Какво е да имаш колега на 20 години | webcafe.bg
Webcafe

Какво е да имаш колега на 20 години

manuelaМануела Геренова
07.02.2018, 17:28 (обновена 09.02.2018, 14:09)
baby godfather, бебе, бебето кръстник

Не, не го мразим, просто...

Натоварен зимен следобед, четири чифта ръце тропат по клавиатурите съсредоточено в пълната тишина на усилен работен процес. Иззад единия монитор изведнъж долита невинен питащ гласец - "Хора... Абе, кой е Ози Озбърн?". Не, той не е неграмотен идиот, просто е на 20.

Ето това е да имаш колега на 20 години.

Знае кои са румънците от O-Zone и тяхната "Dragostea din Tei", по-известна у нас като "Нума-нума-ей", но родителите му са му пускали и "Macarena", когато е бил малък. В момента, в който провериш в Google и видиш от кои години са въпросните песни, ти става тягостно и тичаш до аптеката за околоочен крем.

Според всеобщото мнение на колектива родителите му са на около 30. По тази причина като добри колеги си поделяме отговорността да го "образоваме" - кои са най-великите рок банди, кои са най-яките филми на 90-те на миналия век, как се връзва вратовръзка, кой е Иван Костов...

Непрекъснато забравя нещо в офиса и се връща по петнадесет пъти, преди да тръгне за урок по френски, за който има достатъчно ентусиазъм.

Проблемът е, че той всъщност искрено не разбира какво е да си на 30 и отгоре. Бас държа, че тази година за рождените си дни от него всички ще получим подарък бастунчета с огледало за обратно виждане - специална промоция за параноиците. Не, не ставаме на по 70, просто колегата на 20 си мисли така. И му е смешно.

Дори и да си само няколко години по-възрастен, покрай него пак имаш чувството, че си антика.

Ласкаещото в случая е, че ти искат житейски съвети и можеш да се вживееш в ролята на мастър Йода, само че с по-добър и подреден словоред. Или като мъдрец от Шао Лин, натрупал десетилетия житейски опит. Както и да го гледаш, това си е приятна тръпка - някой да ти поиска акъл.

В останалите случаи той си мисли, че знае всичко - от най-добрия бар в Студентски до най-добрия такъв в центъра на София. На това се вика енциклопедични познания. Лошото е, че му искат лична карта почти на всички тези места, защото е твърде младолик. Искат му и в супермаркетите като си купува сайдер - за всеки случай.

На другия ден в офиса се вълнува шумно последователно от това, че са му поискали документи на входа на 33-ката в Студентски, което е скандално!, за това, че е излязъл новият му най-любим филм (той му е любим още преди да го е изгледал) и най-накрая - заради световния мир и международното политическо положение.

Изкарва половин ден в отчаяно възнегодувание от това как някой друг, някъде си, се държал по определен начин. Следобед поомеква, а на другия ден осъзнава, че всъщност май не е бил прав да се дразни на другите хора. Поне не на тези.

Koгато си на 20, не си видял нищо и ти се струва, че си видял всичко.

Ако трябва да гледаме положително на нещата, винаги може да се разчита на най-младия и наивен колега, за да каже нещо, което хем е изречено без абсолютно никаква задна умисъл, хем обижда 99% от присъстващите, хем накрая на всички да ги заболи коремът от смях. Като например, "Никол Кидман е много по-секси от целия екип". Не е като да не е така, но все пак...

Така че ако се чудите дали е готино да имате 20-годишен колега - страхотно е. Едновременно ти напомня, че вече ти самият не си на 20 (че и на 25), но и те забавлява неповторимо. А и както сме казвали, нищо им няма на младите в България...

Oще: възраст  екип  колега  колега на 20  колеги  младеж  млад колега  офис  работа  работен процес 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

12 Mako | 09.02.201819:59

Дракон с кисело зеле | 09.02.201813:28

Мако, то това е - че са израснали със смартфоните в ръце - а Ози покрай прекратяването на кариерата на Black Sabbath в последните около години беше доста широко отразяван къде ли не. Все би трябвало да са го засекли някъде.
===========================

Те че са го засичали - засичали са го, ама като се сетя колко им е селективна системата за регистрация и категоризация на нещата.....Не съм експерт, ама според мен тия кълват само на познато. И на нищо друго...
Опазил ме Господ да ги коря за това, ама това е положението!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

11 Дракон с кисело зеле | 09.02.201815:51

*около две години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

10 Дракон с кисело зеле | 09.02.201813:28

Мако, то това е - че са израснали със смартфоните в ръце - а Ози покрай прекратяването на кариерата на Black Sabbath в последните около години беше доста широко отразяван къде ли не. Все би трябвало да са го засекли някъде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

9 Kenny McCоrmick | 09.02.201812:43

Годината е 2018, Мъск изпрати колата си в космоса. 2018-а в България пет умника от интернет форум не знаят какво е метафора... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

