Яли, пили и едвам платили | webcafe.bg
Webcafe

Яли, пили и едвам платили

Ники Русиновски*
16.07.2015, 15:13 (обновена 22.07.2015, 08:02)
атина след победата на сириза

Снимка: © Getty Images

Не е ли по-справедливо да плащат само онези, които довчера се радваха на гръцкото "охи" и възторжено говореха за национално достойнство, отпор на хищния капитализъм, германските терористи и брюкселските бюрократи?

Някои хора едва сега проумяват, че може да се наложи и България да плаща стотици милиони (дано не милиарди), за да спасява закъсалата Гърция - която всъщност е безмерно по-богата от нас дори и като закъсала, а е закъсала, щото е яла, пила и се веселила за чужда (оказва се - и наша) сметка, докато ние 25 години стягахме коланите.

Добро утро!

А някои (българи, драги зрители, българи!) така се радваха, че гърците викали "охи", че имали "достойнство", казвали "не на Европа" и не знам какво си.

Е, сега почвате ли да загрявате, тъпаци, че гръцкото "достойнство" е за чужда сметка и ще го платим съвсем номинално ние - с още кръв, пот и сълзи, сякаш ни бяха малко 25 години да плащаме за нашия си социализъм, който фалира и обяви мораториум по плащанията по външния ни дълг през 1990-а?

И не - тъпаци не е груба дума, точно на място си е, даже е слаба.

Защото сега други българи (нищо чудно да са същите, които довчера се радваха на гръцкото "охи") ще почнат да реват против гадния Европейски съюз, който ни ограбва и ни пие кръвчицата.

Нищо, че всичките тези нови автобуси из българските градове са купени с парите на немските работници и се движат по ремонтирани и построени пътища, улици и магистрали пак с пари на европейските данъкоплатци и ЕС.

Участието ни в ЕС означава, че сме получили милиарди повече, отколкото сме внесли в бюджета му.

Нарича се солидарност - едно безкрайно ляво нещо, което левите и тъпаците никак не обичат да бъде споменавано, защото за тях лявото и солидарността са да ядеш и пиеш за чужда сметка (точно както гърците), а когато трябва ти да помогнеш някому - почваш да крещиш "смърт на световния капитализъм" и "долу ЕС" (пак като гърците).

Тъпаци, егоисти и леви популисти винаги е имало, включително и в България.

Но сега, когато пристига сметката, не е ли по-справедливо всичките тези стотици милиони да не ги плащаме всички работещи българи и пенсионери, които и без това не живеем сладко - а да плащат само онези българи, които довчера се радваха на гръцкото "охи" и възторжено говореха за национално достойнство, отпор на хищния капитализъм, германските терористи и брюкселските бюрократи, които искали да поробят Гърция... и все такива дивотии. Плащайте, тъпаци!

Или поне сега замълчете. От срам.

 

*Текстът е публикуван във Facebook-профила на Ники Русиновски, заглавието е на редакцията

Oще: българия  гръцкият дълг  гърция  дълг  европейски фондове  евроскептицизъм  ес  кой ще плаща сметката  кризата в гърция  фалит 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 17.07.201519:54

>"Участието ни в ЕС означава, че сме получили милиарди повече, отколкото сме внесли в бюджета му."
>Това не е вярно.

Вярно е.
Погледни официалната статистика за бюджета на ЕС, например тук:
http://ec.europa.eu/budget/figures/interactive/index_en.cfm
Ако ги оспорваш, очаквам линк със статистики, които показват България да внася повече в бюджета на ЕС, отколкото получава.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

23 Bichkiiata | 17.07.201519:38

да обобщим, в главата на т'ва момче (дето е писало статията) са изкристализирали две неща:

1.българите са тъпаци
2.всичко, което идва от ЕС се трансферира в строеж на пътища и закупване на автобуси благодарение на германските работници
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

