11 неща, които приятните хора не правят | webcafe.bg
Webcafe

11 неща, които приятните хора не правят

Webcafe, Джеф Хаден, Inc.com
30.04.2016, 17:32 (обновена 01.05.2016, 12:49)
разговор

Снимка: © Getty Images

Как да направите отлично първо впечатление? Учете се от приятните хора - онези, които всички харесват

Ежедневно срещаме много хора, но рядко се случва да попаднем на човек, който прави впечатление. Това може да е забележително харизматична личност, очарователна или симпатична - или много уверен човек, който да събужда искреност и положително отношение.

Не само че лесно и задълго запомняме хора, които изпъкват с добрите си качества, но и именно с тях предпочитаме да работим и да правим бизнес.

Когато любезността им идва отвътре, те ни карат да се чувстваме комфортно.

Има десетина неща, които приятните и вежливи хора никога не правят. Вместо това, те се държат по различен начин.

Ето защо ги харесваме:

1. Те не стоят на едно място, очаквайки да се приближите към тях.

Вие сте на парти. Приятел махва на някого, който се намира на няколко крачки разстояние и казва: "Искам да те запозная с Боби".

Боби ви вижда да идвате. И си стои там, очаквайки вие да дойдете при него, като някаква странна демонстрация на сила.

Приятните хора обаче, независимо колко висок е статусът им, правят крачка напред, усмихват се, накланят глава леко напред (знак на уважение във всяка култура) и се държат така, сякаш за тях е чест да се запознаят с вас.

Накратко, любезните и приятни хора никога не се "правят на велики". Вместо това те винаги се стараят да ви накарат да се чувствате значими.

2. Те никога не ви наричат по начин, по който не желаете.

На събитие сте, представяте се като Давид. Разговаряме. След минути вече ви наричам Дави. Или Дейв. Или Дав.

Може и приятелите ви да ви наричат Дав, но не сме приятели (все още) и определено не сте ми дали разрешение да употребявам умалителни имена за вас, още по-малко прякор.

Приятните и вежливи хора чакат да бъдат приканени да използват различно, по-фамилиарно име. Те ви наричат по начина, по който сте се представили, или по-който настоявате да бъдете наричани.

Всичко различно от това за тях би било проява на невъзпитание.

3. Те никога не ви докосват, освен ако не бъдат докоснати първи.

Хората, които правят добро първо впечатление, чакат другия да определи правилата на езика на тялото (Изключваме ръкостисканията, разбира се).

Хората са такива: прегръщащите прегръщат, потупващите потупват. Това е в природата им.

Но приятните хора отиват още една стъпка по-далеч: те никога не потупват или стискат, или ръчкат (в добрия смисъл), дори и да са потупани, стиснати или сръчкани. Да, те отвръщат на прегръдката, но не отговарят на други форми на докосване.

Защо?

Защото някои хора може и да не съзнават, че ви докосват, но определено забелязват, когато вие ги докоснете. Това ги кара да се чувстват неудобно, а дискомфортът е последното, което възпитаните и приятни хора искат другите да изпитват.

4. Те никога не се опитват да вземат нещо, преди да дадат.

Хората, които намираме за приятни и харесваме, никога няма да поискат нещо от вас директно. Те всъщност може и никога да не го поискат. Те забравят какво могат да получат и се концентрират върху това какво могат да осигурят на другия, защото знаят, че даването е единствениият начин да се изгради реална връзка и отношения.

Ако се концентрирате само върху това какво можете да извлечете като полза от контакта си, никога няма да изградите смислени, взаимоизгодни връзки.

5. Те никога не разкриват, че знаят повече, отколкото би трябвало.

Приятните хора не обсъждат какво знаят. Те говорят за спорт, за времето, за това как "Живите мъртви" е метафора за живота в корпоративна Америка, но не обсъждат лични теми, докато другият човек не разкрие нещо лично пред тях.

6. Те никога не игнорират проблемите.

Майката на ваш познат е починала преди няколко седмици. Срещате се с него и не сте сигурни дали да подхванете темата.

Хората, които харесваме и намираме за приятни, винаги подхващат темата. Те поддържат разговора простичък и казват неща от рода на: "Съжалявам за майка ти. Мислех си за теб и се надявам да си добре".

Неловко? Категорично не. Вие сте изразили съболезнованията си (което би трябвало да направите) и сега можете да продължите напред: приятелят ви вече не се чуди дали и кога може да го споменете, а вие вече не се чудите дали да го направите.

Когато става дума за взаимоотношения, проблемите не трябва да се крият.

7. Те не клюкарстват - нито слушат чужди клюки.

Трудно е да устоиш на клюките. Искаш да научиш причините за нечие решение, мотивацията зад нечии действия, детайлите зад нечии скрити цели и, не на последно място, кой с кого спи, излиза или се кара. Трудно е да устоите на тези разговори.

Приятните и възпитани хора обаче знаят, че клюкарстването за другите ви кара да се чудите какво те казват за вас.

Всъщност, когато някой започне да говори за някой друг, те се извиняват и се оттеглят. Приятните хора не се притесняват, че ще изгубят уважението на клюкаря. Така или иначе всеки, който клюкарства, не уважава останалите.

