Мисия Брюксел | webcafe.bg
Webcafe

Мисия Брюксел

Георги Готев, Facebook
12.06.2014, 17:22 (обновена 12.06.2014, 18:13)
мисия брюксел

Снимка: © В.Е.

Жалко е за пропилените възможности, защото Станишев беше получил уникален шанс да бъде част от голямата европейска политика, от което се надявах да спечели цяла България

Дежа вю. Виденов бе свален през 1996 г., защото попречи на Русия да придобие собственост върху газопреносната ни мрежа. Първия път, когато Станишев беше свален през 2009 г., еврокомисията ни беше спряла парите заради корупция с еврофондове. Този път ЕС ще свали правителството заради „Южен поток", енергиен проект, около който без съмнение беше организирана гигантска корупция. Защото не е възможно една тръба да струва седем милиарда лева.

Вместо да даде собствената си оставка пред партията, Станишев призова правителството да подаде оставка. Орешарски наистина постъпи по най-глупавия начин, като обяви спирането на „Южен поток" по време на посещение на американски сенатори. Той сам обиди страната си, защото показа на цял свят, че България не е суверенна.

Но на какво се надява Станишев с тези бързи избори? Да може отново да бъде мандатоносител? Хайде де!

Спомням си събитията преди свалянето на Виденов. Така се случи, че аз превеждах на последната среща на Виденов с тогавашния шеф на еврокомисията Жак Сантер в Брюксел. Обади ми се мой приятел, тогава съветник на Виденов, ще спестя името му защото не е публична личност, с молба да изопача истината за срещата в шифрограмата, която трябваше да напиша до София, като докладвам, че Сантер е изразил подкрепа на българския премиер. Категорично отказах.

Сантер беше пределно хладен, даде да се разбере, че България е загубила доверие и точно това послание предадох в шифрограмата.

Спомням си свалянето на правителството на тройната коалиция. Вече работех като журналист в Еурактив и ми се обади приятел евродепутат, Евгени Кирилов, с молба да съчиня теза, според която спрените еврофондове не представлявали наказание за кабинета начело със Станишев. Категорично отказах, което не ни попречи да изпием бутилка вино, докато спорехме.

Казах му - вие винаги се сещате за мен, когато колата се обърне, винаги искате да бъде съчинена някаква лъжа и никога не искате да чуете добронамерен съвет, преди да е късно. Това е стил в БСП. Или по-скоро трябва да кажа - „стил на Позитано", защото БСП са членове и симаптизанти, а „Позитано" са шефове. И сред тях има няколко читави хора, но не са много.

Последните събития за мен са дежа вю, с тази разлика, че този път никой не ме е молил нищо да изопачавам. Благодарение на в . „Дума" съм имал възможност да апелирам за прозрачност по големите енергийни проекти и да изразявам разочарование от работата на „Позитано". От няколко месеца правителството вървеше към челен сблъсък с Eврокомисията и резултатът беше с предизвестен край.

Ръководството на БСП и правителството отказваше да признае очевидното: „Южен поток" не е икономически, а геополитически проект.

Докато продължава кризата в Украйна той е невъзможен. По-късно, при по-добър климат, може да се започне отново, но начисто и без опити да се заобикалят правилата на ЕС.

Правителството действаше като слон в стъкларски магазин и затвърди убеждението сред западноевропейските ни партньори, че единствената цел на неговото съществуване е да прокара волята на Кремъл. Петното, разбира се, се лепна на БСП и ще й пречи. Ако БСП не излезе от ступора, има опасност да се маргинализира като „Атака". Тоест, като сила, която никога няма да управлява.

Жалко е за пропилените възможности, защото Станишев беше получил уникален шанс да бъде част от голямата европейска политика, от което се надявах да спечели цяла България. Но от момента, в който той прие подкрепата на „Атака", всички шансове бяха загубени. Днес той е избран за евродепутат и най-добре би било да погледне сериозно на тази възможност.

Крайният срок да вземе решение дали ще отиде в Европейския парламент е 25 юни.

Чувам, че при президента може би ще се обсъжда възможния при създалата се обстановка бъдещ български комисар.

