Прочетете го на баба си | webcafe.bg
Webcafe

Прочетете го на баба си

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
06.04.2016, 19:42 (обновена 09.04.2016, 18:17)
Баба с телефон

Снимка: © Getty images

Ще предложим няколко съвета, които могат да помогнат на възрастните хора да реагират адекватно, когато по телефона им звънне някой, който твърди, че синовете и дъщерите им са станали заложници на терористи и имат нужда от няколко хиляди лева, за да ги освободят.

Въпреки датирането й от миналия век, драмата с ограбените български пенсионери се разраства като пожар от незаконно запалени стърнища през август. Няма какво да се лъжем: журналистите, полицаите и внуците полагат усилия, за да предотвратят ошушкването на по-възрастните, но въпреки това новините за хвърлени пачки през балкони, оставени банкноти под камъни и доброволно дадени на непознати пари продължават да се множат.

Дали етиологията на тази социална епопея се крие в бездействието на МВР, в лошотията на измамниците или в дегенеративните дементни процеси, няма да коментираме. Но ще предложим няколко съвета, които могат да помогнат на възрастните хора да реагират адекватно, когато по телефона им звънне някой, който твърди, че синовете и дъщерите им са станали заложници на терористи и имат нужда от няколко хиляди лева, за да ги освободят.

1. Изчакайте спокойно мръсната гад от другата страна на линията да ви обясни как някой от близките ви е пострадал и има нужда от пари. Когато измамната му пледоария приключи, затиснете слушалката от една страна, така че да ви чува по-добре, преправете гласа си, така че максимално да се доближи до този на Ал Пачино, и кажете тихо: "Много добре знам, че са пострадали, мръсно, гадно копеле. Аз организирах страданието им. И ако не искаш да поръчам и теб, никога повече не звъни на този телефон".

2. Отново изчакайте словесната развалена манджа отсреща да спре. След това кажете: "Дъщеря ми ли? Тази уличница? И пет пари няма да дам за нея. Но мога да ви дам телефона на баща й, мътните да го вземат."

3. След като измамникът ви обясни какво иска от вас, кажете: "А? Извинявай, бабе, не те чух, може ли да повториш?" Накарайте го да завърти репертоара три пъти. На четвъртия кажете, че май трябва да си сложите слуховото апаратче.

4. Нека ви потърсят и ви обяснят за какво става дума. Щом надушите лъжата, съобщете: "Извинявайте, не знам с кого си мислите, че разговаряте, аз съм Биойнсе." Ако вашият събеседник продължи да говори нелепости за катастрофи и пари, вие продължавайте да упорствате, че в момента сте в Лос Анджелис, дъщеря ви е Блу Айви и не знаете за какво става дума. Ако нахалникът продължи - запейте.

5. В момента, в който чуете, че "нещо" се е случило с ваш близък, започнете да пищите пронизително. Не спирайте и за секунда, освен за да си поемете дъх. Пищете, докато не чуете щракването от отсрещната страна на телефона.

Сега: шегата настрана. Имайте предвид, че ако нещо лошо се случи на ваш близък, шансът да получите обаждане от непознат е почти нулев. Ако установите, че ви пързалят - затворете телефона и веднага се обадете на 112. След това се чуйте с близките си и дишайте спокойно.

Текстът е публикуван в Chronicle.bg.

Oще: баба  баби и дядовци  възрастни  възрастни хора  пенсионери  телефонен измамник  телефони  телефонни измамници 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

3 Kenny McCormick | 07.04.201620:34

Въобще не е странно даже. Извън съм от конспиративни теории, ооооообаче...
Според мен тези измамници имат данни за жертвите си. И по тази причина дори и много интелигентни хора се връзват. Пример имах пред очите си буквално - собствената ми леля, интелигентен и образован човек, архитект. Звъни телефона в часовия интервал 17-18 часа, разплакан женски глас обяснява, че е блъснал човек, ей тука - до градината и каканиже полуразбираемо. В първия момент леля ми се панира не на шега - снаха й точно по това време прибира детето с колата от детската градина. Гласът е млад, от плач звучи изкривено така или иначе и ето ти паниката. И ето ти как дори и умни хора могат да попаднат в капана.
От друга страна не мога да не посоча за проблем и слабата комуникация между поколенията. Мнозина не се чуват с възрастните си роднини със седмици, а възрастните хора у нас масово се считат за оглупели и изкукали, дори и нищо да им няма. По тази причина баби и дядовци се връзват на истории за катастрофи и какво ли не - защото не знаят кой-къде-какво и са до някаква степен изолирани от деца и внуци.
От трета страна е абсолютното бездействие на Нашата-полиция-ни-пази. Невъзможно ми е да повярвам, че щом телефонът ти може да бъде проследен дори от сателит, то на територията от 111 000 квадратни километра не можеш да хванеш кой от къде звъни. Но иначе гордо имаме ДАНС, която слухти как правя телефонен секс с жена си...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

2 goni | 07.04.201617:26

Направо не е за вярване! Тия, успяват да си пробутат номерата даже и на хора, които не само не са дементни, а и са доста интелигентни! Не съм от тия дето ще оправдават родната полиция, ама за едно са прави! Жертвите на подобни измами отказват да свидетелстват все едно срещу тях е Мафията, а не някакви долнопробни помияри! Е, то бива страх! Ама, от такива!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 06.04.201623:04

Находчиво и на теория всичко е добре, ама на практика възрастните хора, а и не само те, се поддават лесно на паника, въпреки неколкократни инструктажи. Пък и статистиката го доказва. Номерата на ало-измамниците със сигурност не работят само в случаи, когато имат "късмета" да звъннат примерно на бездетна жена, за да и кажат, че дъщеря и е пострадала. Иначе всеки се шашка и уж знае, че трябва да се усъмни и провери, ама реакциите на хората са непредвидими и не зависят от нивото на интелект. Това е то човешкият фактор.
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.