Планктонът, скатавките и още два фатални офис типажа | webcafe.bg
Webcafe

Планктонът, скатавките и още два фатални офис типажа

Webcafe, Георги Ваклинов
25.07.2016, 12:02 (обновена 26.07.2016, 11:05)
работа

Снимка: © Getty Images

Съвременният офис е място на екзотични обитатели. Запознайте се с четирите основни сред тях

Всеки, който си е имал вземане-даване с по-квалифицирана работа, свързана с излизане от вкъщи, компютър, стол, бюро и хора, е пределно наясно, че съвременният офис е обиталище на екзотични същества.

В тази връзка читателят на Webcafe.bg Георги Ваклинов изпраща по-прецизни статистически данни за съдържанието на офис-пространството, придружени от кратко, но точно описание на разновидностите обитатели на тази производствена екосистема:

1. Скатавки

Тези служители обикновено изглеждат доста заети и непрекъснато обясняват колко много неща "имат на главата", като това е общо взето камуфлаж за реалните им занимания - бъркане в носа, почесване, цъкане в сайтчета, във Facebook, ходене до тоалетна, ходене на обяд, закуска, кафенце или на по цигарка.

Особено ценят и се мотивират от фирмени блага, които са безплатни за ползване и понякога можете да намерите в чантата им я пакетчета захар, я сметанки или просто няколко сплескани рула тоалетна хартия.

Разбира се ако позицията налага и/или позволява излизане извън офиса за срещи или изпълнение на други задачи, то това се използва максимално както като време, така и като честота за извършване на дейности, нямащи нищо общо с работата за съответната организация.

Те могат да включват срещи на кафе с приятели, пазаруване на хранителни стоки, изпълнение на дребни домашни ремонти или обикновена следобедна дрямка в колата(винаги служебна) или най-добре вкъщи.

Съставляват средно около 30% от офис популацията, като делът им нараства в по-големи, бюрократични структури, а при държавните институции достигат до 99%.

2. Обикновен офисен планктон

Това е средната класа на фирмата - те работят на принципа "за толкоз пари - толкоз" или се ръководят от максимата "те ме лъжат, че ми плащат, а аз, че работя".

За разлика от скатавките, те все пак извършват някаква работа, но обикновено това се прави с цел да не заспят на бюрото или просто от желание да им се махне шефа от главата.

Мотивират се единствено от наближаващ краен срок за нещо и го свършват, така че да не ги занимават допълнително.

Разбира се са наясно, че работата им не бива да блести, защото автоматично ще бъдат натоварени с още задачи. Все пак не искат да минат в най-малобройната група на "пчеличките"...

Броят им варира, но като цяло представляват поне 50% от кадровия фонд на фирмата.

3. Пчелички

Този офисен вид е особено рядък, но обикновено на него се дължи успеха на фирмата или по-скоро избягването на тоталния колапс и фалит.

Те са странни същества, които успяват някак си да се самоидентифицират с фирмата и нейните интереси, което ги мотивира да работят алтруистично за преизпълнение на целите от 3-годишния план.

Шефовете ги обожават и им възлагат все повече задачи, тъй като им е ясно, че само те биха могли да ги изпълнят добре.

Често ги мотивират с титли и потупване по рамото и само в краен случай с увеличение на заплатата или някой бонус.

Но може и без това, те така или иначе са и най-лоялните служители и никога не биха напуснали по собствено желание фирмата-майчица.

Нямат нищо против да работят извънредно, за да изпипат детайлите по поредния отчет, презентация или просто да изслушат идеите на шефа, че и да си ги запишат чинно в тефтерчето.

Склонни са да проявяват и "самоинициатива", което е нещо неразбираемо за останалите офисни видове и затова бягат от него като от неприятна прилепчива болест.

Както вече отбелязахме, това е най-малката група и рядко й си падат повече от 5% дял в общия брой работници, като процентът от фонд работна заплата е даже по-малък.

4. Мениджъри или просто шефове

Като цяло това е хибридна група, която може да проявява качества на всеки от останалите видове.

Например сред тях има много от така наречените "управители на водопад", които попадат и в първата група на скатавките.

Или са просто обикновени шефове, които вършат все пак по нещо задължително неоперативно като: делегиране, провеждане на работна среща, поставяне на цели, преглед на отчет или обсъждане на план.

Делникът на този вид е зает основно с окопаване и запазване на позицията и ловко избягване на реална работа, която винаги трябва да се делегира/извършва от пчеличките или в краен случай от планктона.

Избягването на вземане на решения също е важна предпоставка за успешното отърваване от отговорност, когато нещо се прецака.

Винаги се намира и един шеф, който реално върши цялата управленска работа и взима важните решения или поне дава съвети на генералния мениджър (като много рядко е и същият човек).

Големият шеф от своя страна е винаги особена фигура, която буди различни, но винаги силни емоции у служителите: страх, смях, силна омраза и дори понякога уважение.

"Здравословната" бройка ръководители е около 10-15%, като отново в по-големи организации, тъй като всеки иска да е шеф на нещо (най-често водопад), броят може да набъбне до над 50%.

Именно от подобни структури произлизат възклицанията: "Станахме повече вождове, отколкото индианци!" или "Не останаха маймуни!".

Oще: facebook  гледане на facebooka  закуска  офис  офис служители  производство  работа  работа в офис  работна среда  скатаване от работа  служба  тоалетна  ходене на работа  читател 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 26.07.201622:31

Нали бях служител в продължене на 6год и 9м на "Топлофикация София", мога да кажа, че типажите са добре обрисувани.
Ще се въздържа да се самоквалифицирам, защото това може да предизвика неодобрение сред читателите, но мога да кажа, че автора пропуска една особена категория хора, които под една или друга форма виреят навсякъде, но в големите структура има по-добър прием.
Това са вид паразити с психопатична мания за величие и превъзхоство над останалите. Те често са с близки роднински връзки както помежду си, така и с хора имащи значителна власт. Тези паразити поставят себе си над правилата, и над интересите на предприятието, колегите, подчинените си, и т.н. Влияят върху събията като създават настроения срещу набелязаните. Отричат техните качества като "осветляват" недостатъците им, често пъти с напълно несъстоятелни коментари относно поведението им, намеренията им, и личния им живот. Такива нездрави индивиди, често пъти не извличат преки изгоди от действията си, освен, че "разчистват територия" от потенциолно опасни за тях елементи. Като потенциално опасни за тях се считат повечето, които вършат добре работата си без да се съобразяват с авторитета им.
И тук идва най-трудния момент за непредупредените. Подобни паразити никога нямат име на добри професионалисти. Отличават се еднствено с това, че около тях са събрани и други хора с посредствени качества, както и лошо отношение към колегите си. Т.е. никой не се допитва до тях по професионални въпроси, именно защото те са посредствени професионалисти.
Силно препоръчвам на всеки, който забележи редовното присъствие на този типаж служители да потърси нещо по-добро за себе си, ако не иска да бъде въвлечен в множество проблеми. Все пак да напомня, че се сблъсква с манипулатори, и хора с връзки в различни административни структури, и на практика жертвите на техните атаки остават беззащитни и унизени.
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.