А по телевизора ми - Евровизия | webcafe.bg
Webcafe

А по телевизора ми - Евровизия

Доктор О Боли
19.05.2019, 03:36 (обновена 20.05.2019, 14:10)
Евровизия 2019

Снимка: © Eurovision.TV

Внимание! В текста се съдържат високи нива на сарказъм!

Големият финал на Евровизия 2019 - кичът ще се сипе с кофи. Отварям бира, макар че на този конкурс повече ще му отива някакво розово питие с чадърче.

Защо въобще обръщаме внимание? Защото е най-голямото и най-гледано музикално събитие в световен мащаб с над 200 млн. зрители по целия свят. Също така е може би и най-полемичното.

Евровизия създава очаквания, мащабни залагания и преди всичко - огромно шоу, в което откаченото и кичозното се срещат.

Церемонията започва с Нета Барзилай, която е капитан на самолет, превозващ участниците на финала. С този си вид повече би й отивало да управлява летяща чиния...

Водещите продължават тенденцията от двата полуфинала и са забавни, разчупени и интересни, колкото виц, разказан от счетоводител пред пенсия.

Участниците започват.

1. Малта - Още първата песен цели да ни напомни, че на този конкурс му казват музикалните параолимпийски игри. Тийнейджърката, която Малта са пуснали да ги представлява, има комбинирания чар на Ейми Шуимър и Майли Сайръс в онзи й период, когато беше решила да не си бръсне подмишниците и да го показва публично. Или както рапърът Керанов би се изразил - изящна като дребна шарка. Песента й е миш-маш от неща, които вече сме чували по радиото. Никой не е казал обаче, че на Евровизия кражбата е грях.

2. Албания - Това ще да е албанската Ейми Уайнхаус, може би. Поне на това напомня. Парчето й е интересно, макар и да идва някак твърде драматично и напряга сетивата.

3. Чехия - Голобради, модерно звучащи младежи, които обаче сякаш са ги обличали в края на 60-те. Това е припевът, който действително ще ви се забие в главата и няма да излезе там с дни. Firend of a friend of a friend of a friend малко звучи като онова "Girls who are boys/Who like boys to be girls/Who do boys like they're girls... Но не толкова яка.

4. Германия - Добре, първата за вечерта #GirlPower песен - "Sisters". Това е май всичко, което може да се каже за нея. В добрия дух на женските поп дуети, едната сестра е руса, другата е мургава. То и Германия в момента така...

5. Русия - Ако някой говори с отраженията си, това е шизофрения, ако обаче пее с тях, това е Евровизия. Руснакът обаче не се спира дотук и прави хор от всичките си алтерегота. Не е много православно, но някак приятно епично му се получи.

6. Дания - Ако музиката можеше да ти докара диабет, то тази песен носи хипоглекимична кома. Синьо небе, висок женски глас, пеещ периодично на френски, че любовта е за всеки. Млади, хубавки лица, яко дайвърсити... Липсват само еднорозите, повръщащи дъги, за да започна да повръщам и аз.


Дания на Евровизия 2019 - позитивизъм, дъги, щастие и толкова захаросаност, че да получиш диабет...

7. Сан Марино - Певецът е нещо средно между средиземноморски опит за Джо Кокър и балкански турбофолк мастодон. Песента е спомен за някои от най-гадните неща на евроденса от края на миналия век. Трябва да забранят парчета, в които се пее с "на-на-на".

8. Северна Македония - песента на комшийската Хилда Казасян напомня на нещо, което Сам Смит би пял. На заден фон вървят снимки на майка с дъщеря, за да се засили драматизмът от изпълнението. А драматизъм има с кофи. Удряме морална подкрепа тук предимно геополитически причини - нищо необичайно за Евровизия.

9. Швеция - Викингите никога не са звучали толкова госпъл и R&B...


Представителят на Швеция на Евровизия 2019

10. Словения - Звезди и черни дупки. Момче с китара, която дори не се чува в песента, и момиче, което пее словенски в стила на всяко по-бавно електронно парче. И двамата облечени в бяло, и двамата се гледат влюбено. Минимализъм до дупка.

11. Кипър - Латекс и вероятно най-скъпия памперс в света - това е всичко интересно, което може да се каже за кипърката. Да, и фактът, че пеенето не й е особена сила.

12. Холандия - Големият фаворит на букмейкърите звучи като пораснал Кристиян Костов (даже си има брада). Песента му също напомня българската от 2017-а. Само дето холандецът си няма гарвани...

