Писмо от един българин зад граница | webcafe.bg
Webcafe

Писмо от един българин зад граница

Българин зад граница
31.01.2017, 16:29 (обновена 31.01.2017, 19:39)
емигранти

Снимка: © Getty Images

Читател на Webcafe.bg в отговор на статията "Още една простотия и емигрирам!"

Нека Ви споделя моите лични впечатления от живота зад граница, от гледната точка на един обикновен българин:

Впечатление 1:

Аз лично не разнасям пица и не сервирам кафе. Не, че има нещо лошо в това. Дори напротив! По-добре да разнасям пица в чужбина, отколкото "5-ички" (или други наркотици) в квартала. Или пък жена ми "да духа" на околовръстното за 10 лв. Понякога ми се иска да разнасям пица, просто от интерес, но смятам сегашната си работа за полезна. Занимавам се с трафик на хора. По-скоро с превенцията на това престъпление и по-специално - "трафик на хора с цел трудова експлоатация".

Работата ми е тясно свързана с институции, с правозащитни организации, с хора, понякога с медии. А такова нещо "трудова експлоатация", според разбиранията на българските институции, в т.ч. и на посолствата ни в чужбина, на територията на България - няма. Дали?!

Същите тези институции, това установих лично през м. ноември 2016 на среща с Националната комисия за трафик на хора в София, дори не са наясно как да го дефинират и определят.

Ако това се дефинира по стандартите, по които аз определям в работата си има ли или няма такова престъпление и преизчислено през данните на НСИ, то около 82% от работещите по трудово правоотношение в България биха били жертви на трудова експлоатация.

Това в Европа се наказва със затвор!

Това поставям като Причина номер 1 за емиграцията на хората. Тук, това се нарича още и "Модерно робство".

Впечатление 2:

Според данни на CoMensha (националния координационен център за жертви на трафик на хора в Холандия) всяка 10-та доказана жертва на това престъпление е български гражданин. И, не - не говоря за проституция - говоря за всички форми на трафик на хора (сексуална, криминална, трудова, домашна и др. експлоатации).

България държи 1-во място като държава източник на жертви на трафик на хора в Европа. Вече няколко години. Такива са статистиките и на Интерпол и на ILO (International Labour Organisation).

Впечатление 3:

В горепосочената класация попадат основно новодошли българи, без значение на тяхната етническа принадлежност, образованост, възраст. По лично мое мнение, това "завидно" 1-во място България държи, понеже българинът вече е прекалено свикнал на унижения от работодатели и "важни клечки", че не му прави чак такова впечатление.

Свикнал е да търпи, че бачка а не му плащат.

Свикнал е да търпи, че "шефовете" го юркат и обиждат, понеже е на работа.

Свикнал е да изпълнява безпрекословно непрофесионалните прищевки и извращения на "шефа", за да не бъде уволнен. Свикнал е да работи като вол, а да тъне в задължения и нищета.

Впечатление 4:

Преди няколко години, инцидентно се наложи да се занимавам с проект за привличане на преки инвестиции в България. (За пояснение - занимавах се с икономически дейности преди работата си с трафика на хора). Тогава и нагледно видях статистиките - преките инвестиции в България са по-малко (или почти еднакви) от изпратените пари от българи зад граница на своите близки в страната...

Впечатление 5:

Обкръжението ми от българи тук е такова, че се гордея с техните постижения. Някои са банкери, направили и собствени фирми за финансови консултации. Друг има частно българско училище и учи българчетата в чужбина на български. Трети са адвокати. Четвърти са служители на важни институции като OPWC, ESA. Имам познат, който е служител в акселератор за юридически иновации (може би единствен по рода си в света). Пети работят на завидни позиции в емблематични фирми като Adidas, Akzo Nobel, Shell, Danone и пр. Шести е уважаван лекар - онколог. Седми е зъболекар... И още, и още...

И всички тези българи живеят в един не чак толкова голям град, може би с размери близки до Варна. Сега си представете колко големи и малки градове има по света. Представете си, че по официални данни около 30% от населението е в чужбина (по неофициални, може би и много повече) и това са трудоспособни, здрави и компетентни българи. И нито един от тези българи в чужбина не е постигнал това по пътя на ширещите се в България шуробаджанащина и унижение, а с цената на труд, упоритост и уважение към околните! Не в България, а в чужбина.

