Франкенщайн пред ТЕЛК | webcafe.bg
Webcafe

Франкенщайн пред ТЕЛК

Силвия Димитрова
12.06.2015, 18:12 (обновена 12.06.2015, 18:46)
робокоп

Робокоп или Франкенщайн - човек или чудовище, наричайте го както искате, важното е, че пред ТЕЛК горкият герой би бил за окайване

Никак няма да му е лесно да събере документите и да докаже, че е временно нетрудоспособен. Това, което се вижда отвсякъде трябва да бъде документално обосновано.

Личният лекар му издава медицинско направление за трудово-експертна лекарска комисия. То се изготвя въз основа на епикризите от операциите му.

Направлението занася в регионалната картотека за медицинска експертиза. Там попълва заявление, дават му входящ номер...

И се започва.

Трябва му консултация с ортопед "Горен ляв крайник", ортопед "Долен десен крайник", кардиолог, ендокринолог, гастроентеролог, хирург, психиатър, хематолог... ехография на сърце и коремни органи, рентгенова снимка, пълна кръвна картина...

Естествено, че направленията са свършили - те стигат само за първите три дни на месеца.

Затова Франкенщайн започва да плаща за всеки преглед поотделно, макар че е достатъчно да го прегледа една комисия и да заключи, че човекът не е годен за работа...

Човек или чудовище, наричайте го както искате, важното е, че в тази ситуация наистина е за окайване.

След като е платил една месечна заплата, за да набави документите, временно нетрудоспособният започва да чака два месеца изплащането на болничния, който е 80 или 90% от заплатата му.

Той чака, но мобилният оператор, доставчиците на ток, вода, отопление, кабелна телевизия и интернет - не могат да чакат.

Вече е на загуба, но освен това тегне заплахата, че ще му бъде спряна някоя от услугите, жизненоважна за неговия самотен и изпълнен с болка живот.

Тук можем само да си отдъхнем при мисълта, че става дума за литературен герой...

Да си представим друг, филмов герой - Робокоп.

Той подрънква с железния си скелет и също трудно ще убеди комисията, че нещо не му е наред.

Да допуснем, че поради някаква причина вместо стави и кост, човек има стоманени части. Той трябва да предоставя рентгенови снимки на всеки два месеца, които да удостоверяват, че подобрение не е настъпило.

В крайна сметка това де не е опашката на гущера, която регенерира след отрязване! Не е и опашката на здравната система в България, която след всяко кръцване пак се възстановява! Не е.

Добре, че и героите ни са измислени...

Oще: временна нетрудоспособност  епикриза  епикризи  медицинско направление  нетрудоспособен  нетрудоспособност  оня  операции  ортопед  робокоп  силвия димитрова  специалист  телк  трудово-експертна лекарска комисия  франкенщайн 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2015, 09:41

5 ангел лабов | 13.06.201510:50

---Т Е Л К БЪЛГАРИЯ НАПОДОБЯВА К А Т...!!!...СРАВНЕНИЕТО МИ ДОЙДЕ В МОМЕНТА... , ЗАЩОТО И ПРИ ДВЕТЕ ИНСТИТУЦИИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ... , ЗА ДА ПОЛУЧИШ НЕЩО... , КОЕТО НЕ ЗАСЛУЖАВАШ...!!!...АКО СЕГА СЕ НАПРАВИ ЕДНА ПРОВЕРКА ЗА ИСТИННОСТА НА ДАДЕНИТЕ ДИАГНОЗИ ОТ Т Е Л К..., ЩЕ СЕ ОКАЖЕ... , ЧЕ НАД 40 % ОТ БЪЛГАРСКИТЕ " ИНВАЛИДИ " СА ЗДРАВИ ЛЮДЕ...!!!...ОСОБЕНО ПЛАЧЕВНО Е СЪСТОЯНИЕТО СЪС ЦИГАНСКАТА "ИНВАЛИДНОСТ" ...!!!...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2015, 09:41

4 ангел лабов | 13.06.201510:37

---Т Е Л К БЪЛГАРИЯ НАПОДОБЯВА К А Т...!!!...СРАВНЕНИЕТО МИ ДОЙДЕ В МОМЕНТА... , ЗАЩОТО И ПРИ ДВЕТЕ ИНСТИТУЦИИ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ... , ЗА ДА ПОЛУЧИШ НЕЩО... , КОЕТО НЕ ЗАСЛУЖАВАШ...!!!...АКО СЕГА СЕ НАПРАВИ ЕДНА ПРОВЕРКА ЗА ИСТИННОСТА НА ДАДЕНИТЕ ДИАГНОЗИ ОТ Т Е Л К..., ЩЕ СЕ ОКАЖЕ... , ЧЕ НАД 40 % ОТ БЪЛГАРСКИТЕ " ИНВАЛИДИ " СА ЗДРАВИ ЛЮДЕ...!!!...ОСОБЕНО ПЛАЧЕВНО Е СЪСТОЯНИЕТО СЪС ЦИГАНСКАТА "ИНВАЛИДНОСТ" ...!!!...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 13.06.201506:58

Виктор Франкенщайн е създателя на изкуствения човек /"чудовището"/, научете го най-сетне.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

2 Виктория Пенелопова 07 | 12.06.201520:39

Абсолютни глупости, изсмукани от ......дори не от пръстите. Болният човек е болен от конкретно заболяване, което се удостоверява от конкретен специалист. При налична епикриза от болнично заведение, с конкретна диагноза и това не е необходимо. Просто си подаваш документите и чакаш. И майка ми, и сестра ми, минаха по този път, контактите им с ТЕЛК и социалните бяха абсолютно нормални и получиха всичко, което им се полага.
Ей, авторката, ако толкова те кефи докторите да са виновни за нещастията в твоя живот, О.К. Продължавай.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

1 Kenny McCormick | 12.06.201520:24

Франкенщайн е докторът, не чудовището...
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.