13. Гърция - Танц със саби, ама не по Хачатурян. Две девойки с шпага във всяка ръка обикалят по сцената, докато изпълнителката пее така, сякаш има най-тежката хрема на света. И всичко това на цветен фон. Значи може да е просто сенна хрема...

14. Израел - Поредна сърцераздирателна балада, този път май посветена на дома. Изпълнителят изглежда така, сякаш ще се разплаче всеки момент. Големи екрани с формата на счупени стъкла прожектират негови черно-бели снимки. Дойдоха и беквокали за морална подкрепа, но не помогна. Разплака се. Драматизъм тече от чешмата.

15. Норвегия - Да кажеш, че норвежци ти харесват, в последно време у нас е доста скандално нещо, така че тук ще се въздържим от положителни коментари. Иначе едва ли има по-типично за Евровизия парче от това - странни костюми, светлинно шоу, гологлав тип, облечен в кожа, който извива по викингски, огньове... и всичко това на фона на някакъв евроденс.

16. Великобритания - Този младеж доказва, че Брекзит може и да не е толкова лошо нещо. Поне за Европа... По стара традиция Великобритания третира този конкурс с убийствено пренебрежение, пращайки някои от най-посредствените си изпълнители. Иначе момчето пее на английски по-добре, отколкото го говори...

17. Исландия - антикапиталистически само-мазо индъстриъл (те сами така се описват) с дерящи се вокали, много латекс и изкуствени контактни лещи... Ако преди години Lordi са ви са се стрували странни, тези момци ще ви променят мнението. Но на Евровизия заигравките с извратеното понякога вършат прекрасна работа.


Исландия на Евровизия 2019

18. Естония - Време е за кънтри рокенрол. Леко брадясал младеж с влажен поглед, кожено яке, акустична китара и лека невъзможност да взима верни високи тонове. Китарата обаче бързо бива забравена за сметка на някакъв танцувален бийт и някаква анимация на буря. За жалост не и високите тонове.

19. Беларус - Беларуската Ариана Гранде ще да е това. Огньове, мускулести танцьори, които се подмятат на сцената. Песента, типично за много други парчета на Евровизия, прилича на български виц - не че е смешна, просто си я чувал и по друг начин вече.

20. Азербейджан - Брадат, нацепен младеж и две роботизирани ръце, които прожектират на гърдите му туптящо векторно сърце. Или иначе казано - модерното среща посредственото. И все пак на общия фон парчето не е чак толкова лошо, а визуализацията си беше наистина супер.

21. Франция - Трансджендър изпълнителка, пее на смесица от английски и френски, а на заден фон се изписват призиви за разбиване на стереотипите и борба с нетолерантността. Надномерна балерина танцува наоколо. Появява се и глухоняма втора танцьорка. Накрая се изписва едно голямо We Are All Queens. Евровизия в няколко изречения...

22. Италия - Ризата на изпълнителя крещи по-високо от него самия. Припляскването по време на припева обаче изглежда вдъхновява публиката, така че всичко е 6.

23. Сърбия - Песента е на крачка от мощна турбо-пауър-фолк балада, но именно тази крачка липсва на песента, за да е нещо забележително. И едно потенциално много добро китарно соло, за което чуваме само на два пъти наченка... Това не пречи на визуалните ефекти, напомнящи на звездна галактика около главата на певицата.

24. Швейцария - Неглижирано брадясал нацепен младеж пее някакво швейцарско "Деспасито". Поне си има забавен танц.

25. Австралия - Да, Австралия за поредна година я пращаме за малко в Европа. Тук имаме една снежна кралица, покачена на голям, еластичен прът, заедно с други две танцьорки, които се носят във въздуха на фона на едно наистина страхотно визуално шоу. А издаването на странни звуци по време на изпълнението и миналата година се доказа като работещо.

26. Испания - Най-сетне нещо, което да те кара да си тактуваш с крак. Но по-добре късно, отколкото никога. Танцьори се правят, че танцуват в различните стаи на една къща (малко като в клипа на The Invisible Man на Queen или толкова много други поп парчета). Появява се и някаква огромна светеща кукла, но и тя няма идея какво прави на сцената, така че бързо се маха. И все пак танци и позитивизъм. 100% ще се класират някъде към края...

Изпълнителите приключиха. Повече от половината изглеждаха и звучаха така, сякаш държавите им са ги изпратили със задължителната мисия да не печелят. Сега е време е за глупостите. За жалост водещите ще говорят повече...

