Великите сили определят кой ще е сит и кой роб | webcafe.bg
Webcafe

Великите сили определят кой ще е сит и кой ще е роб

aryan
31.01.2013, 12:34 (обновена 31.01.2013, 12:39)
сянка, силует

Много точен коментар на един васал, театърът винаги се режисира от Брюксел и Москва и ако направите една обобщена картина на случващите се събития в периметър от 3000 км, ще разберете какво ще се случи след няколко месеца:

Тиквата отпада от играта, преди това се нагъзва за "Хизбулла", НАТО прегазва Сирия и си осигурява безплатен нефт за още няколко години, руснаците си разиграват коня както им е угодно, а елементарният народ, населяващ територията между Дунав и Бяло море е все така беден и унижен от новата коалиция корумпирани помияри.

Великите сили определят кой ще е сит и кой ще бъде роб в зависимост от самоосъзнаването на нацията, населяваща определена територия, и отвреме навреме правят зрелища с холивудски сюжет на народеца, за да има какво да обсъжда и да не би да се замисли за сериозните неща, които му определят съдбата за поколения напред.

Методите за притъпяване на мисленето на хората не са се изменили в близките няколко хиляди години, само технологично са подобрени, но си действат безотказно все още, което доказва примативизма на огромната част от населението на планетата.

Oще: велики сили  нато  сирия  театър  хизбулла 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

9 Зелен Бетон | 02.02.201306:10

Тъй. Великите сили определяли, методите били известни, населението било примитивно... Добре. И кво?

Да легнем кротко в канавката и да си мрем? По възможност без много шум, да не би случайно да нарушим следобедната дрямка на въпросните сили?

Или всеки един да приеме за даденост, че е примитивен, и ако има тук-таме непримитивни неща у себе си (принципи, ценности, идеи, начин на мислене) да бъде така добър да си ги самоподкастри, за да не се дели от масата? Щото прави лошо впечатление? Щото нарушава концепцията на градинаря за ниско подстриганите храстчета?

Тцъ. От висотата на примитивността си казвам, че подобни хипотези не ми харесват. И нямам никакво намерение да ги следвам. Без въобще да ме интересува дали някой е съгласен или не.

Вярно е, че не само отделният индивид, а и големи групи и категории хора, включително и цели общества, могат да бъдат манипулирани и използвани (не казвам експлоатирани, за да не зазвучи като Маркс, неговото време отмина).

Вярно е и че такива манипулации и използване има, те са най-разнообразни, масови и очевидни. Има и други, които не са толкова очевидни – и човек се усеща за тях само ако случайно попадне на някакво непредназначено за него парченце информация. Има и такива, за които средностатистическият индивид никога не разбира. Съгласен съм.

Ако обаче тия „велики сили“ (използвам термина с открита неприязън, защото на манипулатори и използвачи не им се полага респектът да бъдат наричани „сили“, а още по-малко – „велики“) – та ако тия „велики сили“ искат да продължават да си плетат схемите и игрите на мой гръб, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да се потрудят. И то повечко. Не може хем да им е изгодно, хем да им е лесно, къде дават тъй?

Ако аз, отделният индивид, не мога да ги спра, то поне мога да им създавам проблеми. Може да са малки, може да са временни, хаотични, инцидентни – но целта е да им е трудно. И да им е гадно. Колкото повече, толкова по-добре.

Най-малкото – да бъдат принудени непрекъснато да ме следят, защото никога не могат да бъдат сигурни какво ще ми дойде на ума в следващия момент. И каква дребна, но вредна мръсотийка ще им направя, и как ненадейно ще им объркам някоя цифричка в калкулациите, и какво пожарче ще им запаля. Ей тъй, от нищото.

И да бъдат принудени поне част от това, което печелят от манипулациите и използвачеството си, да го изразходват, за да ме наблюдават, ограничават и озаптяват. И да разчистват опърленото от малките ми пожарчета.

Само така ще спя спокойно. Иначе не. Като не мога да ги наритам или да ги накажа, поне да им намаля ефективността. Това ще значи, че все пак съм спомогнал за поне мъничко намаляване на недопустимите според мен дисбаланси и деформации в света, в който живея.

А ако такива като мен НЕ НАМАЛЯВАТ, а СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ, може пък един ден манипулациите и използвачеството на „великите сили“ да започнат да изискват толкова усилия и разходи, че да станат НЕЕФЕКТИВНИ.

Виж, това би било вече санкция. За някой, който смята, че е завъртял непробиваем бизнес, няма нищо по-вбесяващо от това бизнесът му да се срине заради струпване на дребни проблеми. Въпреки че желязно си е покрил големите капии.

Колкото и незначителна да е вероятността от такова развитие на нещата, тя е напълно достатъчно основание да действам именно така, както съм описал по-горе. Струва си, отвсякъде.
______________________

P.S. Горното е метафорично казано, разбира се. Като говоря за себе си, имам предвид и България, и каквато и да е общност от хора; съответно под „великите сили“ може да се разбира както всеки крупен (явен или не) фактор на власт и влияние в съвременния свят, така и някой местен феодал, който действа като че ли е хванал Господ за шлифера. Съответно мащабите могат да бъдат от индивидуални до глобални. Принципът обаче е същият: с неприемливите практики е безсмислено да се води война – те трябва да се обезсмислят, като се направят неефективни и следователно неизгодни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2012, 19:41

8 chacha | 01.02.201316:50

Велика сила е тази, която има голям брой население, и голямо производство. На нас великите сили не ни са виновни, че изчезваме като народ. Веновниса нашите сънародници, който поставят материята (да претежават в повече ако може) пред духа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

7 Vankata_820 | 01.02.201311:19

Последващото е, като бъдеща пенсионна диагноза за предстоящата кончина на ИЗТЪРБУШЕНА България, за която всички виждат, другите да са й виновни:

