За Хипократ и клиничните пътеки | webcafe.bg
Webcafe

За Хипократ и клиничните пътеки

Кристина Славова
01.07.2014, 14:15 (обновена 01.07.2014, 17:24)
лекар

Скалпела си наточи- клиничната пътека източи

„В болницата всички са тъжни, маме". Не чух въпроса на малкото момиченце, но отговорът на нейната майка накара това любопитно детско същество да замлъкне в недоумение. Вървя по сумрачните коридори на поликлиниката, а откъсите от диалози, натрапващи се в ушите ми, мога да наредя в лингвистичен пъзел с несъответстващи части.

Отивам за медицинско за работа. Нямам личен лекар, ще си платя и възможно най-бързо ще се изнеса от това място с натъжени хора. Придвижвам се надолу по коридора без прозорци. Въздухът е наситен със задушливата миризма на остър дезинфекциращ препарат, а колкото по-надолу продължавам, нивото на серотонин в мозъка ми се срива със скоростта на японски влак-стрела. От гледките. От миризмата. От зацапаните бели облекла на медицинския персонал.

Но знаеш ли, момиченце, може би тъгата обитава тези сгради, защото болницата е „болница", а не „здравница". Хем е здравно заведение, ама хем обстановката й е по-вероятно да разболее здрав, отколкото да излекува болен. Хем лекари, ама пък с печат „едноличен търговец Д-р Здравков" на рецептата.

Детенце, а дали това не е една регламентирана касапница с потребителска такса? Ти знаеш ли, че сме за операция. Всички. Ама, ако може да не е само една, а да са няколко и една след друга. Защо да ни лекуват като има скалпел? Скалпела си наточи- клиничната ми пътека източи.

Дали стават лекарски грешки? Не питай. Те са нещо в реда на нещата, също както в реда на нещата ще бъдат правописните грешки в твоята първа тетрадка, когато станеш първокласничка. И извинявай за хаотичните и неподредени мисли. Но ме хващаш неподготвена, признавам. Дойдох просто за медицинско, не исках да мисля за здравеопазване днес.

А тая Хипократова клетва каква е? - ще попиташ като пораснеш. "В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва." На мен този текст нищо не ми говори. А на вас, драги доктори, позната ли ви е? "Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава".

Представяш ли си, момиченце, ранна смърт тръшва лошите чичковци Доктор. Ако това в действителност се случваше, по всяка вероятност, вече щяхме да имаме сериозен дефицит на медицински кадри. Сега нямаме дефицит, но нямаме и кадри.

Но винаги ще има и добри сред тях, помни. Такива, на които бялата манта ще е в хармония и съответствие с белите им намерения да помагат. А и на лошите не се сърди. Те са рожба на здравната ни система, която е болна и отдавна е на командно дишане.

Така че, моли се, дете. Моли се за здравето на своите близки, защото живеем на място, където Хипократовите принципи са демоде. Моли се, защото броят на болниците расте правопропорционално на броя на траурните агенции в града. И аз се моля заедно с теб.

Oще: болница  грижи  здраве  здравеопазване  лекари  пациенти  търговия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

14 Виктория Пенелопова | 03.07.201422:40

Срещата с лекаря не е по желание, а по принуда! Хуманността е понятие, което свързва ХОРА, а не едностранна проява. Когато, този, който търси помощ, решава, за по-кратко да си излее мизерната си злоба върху лекаря и/или още по-добре, да го пребие, какво чакате? Подаване на другата буза?!? Е, няма да стане! Лекарите са хора, когато пациентите са хора. Да сте чули лекари да публикуват "черни списъци на пациенти"? Не сте! И защо ли? Защото телефоните на всички лекари са пълни с номера, срещу които пише "не вдигай никога" или "лудата 1" и "лудата 2"! Айде сега, цъкайте минусчета! И не съм лекар!
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 03.07.2014, 15:42

13 Guinseng | 03.07.201415:51

Ей голяма калабалък тука, явно статийката е бръкнала в здравето на някои лекари с гузна съвест. Ама защо с обиди? Дайте аргументи, нали сте интелигентни хора? Въпрос
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 01.07.2014, 16:40

