БСП и Реформаторският блок - с еднакъв подход към евроизборите | webcafe.bg
Webcafe
Стоян Радев, Фейсбук
23.03.2014, 12:02 (обновена 23.03.2014, 12:38)
Стоян Радев

Снимка: © Школа за демокрация

БСП и Реформаторският блок - с еднакъв подход към евроизборите. Кандидатската листа се оглавява от председатели.

Дълго увъртаха и накрая направиха това, което всички се опасяваха, че ще направят: начело застанаха Станишев и Кунева. Смешното при Реформаторския блок е, че след председателя на ДБГ (Кунева) в списъка се включват и всички останали председатели - на БЗНС (Ненчев), на СДС (Лукарски), на НПСД (Исмаилов), на ДСБ (Кънев). Демонстративна липса на потенциал? Или демонстративна проява на корист? Или на глупост?

За БСП всичко това важи, че и отгоре, но защо и Реформаторският блок по същия начин!? Очакванията бяха листата на реформаторите да включва нови лица, които не представляват партийния авангард, а богатата експертна база, с която блокът без съмнение разполага.

Извън така наречения Граждански съвет, новосъздадената коалиция имаше предимството да разчита на далеч по-многобройна подкрепа от свободни, мислещи граждани, чиито думи можеха да се чуят не на нарочни заседания, а в медиите или във всяко едно обществено простраство, което предполага комуникация.

Поне моите впечатления са, че в нито един подобен разговор настоящите кандидатури не са били обсъждани като добър вариант. И то не защото лицата нямат качества, а понеже целият патос на промяната се свързваше с нуждата да се демонстрира нов ресурс. А такъв има и настоящите ръководители трябваше да му отстъпят местата си в списъка, за да докажат, че многото изговорени приказки не са напразно.

Обратно, вместо спокойна и обмислена проява на увереност и сила, пред очите ни се явява някаква инсталация, пърформанс, оживяла метафора, в която реалната политическа перспектива е изместена от отчаяно героичен жест, в който председатели правят жива скулптура-паметник на своята готовност за борба. Ами, ако избирателите вземат, че пратят тази великолепна председателска петорка в Европарламента, в чии ръце ще останат вътрешно-държавните дела!?

Или, тъй като успех като този ни се вижда съвсем немислим, дай поне да направим някакъв политически хепънинг, някакъв фойерверк - може пък обезумелите избиратели да го харесат. Да, обезумелите избиратели...

Наистина в истеричната обществена ситуация, която продължава твърде дълго, паниката обзема и свестните хора - те решават, че трябва да се вземат крайни, "нетрадиционни" мерки. Но точно удържането на разумните рамки би направило голямата разлика.

Добрият, а не користният, прагматизъм би създал предпоставки за реален политически шанс - ако не веднага, то в обозримо бъдеще, тогава, когато манипулациите на останалите се срутят под собствената си тежест. Мога да цитирам един РБ симпатизант, който смутено писа: ние и без това ще гласуваме за вас, няма нужда от салто-мортале и фокуси, ще гласуваме, ако в оставащите до изборите дни съвсем не ни озадачите с постъпките си. Така е...

Oще: евроизбори  меглена кунева  радан кънев  рб  реформаторски блок 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2013, 19:27

23 Pavlin Gyurov | 24.03.201422:36

Аз пък си мисля, че ако искаш да се покажеш като мъж и като отговорен лидер, ще се поставиш на последното избираемо място в листата - ако обещаваш, че ще вземеш 6 места - на шесто. Така, ако си спазиш обещанието - ставаш евро депутат. Ако не си го спазиш - сори. Чисто и просто. Ама и смелост се иска, щото много самоубийствено, някак си. Ще вземем да изтървем кокала.

Защото, Станишев, например, и две места да вземат, като е на първо - става евродепутат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

22 AlahAkbar | 24.03.201418:37

За мен наличието на Пръмова-Кунева в листата на РБ въобще е обида. Не желая да гласувам за безродници и политически трупове.
РБ се провалиха тотално.
И оставиха избирателите си без избор.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

21 NannyOgg | 24.03.201417:07

"А най-силното са лидерчетата (вие изполвахте думата включително и за дамата дето уж я уважавате, аз ви цитирах затова са кавичките) защото са минали през вътрешни избори, работили са с години все за същата кауза и се смята, че имат харизма и подкрепа от хората."

Харизма и подкрепа от хората?