Идва време победители от Евровизия да пеят песни на други победители. Интересна колаборация, но нищо кой знае какво...

Най-забележително от всичко това е костюмът на Кончита Вурст или по-скоро липсата му. Междувременно Верка Сердучка (украински транс изпълнител, който също е сред знаменитостите на Евровизия) пее Toy на Нета Барзилай. Фрийкшоуто е пълно.

Самата Нета представя новата си песен - "Nana Banana". Далеч по-малко странни звуци и пищене, но пък крайният резултат не е с нищо по-малко нелеп от предишното й парче с кудкудякането. Нищо обаче не може да се сравни с жълтата й рокля. Комбинацията от всичко това може да бъде използвана в тайните бази на ЦРУ за измъчване на терористи.

Мадона се появява за изпълнението си - премиера на нова песен. Църковна камбана бие, мъжки църковен хора пее, загърнат в черни роби. Мадона, също в роба, с пиратска превръзка на окото, излиза и запява Like a Prayer, но някак драматично и фалшиво.

Междувременно няколко девойки с бели рокли и противогази свалят робата й и я оставят с нещо като странна броня и корона на главата. На заден фон се виждат злокобни свещеници. БПЦ вече пише протестна "анатема" спрямо Евровизия.

Чува се и гласът на рапъра Куево (също с броня), с който е и новият сингъл на Мадона. Всеки звук е минат през AutoTune. Резултатът е досадно електро реге.

Появява се Гал Гадот, за да разкаже за есенцията на Тел Авив - все така прекрасна, както винаги. Едно от хубавите неща за тази вечер.

Време е за разпределението на гласовете на журито. Разни странни хора от разнообразни места из Европа си придават важност с напрегнато мълчание преди да си кажат, каквото имат да казват.

"12 точки отиват за..." И така общо 41 държави.

Македония излиза във временното класиране начело. Радваме се като за свои. Като няма България и Северна Македония минава за България.

Все още не разбирам защо някакви хора се опитват да изпеят информацията за кого отиват 12-те им точки... Не е оригинално.

В крайна сметка гласовете на журито дадоха преднина на Швеция (239 точки), следвана от Северна Македония (237 точки), Холандия (231 точки), Италия (212 точки) и Азербайджан (197 точки).

Сега идват и гласовете на зрителите. И нещата се обръщат.

0 точки за за Германия и 3 за Великобритания. Толкова си и заслужават. За сметка на това Норвегия се превръща в изненадващия победител на телевизионния вот - хората си искат баш Евровизията. В северната страна ще празнуват с крадени български деца и приемане на нови конвенции и стратегии по темата.

Исландия си подритват здравните книжки, развявайки палестински знаменца по израелската национална телевизия. Смелост или вкус към кичозния скандал - трудно е да се прецени. Така като ги гледам, по-скоро второто ще да е. Просто е трудно да убедиш света в положителните си намерения, когато всичко в теб крещи "Търся скандала!".

Резултатът на Македония за жалост спихна жестоко, подобно учебниците им по история. Нищо, ние пак си подкрепяме Тамара.

И победителят е Холандия! Лицето на представителя на шведите обаче е безценно - тази неусетна промяна в настроенията... Ще го преглътнат обаче - и без това страната им печели през няколко години. Нека да се разнообразят нещата малко.

Щастието е за холандеца и неговата депресивна песничка. Обичайните приказки за изпълнили се мечти и още един път виждаме Нета, която все така изглежда и звучи като покемон с кошмари.

Победителят пее финалната си песен, докато всички подскачат и припяват. Финални надписи.

И тази година фрийкшоуто беше на ниво, а музиката - далеч не съвсем. Все пак спечели песен, можеше и да е по-зле.

Следващата седмица вече - същинската Евровизия, там и с българско участие.


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

4 Онуфрий | 20.05.201923:43

Хората се забавляват, лузърите ги коментират!
=========================================

По-големи лузъри от участващите в Евровизия едва ли има. Изключително съм щастлив, че по никакъв начин не участвам в подобен род "забавления".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

3 rare case | 20.05.201909:32

Може и да е така, според автора, но звучи сато "гроздето е кисело" Изненадан Хората се забавляват, лузърите ги коментират! Смее се
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

2 Онуфрий | 20.05.201900:02

Няма така боза, пардон, такъв бълвоч като Евровозия! И по-дебилен булдозер от онази...вие се досещате коя.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

1 straight | 19.05.201912:34

Чудесен репортаж плюс анализ на поредната Евровизия. Поздравления за автора!
   

оценка

+2 -0