Отворено писмо до Иво Атанасов | webcafe.bg
Webcafe

Отворено писмо до Иво Атанасов

Eмилия
14.07.2013, 13:39 (обновена 15.07.2013, 11:53)
сянка, силует

Повод за тези редове е написаното от кандидата за СЕМ от квотата на БСП Иво Атанасов на страницата му във Фейсбук - 9 юли 2013 г., а също и статията на Нидал Алгафари "Очевидно незаменими в БСП са само Г-образно стоящите през лидера".

Иво Атанасов пише следното:

"Голяма част от живота ми премина в усилия БСП да стане стъклена къща. Но не с матирани стъкла като на мутренска кола, а с прозрачни, за да се вижда какво, как и от кого се прави. И защо.

Предстои избор на член на СЕМ от парламентарната квота. Мая Манолова, Ваня Добрева и Николай Малинов - все изявени имена на БСП, внесоха моята кандидатура. Конкурентът ми е също добър медиен експерт (Радомир Чолаков, главен юрисконсулт на ВАЦ от 2001 г., работил и в "Ку-ку" от квотата на Комсомола - бел.р.), но не от лявото, а от дясното пространство. За него настояват няколко депутати от гражданската квота, което създава впечатление за противопоставяне между нея и народни представители - членове на партията.

Впечатлението обаче е подвеждащо, тъй като сред вносителите на другата кандидатура е и медийният секретар на БСП. Трудно е да си представим, че някога Димитър Благоев би предложил Петко Каравелов, а не Георги Кирков, но явно и в това отношение традициите не са това, което бяха.

Предстоящото гласуване в парламентарната група и в пленарната зала ще бъде знаково. Защото ако приемем, че двамата сме с приблизително равна тежест като специалисти, големият въпрос е как оттук-нататък да постъпи една партия. Дали да подкрепи своя представител, или да му покаже, че членството в партията му е в минус? Второто, уви, се е случвало не веднъж и дваж с не един и двама. „

Поради което решението на парламентарната група е важно не толкова за мен, преживелия какво ли не, колкото за младите, които постъпват в партията не само за да й прелеят така нужната й енергия, но и с НОРМАЛНОТО СИ ОЧАКВАНЕ ДА РЕАЛИЗИРАТ ЧРЕЗ НЕЯ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СИ ПОТЕНЦИАЛ. С надеждата, че при равни други условия ще бъдат не пренебрегнати, а предпочетени.

Решението на групата ще бъде показателно и дали БСП в достатъчно голяма степен се е превърнала в стъклена къща. Или усилията - далеч не само моите - са били безплодни. Защото нещо друго се е оказало по-силно."

Подчертала съм с главни букви есенцията от това изказване.
Обръщам се на свой ред към него:
Нищо ново не казвате "другарю"Атанасов. Този филм с "другарите", за които е нормално да ползват партията си за всякакъв вид лични и професионални реализации, го гледаме много, много десетилетия.

Все пак вашата партия е столетница и си отглежда хора с подобно мислене повече от сто години.Чрез Партията преди 10 ноември 1989г. хиляди неграмотни, прости, брутални, арогантни "реализирали се партийни секретари" биеха по масата и даваха нареждания на далеч по-образовани и способни безпартийни специалисти, които в най-добрия случай се "реализираха" до ниво "заместник директор по производствените въпроси" - все някой трябваше да разбира от нещо и да работи.

За хилядите престъпления на същата тази Партия в дългогодишната й история няма смисъл да се говори с човек като Вас. За всички комунисти/социалисти е валиден един парадокс. Говорят гръмогласно за социално равенство, справедливост и морал (може и за прозрачни стъклени стени, но стени все пак), а са като онези хора с ампутирани крайници, които продължават да твърдят, че изпитват болка в отдавна липсващите им пръсти.

Колкото един такъв сакат човек го болят пръстите, толкова и комунистът го е грижа за морални категории. Иначе как би хукнал с китки цветя към Бузлуджа, вместо да се покае и извини за атентата в църквата Света Неделя, ненадминат доскоро по броя на невинни жертви; за избитите без съд и присъда около и след 9 септември; за лагерите и разбитите човешки съдби; за забраната на религията; за развращаването на поколения наред, възпитавани в духа "ние ги лъжем, че работим - те ни лъжат, че ни плащат"; за обезлюдяването на селата и създаването на "Кремиковци" и още много други гиганти на недомислието като него, нацвъкани навсякъде по страната да тровят почвата и природата.

Комунистът-социалист се гордее с това минало, и то много. Никой бивш нацист, дори ако лично той не е натикал някого в газова камера, не би си позволил да изразява гласно гордост с миналото си или да изтъква какво е направил Хитлер за Германия след разрухата от Първата световна война, защото престъпленията на нацизма са достатъчно страшни, че да накарат всички бивши нацисти да се снишат, покрият и даже сменят фамилиите си.

