Ярем и остен нонстоп за политиците | webcafe.bg
Webcafe

Ярем и остен нонстоп за политиците

Зелен Бетон
01.04.2013, 13:49 (обновена 01.04.2013, 13:58)
сянка, силует

> Можеше тази дата да значи много, но май вече никой не вярва...

Не, не можеше.

Крайно време е да започне да става ясно, че една дата, каквато и да е тя, не може да значи кой знае какво. Или едно събитие. Или едни избори.

И че, за да започнат да се оправят нещата, не е толкова важно кого ще изберем на изборите: които и да са, те със сигурност ще са далеч от идеалните управляващи. Идеални няма. Даже и просто свестни няма - и няма откъде да дойдат. Факт.

Несравнимо по-важно е как ще действаме с избраните СЛЕД ИЗБОРИТЕ. Което значи - ПРЕЗ ЦЕЛИЯ МАНДАТ, чак до следващите избори.

Затова, вместо да оплакваме спадането на протестния градус, което беше естествено и неизбежно, по-добре да започнем отсега да се замисляме за форми на натиск, които в бъдеще да се използват редовно, при всеки повод.

Ако искаме политиците да работят за нас, има два начина.

Единият е те да осъзнаят, че това им е предназначението, и да имат морала и отговорността, за да го правят. Очевидно у нас това не работи.

Другият вариант хората са го измислили много отдавна: ЯРЕМ И ОСТЕН. Яремът - за да не могат да мърдат настрани, остенът - за да не стоят на едно място и да мързелуват.

Протестният потенциал (който ни най-малко не е изчерпан) трябва да се трансформира в ярем и остен - които да се използват непрекъснато по време на мандата. В разнообразни форми на граждански натиск, под чиято ПОСТОЯННА ЗАПЛАХА политиците да работят. 

Не в някакви измислени квазипартийни недоносчета, дето може и по един процент да не вземат на изборите. Нито в разни фантасмагорични идеи за "пряка демокрация" по уникален български модел. Това са глупости.

И най-вече - крайно време е да започне да става ясно, че всичко това НЕ Е ВЪПРОС НА ВЯРА.

Въпрос е на РАЗУМ. Вярата е за религиите.

Oще: избори  мандат  политици  протестиращи 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

3 Зелен Бетон | 02.04.201314:28

@Оня:

Качулката след дъжд няма нищо общо.

След 89-та започнаха да се леят триумфални слова за новите демократични права, които имаме. Обаче се лееха по един доста манипулативен начин: така, че у хората остана убеждението, че правото да избират в свободни и честни избори е едва ли не единственото им (и достатъчно) демократично право. Което въобще не е вярно.

Също такова право е да реагираш на действията на властта: да показваш кога не си съгласен с тях, и да изискваш от нея да се съобразява. Умението да се използва именно това право е показател за наличието на действащо гражданско общество.

Мрънкането също няма нищо общо.

През време на прехода свестните хора постепенно бяха обезкуражени да се занимават с политика. Създадената със задкулисен инженеринг политическа система постепенно изхвърли тези, които все пак решиха да опитат, и постави сериозни бариери пред бъдещи такива кандидати. И се капсулира в себе си – при което ограничи избора само до собствената си прослойка. Така че свободните и честни избори (дори да са наистина такива) останаха едно беззъбо право, което няма как да промени нещо съществено. Когато няма полезни алтернативи, между които да избираш, правото на избор е кухо.

Не че сегашните политици не могат да работят както трябва – напротив, голяма част от тях могат. И експертни познания имат, и знаят много добре какви са проблемите, и владеят политическия инструментариум. Само че нямат СТИМУЛ.

Ами какъв стимул да имат, след като са свикнали цял мандат да правят каквото си искат и никой да не ги закача?

Ако всичката енергия на протестната вълна от последните два месеца беше разпределена в целия мандат на ГЕРБ – с фокусирани протести по конкретни поводи – картинката в края на мандата нямаше да бъде такава.

Ако искаш да ти е топло в къщата, всеки ден трябва да си палиш огън. А не да студуваш цяла зима и след това да подпалиш цялата къща, за да се стоплиш хубаво и да компенсираш.

Единственият вариант реално да се предизвикат промени е хаотичната протестна енергия да се трансформира в осмислена СИСТЕМА ЗА НАТИСК – към която да се прибягва редовно, съзнателно и целенасочено, а не всички да излизат по улиците едва когато нещата станат нетърпими.

Но не с разни обществени съвети, граждански бордове и прочее измислени образувания. Партийното и гражданското начало са две съвършено различни неща, те са ОПОНЕНТИ ПО ДЕФИНИЦИЯ и всяко размиване на границата между тях е вредно. „Гражданска партийна формация“ е точно такъв оксиморон, какъвто е „партиен граждански протест“. Подобни безсмислици работят само в полза на сегашното статукво, изкуствено притъпявайки противопоставянето между партийната система и гражданското общество и анулирайки оздравителния му ефект.

Иначе казано – ако и сега не ни дойде акълът и у нас не започне да се създава истинско гражданско общество, което да действа като бърз, мобилен и независим коректив на партийно структурираната властова система, изтърваме и последния влак. И ще си живеем препарирани.

И ако не ни дойде акълът в главите, ще си го заслужаваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 02.04.201308:24

"...Несравнимо по-важно е как ще действаме с избраните СЛЕД ИЗБОРИТЕ. Което значи - ПРЕЗ ЦЕЛИЯ МАНДАТ, чак до следващите избори..."

А лафа "След дъжд качулка" чувал ли си го?
Все повече се затвърждава мнението, че българите са особен вид тапагьоси-мазохисти, които си избират да ги управляват възможно нй-лошите за да има от кво да мрънкят после.
Или да протестират, както е по-модерно да се казва на мрънкянето....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 01.04.201320:36

Дали бетонното мислене ще ни даведе до нещо добро!?!?
Дотук само атака и болен сидеров имат полза от неточно адресираните протести... Това ли беше целта на занаятието Усмивка
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.