Явлението "позитивен вампир" и как да го избегнем | webcafe.bg
Webcafe

Явлението "позитивен вампир" и как да го избегнем

Ирина Ангелова
09.08.2017, 17:19 (обновена 10.08.2017, 16:47)
30

Той агресивно ще натрапва преиграно миролюбивата си житейска философия

Позитивният вампир е една особена порода човек, който, подобно на много отблъскващи хора, е прикрит, потаен и с измамно поведение. Той лъже непрекъснато. Лъже за това колко е "позитив", което е неговата най-голяма маска пред света, над който тайно, но категорично желае да господства.

Ще различите позитивния вампир от истински позитивния човек основно по това, че той прави добрите неща изключително показно. Може би не всеки път, когато вие сте дарявали 20 лева за благотворителна кауза, целият свят е разбирал за това. Но при позитивния вампир не е така.

Той ще отиде веднъж в приют за бедстващи животинки и ще си направи 10 снимки от там, след което ще призове леко назидателно всички останали неблагородни марди като теб също да се включат, защото не сме сами на планетата...

После ще посети йога и медитация за 20 минути, от която практика ще научим такива детайли в социалната мрежа, че човек да остане с усещането, че говорим за житейско призвание.

Ще приготви здравословни мъфини с домашни ягоди и мента за семейство бежанци и за това ще се разбере и в Долнo Уйно, кюстендилско.

Позитивният вампир е шумен. Не на глас. Той не говори високо, нито вика, нито е груб. Напротив - винаги е любезен, усмихнат, внимателен. Чак флегматичен. Позитивният вампир е шумен в постъпките си. За тях всички трябва да научат. За всяко негово действие, за всяка негова кауза, инициатива и проект.

Той агресивно ще ти натрапва преиграно миролюбивата си житейска философия, като те кара да прекараш уикенда си в показно садене на фиданки на вилата му, защото е полезно за природата, какво като е у тях.

Ще те обвини в скъпрничество, ако не дадеш парите за обяда си на случаен клошар до офиса, както той самият вчера е направил. Ще е вечният инициатор да се правят добрини, ще цитира източни мислители на всеки 24 минути по повод и без и ще се усмихва широко и изкуствено, най-вече когато няма какво да каже или е скован от непреодолима вътрешна злоба. Злоба, която лицемерната му природа не му позволява да изрази по друг начин.

Освен че е силно "състрадателен", "емпатичен", "свръхтолерантен" и "вечно загрижен" за околните, позитивният вампир е и много щастлив. Този човек плаче и страда, само ако види на снимка малко недохранено коте, което няма как да спаси в същия този момент. Иначе в живота си той вечно е толкова спокоен, толкова добре... Това идва от мъдростта, която прелива от него час по час и от духовната извисеност, която никой от нас не може да добие, колкото и пъти да гледа "Яж, моли се и обичай".

Позитивният вампир е винаги насреща. Това е най-лесният начин да контролира останалите - като им прави непоискани улсуги, покровителства ги и ги приобщава към собствената си действителност, наподобяваща комуна, в която той е гуруто-вожд, бащицата и Избраният.

Можете да се спасите от позитивния вампир, само ако се доверите на интуицията си. Тя ще се прояви под формата на неприятно чувство в стомаха. Така човешкото тяло реагира на измамата - с гадене.

Следващият път, когато някой много усмихнат и иначе супер свеж човек с добра публична кауза поиска да си другарувате под някаква форма и внезапно ви се доповръща - отстъпете назад. Светът и без това е пълна кочина...

Oще: вампир  енергиен вампир  житейска философия  критично мислене  лъжи  позитивизъм  позитивно мислене  ужас  хейт  чакри  щастие 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2014, 19:17

4 Dimiter Velitchkov.817029683 | 30.04.201808:03

Много разбирачите от Психология, станаха...
В статията може да има и вярни неща, но:
1.Как човека гледа коте, което умира, става му мъчно и с това - лъже ?? Как подобна емоция може да се окаже лъжа ??
2.Какво лошо има в това да харесваш и следваш дадени мъдрости (източни или други)?
3. Благотворителността наистина е едно от най-развитите неща, може би не само в България, а по света. Много хора се сещат само по Коледа (Българската Коледа) да даряват... а иначе доставчици на пица и храна правят понякога и по 30 лв бакшиш - пари,които не са им спешни (те си имат заплата), и които могат да бъдат дадени наистина за болни, умиращи и крайно бедни хора. Според мен, един човек, дори да се опитва да си вменява класа и стойност,чрез това, колко е добър (или колко пари прави, или с колко жени е спал, или колко е умен/знаещ/ерудиран и т.н.) в случая с добротата няма значение - защото ТОЙ ЦЕНИ САМИЯ ФАКТ, РАЗПОЗНАВА ГО, КАТО ЦЕННОСТ (което е едната важна част от процеса на
наистина съпричастен към другите живот), докато в съзнанието на другите, тези постъпки изобщо не фигурират. Много т.нар. християни никога не са чели библията и сядат на Коледа само да се наядат. Също, много хора отиват на работа само заради парите, и изобщо не мислят за това какво ще произведат и какво ще дадат на хората и на българската икономика, чрез труда си.
Така че, статията според мен е доста спорна. Спокойно може да се окаже една криворазбрана ситуация от човек/хора, които изобщо никога не са чувствали тези добродетели в себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2017, 16:02

3 Musiny | 24.10.201712:19

Не съм изцяло съгласен. Има досадно показни хора, които не са позитивни. Тези позитивните поне може да подтикнат някой да направи нещо добро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2010, 18:51

2 Silvi Gavrilov | 10.08.201714:22

В тази връзка препоръчвам романа на Милан Кундера "Бавно" излязъл и на български преди няколко години. Там се говори за "моралното джудо" на "танцьора общественик". Интересно е и много по - детайлизирано е обрисуван образа на "позитивния вампир" от статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

1 iii_krv | 09.08.201721:00

Тъпня!!
   

оценка

+0 -0