"Когато бяхме Народна Република въоръжените сили на България са над 200 000 души плюс няколкостотин хиляди запасни редовно свиквани на обучение. Въоръжена с 2000 танка и над 2000 бойни бронетранспортьора. Ракетни войски: 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег 480 км въоръжени с още 24 допълнителни ракети всички с възможност за поставяне на ядрени глави; 50 комплекса Р-300 "Елбрус" с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км; тактически ракетни комплекси 9К52 "Луна" с обсег 70 км с възможност... [Прочети целия коментар] за поставяне на ядрени глави, 18 комплекса 9К79 "Точка" с обсег 70 км с възможност за поставяне на ядрени глави; 26 зенитно-ракетни дивизиона въоръжени с комплексите: С-200 с обсег до 240 км 10 установки с възможност за ядрени бойни глави, 10 мобилни установки С-300 с обсег до 75 км, общо 20 мобилни установки СА-75 "Влохов" с обсег до 43 км и СА-75 "Двина" с обсег до 29 км, 20 мобилни компекса 2К12 "КУБ" с обсег до 24 км, 24 мобилни ЗРК "Оса" с обсег до 13 км, 30 мобилни установки С-125 "Печора" с обсег до 28 км , 20 мобилни комплекса 9К35 "СТРЕЛА-10СВ". ВВС имат 45-50 бойни хеликоптера и над 300 модерни бойни самолета от които над 220 изтребителя. ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, общо няколко десетки - минни заградители, базови и рейдови миночистачи, патрулни кораби, десантни кораби, обслужващи кораби, катери и др.; брегови ракетни комплекси и бреговата артилерия батареи 130мм и 100 мм водени от радиолокационни станции, морска хеликоптерна ескадрила, военноморска авиация с 10 бойни и 1 транспортна машини, парашутно-десентна и водолазна част, батальон морска пехота. Мирновременият състав на армията към 1989 г. е над 153 000, мобилизационният капацитет на България тогава, по оценка на ЦРУ, надхвърля 2,11 милиона мъже. През 1989 година сме имали залпова мощ на ракетната и стволовата артилерия два пъти превъзхождаща турската!" - В допълнение: Министерство на Отбраната притежава 70% от собствеността в България!

Приятели, за последните 23 години не е проведена нито една инвентаризация на Военния резерв - по-ясно и очевадно от това, здраве му кажете, няма и обяснения за богатството на канонизирания другар Манджуков, а че никой не иска Силна България е повече от ясно, след натрисането ни на месията Рапонова, с повеля отвъд Океана, месия, здраво вързана за топките с компромати, както и останалите преди него!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 01.02.201310:50

За да приемем,че днес Оня казва истини,трябва да се съгласим,че хората се делят само на два вида-на сити и на роби!Така на робите ще откажем правото да са умни и свободни в мисленето,а на преялите-да се превърнат в "Българската мечта"! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

5 Dimitar Stamboliyski | 01.02.201309:39

Точно с тоя коментар ти се самоопредели!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 09:28

4 Doberman | 01.02.201308:24

И как точно руснаците си разиграват коня както си искат, при условие, че пазят Сирия, заради единствената си военна база, която се намира в тоя регион? И какво значи, че имат "малко паразитни етноси", в Америка и Европа малко ли са имигрантите? А в Русия дали няма смазващо количество имигранти, алкохолици и наркомани? И какво значи "богати"? Това да нямаш индустрия и производството ти да се свежда почти до създаване на приложения за Андроид от хора, които мечтаят за айпади? Западът запада все повече и то по своя вина. А Русия, която се намира между неразбиращия я Запад, гладния за Сибир Китай и непредвидимите ислямски държави... Ще пукнат от благоденствие.

Стига ги превъзнасяли, те са в такава икономическа, индустриална и демографска дупка, че няма накъде повече. Толкова е зле положението, че следвоенните години изглеждат като манна небесна. Успяват да лъжат статистиката само с имигрантите, на които дават паспорти.

Прав е Оня, трябва да спрем с това робство и тоя комунизъм, че докато се вайкаме за тях ще пропуснем момента, в който пак ще влезем в нечии граници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 31.01.201320:11

Аре стига с това робство де, докога?
Нали сме на 1300 години, велика нация, с велика история и какво ли още не и се смееме на другите, че нямат толкова. Що не станахме и ние империя, па да цоцаме от богатствата на някоя колония в Африка примерно?
Май от цялата си 1300 г. история най-много се гордеем с робствата....
Те и британците са били някакви диваци на самотен остров, ебавани от французи, викинги и кой ли сума ти време, пък са станали велика сила накрая.
Аре стига оправдания с великите сили.
Кой ми сра в гащите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

2 Georgi Tashev | 31.01.201317:16

Оня Дето Го Трият, и на мен не ми се иска да можем да се сравняваме с тях, но уви, освен богатство и икономика имат малко повече морал, традиции, по-малък процент паразитен етнос, по-добри и приложени закони и по-добра мотивация на населението да ги спазва.
На нас са ни оставили история от 500г робство, подарена свобода, 45г комунизъм и 23г мутризация. Все едно мишка да се сравнява с тигър.
А за сравнение с японците и дума не може да става. Там има понятия като трудолюбие, чест и гордост, които в нашата чалгарска действителност, в която който бачка е балък, са почти изчезнали или изопачени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 31.01.201316:56

Май бъркаме причината със следствието.Идея
Великите сили затова са велики, защото те определят те нещата. Иначе какви сили ще бъдат изобщо?
А са станали велики, защото са сравнително по-умни от просто племе като нашето, на което му изнася това оправдание за собствената простотия:
"Еми те великите сили ми го причиняват, аз кво да направя" не разбирам
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.