Това е национализация, да не се лъжем | webcafe.bg
Webcafe

Това е национализация, да не се лъжем

Георги Кадиев
19.12.2014, 16:14 (обновена 19.12.2014, 18:18)
Георги Кадиев

Георги Кадиев: В цялата тази какафония мисля, че е правилно решението да се отложи и пре-обмисли от всички страни. Все пак става въпрос за 8 млрд. лева, които не са нито на Борисов, нито на Горанов, нито на ГЕРБ. А на всички нас.

Депутатът от "БСП-Лява България" Георги Кадиев прави сметката на положителните и отрицателните страни на предложението на ГЕРБ за преливане на средствата от личните партиди в частните пенсионни фондове към държавния Национален осигурителен институт:

 

Понеже всички се чудим каква е целта на упражнението с прехвърляне на партидите от частните пенсионни фондове към НОИ, излагам моята позиция:

В момента общата сума за пенсии е около 8.1 млрд. лева на година. От тях около 4 млрд. лв идват от събрани осигуровки, но другите 4 млрд. лв идват от държавния бюджет.

Ако сега примерно 1 млрд лв се прехвърлят към НОИ от пенсионните фондове, държавният бюджет ще трябва да добави 3 млрд. лв, а не 4 млрд. лв. Което и е целта на правителството и затова Горанов се цупи, че може да се отложи.

Това е национализация на лични партиди, няма какво да се лъжем. Може да е доброволна, но национализация.

Положителни страни:

1. Ще засили дисциплината в пенсионните фондове, които вече трябва да ни убеждават да си оставим парите там

2. Засилва солидарността

3. Дава глътка въздух на бюджета

Отрицателни страни:

1. Такива радикални промени не се правят в неделя сутрин, без участие на всички заинтересовани страни. Нещата никога не са черно-бели.

2. Няма никаква оценка какво се случва с пенсионните фондове, ако от тях излязат 20, 30, 50 или примерно 70% от парите.

3. Липсва оценка какво се случва с капиталовия пазар.

4. Липсва оценка как това ще се отрази на аукционите на ДЦК, където пенсионните фондове са основен купувач.

5. Остава привкус, че някой иска удар по пенсионните фондове, за да ги принуди да разпродават активи, които пак някой може би ще изкупи на подценени стойности.

В цялата тази какафония мисля, че е правилно решението да се отложи и пре-обмисли от всички страни.

Все пак става въпрос за 8 млрд. лева, които не са нито на Борисов, нито на Горанов, нито на ГЕРБ. А на всички нас.

Oще: активи  бойко борисов  владислав горанов  вноски  георги кадиев  герб  данъци  дефицит  доходи  капиталов пазар  нои  пенсии  пенсионни фондове  солидарност 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2015, 09:06

49 globaln234 | 08.01.201509:40

Да не си затваряме очите, с това предложение на ГЕРБ и синдикатите ще се подложат на удар и публичните финанси, тъй като пенсионните фондове, като най-големи инвеститори в ДЦК, ще останат без ресурс за инвестиране в инструменти на българската държава
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

48 Dox | 22.12.201423:11

Значи, пак реших да се включа.
В последните 25 години наблюдавам, как държавата БГ проглушава ушите на света /нищо, че на него въобще и не му пука/ за т.нар. "пазар". А всъщност, в 9 от 10 случая,"пазар" означава именно държавата /а не пазара/ да осигури печалбите на някой си. Ами, ако ще се говори за пазар, значи пазар, а не по закон някой си да печели.

А каква била доходността, проценти, промили и т.н. - това са подробности, които нищо не означават. Материал за финансовите секции в новинарските ТВ-канали. Ако пенсионните фондове наистина са такива вездесъщи финансови буфери, защо тогава през 2008-ма те също изгърмяха, и трябваше /пак държавата, а не пазара/ да ги спасява? Отговора е прост - по нашенски - ами защото това си е поредната далавера. Хулейки държавата, печелиш именно на гърба на тази държава. Е това ако не си е далавера! При това от най-сладките!

Държавата също може да се провали, т.е. да те прецака /еле пък нашата/, но рискът за това е по-нисък. Частният фонд ужким имал такива или онакива гаранции в това или онова. Добре, но частният фонд има също и луксозни офиси, скъпи компюърно-информационни мрежи, скъпо платен топ-мениджмънт, които, за да са факт са необходими и тлъсти отчисления от вноските. А провалите в инвестиционите решения на фонда може да са такива, че вноските да се стопят. Както всъщност и стана през 2008-ма в САЩ, а също и у нас. И тогава, защо да трябва да роним крокодилски сълзи или да се дерем като дървари в гората за частните фондоре. Като че ли някой ни отнема въздуха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

47 VK | 22.12.201421:49

.Лично за мен е достатъчен само този факт,за да проумея ''загрижеността'' за българите от страна на частните фондове.


Ооо, не си разбрал истинската загриженост на частните фондове за здравето на българина :
" Един от основните рискове в този случай е прекалено много хора да живеят по-дълго от времето, за което ще стигне партидата им..."