В България симпатизантите и потомците на комунистическата върхушка явно и открито се гордеят с делата и престъпленията на предците си... За да е по-завършена перверзията същите те ни управляваха, управляват ни и възнамеряват да ни управляват и занапред.

Вашата партия създаде мутрите и групировките, за да им дърпа конците и да покаже на народа, колко лошо нещо е това свободата и демокрацията, та да му домилее на човек за времето преди 10 ноември 1989г... И на тази част от населението, която успешно беше превърната в безмозъчна маса, наистина им домиля за сигурността на "Фермата".

Усилията на Партията се увенчаха с успех. Тя разполагаше, разполага и ще разполага с армия от твърд електорат квадратни, плътно наредени един до друг, без способност за мислене или желание за такова усилие индивиди, за които с пълна сила важи мотото на книгата "1984" на Джордж Оруел: "Свободата е робство, невежеството е сила, войната е мир".

И понеже "Човек не може да бъде едновременно умен, честен и комунист", то стадото, или стадата от честни членове на първични партийни организации си имат съответните умни пастири с извратено разбиране кое е добро или зло, както за хората, така и за страната ни. Може да прочетете и "Зен и изкуството да се поддържа мотоциклет"на Робърт М.Пърсиг. Вие сте от пастирите и то с претенции за ерудиция и интелигентност, не сте от стадото, и може да научите какво е "груви", ако вече не го знаете.

Вашата Партия зачена и роди също така ВСИЧКИ други партии на нашия безкраен и мъчителен преход- от ДПС и СДС в началото, та до ГЕРБ и "Атака" в по-ново време. Където и да копнеш в тях, под разноцветните дрешки и знамена лъсва червен задник и членска карта от БКП. Няма защо да се чудим тогава, че политическият живот у нас е толкова уродлив.

Чудовището може да ражда само чудовища. Тези извънбрачни деца-партии на свой ред копират и възпроизвеждат цялата поквара и гнилоч на майка си, без да могат все пак да достигнат висотите на отвратителност, които тя постига. Но се стараят- има от кого да се учат.

БСП е толкова лява партия, колкото аз съм марсианка. Партия, от чиито редици произлизат и зад чийто гръб стоят най-богатите хора в България, и то забогатели по съмнителен начин, няма как да е лява. Партията на "олигарсите" БСП -лява партия ! Оксиморон! Това може да мине само пред вашия електорат.

Но да се върна на темата. Всъщност в едно нещо сте абсолютно прав. Никой средно интелигентен човек не се съмнява, че във Вашата партия са се наредили на опашка много такива като Вас, и по-млади от Вас, които само чакат да се докопат до някоя „реализация" чрез партията си.

Е да, има очевидно кланове в БСП и един, или друг клан печели временно надмощие, но както сам реалистично се надявате, щом става въпрос за дете на Партията, тя ще го подкрепи, защото НЯКОЙ ОТ ВАС ТРЯБВА да е отгоре -. като коркова тапа в помия. Единството е непробиваемо и неразрушимо.

Наскоро четох статия на Нидал Алгафари, явно неодобряващ Сергей Станишев, в която описва безобразията, апаратните игри и много други неща, и която обаче завършва с потресаващото : "БСП ще я има и след него (Станишев).

На Алгафари, както и на Вас и през ум не ви минава, (или ви минава), че точно БКП-БСП е прокобата, която тегне над България толкова отдавна. Докато нея я има и е достатъчно силна да продължи да ражда чудовища и чудовищни неща за живота ни, страната ни няма да започне да се оправя.

Всички вие жестоко сте се вкопчили в $Партията майчица" и няма да позволите появата на нова, нормална лява партия, от каквато България има нужда. Ще продължите да търчите към Бузлуджа и да се изплювате по този начин върху всички потърпевши от комунистическия режим, потомците им и изобщо върху почтените хора.

Историята е свидетел на създаване и изчезване на народи, държави, империи. Случвало се е и пак е се случва. СДС, ДСБ и други партии се появиха и след като се "оакаха", хората, които ги подкрепяха, се отдръпнаха от тях и те сега логично вече са зад борда, защото техният електорат е от мислещи и изискващи хора , а не лумпенизирано стадо. Така и трябва да бъде.

Само изчезването на БСП е немислимо според вас. Нищо чудно това да е "историческата мисия" на тази партия - да я има, докато я има и държавата България. С продължаващото присъствие на БСП в политическия живот и управление, съществуването и на двете - България и самата БСП, няма да трае още много дълго. Та побързайте да се "реализирате".
Бог да пази България от БСП !

Oще: бкп  бсп  депутати  иво атанасов  лидер  партия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

10 Зелен Бетон | 20.07.201317:51

От всички разновидности на кариеризма партийният е най-отвратитетелен. За партайгеносе Атанасов – толкова.

