Юридически прочит на Пепеляшка | webcafe.bg
Webcafe

Юридически прочит на Пепеляшка

Диана Попова
09.10.2015, 17:50 (обновена 11.10.2015, 09:00)
Принц търси Пепеляшка в Лондон

Снимка: © Getty images

Синът на държавния глава не могъл да я догони, но установил фактическа власт над изгубената обувка. Той обявил за общонационално издирване собственика на обувката

След като майката на Пепеляшка починала, преживелият съпруг се оженил повторно. Мащехата на Пепеляшка започнала да я принуждава да извършва трудови функции, свързани с домакинството, игнорирайки забраните на Кодекса на труда по отношение на детския труд.

Нещо повече - тя осъществявала по отношение на заварената си дъщеря дискриминация, като я третирала по-неблагоприятно спрямо собствените си низходящи. Системно осъществявала и състава на престъплението „обида".

Прокуратурата не се намесвала, защото престъплението било от частен характер, а не била подавана тъжба от пострадалата. Инспекция по труда констатирала, че поради липсата на трудов договор правоотношенията в семейството не попадали под разпоредбите на КТ, а пък Комисията за защита от дискриминация така или иначе никога нищо не правела.

Един ден синът на държавния глава организирал танцова забава, възползвайки се от конституционното право на гражданите да се събират мирно и без оръжие.

Били разпратени нотариални покани до всички неомъжени жени в града. Мащехата отново дискриминирала Пепеляшка като й наложила забрана да посети забавата, а изпратила само собствените си дъщери.

Пепеляшка седнала край камината и дълго плакала, след което се появила нейната фея-кръстница и по силата на договор за заем за послужване й предала 1 бр. рокля, 1 чифт обувки и превърнала голямата тиква от градината в каляска. В договорът бил уговорен краен срок - полунощ на същата вечер.

Пепеляшка отишла на забавата, където синът на държавния глава я забелязал и танцувал с нея цяла нощ, с което конклудентно* отправил оферта за сключване на граждански брак. Тъй като Пепеляшка не спазила условията на договора с феята-кръсница, последната сама си възвърнала владението върху каляската.

Пепеляшка хукнала да бяга и изгубила една от обувките си. Синът на държавния глава не могъл да я догони, но установил фактическа власт над изгубената обувка. Той обявил за общонационално издирване собственика на обувката. При извършването на оглед в дома на Пепеляшка се  установило, че собствеността над обувката е нейна.

В този момент в дома на Пепеляшка нахлули агенти от ДАНС и прокуратурата и иззели 10 килограма кокаин, скрити в камината.

След като изтрезняла, Пепеляшка си спомнила, че няма кръстница, а пък и феи не съществуват. Била освободена, тъй като не се намерили доказателства за участието й в укриването и разпространението на наркотика, а мащехата получила условна присъда.


Изводи:

1. Ако си изгубите обувката след полунощ, или сте пияна, или надрусана;

2. Търсете си правата.

 

* конклудентни действия (мълчаливо съгласие) - Това са преки или чрез технически средства или знаци, действия на субектите, които обичайно, обикновено, типично изразяват тяхната воля за пораждане на определени правни последици. При конклудентните (подразбиращите се) действия от извършването на едно действие с помощта на презумпция се стига до извода, че е изразена воля за извършване на друго действие

Oще: дискриминация  защита на правата  злата мащеха  пепеляшка  поуки от приказките  приказки  търсете си правата  юридически прочит на пепеляшка  юридически прочит на червената шапчица 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

1 Mako | 10.10.201512:44

Юридически прочит на Пепеляшка
**************************
Да напомня на юридически четящата дама, че Пепеляшка в заглавието задължително трябва да се запише като "Пепеляшка", особено в претендиращ за правно съответствие текст. Желателно е и да не се борави с твърдения, като "Мащехата на Пепеляшка започнала да я принуждава да извършва трудови функции". Така вероятно биха понамалели снизходителните усмивки по адрес на авторката Намига
   

оценка

+2 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.