Е тука може да се намерят интересни неща. И за наследяването, и за други работи...

http://www.segabg.com/article.php?id=629761
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

46 Conspirator | 22.12.201421:36

Трябва да се обясни просто и ясно защо е този задружен хор срещу решението на ГЕРБ.Информацията,която предоставя ВК за ''отрицателната''доходност на частните пенсионни фондове е вярна за визираният период,но това не е аргумент,с които да се оборят възторжените привърженици на ''честните''частници.Прекалено силен е поривът и инерцията да се противопоставяме на всичко държавно,защото изначално е ''кофти'' работа.
Обяснението е следното.При предложените/и одобрени/ законови промени има много голяма вероятност частните пенсионни фондове да се декапитализират.Преведено на прост език-да загубят контрол върху една значителна за България сума от около 4 млрд.лв,съответно и средството за прилагане на политически упражнения,които обслужват пряко и единствено запазване на всяка цена на КОНТРОЛЪТ върху тази условна сума.По дефиниция този капитал би трябвало да расте,но в България не е така,съизмерено с инфлацията за съответния период.
Странното е,че никой не споменава правото на свободен избор на българите/що се касае до изборът им дали партидата да е в НОИ или в частен фонд/.Явно това не е от съществено значение за ''честните''частници.Лично за мен е достатъчен само този факт,за да проумея ''загрижеността'' за българите от страна на частните фондове.
От друга страна,начинът по който е гласувана промяната/ан блок/задължително ще доведе до нови сътресения,а някои фондове просто ще ''фалират''.Фалират е в кавички,защото това е начинът да прикриеш едни доста съществени липси.Или лоши инвестиции,или банкиране.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

45 Оня Дето Го Трият | 22.12.201421:04

Абдуктора, колкото си ни е тъп, е пропуснал да отбележи, че Оня е против новото предложение.
Но то какво да очакваме от слабоумен фен на Атака не разбирам

Кажи сега лоша ли е Турция, щом Русия се прегърна с нея? С Болен ще смените ли плочата?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

44 VK | 22.12.201419:24

"пеят тържествени трели в чест на най-новия фарс на ...."

Кое точно е фарс?
Че правят някакъв опит за реформа, на истинският фарс, наречен "ДЗПО"?

Ако това не е фарс да се отклоняват 1/3 от вноските за пенсии, в момент, в който се налага да се дотира НОИ с пари от бюджета, то не знам как се нарича....

Всички плащат с данъците си липсата на средства. А в това време, некой хора си строят "ветерни мелници" и "слънчеви централи" с парите вкарани в тия ЧПФ. Хитро, нали! Че и други, по-лоши работи се опитват, ама поне засега не им се уреди работата....
Още по-хитрото е, че пък после продават тоци, на цени, заради които пропищя народа.
А най-хитрото е, че същите тези организират "протестърите" и срещу "национализацията", и срещу "цените на тока" Усмивка

Е ,те тва, ако не е фарс !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

43 abductor | 22.12.201418:31

Тъй мило ми става като гледам Ончо и ВиК-то прегърнати като родни братя, да пеят тържествени трели в чест на най-новия фарс на Тиквата и Компания Усмивка Браво, момчета!
Иначе на мене ми е все едно частни-държавни, при всички положения и двата вида ще изгърмят, докато (ако) доживея до пенсия, затова предлагам следното - няма ли да е най-добре да не си играем на дребно, а да зъдължим всички фирми да превеждат заплатите на държавата (защото иначе някой може да ни задигне парите), а тя да ни дава от тях колкото сме заслужили? Или направо лично на Генерал Борисов, той знае най-добре на кой какво да даде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

42 Оби Уан | 22.12.201417:13

И специално за В.К.:

трети опит - "който желае, може да си прехвърли партидата" и толкова, а не - ако до еди-кога си не подадеш документ - автоматично.."

УсмивкаУсмивкаУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

41 VK | 22.12.201416:58

"И друго - щом да мога да прехвърлям в едната посока, да мога и в другата. Ама тогава май всичко ще отиде в "лошите" фондове (не казвам, че са добри)"

Ми то сега всичко е там!
Не разбирате или си приказвате колкото да не заспите...
До момента около 1/3 от осигуровките на родените след 1959г. задължително отиват във частните фондове. Или вноските са 5% за частните и 12,8% за НОИ.
за останалите вноската е 17,8% . И данданията е за тези 5% (или 1/3 от вноските).

Ето и точното разпределение:
За фонд „Пенсии“

за лицата, родени преди 1 януари 1960 г.:
17,8 на сто за работещите при условията на ІІІ категория труд;

за лицата, родени след 31 декември 1959 г.:
12,8 на сто за работещите при условията на ІІІ категория труд;

.....
6. Вноски за ДЗПО
За Универсален пенсионен фонд – 5 на сто.
(това последното е за тези родени след 1959г.)

Ето за това става дума. А ДПЗО е "допълнително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пенсионно осигуряване".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

40 Оби Уан | 22.12.201416:57

В.К. Доста избирателно коментираш УсмивкаУсмивкаУсмивка
Не искам да задълбавам в наследяването (макар, че ако се гътна малко преди пенсия и цял живот са ми дърпали пари, е по-добре семейството ми да получи нещо от тях, независимо от "загубата")....

Коментирай това (ще се цитирам):

Мен ме е яд за пладнешкия обир, защото уж се прави под формата на "СВОБОДЕН ИЗБОР".
ОК, нека текста тогава да гласи - "който желае, може да си прехвърли партидата" и толкова, а не - ако до еди-кога си не подадеш документ - автоматично...
.............................
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.