Как да стана бизнес гуру | webcafe.bg
Webcafe

Как да стана бизнес гуру

Един бизнес гуру
01.09.2015, 15:03 (обновена 03.09.2015, 07:45)
гуру, бизнес

Снимка: © Getty Images

Препоръчително е на сайтовете му да бъде написано, че гуруто е бил гуру още от дете. Още тогава е водил другите деца към финансова грамотност и независимост, към неизмерими продажби и печалби, към независимост и повече свободно време

Да бъдеш гуру днес е много популярен занаят. Думата „гуру" (от санскрит) е хиндуистки религиозен учител и в случая е заимствана от будистките монаси.

Днес всеки, който смята, че може да предаде някакво знание или умение на други хора, може спокойно да нарича себе си гуру. Този занаят е толкова популярен, че днес всеки американец, който е създал някакъв дребен бизнес и не е фалирал няколко години, вече приема себе си за гуру и започва да учи другите как да станат като него, от което също изкарва пари и така се оказва, че да си гуру е доходоносен бизнес.

Технологията на бизнеса на гуруто прилича на тази на крадец, който учи другите как да станат като него, докато краде от тях. В някои случаи дори не е необходимо гуруто да е имал друг бизнес и успехи, за да се нарече гуру.

Просто възприема званието „коуч", „ментор", „трейнър", „инструктор", „сериен предприемач". Или всичките заедно. Позиционира се в съзнанието на потенциалните си клиенти като невероятно успял, талантлив, физически много здрав, извънредно умен и щастливо усмихващ се. Оттук нататък успехът му е гарантиран.

Как да стана бизнес гуру?

На първо място трябва да изглеждате като такъв. Всеки бизнес гуру трябва да има профили във всички възможни социални мрежи, множество лични интернет страници и блогове. Тези профили и страници трябва да бъдат препълнени със снимки на гуруто (с възможно най-щастливата му усмивка) и негови крайно удовлетворени и също така щастливи последователи.

Добре е гуруто да има снимки с други световно известни гурута (все пак е платил $5000 за тяхно обучение), както и със скъпи и редки спортни коли. Задължителни са също снимките, направени на небостъргачи в значимите световни столици и поне две снимки на яхта на фона на остров Ибиса.

За историята на гуруто не трябва да се знае много. За образованието му, с което той не се гордее, не трябва да се споменава нищо. Препоръчително е на сайтовете му да бъде написано, че гуруто е бил гуру още от дете. Още тогава е водил другите деца към финансова грамотност и независимост, към неизмерими продажби и печалби, към независимост и повече свободно време.

Оттук нататък потенциалният гуру трябва много да тренира да говори убедително пред публика. Той задължително трябва да е прочел и да цитира мисли от поне пет от книгите на Робърт Кийосаки (вкл. книгата на Кийосаки с Доналд Тръмп). Гуруто трябва изкъсо да следи модните тенденции в своята държава и да се придържа към тях в максимална степен.

Спомням си как преди години един господин дойде на среща със сако. Показно свали сакото пред всички в заведението, сгъна го на кубче и го постави до себе си, така че всички да видят, че от вътрешната страна на сакото пише „VERSACE".

Когато един гуру е измислил и изградил образа си (понякога това отнема години), той задължително трябва да издаде книга. Не е нужно да казвам, че тази книга трябва да бъде представена като несравнимо оригинална, проницателна и незаменима за успеха на милионите читатели.

Другите наложителни условия са безплатните уебинари и платените семинари. Първите се осъществяват, за да се вербуват участници за вторите.

Един гуру не трябва да мисли, а да действа. Всяко самоволно отклоняване от тези изпитани правила може да доведе до компрометиране на изградения виртуален образ на гуруто, а оттам и до разочарование на последователите му.

Oще: гуру  гурута  как да стана бизнес гуру  оня 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.