Елате в "СОЦА" | webcafe.bg
Webcafe

Елате в "СОЦА"

малките холандциВалентин Добрев
04.05.2016, 19:39 (обновена 05.05.2016, 19:06)
бар соца

Колко красив е СОЦ-ът?

"По времето на Соц-а" беше един от най-често използваните изрази през 90-те години и в началото на 21 век. Хората се подпираха на това словосъчетание, за да теглят чертата между миналото и настоящето и за да подчертаят, че са наясно, че "епохата на соц"-а е отминала. Когато използваха този израз, повечето българи заявяваха по някакъв начин решително, категорично и недвусмислено, че "соц"-ът е там някъде зад гърба им - в шейсетте, седемдесетте и осемдесетте години, а всичко останало е "напред".

Самоосъзнаването на преживяванията след "падането на режима" беше толкова интензивно, че рефлектира в езика.

Така по едно време всички думи, започващи със „соц" предизвикваха тръпки от неприязън у повечето българи.

Години, преди да се появят „СОЦиалните мрежи", „СОЦиалните революции" и най-вече "СОЦиалките" хората не желаеха да им се говори или напомня за какъвто и да е "соц" (което, в някои случаи включваше дори и напомнянето за "СОЦиални отношения", вследствие на което грубостта изби по входове, автобуси, тротоари и институции в най-грозния си вид).

Може би не е лошо да се има предвид тази общностна фрустрация, свързана с предишния режим, особено когато се правят опити за "маркетинг", какъвто е случаят с предстоящото откриване на бар "СОЦА".

Откриването е нарочено за 9 май - дата, която на изток се празнува повече като "Ден на победата" (над фашисткия режим), а на запад - като Ден на Европа.

Нямате нужда от повече жокери: символиката извира отвсякъде - от рождения му ден, през логото с цели три петолъчки (едната огромна и червена), до главните букви "СОЦА" в заглавието.

Естествено, че всичко това подейства на потенциалните посетители като ударна доза кофеин върху някой с биполярно разстройство - и предизвикаха невиждано брожение в социалните мрежи.

Млади и стари се разгневиха и дори заподозряха най-различни катастрофични сюжети: от опит за подмяна на миналото (СОЦ-ът хич не бил хубав и нямало барове, нито коктейли по това време), през конспиративни теории (хибридната война май слезе до масите), до чиста подигравка ("Колко мандри обрахте, за да се снабдите с мляко за шейковете", "Портокаловите фрешове само по Коледа ли ще ги пускате")...

И никой не заподозря собствениците на бъдещия бар СОЦА в много по-елементарно провинение: пълна липса на въображение и усет. Поредните "предприемачи", които решиха да ловят маймуни с трици и носталгия.

В резултат на негативното възприемане на думата "СОЦА" (защо ли?), собствениците се опитаха да замажат положението, като обявиха, че новото място щяло да бъде "СОЦиалка" - място за общуване.

Модата на кръчмите с ТКЗС-арски лозунги по стените, пепелници от "Балкантурист" и ретро-ирония беше актуална за последно преди десетина години, когато Георги Господинов разказваше СОЦ-а през "Инвентарната книга".

Оттогава обаче всичко, което реши да се брандира като "автентично", "анти-комерс", "от доброто старо време", рови кокалите на миналото несвършено време - независимо дали ще продава дъвки, наденица или алкохол.

Всички бири станаха "ретро", всички реклами заприличаха на онази с "трамвая на Ламбо". Всяко следващо "ново" се оказва (не)добре забравено старо. Дива експлоатация на младостта на баба ти, нулева фантазия.

Ами да, ама в страна, в която лагерът в Белене е все още тема-табу, в която съществуват партии, залагащи изцяло на крайното говорене, на национализма, съчетан с подозрително силно русофилство, в страна, в която периодично се изсипват големи суми руски пари, в страна, в която все още няма музей, посветен на ужасите на тоталитаризма, но пък има "Музей на СОЦиалистическото изкуство" - да се говори за приятно изкарване в бар "СОЦА" сякаш е малко прекалено.

Да, и в Берлин, и в Прага може да има такива места, предназначени за забавление, но никъде не се приема за добър вкус елементарната възхвала на "времето на СОЦ-а".

А тук, както обикновено, нещата се правят хаотично, необмислено и с нулева емпатия към СОЦиалната среда. Което си е чист СОЦ, и няма нужда да се рекламира като нещо кой знае какво.

Oще: 9 май  бар  барове  бар соца  ден на еевропа  ден на победата  комунизъм  носталгия  подмяна на миналото  русия  соц  социализъм  социални революции  социалните мрежи  ссср 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

21 GETI | 08.05.201619:29

ха,сега видях!
коментари с отрицателните мнения за „соросоид“ са изтрити.
а коментари с положителни мнения за „соросоид“ стоятШокиран

брее,соросоидката Чарли Геренова май ше излене права,като казва,че..
„чичко Сорос е тежък спонсор на Демократичната партия в САЩ, която по своята същност са доста зле прикрити социалисти“
верно още я караме по „социалистически“..тоталитарноРеве или много тъжен

muhihihihi muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

20 GETI | 08.05.201619:24

бе,“авторитет“Чарли Геренова!
разбрахме,че си БАШ соросоид,ич не бе нужно а го изтъкваш. Много щастлив
соросоид не си само,когато си платен от Сорос.
соросоид си и когато възприемаш неговите действия,възгледи,попиваш неговите напътствия,т.е.когато му крепиш топките и си мислиш,че тва е филантропия.Много щастлив

и според твоето изградено соросоидно мислене Геренова,е справедливо един човек да печели милиарда лири на ден, както е направил той, спекулирайки на валутните пазари, и по този начин решавайки съдбата на милиони хора, докато цели народи тънат в мизерия.
.. или „либерално демократичните“му действия в България-да ограбиш една страна с тотална приватизация и финансови спекулации и след това по малко да му отпускаш финансиране на проекти.