12 Джулай Морнинг | 03.07.201415:01

Май душевната нищета е на последните двама коментатори..огъня накой си и госпожа другата! По ожесточените ви реакции,озлоблението и обидните и надменни квалификации към една литературна творба,засягаща доста наболяла тема в нашето общество,си личи вашият страх и безсилието ви да се защитите по друг начин,освен с нападки и обиди! ЕТО ТОВА СА НАШИТЕ ЛЕКАРИ,КОИТО НЕ БИХ ИСКАЛА НИКОГА ДА СРЕЩАМ! Под нивото ми е дори да споря с вас!
Приятно забвение след като си излеете злобата някъде и върху някого! ядосан И от вас се очаква хуманност! Каква заблуда!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

11 Виктория Пенелопова | 02.07.201422:15

Малоумието тресе българския пациент, в лицето на автора на това недоносче. Усещането за безсмъртие е лъжливо. Човек и добре да живее, все някога се разболява. И тогава, БГ-мама няма да помогне, а отчаяно и настървено ще се издирва "най-добрия специалист" и въобще няма да е важно, положил ли е Хипократова клетва или е мълчал, в частта, когато трябва да се закълне в името на Компартията и народа! Когато, лично др. Малеев му е връчвал многострадалната диплома, която ги изстрелва директно в Чуйпетлево, независиво от хубавите и кръгли шестички! Нагло и долно писание, издаващо примитивизъм и крайна душевна нищета!
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 16.04.2011, 12:46

10 Rapidfire Lighthning | 02.07.201420:27

Юли рано-отзарана,
Не само че се отъждествявам, ами съм лекар чевърто поколение от двете страни.
Естствено е, че ще се засегна лично.
Няма от какво да се срамувам откак си взех дипломата та досега.
Вие сте много, ама много глупави дечица, щом отъждествявате собствениците на частни клиники с лекарите изобщо.
Тия които имат частни клиники никога не са били лекари в истинския смиъл на думата, почти 95% от тях са били и СА куки.
Не ченгета, да си ченге е почтенна професия, а КУКИ.
Моля направете си справка с хората родени преди 80-та година какво означава този термин.
Ако аФторът имаше поне два грама мозък в главата, жлъчта му щеше да е насочена не към лекарите в поликлиниката, които са безмислостно тероризирани от неща, за които явно си нямате и понятие, а към тия в министерството и ония другите, които източиха здравната каса.
Които между другото, в болшинството си си нямат хал хабер от медицина и медицинско образование.
Няма какво да се замислям, мой човек. Ако нямаше основателни причини, които да ме задържат тук, отдавна щях да взема правилното решение - да отида някъде по-далеч от тях и такива като авторът на въпросната безмозъчна статия.
Както младите колеги правят, още преди да са завършили Академията.
Вземете да почетете малко по форумите и се позаинтересувайте от политика преди да пишете и да си въобаразявате, че отваряте нечии очи. Най-напред не е зле да отворите своите. Иначе се получават несусвестни дивотии.
П.С. след като никът ми е прекалено сложен за тебе, да ти го поясня - означава "автоматична стрелба", а също и "Светкавичен огън".
И още много други неща.
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

9 паяка | 02.07.201412:21

Извън темата!
"Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено."

Ха, те и за това се били клели!? Живи и здрави да са, ама това май е най-глашатайско-клюкарското съсловие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2014, 16:40

