот .. е писано много ... пък и думите на наш Ганя са коментирани .. веднъж, пак по форуми имах спор с някакъв литературен критик ... обясних му, че за да се изкаже така за населението на Пиротско , Бай Ганьо ще да е чел Христо Силянов, или Татарчев, или кореспонденцията на Жинзифов .. изводите на Бай Ганьо, на Силянов, Жинзифов .. са потвърдени и от етнографската експедиция на професор Беньо Цонев ..
И питах, аджеба, тоя знаяч - соросоид, след като Бай Ганьо, ще да е чел и разбрал Силянов ... той - многознайкото - какво е чел и какво е разбрал и повече ли е чел от Бай Ганьо или по-малко ..
... па и какво всъщност е населението в Пирот ???? ... що ли Бай Ганьо, тъй е рекал, на гарата там ???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

17 Бягащ Вълк | 12.04.201419:14

Тези красиви кули в Кремъл, напомнящи мюсюлмански тюрбани, са точно издигнати по заръка на Иван Грозни, за да се помни победата над Казанският хаганат! Катедралата 'Василий Блажени' ли беше, лесно се проверява в Интернет. Защо Иван Грозни става император на българите, а не на татарите, Много щастлив , редно е да се попита руската историография...

А колкото до съвремието - близки народи в културен и езиков план, близко минало и настояще, българинът поне още дълго ще нарича Русия Освободителка и това е нормално, с оглед на причините - връзки, традиции, зависимости. Само с тези заселвания по Черноморието - ако се усили темпът на инвестиции и поселване със стотина и повече годишно, скоро ще имаме не само ново етническо малцинство, но и реална опасност за заличаване на културната ни идентичност Много щастлив 16-та съветска република, но 30 години по-късно, отколкото се очакваше... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

16 Бягащ Вълк | 12.04.201419:02

Симчо,

чета ти писанията и се питам кое е толкова важното за българския народ, култура, писменост, език и демокрация?! Много щастлив Да, славна история, дрън-дрън-дрън, но от минимум столетие всичко е капут. Няма да коментирам колко души ще те прочетат и каква имаш посещаемост на поученията, но цялото пънене е напразно, най-много до изригване на газове да доведе Много щастлив Имаш предвид вероятно, че си събрал две и две, прочел книжки и стигнал до съществен извод за отминалата ни реалност. Хубаво, ама кому ще послужи, за да бъде важно Много щастлив или като бай Ганьо ще почнм към сърбите : 'Абе, вие сте българи, ама се сърбеете!' Много щастлив

България е една неосъзната империя, но БИВША такава, което е най-важния аспект на историческия поглед - било е, но все някъде свършва. Как ще ме погледне някой чужденец (грък, румънец), ако го гледам накриво и непрекъснато му соча разбиването на Никифор 1 Геник, примерно или как влашката история е доминирана от българи до еди-кога си (13 век)?!

Иначе, съгласен, същото винаги съм твърдял - дори до степен, че руски език и български е едно и също, но дали сме били първи като народ, който 'раздава' култура и език не съм сигурен. Сигурен съм за създаването на славянската азбука от Светите братя, мисиите им във Великоморавия, при хазарите (ако не бъркам, бих могъл да погледна, но ме мързи), защитата на тази азбука в Рим, все дела, достойни за уважение, но знаеш резултата - хазарите приемат юдаизма, за да не се претопят, Сватоплук изгонва учениците на Константин -Кирил и Методий поради натиска от немските духовници и те се появяват по тези земи - от Вардара до Източните предели.

Може би ПЪРВИЯТ славянски народ, който налага реч и култура, да, съгласявам се. Само че, имаше и други едни писания в дебелите книги, че българите са УЧИЛИ допълнително този език, тъй като племената и родовете, обединени в една държава са били много - и българи, и траки, и славяни...Да не споменаваме съвременните генетични изследвания, показващи преобладаващ тракийски ген - над 57%... Много щастлив

За руското имперско начало е смешно да се говори дори - Иван Грозни е цар на българи и руси, като тази титла получава след разгрома на Казанското ханство, пък там уж живеят татари Много щастлив Бе, карай да върви! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

15 Pavur Pezev | 11.04.201409:32

янаки,не се учудвам че ще изкиндиферчат нещата по тоя начин със статията.Глей тука:

https://www.youtube.com/watch?v=fittrMv28WA
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

14 sim4o | 11.04.201408:44

Бях решил, че достатъчно съм писал и съм убедил ВСИЧКИ в своята правота - желанието ми беше, да се огранича с проста забележчица и да не разширявам рамките на Дискусията на сей форум ...

Да, ама не .. Има едни Тъпи Идиоти .. да напишат нещо по същество па да дискутират с мене- ВЪЗГЕЧ .. къде ти да могат ... единствено им остава, да бръщолевят безадресно Тъпи обиди .. по този начин се опитват И ДА ОМАЛОВАЖАТ фактите и данните предложени от мене ..