22 abductor | 17.07.201518:34

Мене пък ми е интересно, що само НПО-проститутките използват думички като "мурзики", "ватенки", "матрьошки" и т.н.? Слочаенос? Не мисла...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

21 vanko | 17.07.201516:24

http://bg.mondediplo.com/article1392.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

20 AlahAkbar | 17.07.201515:31

Мен пък ми е интересно, как така само мурзилките бранят маляките?
Слочаеност, не мисля...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

19 explorer | 17.07.201514:08

Не знам колцина от пишещите държат пари на депозит или са инвестирали в нещо, но като си дадеш парите при определени условия, не тичаш след това да викаш какво да ги правят, още повече, когато си дребен вложител. Парите от страна на България са дадени вече, и съответно с тях се разпореждат, според условията.
...а това, че някои се изживяват като роби на банките, лихварите, ЕС и т.н., честно казано не знам как да им помогна, най-вече защото не искат да си помогнат сами.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 20:25

18 Боби Перу | 17.07.201514:02

Нито са ни обиждали, нито са се присмивали, нито преднамерено са ви използвали гърците - хора като вас, но с по-високо съзнание, самочувствие и етническа сполотеност. Ако някой гръцки политик си е позволил негативно сравнение с България, то той е казал очевадната истина. Една извадка от днешното изказване на ваш Боко а.к.а напоследък Филияс Масакис: „Нашето "не" се чу много ясно сред всички европейски държави“, добави премиерът. По думите му „страхът на всички е голям, още по-големият страх e и мой, и би трябвало и ваш да е, че ако анархията там не се овладее, това е пряка заплаха за България - и за бизнеса, и за финансите, и за КОНТРАБАНДАТА.
Считам, че като съседи на Гърция да останем единствената страна в Европа, която да провали своя съсед, не би било нито европейско, нито балканско, каза още Борисов. При тези гаранции да покажем за кой ли пореден път нашето добросъседство, а съответно нашите съседи, ако имат доблест, да излязат да се извинят за обидите, които отправиха към нас“ . Та, с ТАКЪВ ИДИОТ начело всяка обида, дори и неизказана е напълно заслужена.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

17 GETI | 17.07.201512:35

за подобен дълг излиза че ЕС икономиката в целия ЕС ,та и в САЩ се въртят едни банкноти без стойност и могат да се харчат и раздават единствено като обменни единици без покритие...
пийте и яжте, толкова злато няма на света колкото пари се раздават и харчат...
но едните правят икономии, като нас ,а другите си гледат кефа...
тва,че после пак със същите пари без покритие ни вземат земята и природните ресурси не е никъв проблем…за простолюдието.
щото не го осъзнаваУдивителна
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 08.09.2010, 14:12

16 Белка Стрелка | 17.07.201512:25

Аз се радвах на гръцкото ОХИ , защото си мислех че така ще се разделим с Гърция и те в една посока ние (ЕС) в друга. Като са толкова лоши длъжници защо никой не ги остави на мира да правят каквото си знаят - защото тиквениците от Брюксел вдигнаха залога много и сега гръцкото ОХИ може да значи разпад на съюза ( тиквениците обвързаха валутата с статута в ЕС ).
Пуснете ги гърците да се оправят , не им давайте заеми и така.
Да не вземе сега някой да ми каже че понеже на ЕС и МФВ много им пука за пенсионерите затова няма да оставят Гърция без пари ?
Лъжат ни нас като народ , лъжат ги и тях.Направиха референдум казаха ОХИ и какво тайната дипломация сработи и излезе че всъщност те ще приемат друго предложение уж по-добро, ама вече без референдуми ,че може пак да има ОХИ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

15 abductor | 17.07.201511:33

Ники е абсолютно бездарен и като журналист, и като DJ, та ако не вземаше парички "отстрани", вероятно щеше да му се наложи да рови по кофите, затова надали си заслужава да обсъждаме словестните му полюции.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.