„Домашен арест” по шведски | webcafe.bg
Webcafe

„Домашен арест” по шведски

Мария КасимоваМария Касимова
18.09.2017, 15:34 (обновена 19.09.2017, 19:39)
Ралф Сундберг

Снимка: © Webcafe.bg

Мястото е доста приятно за престой на обвиняем - удобен апартамент, с климатици, сателит, за да си гледа телевизия, изобщо всички удобства, включително изглед към морето.

Спомняте ли си историята с шведа, който ритна камериерка в главата в хотел в Слънчев бряг? Беше в началото на юни, затова питам - оттогава са минали не три дни, както си е обичайната карантина за всяко чудо у нас, ами цели три месеца. От охранителните камери на хотела се вижда как мъж на около петдесет върви с багажа си из фоайето на хотела, спира пред камериерка, която нещо забърсва около мебелите, след което без никаква причина просто жестоко й тегли един десен прав в челото.

Резултатът от този шведски поздрав беше загуба на съзнание и разбита долна челюст за жената (пенсионерка на 65 години, която заработва допълнително като камериерка, за да върже двата края) и арест за туриста. Няма да спестя и още една подробност - че председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин тогава силно се притесни да не вземем да обидим „чувствителните" шведски туристи, като потърсим твърде сериозна отговорност на този техен сънародник. Да не се изложим пред чужденците, нали знаете... В резултат на силното обществено възмущение по повод това изявление Рагин подаде оставка, която пък не беше приета, защото се оказа, че по-достоен човек от него за председател на въпросната организация в България не се е родил - поне до 10 октомври, за когато е свикано ново Общо събрание на БХРА.

Има обаче и нещо друго. Въпросният шведски гражданин Ралф Сундберг беше задържан от българските власти и шумно порицан и в собствената си страна. У нас, разбира се, посъветван от адвокатите си, той се опита да предложи извънсъдебно споразумение на пребитата от него жена. Като журналист и гражданин лично аз много се притеснявах тя да не се съгласи. Защото това реално би означавало първо, че щеше да вземе обидно ниско обезщетение според стандарта на живот в страната, от която идва нейният нападател. Второ, той щеше да се отърве със съзнанието, че в България всичко може да се купи, включително и човешкото достойнство. Трето, усещането на българите за безнаказаност и страх в собствената им държава щеше да има поредното основание и ние за пореден път щяхме да се почувстваме трета ръка хора, зад които държавата не застава.

Така или иначе битата българка и нейните близки решиха все пак да търсят правата си по съдебен ред. В момента се очаква машината да се задвижи и поне по думите на адвоката на жертвата, до месец да се даде старт на делото.

Знаете ли обаче какво става с шведа Ралф Сундберг?

След като поседя малко из българските полицейски участъци, той беше пуснат под домашен арест. И понеже няма как да напусне страната, за да лежи мярката в родината си, трябваше да намери „дом" в България, където да стои арестуван. Първото, което логично е опитал на наша територия, било да си намери хотел. Чест прави на българските хотели, че са отказали да му дадат апартамент под наем - все пак някаква солидарност и достойнство трябва да има и в туристическия ни бизнес, иначе утре направо ще отстрелват служителите в хотелите ни като метални мишени на панаирски стрелбища.

В крайна сметка обаче шведът все пак си е намерил място за домашен арест. И това е сградата, която виждате на снимката - апартхотел отново в Слънчев бряг. Мястото е доста приятно за престой на обвиняем - удобен апартамент, с климатици, сателит, за да си гледа телевизия, изобщо всички удобства, включително изглед към морето. Не е ясно все още кой му носи храна, защото той не би трябвало да излиза сам. Вероятно си има човек, на когото плаща за тази услуга. Полицията, която трябва да следи за изпълнение на мярката му, наминава ежедневно да види какво става. И без да се ангажирам с обвинения, нека призная, че няма да се учудя, ако осъденият на домашен арест швед е успял да си заплати полицаите да си затварят очите от време на време. Не, че ще стане кой знае какво, ако отиде да си купи хляб или се топне в морето, ама нали все пак не за курорт говорим, а за домашен арест ...

