"На майка ти в туитъра" и друга младежка "хранилка" | webcafe.bg
Webcafe

"На майка ти в туитъра" и друга младежка "хранилка"

големият лебовскиГолемият Лебовски
07.12.2017, 17:51 (обновена 08.12.2017, 16:21)
Социалните медии и Тръмп

Формулата е ясна и лесна - майка плюс модерна технология

Обидите са пикантни и понякога полезни подправки към манджата на неформалното общуване. Някои "специални снежинки" ги смятат за радиоактивна и негативна форма на комуникация, но без тях свободата на словото е обречена като Динко в библиотека (без обидите имам предвид, не без "специалните снежинки").

Виждаме какво става с тотално изтрещялата и изпълзяла извън контрол политическа коректност. Сега, вярно е, че някои анти-човеци губят всякаква представа за пропорция и стигат дотам, че 90% от речта им да е задръстена от псувни и заклинания.

Но да оставим настрана тези дегенерати и да се съсредоточим върху умереното и осъзнато вмъкване на "лоши думички и изразчета" в словесния арсенал.

Обидите и хумористичните заплахи еволюират заедно с езика и културния климат. Младежите са едни от най-активните потребители на псувни и закани, а съвременната "демографска реколта" ползва жаргон, драматично повлиян от възхода на технологиите, интернет и социалните мрежи. Двама десетокласници днес ще се "хранят" един друг по демонстративно различен начин от двама десетокласници в началото на 90-те. Разбира се, в основата на обиждането стоят някои вечни и фундаментални правила.

Нека се потопим в света на модерното общуване и извадим оттам някои от най-забавните младежки "хранилки". Някои примери са автентични, а други са вдъхновени от интернет мутациите на жаргона на обидите и заплахите.

И не се обиждайте - това не е заплаха.

"Майка ти ме следва в Instagram"

Тук имаме съвършен пример за словесна симбиоза между традиция и иновация По-горе споменах за вечните и фундаментални правила на обиждането, а палавата референция към "майката" е едно от най-важните. Родителят от женски пол е в основата на някои от най-популярните псувни в историята.

Вулгарната намеса на нечия майка в обида, закана или заплаха е носеща колона на свободното общуване. "Хранилката" на тема "майки" е универсална ценност и прекосява граници, езици, епохи, култури и цивилизации.

В новата си интернет итерация обидата смесва древното с модерното. Майката отново е централен персонаж, но този път в сюжета е намесена и социалната мрежа за споделяне на снимки и кратки клипчета Instagram.

Вместо директна и натуралистична заявка за участие на майката на някой в непристойни сексуални активности, тук имаме по-подривна и хумористична структура. Идеята отново е да се внуши, че майката на обиждания изразява полов интерес към обиждащия, но е малко по-елегантно и игриво.

Instagram също е добре избрана социална мрежа. За разлика от Twitter и Facebook, тук имаме по-силен акцент върху външната презентация и нарцистичниия нагон. За да те следва майката на някой в Инстаграм, тя очевидно има интерес към физическите ти характеристики, което прави внушението за мръснишки игрички по-ярко.

Разбира се, "майката" е такова универсално вдъхновение за унижение на противници/приятели, че няма как да мине само с една обида или социална мрежа. Ето някои други варианти и модификации: "Майка ти ми пише на лични", "Майка ти ми лайква снимките", "На майка ти в туитъра".

Формулата е ясна и лесна - майка плюс модерна технология.

"На профилната си като палячо"

Обиждането на тема външен вид е друг императив, без който не бихме могли да си представим историята на човечеството. Едно време се "товарихме" за дефекти и стилистични гафове в реално време. Сега е много по-тренди и тарикатско да "храниш" профилната снимка на някой във Facebook. Дори на живо - виждаш чоевка, не намираш нещо кой знае колко катастрофално във външната му презентация, но винаги може да го изгавриш за профилната му снимка. Това даже влиза по-остро, защото много повече хора по всяко време могат да му погледнат профилната, отколкото да го видят "лайв", когато излезе един път до бара за среща с приятели.

"Ако ме тагнеш, ще те ънфрендна"

Тук вече сме на територията на заплахите. Заканите за пребиване и пращане на родител, по-голям брат или мутри, постепенно остават в мъглата на 90-те и началото на новия век. Днес конфликтите се разиграват на дигиталната арена.

Да тагнеш някой в снимка, на която е излязъл като чудовищен чукундур и без негово позволение, е върховна проява на неуважение и смъртен грях в епохата на социалните мрежи. А заплахата с ънфрендването е достатъчно сериозна, за да заживее като автономен жаргон. По-крайна степен е блокирането - "Ще те блокна, изрод!"

"Цапаш ми фийда"

Досадниците, които те дразнят, вече не са толкова в даскалото, работата, кафето или клуба, колкото са в Интернет. Ако искаш да "нахраниш" някой, който танцува кючек по нервите ти, може да му кажеш, че ти омърсява фийда, или да го призовеш да разкара тролския си задник от стената ти.

"Ше те рипротна, скапаняк"

Друга закана, типична за споменатите горе "специални снежинки". Те не просто ънфрендват и блокират, а направо рипортват с идеята да премахнат дразнителя от съответната онлайн платформа. Повечето хора директно рипортват, а не се обясняват, но някои искат демонстративно да заяват позицията си. Популярен израз в това отношение е и "Изтрий си профила" или "Изтрий си акаунта".

"Ега те баннат от фейса, боклук!"

Друго популярно проклятие на XXI век. Интересна вариация е "Дано те зукнат, сульо". "Зуквам" е синоним на "баннвам" и "цензурирам" и е вдъхновено от зачестилите проблеми.

Oще: блокиране  майка  младежи  модерни обиди  новото поколение  обиди  обиди на майка  псувни  репортване  социални мрежи  фейс  фийд  хранилка  хранилки 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 08.12.201716:39

Що ли пък да не ви сипя като едно време: "На баба ви фърчилото" Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

1 scuba | 08.12.201711:27

Лебовски,що не си *********************!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.