„Бре, бре, бре, каква стана тя…Нерде Ямбол, нерде Стамбул… Де го чукаш, де се пука“(Джамбазки)
muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

19 boris | 08.05.201619:09

При соца беше по-хубаво, а сега въобще няма такова нещо!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

18 Manuela Gerenova | 08.05.201611:38

Извън темата!

Рядко отговарям на подобна липса на аргументи, но понякога, когато някой употребява думички наизуст и напосоки и, още по-лошото, ги мисли за обида, зверски се напрягам. Ето и в тази леко мъглива неделна утрин така...
Защо някои хора биваме наричани "соросоиди"? Това, очевидно, произлиза от схващането, че чичко Сорос вместо да си гледа милионите, сън не спи да плаща на Сульо и Пульо в някаква далечна огрухана държава. До тук не звучи так толкова скандално, явно дъртият милиардер си няма друга, някаква по-важна работа. От къде обаче идва противоречието и очевидното непознаване и грешно боравене с нарицателни...
Очевидно ние, така наречените "соросоиди", сме на едно мнение за доста неща - ненамеса на държавата в бизнеса, ненамеса в образованието, тотален преход към пазарна икономика (въпросният план Ран-Ът не е нищо повече от точно това, писан е от американският икономист Ричард Ран и е съставен още по времето на Луканов). Та ние, най-общо и грубо казано сме едни десни и доста либерални във вижданията си хора. И тук идва голямото объркване, защото...
... чичко Сорос е тежък спонсор на Демократичната партия в САЩ, която по своята същност са доста зле прикрити социалисти. Та Джордж Сорос е запален поддръжник тъкмо на обратните неща, които един стандартен "соросоид" подкрепя - той е за все повече регулации и намеса на държавата в бизнеса, за месенето на държавата на всички възможни нива, повече социални помощи, повече и по-високи данъци за частните предприемачи...
Та ми звучи леко до силно парадоксално такъв човек да подкрепя и то така открито и очебийно родни съфорумци, пропагандиращи тъкмо обратното на неговите виждания...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

17 Мъц | 07.05.201623:29

"На едно ново е с камиларите е."

...не те разбирам. Ти мене уажааш ли е или не ме уаажааш? 'щото аз тебе мноо та уажаам... ръйш ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

16 SamVaims | 07.05.201623:20

"Не вярваш че Русия е геополитически фактор? Повярвай. Имат бомби. Затова не са ги "умиротворили" още. Извода който правиш в края на коментара си е правилен. Ти си доказателство за това."
Русия е суровинен придатък към цивилизования сват. Нищо повече. На едно ново е с камиларите е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

15 Мъц | 07.05.201622:49

Е! Срамота бе Mr. Sam Vaims! Не вярваш ли в плана "Ран-Ът"? Той не е "теория на конспирацията". Той си е официален документ. Прочети го. Не вярваш и във Ванга? Ми и аз не вярвам. Мисля че е вещица шарлатанка. Не вярваш че Русия е геополитически фактор? Повярвай. Имат бомби. Затова не са ги "умиротворили" още. Извода който правиш в края на коментара си е правилен. Ти си доказателство за това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

14 SamVaims | 07.05.201622:29

"Моля те направи си проучванията и почети за плана "Ран-Ът", за Сорос, за западната политика и планове (най-вече) за тази част на Европа и Балканите в частност. Като събереш достатъчно информация, върни се към този форум и виж темите. "
Да добре непременно ще го направя. Егати умствено изостаналите сънародници имам - Единия вярва плана в Ран - Ът, другия вярва във Ванга, третият вярва, че Русия е някакъв фактор в геополитиката - Извода е, че страната ни България е пълна с ненормалници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

13 SamVaims | 07.05.201621:24

...трябва да си сложиш аватарче: "je suis sorosoid".
Ми и аз бих си сложил подобно аватарче, напълно споделям мнението й. И на Дракона впрочем. Сега от теб очаквам да ми кажеш защо това да е нещо негативно, нещо лошо, нещо деструктивно.
За втори път поставям тук въпроса защо Джордж Сорос е голямото зло. Очаквам да получа добре аргументиран отговор, който по възможност да изключва конспиративни теории.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

12 Manuela Gerenova | 07.05.201610:47

Н5986е виждам въпросният бар с какво толкова се хвали. Има десетки кръчми, които имат претенцията да са "като от соца" - с портрети на видни садисти като Сталин и Ленин, с разните му там табели със смехотворни лозунги, включително и с шотове ракия с резен домат (вместо текила с лимонче, нали). И този бар не е за носталгиците и дори не е за моето поколение (набор '88 съм), които де факто не сме видели соц. Подобен тип заведения са притегателна сила за разни келеши, които си мислят, че щом сервитьорката е с униформа от шаяк, примерно, има една-две петолъчки някъде и на едната стена има очукана каска, то това е "много различно и много соц". Единственото лошо тук е, че много от тях решават, че верно едно време е било така и си викат "Ееееегаси якото е било".

Малко off topic, но когато видя някой да употребява думата "соросоид", мнението ми за неговият интелект пада до нула...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.