Естествено, че това не може да бъде лидерът на БСП. България трябва да е готова с подходящ кандидат, когато бъде избран нов председател на комисията. Обикновено новоизбраният председател пише писмо до държавните и правителствени ръководители и ги кани да изпратят кандидатури. Процедурата на избиране на шеф на еврокомисията се забави, заради Дейвид Камерън, който не харесва кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер.

Не съм сигурен кога въпросът ще се реши и какво правителство ще има в България тогава. България е единствената страна в ЕС, в която правителството падна в резултат на евроизборите. България е слабо звено в ЕС - и точно затова „Газпром" й отреди оттук да започне строителството на „Южен поток".

Ако имахме по-умни политици, те щяха първо да внимават да не нарушават европейското право, а второ, щяха да се договорят с другите страни по проекта строителството да започне едновременно навсякъде.

Защо строителството не започна от Италия или от Австрия?

Защо правителството прие България да играе ролята на опитно зайче?

Защо ние трябва да ядем шамарите? Но най-голямата глупост, която чух от София, е да искаме комисар с ресор енергетика. Колко му е да ни отхвърлят кандидата, както стана с позорното представяне на Румяна Желева.

Oще: австрия  бсп  газпром  европейска комисия  европейски депутат  жан виденов  оставка  пламен орешарски  русия  сергей станишев  южен поток 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

20 The Seeker | 15.06.201412:54

Типично по Български - двама пишат смислени (и верни) коментари по темата (дедо и Смит), а останалите тролват по тях.
Не мога да разбера колко теми трябва да има за тоз поток и колко пъти ще се пише едно и също тролване - е такова промиване нема Усмивка.
Къде именно прочетохте, че БГ няма полза от този поток и ние (гражданите) ще плащаме за него, м?
Писах в другата подобна тема и ще се повторя - парите, които БГ трябва да даде за нейната част от строителството ги поема Русия, като после ще ги приспада от транзитните такси - да ТРАНЗИТНИ ТАКСИ - т.е. печалба за БГ, което точно не става ясно та все сме щели ние да им плащаме тръбата.
Южния поток е нужен на ЕС да - за да не се повтори случката от преди няколко години, когато Украйна спря газа (отново по политически причини) - т.е. подсигуряване на доставките.
Въпрос към "Любимец 13" гледам, че си много активен - почти всяка тема, коментар - колко ти плащат от чичо Сам/ЕС (ако не е договорна тайна Усмивка) и как това ти удовлетворява вътрешната нужда от саморазвиване (ако има такава)?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 14.06.201423:24

Ончо, раздаваш го като чукчата - не читател, само писател. Ами прочети, бе, преди да плюеш. Аз за потока грижи нямам. Във всеки пост пиша, че той ще се построи и без мене и без тебе и без Станишев и без Барозу. А ако в управата има и хора, които се грижат не само за комисионната си, може да падне и малко кяр за България - за мене и за тебе.
Аз се обявявам против друго. Против това, че всякя пръдня на треторазряден чиновник от Брюксел или Вашингтон я приемате като откровение Господне. Ей това е страшното. Да беше само ти, с мед да те намажа. И в мравуняк да те сложа. Ама сте доста. Че и някои са искрени.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

18 Оня Дето Го Трият | 14.06.201423:03

Очаквани лакърдии....

Питах какъв е лично твоят интерес да се строи някакъв поток, при положение, че е преебване за всички останали българи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 14.06.201422:29

Ама защо се ядосваш толкова, бе Ончо, да не би да те настъпих по мазола? Я иди при Пръмова(пардон, Кунева) да те успокои. Оплачи й се, че потокът ще бъде построен от Газпром и Ени и някои други. Ако тя не е в управата, може да има малко кяр и за България. Аз дивиденти не чакам, моят доход идва от главата ми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

16 Оня Дето Го Трият | 14.06.201421:59

Абе тоя поток да не е на баща ти, та толкова си се загрижил да се строи?
И като се построи - какво? Путин на тебе комисионна ли ще ти дава?