Снимката е направена от дъщерята на пребитата камериерка. Нали не си мислите, че ще отдели от времето и нервите си да ходи да дебне бияча на майка си да се появи на терасата, за да го хване в кадър, ако от тази влудяваща ситуация не й се късаше сърцето? Не за друго - то е ясно, че всичко е направено напълно законно. Наказаният с мярка „Домашен арест" трябва да не напуска границите на дома си. Точка. Когато няма дом в съответната страна, трябва да намери такъв. И Ралф Сундберг, който разполага с достатъчно средства да си наеме луксозно жилище, го е направил.

Колкото и да ми се иска, няма как да ритам срещу това - имал си бол пари, платил си, както казваше Бай Ганьо. Пък и законът е спазен точно и ясно. Не мога обаче да изтръгна горчилката от гърлото си, разбирате ли?! Не мога лично да се примиря с факта, че дори когато осъждаме престъпниците им, техните мерки са според техните си стандарти. Не мога да затворя очи пред факта, че вероятно домът на пребитата жена е в степени по-обикновен и остарял от мястото, където нейният бияч в момента пребивава наказан.

Стандартът ни гони и хапе по петите, дори когато става дума за престъпление - друго си е да си шведски хулиган в България - и домашният ти арест е луксозен! Да не го мислим човека, дет се вика. Е, малко по-дългичко продължава курортът му в България, но пък я как удобно си прекарва арестуван!

Господин Рагин вероятно също е спокоен - доказали сме пред шведските туристи, че дори и да ни бият, ние сме толкова бедни, че и като арестувани у нас ще си живеят царски! И Ангелкова може да спи спокойно - сега вече знае къде точно да изпрати на г-н Ралф Сундберг благодарствената картичка, че е посетил държавата ни, хубаво се е напил и за кеф е пробвал шута си в главата на една българка!

Така да се каже, всички, от които зависи националното ни самочувствие и защита, са доволни. Само ние, които трябва да си го носим с гордост, че сме българи, никак не сме.

Лично аз оставам да чакам делото. Въпреки че би било логично подобни случаи да се решават в съкратени срокове, за да не се стига до подобни абсурди. И няма да забравя нито за три, нито за тридесет, нито за три хиляди дни.

Oще: благой рагин  домашен арест  камериерка  николина ангелкова  ралф сундберг  ритнал камериерка  слънчев бряг  турист  ударил камериерка  шведът 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

10 паяка | 19.09.201721:16

Като спомена ''шкембак'', бе как всички други полицаи, които съм виждала извън България, са стройни, стегнати, с интелигентно излъчване и внушаващи сигурност и респект, независимо дали са пътни, гранични, патрулиращи или каквито и да са други?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

9 Nenimir | 19.09.201718:58

От гледна точка на закона господинът прави това, което законът очевидно му позволява. Адвокатът му сигурно си върши работата. Защо нашата полиция не си върши работата по домашният му арест е друг въпрос, и това не е първият или последен случай.
А глупаците сме ние, които плащаме данъци, за да може поредния некомпетентен дрисльо-полицай да си получава заплатката за да си храни професионалния шкембак.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

8 Xaoc | 19.09.201715:59

Виждате само това което ви покажат по телевизора. Я се разровете да видите как живеят Златко Баретата, Митьо Очите, Брендо и Маргините. Нещо от доста време не са ги споменавали, но знаем, че са живи, че са престъпници от висок ранг и никой не им търси сметка. Последно видях "килията" на Баретата и ми се прииска да вляза в затвора...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

7 Kenny McCormick | 19.09.201709:51

"Аз пък виждам 2 климатика и чета за гледка към морето. Тия неща са недостъпни за голяма част от българите..." - това са пълни глупости.
Тук съм съгласен с Дедо ви Аджия и Basil Fawlty. Да, неприятна случка, пиян и надрусан швед, дето уж се уплашил, че отвлекли брат му, но присъдата му наистина не може да е повече от това. И не виждам някакъв нечуван лукс, нормално е да се уреди както може човекът.
Да не забравяме, че по нашите земи щъкат далеч по-тежки престъпници и то съвсем на свобода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 19.09.201701:01