8 Джулай Морнинг | 02.07.201411:42

Уважаеми господине с трудния прякор,явно сте се почувствал лично засегнат от тази статия,което говори,че сте от лекарската гилдия ,и най-първо ви поздравявам,че знаете и цитирате тук в подробности Хипократовата клетва.Благодаря ви за това!
Но съм озадачена ,че лично се засягате от частта за "лошите чичковци ДОКТОР"и тяхната съдба ,това е все пак само цитат от оригинала,а не лично пожелание на автора! Явно се оприличавате с тях,което вече не е добре! Все пак за достойните от тази гилдия е пожелан добър живот и слава!
И след това-раждането на такива статии и писането им от "деца" както се изразявате,би трябвало да е повод да се замислите,а не да критикувате! Разбира се,че никой пациент не знае проблематиката на работата ви и не е тяхна работа,всички виждат,знаят,имат пострадали роднини,неизлечимо болни,и всички по-големи от деца,могат да сравнят състоянието на медицината в момента с това в отминали години!Всички виждаме как се източва здравната каса и как се множат луксозните клиники,в които собствениците имат само автомобили за милиони левове!
Това ли да оправдаваме,това ли защитавате? Тази "здравно"-разболяваща система?
Дори ДЕЦАТА/както казвате/ са го забелязали и добре,че са те да ни отварят очите,защото вече всички сме зомбирани от ЗДРАВНАТА ни система,клиничните пътеки и докторите!
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 16.04.2011, 12:46

7 Rapidfire Lighthning | 02.07.201404:30

Детенце, писало тази статия с много емоция и с малко мозък, а този текст на Хипократ известен ли ти е?

"„Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. TРЯБВА ВПРОЧЕМ ДА ЗНАЕШ, ЧЕ БОЛНИТЕ ПО ПРАВИЛО НЕ ПОЗНАВАТ БЛАГОДАРНОСТТА. БОЛНИТЕ В НАЧАЛОТО СА ПОЧТИТЕЛНИ И СКРОМНИ, НО ПО-КЪСНО ХИТРИ И НЕБЛАГОДАРНИ. КОЛКОТО ДО БОГАТИТЕ, КОГАТО СА БОЛНИ, СЕ РАЗТАПЯТ ОТ ОБЕЩАНИЯ, А ПОСЛЕ СЕ ИЗВИНЯВАТ ПОД ПРЕТЕКСТ, ЧЕ ОЩЕ НЕ СА ПРИДОБИЛИ СВОИТЕ ДОХОДИ” Хипократ (420 г. преди н.е.)"
Като гледам как стоят нещата, за 2500 години в отношението лекар-пациент нищо не се е променило.
Че и да пожелаваш ранна смърт за "лошите чичковци Доктор" ?

БТВ, защо не си даде труд да публикуваш ЦЯЛАТА клетва на Хипократ, а само края ѝ? Защтото така ще ти е по-лесно да теглиш локуми за това дали ни е позната?
На нас -да. На теб явно не е, или не ти изнася да е. Та ще ти направя тази услуга:

"В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава."
Та, какво общо имаше тази клетва с клиничните пътеки? Не че ги одобрявам, но малко логическо мислене, от време навреме не е излишно. Защото те не са измислени от лекуващите лекари, нито ООД-тата са измислени от тях, нито някой лекар който е с всичкия си ги иска.
Само че за да стигнеш до този извод се иска нещо малко повече от първосигнално мислене и влизане в здравно заведени веднъж на високосна година.
Аз на тебе няма да ти пожелая нито ранна смърт нито забрава.
Пожелавам ти само за един ден да ти се случи да си имаш работа с НЗОК и документацията ѝ в целия им бласък и да знаеш че работното ти място и хлабът на семейството ти зависят от тях.
Считам че това ще ти бъде достатъчно.
БТВ, ние не носим "манти" а престилки. Манти носят цеховите майстори. И хората с техния интелект и манталитет.

Само че за да стигнеш
   

оценка

+3 -6

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 01.07.201423:28

Аз самия коментирах остро новините за закъснели линейки, и продължавам да смятам, че ниските заплати не могат да бъдат оправдание за проявена престъпна небрежност /но и тогава проблема беше не само в докторите, но и в приелите обаждането на 112/.
И все пак смятам, че докторите не са единствените и мисля дори не са основните виновни за цялостното лошо състояние на здравеопазването в Б.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

5 тъп | 01.07.201420:54

С клетва, или без, уважават ги , когато се нуждаят от тях. В останалото време ги псуват, или по лошо...
Каквото повикало, такова се изходило в нета...
   

оценка

+3 -6

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.