Едни хора въртят политика с него, други хора ще крадат комисионни, трети хора (ние) ще го плащат с лихвите, ама не разбирам ти къде си в цялата игра, освен сред плащащите?
Аз разбирам да си някой олигарх с крупен бизнес, та да си се загрижил за потока, а той редови дришльо, ама тръгнал потоци да ми строи. Да те уеб-а и строителя дето си.... луд!?!?!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 14.06.201421:45

Ончо, ти ми напомняш на пертийния поет Христо Радевски, за когото партията беше права и когато греши, и който смяташе партийната храчка за чест. Ти може да не сиго чувал, но аз съм го учил в училище. Нещо да свързваш с Барозу и американските сенатори? Как успяха дотолкова да ти промият мозъка, бе? Мен са ме обработвали от пелени, без външни влияния, и пак, към 14-тя=тата си година усетих,че нещо не се връзва. а ти, даже да си роден след 1989г. си имал възможност да чуеш и други гласове. От дяда си хаджия да знаеш, че южният поток ще се построи. Не от Орешарски и Станишев. Айде оди да палиш свещи пред американското посолство.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

14 Оня Дето Го Трият | 14.06.201418:43

"...Европейската комисия имала претенции към Русия. Ами да си ги предяви към Русия. Защо ние трябва да се зъбим на Путин заради Европа?..."

Завършен олигофрен! луд!?!?!
Какво има да предявява към Путин, като ние сме членове на ЕС, а не Путин. Естествено, че ще иска да спазваме от нас условията на съюза, на който сме член.

А иначе си поредния русофил, дето един ден не е живял или работил в Русия, а е правил парички все в дивия капитализъм - Израел, Германия....
Абе що сте все такива бе, как па нема един да е отишъл и да емигрира в Сибир, като сте все такива русофили Шокиран
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 14.06.201401:07

Гражданино, Ончо ни приема ни предава, но за тебе ще дам някои обяснения. Само цитатът "добре,че дойдоха американски сенатори..." ми стига тоя боклук да не го броя за българин. То и никоя нация няма да иска подобен боклук.
Само за сведение, моят гурбет започна от Израел, мина през Гърция, Германия и Англия и сега е там, откъдето дойде най-добрата оферта. Работих ок. 3 год. и за американски чорбаджии, но ми писна пт политкоректни изгъзици и си взех шапката. За което те ме удариха само с ок. 1000 долара.
Сега за проекта. Южен поток е проектиран да доставя газ от Русия за Италия и Австрия.(да не се бърка с Австралия) Последно, като гледах картата, тия страни са в Европа, членки на ЕС и в еврозоната. Къде е България? 500км участък пт тръбата. Европейската комисия имала претенции към Русия. Ами да си ги предяви към Русия. Защо ние трябва да се зъбим на Путин заради Европа? Историята се потретва. в двете световни войни цивилизаваната и демократична Европа ни казва "Опълчете се на германците, ние няма с нищо да ви помогнем, няма нищо да ви заплатим, но жестоко ще ви накажем ако не слушате." Сега трябва да се опълчим срещу Русия при същите условия. Ако Путин врътне кранчето ще замръзнат моят и твоят задник, не германският.
И последно за един път така, един път вака. Точно този е методът на малкия играч. Точно по този начин Стамболов и Фердинанд са направили България фактор, а Борис я е опазил между двете войни. "Путин дава толкова, вие какво давате да го пратя да пасе?" Едностранното и безусловно обвързване е сигурна рецепта да бъдеш винаги ебаната страна.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 13.06.201422:02

Еврото може да се печата и на Луната.
ЕС като цяло е против Южен поток, а не съм чул някъде да казват ЕС (ама без Италия и Австрия) е против Южен поток.

Абе ебаси, толкова ли е трудно да видиш фактите - Италия в ЕС ли е, ЕС Южен поток иска ли?
Какво печатане на евро, какви 5 лева Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

11 John Smith | 13.06.201418:09

Оня дето е Идиот е запазена марка, не може да ти се отнеме Много щастлив
Бих дал линкове в подкрепа на твърденията си , но знам , че е излишно...
Италия може да има различни интереси, ама който печати парите, той поръчва музиката Идея
Та Оня дето и Пълен Идиот да каже - къде се печата еврото ???
глупчо
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.