Странна работа. Марчето Касимова, която от години в това кафене ни заклева да не се излагаме пред чужденците, сега обвинява други в тоя комплекс. Нещо бие на шизофрения. Не, че Рагин ми е приятел, но той си гледа интереса, а не начесва крастата на цивилизационния комплекс.
И за какво пледира марчето? Да бъде натикан шведът в обща килия с мангали гьотчии? Бих го приветствал и гласувал с две ръце, ама не става. Готов съм да се обзаложа 3:1 на хонорара на марчето за този материал, че и в следствения арест се е радвал на по-добри условия от нормалните арестанти. И милицията не смее да се излага пред чужденците. Защото хелзинкският комитет бди.
Доколкото съм запознат, законът за домашния арест не предписва стандарта на дома, в който се излежава. Ако има нещо такова, моля марчето да бъде любезна да го цитира. Има средства да си наеме апартамент, наема си. И няма нужда да ходи за хляб и пици, марчето не е ли чувала за рум сървис. А ако милицията си затваря очите за някоя и друга морска баня, сметка следва да се търси от нея. Това е достойна задача за разследващ журналист. Скоро гледах по нова подобна история за един прокурор или съдия.
Делото ще се гледа след броени месеци. Нормално забавяне даже за европейско правосъдие, камо ли за нашето. Много ми се иска да се окажа неправ, но си мисля, че ще получи условна присъда, или в най-добрия случай ще я излежава в Швеция и няма да се запознае с прелестите на нашите затвори. Това не ви е нашият мангал на курорт в германски затвор. Тогава ще разберем и какво обезщетение ще му наложат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

5 Basil Fawlty | 19.09.201700:08

Красене, пак започвате с това колко бедни и мизерни сме. С повод и без повод само това можеш да прочетеш , дори от историята с оня шведски идиот, се правят изводи че сме бедни. Еми не, малко числа за теб: 2.3млн живущи в България летуват на Черноморието 2017та. Пълнолетни. Сложи и децата. Предполагам стават 2.6млн , 340х по Гърция, Турция и Далмация, 70х по разни други местенца. От тези работещи и живеещи в чужбина предполагам половината летуват веднъж в годината(дали не и повече) да предположим 800хил
Така че около 4млн от българските граждани в целия свят си позволяват море всяка година. Като махнеш 60на % от пенсионерите които не могат да си помислят за ваканция, мога да заключа че 65-70% си позволяват някакво летуване.
Марчето заключава че протакането на делото е лошо, и от една страна се съгласявам заради обезщетението на женицата, но пък има и "добра" страна- да се ошушка изверга. Не че ще влязат в бюджета, това не го вярвам:)
Айде със здраве
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2015, 18:31

4 KrasenYordanov | 18.09.201722:31

Аз пък виждам 2 климатика и чета за гледка към морето. Тия неща са недостъпни за голяма част от българите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

3 Basil Fawlty | 18.09.201722:30

Това сега нещо не мога да го разбера.
Горчилката от стореното е ясно , завистта също. По начина на изложението предполага че трябва да се обвини някой, но реално няма кого и се получава нещо безмислено.
Понеже престъплението не е тежко , се налага обвиняемия да бъде пуснат, и донякъде домашен арест е дори строга мярка докъдето стигат моите разбирания и "познаване" на законите и обичайните практики.
От там нататък каквото си уредил човека, ако ще го съдят в Несебър , то що да ходи човека в някое айтоско село, само за да задоволи яда на Марийката. То не че е човек, деба говедото ама без да знаем как изглежда отвътре жилището, е смешно да припяваме колко сме бедни ние и колко са богати ония ми
Ти престъпници. Глупости на търкалета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2014, 19:50

2 Vincent MoFo | 18.09.201720:06

Лукс? Абсолютно долнопробен булгаристански апартамент.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 18.09.201716:32

Всъщност отвън прилича на нискокачествена панелка със същите някогашни дограми и тераси.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.