8 Mako | 09.02.201802:55

Дракон с кисело зеле | 09.02.201802:03

Абе, ако трябва да съм честен, това човек на двайсет години - в епохата на Нетя това - да не знае кой е Ози Озбърн
===========================

И какво толкова невероятно има във факта, че преобладаващата част от двадесетгодишните нямат идея кой е Ози, Драко? Та още докато са били в детската градина въпросният обаятелен пияница беше във фаза на напреднала мумификация. И изобщо хлапетата 20+- са коренно различни от нас, хората между 30 и 40 /закачили по малко и от соца, и от културата 90-те / тя умря скоропостижно някъде в началото на новия век/, а сега опитващи се да направят трети преход, този в 21 век - това ни прави относително поливалентни, някои от нас обичат и ценят прескачането между епохи и култури/ . Хлапетата от 20+- са израсли със смартфони в ръцете си, машинките са част от телата и умовете им, нета за тях са социалните мрежи, картинки и туитове, вилнеещо-затрупваща чалга и едноклетъчен рап, всичко с дължина по-голяма от две думи е натоварващо - при такива условия са израсли, нямат никаква вина, че гледат на света по различен начин от нашия. И не им пука за никакви озита, зовът на кликанията и текстванията е неотразим, всичко им е във виртуала, а там динозаврите са единствено биологически вид, никога хора! Това е тяхното гето, неумолимо форматиращо, ограничаващо, подреждащо. От циганските гета можеш и да се измъкнеш, но от виртуалното...И те са там. Дали са щастливи или нещастни, накъде води този път не знам, но отчетливо виждам, че са там.
За мен удивителното в тази статия е друго - убеждението на 30+ годишните в офиса , че родителите на колегата им 20 са на 30. Единствените две възможности това да е вярно са:
1. Колективът да е ромски
2. Колективът да се състои от математически дебили
Третата възможност е да са изпълнени едновременно условия 1 и 2.
Като гледам избраната снимка за статията, май последното е твърде вероятно. Тези хора, в този офис определено имат пробелми с ориентацията, времевите разлики, определянето на възрастта, изобщо казано - елементарните съобразявания. Което за мен е успокоително. Защото означава, че Мануела е на подходящото за нея място.

Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

7 Дракон с кисело зеле | 09.02.201802:03

Абе, ако трябва да съм честен, това човек на двайсет години - в епохата на Нетя това - да не знае кой е Ози Озбърн, при все че напоследък поради разбираеми причини на Black Sabbath се отделя ужасно много време по всички медии, свързани с развлекателния бизнес, но пък да знае кои са авторите на оная румънска гняс, дето беше на мода, когато въпросният двайсетгодишен човек е бил в предучилищната, хич не говори добре за него. За двайсетгодишния, тоест. (Гати изречението. Сори.) Хайде, да речем, че аз съм крив - израснал съм с хард рок и хеви метъл - обаче тук си говорим за Ози Озбърн, егати, един от най-емблематичните фронтмени в цялата история на музиката. Все едно да не знаеш кой е Фреди Меркюри.

Както и да е, всъщност мога да разбера авторката - на моменти, при все че все още се усещам като някакво хлапе, пропастта между мен и деца, с по шест-седем-осем-девет години по-млади от мен, е доста стряскаща. (Ама пък още се случва да ми поискат лична карта, нищо, че минах трийсетте вече. Лол.) Даже е трудно да я обясни човек.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

6 Mako | 09.02.201801:38

peta_wawa | 08.02.201815:33

Много си е добре статията, всичко и е премерено, колкото трябва Усмивка
(само коремът в последния абзац не е подлог)
======================

Не е в последния, а в предпоследния абзац. И си е подлог. Малоумен подлог.
Защото вместо да напише "хем накрая всички да ги заболят коремите от смях", нашата авторка комично изпрасква "хем накрая на всички да ги заболи коремът от смях". На този фон следващата снизходителна мъдрост " Като например, "Никол Кидман е много по-секси от целия екип"" зазвучава, меко казано, иронично. Ама не и в очакваната от авторката посока. Разновъзрастови кухари кухо се ебават. Нормално Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 09.02.201801:29

applause | 08.02.201810:38

Нещо не разбрах - значи колегата е на 20, а "Според всеобщото мнение на колектива родителите му са на около 30".
====================

Споко, баце, в този офис и двадесетгодишният, и колегите му са един дол дренки. Просто тридесетгодишните кухарки се възмущават от двадесетгодишните. Нормална кухарска дейност, мене ако питаш Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

4 peta_wawa | 08.02.201815:33

Много си е добре статията, всичко и е премерено, колкото трябва Усмивка
(само коремът в последния абзац не е подлог)
Аплауз, трябва да уловиш сарказма. Невръстните родители са заети със себе си или също не са били свидетели и/или не са счели за необходимо да обяснят на детето си значими неща от миналото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

3 ImaIma | 08.02.201814:40

Малоумна статия, не всички са еднакви.
   

оценка

+1 -0