Върнете еволюцията | webcafe.bg
Webcafe

Върнете еволюцията

Dear Ivan
28.12.2013, 11:57 (обновена 28.12.2013, 12:39)
Образование

Следващото стъпало смятаме да го оставим да се развива в подлезите или да дрънка за корпоративни мениджмънти, телевизионни водещи и много пари. Нито многото пари, нито щастието ще дойдат при необразования

Част от нас, българските хора, искат да се върнат на предното стъпало на еволюцията. Ако сегашното изобщо може да се нарече стъпало на някаква еволюция. Според мен няма еволюция, а има деволюция, и няма нова генерация, а има нова дегенерация.

"Нещо, което да ти потрябва в живота" може да се научи по три начина:

1. В специализирано професионално училище. Преди се наричаха техникуми, а сега професионални гимназии. Имаше и съвсем по твой вкус. Казваха се ПУЦ (професионален учебен център). Даваха диплома за средно образование, но с нея не можеше да се кандидатства нататък в полувисше или висше учебно заведение. Организираха ги големите предприятия и преподаваха това-онова от общата програма на гимназиите, но главната им цел беше да подготвят собствени работници.

2. Като станеш начинаещ работник някъде и там на място се научиш на съответната професия. Може да стигнеш и най-горния разряд, да те уважават, но вероятно на повечето места ще ти поискат и поне диплома за средно образование, ако искаш да станеш дори дребен началник, да кажем бригадир.

3. В специализиран курс. Сещам се за шофьор, но сигурно има и други.

Средното образование трябва да има за цел да те научи как е устроен животът на планетата, да ти даде максимално универсални основни умения да се ориентираш и да действаш в него, и евентуално някакви устои и насоки как животът ти да бъде по-богат духовно.

Последното е много важно, може би най-важното, защото иначе ще бъдеш просто един тъпанар, който ще гледа глупаво, няма да може да се справи нито да сметне едно кило сирене, нито да хване книга, нито да разбира музика, театър, нещо друго, ще знае само биологичните неща от майката Природа - секс, ядене, пиене и отходните дейности.

Отиваш в някое деловодство - тулуп, отиваш в магазина - тулуп, отиваш на кино - тулуп, отиваш в книжарницата (всъщност ти там работа нямаш) - тулуп, търсиш работа - тулуп.

А друго си е да разбираш какво става, да знаеш как да си доставиш барем малко духовно удоволствие, да поговориш с някого за нещо интересно и лично, да почетеш нещо интересно, ако вътре авторът има някоя математическа заигравка, да я разбереш, да оцениш хубава дреха, хубава мебел, хубава вещ, когато стане нещо химическо около теб, да си го обясниш сам, да знаеш защо камъкът пада бързо, а памукът бавно, да знаеш кога ще ти изсъхнат дрехите, как свети крушката, защо тези дървета не се опрашват, а другите да, как си устроен самият ти, откъде идваш, какво съдържа културата на народа ти, кое е хубаво, кое е лошо, да имаш мнение защо едно ти харесва, а друго не, да можеш сам да си измислиш изход от някое затруднено положение.

Много неща са. Иначе си безпомощен и нещастен.

Онзи ден в кварталната бакалия при нас на продавачката й отказа калкулаторът. Много е хубава, има лоша кожа, но много красиви сериозни черти и едни дълбоко сиво-сини очи. Преди мен две яки момичета на 18-19 тъкмо си бяха купили две-три дребни неща, тя хвана молива и им събра сумата. И видях как на момичетата лицата им се изопват и побеляват, а очите им се ококорват от ужас: какво е това, което прави тази?!

А тя просто им сметна на ръка три числа. - "Какво правите?" - "Смятам ви сметката. Пет и двайсет и осем." - "Така, с молива ли?". Тя не им отговори.

Когато излязоха, всяко с по един скъп смартфон в ръка, ме попита: "Видя ли какво стана?" Видях, казах.

Ето затова, Rowan, ние искаме да се върнем на предното стъпало на еволюцията, а ни най-малко не се смятаме за следващо. Следващото стъпало смятаме да го оставим да се развива в подлезите или да дрънка за корпоративни мениджмънти, телевизионни водещи и много пари. Нито многото пари, нито щастието ще дойдат при необразования.

Освен ако парите му ги даде баща му. С щастието въпросът е по-сложен.

