Неконвенционални абсурди | webcafe.bg
Webcafe

Неконвенционални абсурди

Vasko Nachev
08.09.2014, 10:08 (обновена 08.09.2014, 11:58)
жътва

Предложението на "Зелените" да се забранят неконвенционалните методи за проучване и добив на нефт в Добруджа е като да се забрани обработката на земята с машини и съоръжения

МОСВ е на път да сътвори поредния абсурд... Министър Светлана Жекова е поела ангажимент пред „Зелените" да направи поправка на решение №28/ 26.09.2014 г., касаещо блок „1-11 Вранино", като забрани прилагането на неконвенционали методи в проучването и добива!?

Въвеждайки такава забрана, на практика ще блокира дейността в този блок. Прокарването на сондаж с наклонен или хоризонтален участък става невъзможно, по простата причина, че това се води неконвенционален метод. Множество съоръжения и оборудване, съпътстващи добива също попадат в графата неконвенционален добив.

За да стане ясно на хората извън нефтения бранш, ще дам следния пример:

Представете си, че МОСВ излиза със следното решение, отнасящо се до обработка на земята в Добруджа:

Обработката на земята в Златна Добруджа, житницата на България, да се извършва единствено с конвенционални методи - дървено рало и волове, като на воловете да бъдат монтирани специални платнища за улавяне на изпражнения и урина, отделяна от животните по време на извършване дейността с цел опазване на околната среда и предпазване на почвата от замърсяване. Не се разрешава използване на метални плугове и други метални съоръжения поради възможността същите да корозират и това да доведе до замърсяване на почвата и подземните води.

Забранява се използването и на автоматизирани хидравлични системи и машини, тъй като при тях има множество гъвкави връзки (маркучи) и при евентуалното им скъсване има опасност от изтичане на хидравлично масло и гориво, което също би замърсило почвата и водите....

Как ли биха реагирали добруджанци на една такава забрана?

Звучи абсурдно, нали? Ето така звучи за хората от нефтения бранш и предложението на „Зелените", което министър Жекова се е съгласила да направи.

Oще: добруджа  жекова  министър  мосв  неконвенционални методи  нефт  околна среда  природен газ  светлана жекова 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 08.09.201412:12

Министър Жекова просто е намерила начин хем вълкът да е сит, хем агнето цяло. Формулировката е направена, според мен, за да се отчете дейност и да се запушат устите на Зелените, и в същото време, временно да се спрат въпросните дейности, до изборите, когато тя вече няма да е министър и няма да има повече отговорност за проблема, не за решаването му. После, който дойде на власт, да му мисли. Ще направи нова поправка и мераците за дейностите по опити за добиви в Добруджа ще изплуват наново. И пак ще има протести, но дали това ще помогне, не знам. Зависи кой ще е на власт. При премиер Орешарски протестите не доведоха до нищо, защото за него и колегите му те не означаваха нищо. Така че...
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.