А към авторката – всичко е вярно, ама защо е това пламенно обръщение към въпросния партайгеносе? Явно е, че неговата вяра е „бронирана здраво в гърдите / и бронебойни патрони за нея / няма открити! Няма открити!“ =)

Което значи, че целият тоя разход на емоция е отишъл нахалост. Всичко изложено са очевидни факти. Струва ми се, че е крайно време да престанем да убеждаваме когото и да било, че това са фактите. Още по-малко пък – да си пилим собствените нерви, докато го правим.

При огромното количество красноречиви доказателства, преминали през публичното пространство през последните две десетилетия (и продължаващи да ни се сипят непрекъснато), осъзнаването на тези факти е задължително за всеки мислещ човек. Ако на някого още не му е ясно всичко това, значи или НЕ Е СПОСОБЕН да го разбере, или УПОРИТО НЕ ЩЕ да го разбере. Това са неспасяеми случаи и човек не бива да си губи времето с тях.

А ако някой има нахалството да твърди, че пост-соц картинката у нас не е такава, а е някаква друга (щото, рийш ли, нещата не са толкова прости, а имат по-дълбок смисъл и замисъл), това ми напомня на жестоко експлоатирания по филмите лаф „Чакай, скъпи/скъпа, това не е каквото си мислиш...“. Твърдящият такова нещо заслужава единствено да бъде пуснат по допирателната.

Стига толкова любезничене. Любезността, коректността, загрижеността, диалогичността и прочее екстри на цивилизацията се обезсмислят, когато от отсрещната страна имаш или откровена тъпотия, или магарешки инат, или зла умисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

9 Frida | 16.07.201311:30

авторката е много милозлива дори, въпросният функционер е типичен пример на ограниченост - интелктуална. но какво да се прави, такива хора управляват 70 години, така са научени, така продължават и така ще обучават младите.
както транспортният министър след гафа с предварителния мейл - ами, вика, много тежко наказание чака виновното момче, много ми е, вика, жал за него, щот е в -НАЧАЛОТО НА КАРИЕРАТА СИ- и да получи ткова тежко наказание Шокиран muhihihihi muhihihihi muhihihihi muhihihihi
та, като чета реакциите, то си ви е в нрава да се навеждате на такива дебелооки говедовъдни тикви.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

8 Boicho Boichev | 15.07.201316:09

Да вярваш сериозно ,че в политиката има "черни дяволи", които са виновни за всички беди, и "бели ангели", изпълнени с добродушие и добронамереност,или е наивно, или е много лош опит за пропаганда.по плащешия вариант е, ако човек искрено вярва в такива "политически приказа".Защото такъв начин на мислене- черно и бяло, добро и зло, ние-добрите и те -лошите, е типичен за тоталитарните движения и тоталитарните култове.нацисти, фашисти , коменисти-"раса против раса", "класа против класа".С обратен знак така както в тази статия пишеха и говореха навремето точно партийните секретари и комсомолските секретари.Колко ужасен е капитализма и как "народните партизани" се борели с фашистите.Всеки който беше против комунистите , беше наричан фашист.Моят дядо, патил човека и от едните и от другите фанатици, казваше:"Най- лошото на тоя свят е фашист да те бие, и комунист да ти плаща."
Политическият фанатизъм не е добро нещо."Този път не води към храма."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 20:23

7 vickpayne | 15.07.201313:30

Прокопи си е баш прав и коментара му е много на място.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 15.07.201313:09

А анаболите замъгляват съзнанието.
Важно ли ти е в чия спалня какво се случва?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

5 Прокопи | 15.07.201312:24

Не виждам друга причина тази изстрадала женица с толкова пяна на уста да хвърля квалификации и определения, на които дори си и вярва.

Що се отнася до озвучаването - моля Ви се! Аз държа на личната хигиена Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 15.07.201311:42

Прокопи

Да те пратиме да я озвучиш?
Щом държиш да се правиш постоянно на интересен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.06.2013, 15:29

3 Баба Вихронрав | 15.07.201309:12

Къде и кога в България е имало комунисти? У нас си имаше обикновени болшевики с всички болшевишки екстри: лагери (гулаг), изтрепаха си другарите инакомислещи, магазини със специални цени и храни изобщо всичко си беше за тях. И тук членовете на партията им пак реват за облаги. Май скоро някой от младежката им организация "плачеше", как виждате ли, той (или тя, не запомних) работи и води нови членове, пък накрая пак не влезнал в лисите.
Гюведжии!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 15.07.201302:49

like Пляскане
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 14.07.201318:39

„...Петко Каравелов, а не Георги Кирков...“ - Иво, Иво, да се сравняваш с някой от тези двамата, е малко несъстоятално, меко казано... Изцепка след изцепка - по комунистически...
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.