Oще: деца  еволюция  затъпяване  образование  средно образование  технологии  училище 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

20 Rowan | 29.12.201320:44

Тц, Мануела, аз не рева против тези неща. Винаги ги е имало, има ги и винаги ще ги има. Просто не ми пречат. Всички хора сме различни. Не всеки се ражда със заложби за интелектуалец, както и не всеки може да издържа на тежък физически труд.

Ако бай Спиро комбайнера се чувства щастлив да ходи с анцуг, да киризи сливата на Пепа по Пайнера, да шльока домашна парцуца със свински пръжки, дали ще се чувства изобщо добре, да не говорим за щастлив, облечен в костюм, да пие шампанско с ягоди и да слуша Моцарт на прием във френското посолство? Нещо ме съмнява. Дори и с друго възпитание, той никога няма да настигне онези, на които им е заложено интелектуалното и винаги ще се чувства второ качество в техните среди.

Е та кой съм аз, та да го правя нещастен? Кой съм аз, та да решавам, кое е правилно и кое не е? И най-вече в какво ще се превърна, ако му наложа начин на живот, който да го прави нещастен?

Познавам бая бай Спировци, добри хора са и никога не са ми казвали, че аз съм нещо по-низше от тях, щото не мога да бачкам цял ден на полето. Но всеки интелектуалец реве колко му загрозяват панорамата бай Спировците. С което автоматично се поставя над тях. Е моите критерии за оценка на хората са други, не ги посрещам по дрехите, нито ги изпращам по ума. Деля ги на добри и лоши и всеки който ми налага правила и ограничения, за мен е лош.

Безкрайно подкрепям свободата на индивида, щото не се имам за Господ, да решавам кое е правилно и кое не е. А, и безкрайно държа на собственото си право на свобода. Но и дълбоко ненавиждам хората, които се стремят да се изкарат нещо повече на базата на морал, и възпитание, вместо на личните си постижения и резултати.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

19 Manuela Gerenova | 29.12.201319:43

Не знам дали влизам или не в твоя списък, понеже съм "образована" (и съм ОК с кавичките), но и работя много (и с това съм ОК). Супер ми е, че не работя по специалността си, а и не се притеснявам да "бачкам" - в смисъла на "да работя наистина здраво без да бърча носле с погнуса и да се считам за принцеса".
Обаче като видя какво е по улиците, няма как да не реагирам остро на призиви да зарежем интелектуалното. Все ревем как сме се "чалгизирали", как културата ни загивала, как пошлото ни е превзело, а най-накрая какво? Всеки от нас ходи по наоколо и вижда какво е, вижда някакви зомбита, които ще минат през теб, понеже имат по-важна задача, вижда оръфаните тУмбаци в адибаса (без това да са бедни хора, държа да подчертая), вижда момичета, оклепани с три тона грим в осем сутринта. Да не се връщам на хора, които не могат да четат. И на връх това да кажеш "Абе, зае*и културата, нас не ни трябват интелектуалци"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

18 Rowan | 29.12.201318:48

Мануела, както и на мен държава само от интелектуалци. Оти ще изпукаме от глад. Виж, не се заяждам, а само констатирам симптом, който срещам и при други спрели развитието си "образовани" хора, но иначе твърде заети да "оправят" света. Дали и при теб е така не знам, но аналогията в мненията ви ми светна лампичка в главата. Ако не съм прав за теб - извинения.

Аз живея на принципа "Всеки е свободен да прави каквото си иска, стига да не пречи на останалите." Или както казва Оскар Уайлд (нали си падаш по класиците) "Не е егоист онзи, който прави каквото си иска, егоист е този, който кара другите да правят, каквото той иска". Това в някое от есетата му беше. "Културизацията" на обществото, дори и правилна, е налагане на волята ти над другите. Което само по себе си ги лишава от правото им на свободен избор.

ПП: Пък дали пиша грамотно или не, хабер си нямам. Вярвай не помня и едно граматично правило от училище. Ама и не си вадя хляба с писане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

17 Manuela Gerenova | 29.12.201318:17

Rowan, пишеш грамотно и интересно, обаче някой извади ли ми картата с комплексите (понеже в България да имаш комплекси явно е някаква смъртна обида), просто се отказвам от спора.