Oще: емигранти  емиграция  емигриране  живот в чужбина  имигранти  комисия за превенция на трафика на хора  провинция  простотия  софия  трафик на хора  хленчене  чужбина 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

48 Mako | 03.02.201720:13

deowin | 03.02.201717:25
>ти трябва да внимаваш, не аз

Не точно.
Не аз съм на същия континент, не аз съм този, който се заблуждава относно "нейния" пол, не аз съм този, който се сдушва с "нея".
------------------------------------------------------------------------

Поредната ти смехотворяща халюцинация, единственото сигурно нещо е, че сме тук, в този форум. И някой се заканва на теб, не на мен.
Сега започвай да внимаваш внимателно Намига
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

47 deowin | 03.02.201717:25

>ти трябва да внимаваш, не аз

Не точно.
Не аз съм на същия континент, не аз съм този, който се заблуждава относно "нейния" пол, не аз съм този, който се сдушва с "нея".
Ти си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

46 Dear Ivan | 03.02.201711:59

Американски прошляци правят анализ Много щастлив

Не съм шофьор бе, помощник-шофьор съм. Да не съм луд, да направя катастрофа някъде Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

45 Palma Kaktusova | 03.02.201710:53

"Доста показателно е как го прави - като изтъква професията си (шофьор) и като споделя какво си купува, яде и пие"
--------------
Най-показателното при него е ужасно ниското му самочувствие, което винаги го издава. Какъвто и типаж да избере , под какъвто и ник нейм да се скрие винаги, винаги изтъква себе си, възможностите си, способностите си.
Такъв човек в живота смята че не е достатъчно добре оценен от околните. Всъщност,не иска да приеме реалните си способности/ не особено високи/, като факт и несъответстието м/у желания и възможности го съсипва.
Такъв човек ще ти подаде визитка, на която ще пише строителен предприемач, вместо реалното - шпакловчик. Ако е блогър писач , ще се представи за поет, съпругата си - домакиня , ще повиши в ранг бъдещ професор. Ще се оплита в словесни еквилибристики- полуистини или откровени лъжи, ще си комуникира сам под няколко прякора и какво ли още не, само за да изпъкне над останалите.
Когато достатъчно се омаже с л-на, ще се провикне с пълно гърло: "в реалният живот не съм такъв" и винаги ще се намери някой достатъчно глупав да хареса "мъдростта му" Идея
Да му мислят , тези които по някаква причина са го отблъснали, не са го харесали, не са одобрили негови действия или са на различно от неговото мнение! Става страшно - врагове за цял живот.
Мога още много да напиша за този типаж, но не си струва труда,а и отвращението ми е голямо...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

44 Dear Ivan | 02.02.201722:23

Свинчо и Палма, това, че родителите ви са спрели на точката чистач, не е основание да ви оплакваме, защото има много такива и не са недостойни хора, ако конкретно това се гледа. Нито че сте се издигнали малко над чистач е основание да ви се възхищавам, именно защото е малко, а не много. Това личи по безкултурието и простотията ви. Как се изразяваше Симчо, май беше: "Хубавото на простотията й е, че не може да се скрие."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 02.02.201721:26

>Каке

Хах. Внимавай тая "кака" да не извади по-голяма балуба от твоята, щото не е ясно кой от двамата ще се окаже с еделвайси там, дето слънце не огрява.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

42 Mako | 02.02.201721:17

deowin | 02.02.201721:08
наблюдението ми относно реториката на хора като вас
------------------------------------------------------
Баце, продължавай с наблюдението, ама не забравяй и говоренето, щот кефът от твоа кериз иде само кат си го описАл, най-вече релевантно!

Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

41 Mako | 02.02.201721:13

Winora | 02.02.201720:48
Досега някак си се въздържах, но вече ми писна.
----------------------------------------------------------

Каке, молим ти се да си го поддържаш въздържанието, поннее Бате Свръхо ми е толко любим хамстер, че си го немаш на представата! А си го превъзпитала / или даже само да го затъкнеш чрез устозасратие/ - умре ми домашнио льобимец, та се невиде! А тва мноо гадно...
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

40 deowin | 02.02.201721:08

Не мисля, че наблюдението ми относно реториката на хора като вас имаше толкова остра нужда от допълнителни примери за илюстрация, но, да, имате пълно право да ги давате щом ви е важно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

39 Mako | 02.02.201720:55

deowin | 02.02.201720:23
Изпитвам остра неприязън към проектиращи отрепки, които, когато споменеш нещо релевантно към разговора, ти приписват някакви низки и пошли страсти и мотиви, каквито биха имали те на твое място.
Предположението, че другите хора не може да не са поне толкова мизерни отрепки, колкото самия теб, ми е невероятно гнусна предпоставка, на която, за съжаление, мнозина базират цялата си реторика.
-----------------------------------------------------------

Ехааааааа, Баце Свръхо - ти си го надмина себесито в таз релевантна изява накъмто проектиращите отребки, къде те невероятно гнусно предпоставят!
Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.