Много пъти - оставям пияните хейтъри да спамят и бръщолевят .. не им обръщам внимание ... Но писаното от мене е ВАЖНО ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРИТЕ .. та ние имаме огромен исторически принос .. който най-лесно може да бъде отречен с едно-единствено махване с ръка "не сме ние, от славянската група и толкоз"!
Не само, ЧЕ СМЕ, НО СМЕ И ПЪРВИ , които започват да налагат своя език и култура на близки и далечни народи ...

Ето ви професор Асен Чилингиров и Вадим Ростов, и прочетете - па замислете се .. дали са прави някои изследователи , които примерно твърдят, съвременният руски език, се е развил на базата на старобългарския??


Чилингиров :
" През 1817 година е открит един забележителен ръкопис върху пергамент, съдържащ различни, предимно богословски съчинения от гръцки автори в превод на „църковнославянски език“ – поне така твърдят руските му изследователи .. .. ( и разни български малоумници - заб. моя ) ..
В него те виждат „втората по време на нейното преписване руска книга“. .... и украсата на българския протограф , от който е преписан руският ръкопис и от чиито останали части са запазени следи в стотици руски ръкописи, преписвани чак до ХІХ век и съставящи основното ядро на руската средновековна книжнина. В това число влизат сборници с историческо, поучително, богословско, но и забавно съдържание .... "

В.Ростов : "..Языком.. был славянский койне – то есть язык, служащий для общения между народами с разными диалектами . Постепенно за многие века местное туземное население перенимало этот койне... ... И , наконец , болгарский язык – как язык православных текстов и религиозных культов. Вся эта смесь в итоге и стала основой для нынешнего русского языка...
БОЛГАРСКАЯ СОСТАВНАЯ
Почему нынешний русский язык более похож на болгарский, чем на белорусский ?. " ....

Та за това пиша аз-някой да вземе, та да отвори форума, та да попрегледа мненията .. и да не се влияе, от Идиотите, а да бъде убеден от точните факти и данни, дадени от мене!

Да се опитам да приключа .. БЪЛГАРИТЕ НЕ САМО СА ЧАСТ от Славянската група, но това познато ни като "славянска култура" явление, до голяма степен има в основата си тях- българите - те са ПЪРВИ с писмена форма на своя език .. като писмената, са се разпространявали нашир и длъж, и са ВЛИЯЕЛИ на околните народи , включително и езиково!

А защо има платени драскачи, които се опитват да отрекат това?? Ами има ... те ту опитват, да заменят назвадието "българи, старобългарски език, древнобългарски културен пласт" .. с, кой знае от къде изнамереното "църковнославянски език" ... , ту безсилно и с изгаряща ги злоба, пръскат около себе си, обиди , омраза и невежество ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

13 sim4o | 10.04.201422:57

Но мисля да приключа ...
БЕЗСПОРНО СМЕ СЛАВЯНИ- от Южнославянската група, на Славянското семейство , наред с венето-сорбското насаление на провинция Тюрингия в Германия, рутените , кашубите , словаците, словенците, хърватите, поляците, белорусите ..и т.н. - така си пише и в Уикипедия ...

Безспорно и турците , са от тюркската група ....
Безспорно каталунците са от Романската група ...
А всеки многознайко , като пийне две водчици, може да твърди, какво ли не ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

12 sim4o | 10.04.201422:51

" pixie | 10.04.2014 22:26
#sim40
Какво се газираш - славянски сигурно е останал само езика ни "...
-----------------------------
Ами че то СЛАВЯНСКА, ГЕРМАНСКА, РОМАНСКА .. са групи, сред европеидните народи, основно ОТДЕЛЕНИ ПО ЕЗИК!
По какво друго, може да се направи достатъчно бърза и точна класификация на групите народи .. по номер на обувки??!
Естествено - по ЕЗИК СЕ ГЛЕДА ...

П.П.
а статията и въобще статиите и писаното за славяните прочетохте ли ..
КАКВО ДРУГО, ПО ПРИНЦИП ... освен езикът, съществува с някакъв прастар етикет - "Славянство" ...
Лично аз , съм много голям скептик , дали ще се докаже съществуването на единен "славянски етнос", с някакви специфични там атрибути - "славянска външност" .. "славянски характер" .. и каквото и да е там - да речем в 5 век от н.е. ...
Ярък пример са турците и Тюркската група ...
Без съмнение, такава група, родствени по език народи съществува ... но тя не е единна, не само по външност, но и по расов тип - съвременното население на Република Турция са без съмнение европеиди , докато близките им по език родственици от Средна Азия са си донякъде с монголоидни черти ..
И??? .. турците не са от тюркската група , не са тюрки .. или що ???
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

11 pixie | 10.04.201422:26

#sim40
Какво се газираш - славянски сигурно е останал само езика ни, отдавна сме супер омешани, бая народ е минал оттук, откакто сме държава България (с главна буква!). Силно се разграничавам от афтора на първия коментар.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.