П.П.: Култура, образование и работа не е задължително да са взаимно свързани, а ако са, не е невъзможно тази връзка да бъде разрушена. А и мечта за държава само от трактористи ми се струва... кофти мечта...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

16 Rowan | 29.12.201318:11

Мануела, само искам да ми обясниш, на теб какво ти пречат необразованите? Или щото няма достатъчен пазар за реализация по твоята специалност и требе да вдъхнем култура на бай Спиро комбайнера от село Тарамбуково, та да има кой да ти чете писанията.

Наместо да образоваш света, седни си на Д-то и ти се дообразовай. Щото докато се взираш и търсиш кусури на обществото, като цяло и на другите в частност, не ти остава време и една книга да прочетеш. А търсиш кусури, за да си издигнеш самочувствието, наместо да погледнеш себе си и да се запиташ: „Ае, аз от вчера до днес, какво ново научих, с какво надраснах себе си?“.

Борбата с нещо дето не ти пречи, издава личния ти комплекс.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.10.2013, 05:19

15 Todor Iliev | 29.12.201317:57

eto zatova govoria, tova ne e forum a "novinarski sait" sas statii i miasto za komentar.tova e az si dadoh komentarite po statiata no horata s nisak koefizient na inteligentnost se hvashtat za neshto i pochvat da sporiat, emi sajeliavam po umnia otstapva nali taka.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

14 Борката | 29.12.201317:39

Я,шарденчето се изака.Олекна ли ти ненагУедно мое?
Къде видя авторът да пише за еднакви маси?A и да приемем ,че и двете имат еднаква маса, кое ще пада по-бързо, златце мое?
Жокерче,Тодорчо,обемно тегло>обем>по-голяма площ>по-голямо съпротивление,по-ниска скорост при еднаква маса,дриплЮ сладък!
Е сега кое ще пада по-бързо?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.10.2013, 05:19

13 Todor Iliev | 29.12.201317:04

wow ne samo vpisvashtite v tozi sait sa moloumni ami i tozi koito e borkata tam s problemi v govora.na vsichki prosti damajdani kato boreto jelaia vi tlasta smetka za tok, ako moje kam 150 che da ne vi ostanat pari za bob i leshta.peece jurks.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.10.2013, 05:19

12 Todor Iliev | 29.12.201316:51

do boreto haha, 1 kg pamuk i edin kilogram kamani shte badat s ednakva skorost dedo selsko chado milo moe.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

11 Manuela Gerenova | 29.12.201314:47

Очаквайте силна доза словесен хейт срещу Макс Максим, понеже... е прав.
Най-важно било да се бачка, духовното... друг път.
Другари, заради десетилетия подобно мислене, в момента по улиците ходят хора по анцузи... които не отиват и не се връщат от спорт. На театър се ходи с ежедневното облекло, а на опера и балет се прежалват над дънките да сложат сако, но с триста зора. И Виенската филхармония да дойде, не мож' накара населението да облече смокинг или официална дълга рокля.
Заради същото това мислене мнозинството счита, че е в реда на нещата "Под игото" да се учи сто пъти за 12 години, но европейската класика е простотия и не си заслужава. Какво ще им чета на разни французи-мранцузи, Шекспири-мекспири... педали...
Заради същото това мислене народът счита граматиката за отживелица и като цяло предпочита да пише с чужда азбука и цифри (ама не бинарен код), а ако пише на собствената - прави го кошмарно. Ми да, ай сиктир от интелектуалци, кви са тия азбуки-мазбуки, важното е да се бачка. През ден чувам клиенти, които НЕ МОГАТ ДА ЧЕТАТ. Буквално не могат да четат. Ми да, то трябва да се бачка, на кого му е притрябвало да може да чете, да не е някакъв мухльо и педал и интелектуалец...
Заради същото това мислене възприятията на мнозинството що е то естетично и красиво паднаха до критичен минимум. Николета Лозанова е много красива жена, но на Сандра Бълок циците й са като яйца на очи и не става и за чеп за зеле. Какво ще им гледам на някакви си Списъци и Шиндлери, по съседния канал дават "Листопад" (реален случай). Защо да ходя на кино, ей я Замундата. Балетът е за педерастите, ясно. Театърът - също. Защо да гледам Юлиан Вергов на живо, ей го "Стъклен дом"... Какво им е на Петоухия, на Паметника на съветската армия, на разни бетонни тучове, на бул. Витошка? Нищо им няма, какво да им има, то хубаво, грозно, все таз'. Да не съм някакъв интелектуалец-мамтелектуалец...
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.