Толкова голям, а толкова празен | webcafe.bg
Webcafe

Толкова голям, а толкова празен

Манол Пейков*
21.10.2016, 17:26 (обновена 22.10.2016, 12:23)
българският щанд на панаира във Франкфурт 2016

Снимка: © Facebook.com/manol.peykov

Българското излагане на международно изложение отново е факт: полупразните щандове на българския павилион във Франкфурт, октомври 2016.

Снимка: Манол Пейков, управител на издателство "Жанет 45"/ Facebook

Един от най-големите и престижни международни панаири на книгата в Европа - Международната изложба за издателска и полиграфична дейност Frankfurt Book Fair 2016 - се провежда от 19 до 23 октомври във Франкфурт.

Българското участие обаче е, меко казано, скромно, въпреки голямата изложбена площ, закупена от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към Министерство на икономиката.

"Тази година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерство на икономиката реши да подпомогне българското участие на Франкфурт, като купи щанд с нечувани размери: цели 100 квадратни метра!

Дотук добре. Оказа се, че за да бъдат представени книгите на дадено издателство, обаче, то трябва да кандидатства и да спечели "проект".

Дотук добре. На нас, обаче, ни се обадиха, за да ни осведомят за възможността да кандидатстваме осем дни преди панаира; трябваше да реагираме за около 24 часа, а се изискваха куп документи. Преценихме, че няма да успеем.

Очевидно нещо подобно се е случило и с повечето от останалите "поканени" издателства. Вследствие на което на огромния български щанд на най-престижното книжно изложение в света са представени 6 (шест) издателства: Златното пате, Хермес, Симетро, Изток-Запад, Просвета и Анубис.

Поради несвоевременното планиране (или бог знае защо), не е дадена нито стотинка за оформяне на щанда (макар самият щанд да струва майка си и баща си).

Резулатът е, че разполагаме с:

1) Най-скъпия щанд, който някога сме имали във Франкфурт;
2) Най-големия щанд, който някога сме имали във Франкфурт;
2) Най-постния щанд, който някога сме имали във Франкфурт;
3) Най-кухия, невзрачния, безхарактерния, безмисления щанд, който някога сме имали във Франкфурт.

От което стават ясни две неща:

1) Вечната мантра "пари няма", ежечасно повтаряна от държавата по адрес на българската книга, без съмнение трябва да се разчита като "желание няма";

2) Наличието на пари и желание все още не е достатъчно, за да се свърши една работа както трябва. Трябва и малко акъл".

"Националните щандове във Франкфурт по начало се финансират от съответните държави - те са лицето на страната пред света на този форум.

Отделни щандове имат само издателствата, които успешно продават права на своите автори зад граница - иначе подобно индивидуално участие е съвършено неоправдано. Това са основно големи и влиятелни западни издателства, които многократно избиват инвестираните в щанд суми.

Към момента няма българско (нито сръбско, хърватско, полско, чешко, словашко, словенско, унгарско, румънско и прочее източноевропейско) издателство, което може да си позволи индивидуално участие.

Затова пък всички изброени страни имат прекрасни и много представителни национални щандове, финансирани от държавата. Въпрос на престиж, на мисъл, на отношение.

Bсяка държава трябва да вземе решение кое е лицето й пред света. Производството на оръжие, износът на банани, преработката на цветни метали, зобаните щангисти, грациозните гимнастички, или - Боже опази! - специалното й отношение към културата, образованието, езика, словото, книгите.

Мъничката Швеция е взела това решение преди повече от век - вследствие на което всяка година по това време една награда, излъчена от национално жури, се обсъжда от милиони по целия свят и за броени минути превръща лауреатите си в световни суперзвезди.

А що се отнася до конвертируемостта - опитът (особено що се отнася до малките езици като нашия) неизменно показва, че конвертируемостта на една национална култура е правопропорционална на инвестициите в нея".

*Тексът е от Facebook страницата на Манол Пейков - управител на издателство "Жанет 45"

Oще: frankfurt book fair 2016  божидар лукарски  жанет 45  издателски бизнес  издателства  изложение  изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия  манол пейков  министерство на икономиката.  панаир на книгата франкфурт  франкфурт 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.