Ако желаете да споделите вътрешни клюки, говорете открито за собствените си мисли или чувства - тогава това не е клюкарстване, а сте искрени. Така правят любезните хора. Но същевременно...

8. Те никога не говорят, само за да си придават важност.

Как можете да установите това? Ако говорите за нещо, само защото усещането да го споделите е наистина приятно и няма място другият да добави нещо смислено, значи просто потупвате самия себе си по гърба.

Когато приятните хора желаят да говорят за себе си, те искат съвет - не се фукат, скромничейки, в духа на: "Забелязах, че си поддържаш колата много чиста; каква паста за полиране би препоръчал за Porsche?"

Задайте въпрос, който показва, че наистина цените опита или познанията на другия.

Човекът ще се почувства добре, защото непряко сте показали, че вярвате на неговото мнение; а вие получавате информация, която да можете да използвате. И двете страни печелят.

И всичко си остава в границите на любезността.

9. Те никога не налагат мнението си.

Всички ние знаем някакви неща. Страхотни, интересни, готини неща.

Просто се старайте да споделяте тези неща в подходяща среда. Ако сте ментор, споделяйте, но ако сте човекът, който току-що е минал на диета, не ни казвайте с какво да се храним, освен ако ви попитаме.

Приятните хора знаят, че това, което е подходящо за тях, може и да не е подходящо за другите - и дори и да е, не е тяхна работа да решават това вместо вас.

Като повечето неща в живота, даването на полезни съвети е въпрос на избор на правилното място - и любезните хора знаят, че точното място е веднага след като ви попитат.

Те никога не съдят другите. Те не съдят човека, с когото разговарят. И изобщо не съдят другите хора. Нито съдят другите култури, или държави, или каквото и да е.

Защо? Забележително любезните хора осъзнават, че не са перфектни.

10. Те никога не се отегчават... от вас.

Срещате се с някой, разговаряте 30 минути и си тръгвате, мислейки си: "Еха, току-що проведохме страхотен разговор. Той е невероятен".

Естествено, когато се замислите по-късно, осъзнавате, че не сте научили нищо за другия човек.

Приятните хора са майстори на социалното жиу-жицу, древното изкуство на убеждаването на другия да говори за себе си, без дори да осъзнава, че го прави.

Те се интересуват от всяка ваша кариерна стъпка, всяко ваше пътешествие или лична трансформация, всяка ваша ловка маневра в изкачването до върха на социалната стълбица...

Те считат това, което им казвате, за интересно - и това ви позволява да считате самите себе си за интересни. (А това е нещо, приятно на всеки).

Социалното жиу-жицу е лесно. Просто задавайте правилните въпроси. Оставайте отворени и предвиждайте място за описания и самоанализ. Питайте как, защо, кой.

В момента, в който научите нещо за някого, питайте го как го е направил. Или защо го е направил. Или какво му е харесало в това, или какво е научил от това, или какво вие би трябвало да направите, ако сте в сходна ситуация.

Не мислете, че сте манипулативни, защото не сте. Демонстрирането на искрен интерес към хората не е манипулация. То е забавно и приятно - и за вас, и за тях. Те говорят за нещата, които са им на сърце, а вие се наслаждавате на техния ентусиазъм и страст.

А ако това не е достатъчно, мислете по този начин: никой не получава твърде много уважение. Разпитването на другите хора за тях самите показва непряко, че ги уважавате.

А уважението е в основата на любезността.

11. Те никога не спират да бъдат любезни.

Те не задействат харизмата си само при първото запознанство. Те не спират да я използват и не я губят.

Приятните хора продължават да бъдат любезни - донякъде защото не умеят да бъдат нелюбезни, но и също така, защото знаят, че няма по-добър начин да се отнасят с хората около себе си.

Oще: възпитание  добри качества  жени  мъже  отлично първо впечатление  парти  приятен човек  приятни хора  първо впечатление  работа  среща  хора 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

4 Ivan Bardarov | 01.05.201617:44

"онези, които всички харесват"

Изкуственяци някакви описани са в текста.

"3. Те никога не ви докосват, освен ако не бъдат докоснати първи."

И кво? Излиза че требе некой да се жертва в ролята на неприятен за да докосне първи орисаният на приятност индивид, който на свой ред по най-приятния начин да върне докосването към неприятния.

Чук и гек с геврек карале ли сте?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

3 thefish33 | 30.04.201621:10

Като стана дума, що статията за оная, с феминизма, стои на първо място в най коментираните?
Като коментарите ги няма?
Айде ако ще модерирате, я разкарайте и статията, че нещо ставате некоректни и в собствената си класация... Чуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

2 Дракон с кисело зеле | 30.04.201621:02

12. Не се опитват да налагат цензура в извинението за електронна медия, което модерират, и не трият абсолютно безобидни коментари само защото авторите им имат наглостта да не се съгласят с някоя тъпа статия.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 30.04.201619:20

"Те никога не спират да бъдат любезни." Ами значи аз не съм приятен човек. И не смятам да бъда.....
   

оценка

+2 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.