Слепи са, глухи са, тъпи са?
Годината е 2013 г. - на парламентарните избори ДБГ събира 3,25 % от гласовете, ДСБ - 2,92 %
В резултат на "силно разочароващите резултати" - цитат Меглена Кунева, повторен от Иван Костов /единственият, който показа достойнство/, г-жа Меглена Кунева, както и всички кандидати на ДСБ, съвсем логично подадоха оставка.

До тук - всичко е наред. Политика по европейски.

Годината е 2014 - кандидати за ЕП - г-жа Меглена Кунева и г-н Радан Кънев.

Харизма, подкрепа от хората?
Тъпи ли са, слепи ли са, глухи ли са? Или наистина не разбират къде се намират? Последният въпрос основно към Радан Кънев, един от свестните хора в сбирщайна, който в момента представлява РБ.

Подобно на Стоян Радев, считам, че е сто пъти по-успешно, в какъвто и да е план, да опиташ да наложиш не толкова познати лица със съответна експертиза, отколкото да заложиш на лица, доказано неспособни да съберат каквото и да доверие на избори.

В цялост - тотална липса на идея, дързост, риск, ако щете. Никакъв опит да разчупиш статуквото, все същата позната песен.

п.п. Не го пиша, защото очаквам нещо, пиша го, защото ми писна да гласувам с отвращение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

20 niemen | 24.03.201416:46

Гери, морско чедо, направо си тотален пример за кризата в българското образование през 90-те години на миналия век. От два дена коментираш тезата на автора и някак си не мога да схвана, какво точно искаш да кажеш. Моля те, прояви сниСхождение и се върни при маркетинга и рекламата. Следиш ли ми мисълтТа?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2014, 22:22

19 GBB | 24.03.201416:22

"всеки може и трябва да има мнение. " е абсурдно твърдение. Съществува ли за вас понятието компетентност и тя толкова безсмислена ли е колкото "препоръки от поръчители за комсомола"? Имането на мнение значи и да можеш да го защитиш в спор или да го промениш. Моите коментари под статията не са провокирани от личността и авторитета на автора. Не знам той за каква точно справедливост протестираше. За мен справедливост е да не ми пречат да работя и да ме защитят от крадци. За вас може би да ви отстъпват и отпускат нещо, тогава винаги ще се разочаровате и всички ще са ви криви. Факт е, че той и хора като него с авторитет в областта си и популярност(тук кръга се стесни до няколко професии) излязоха с лицата си, за да онагледят протеста, което изглеждаше умен ход, но резултата го знаем, а той е важен не кой какво помагал и къде какво обсъждал. И точно на пика на покачване на наглостта при лъжците едно от "лицата" да излиза със статия с два реда теза и 9 параграфа апокалиптични прогнози и злобни подмятания по адрес на една от двете крехки надежди и да нарича това "загриженост"?! Що не запазите малко жлъч за Бареков и Сидеров?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

18 Frida | 24.03.201414:14

ггб, съжалявам, но става въпрос, доколкото разбирам за едно гражданско, симпантизантско мнение. на на функционерско такова.
всеки може и трябва да има мнение.
не трябва да претендирате за характеристика подписана от всички възможни административни и партийни ръководства, нито препоръки, подписани от трима поръчители за влизане в консомола, или за отпускане на банков кредит, както намеквате с въпроса за бизнес дела и политически актив.
сега, реакцията на текста е показател за авторитета на автора му. достатъчно. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2014, 22:22

17 GBB | 24.03.201413:11

Минава ли ви през ум, че след като РБ и не само, просто всички дори и БСП, обявиха тези избори за преломно важни, то следва да сложат на предна линия най-силното с което разполагат. А най-силното са лидерчетата(вие изполвахте думата включително и за дамата дето уж я уважавате, аз ви цитирах затова са кавичките) защото са минали през вътрешни избори, работили са с години все за същата кауза и се смята, че имат харизма и подкрепа от хората. Ако БСП не спечелят достатъчно подкрепа може да паднат, ако РБ не спечелят ще се разпаднат – майтап ли ви се струва? Да правят ли експерименти с „най-смисления човек в БГ“ както наричате автора? Той от право, от икономика разбира ли, щото там закони се приемат? Поне опит с частен бизнес? А доказал ли е с биография, че носи отговорност към каузата, дето не е вече и дясна, а просто да не ни изкара Путин от ЕУ, и няма да я обсипе с язвителни обиди при първата личностна схватка с някой. Не успях да разбера мисълтта ви за аршина...стори ми се, че гледате едва ли не снисходително на хора които правят разлика между морално и неморално.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

16 Frida | 24.03.201412:39

оня, възможно е да следите в подробности т.нар. политически живот в беге.
вероятно това е причината аршинът Ви, да е без цензура, т.е. морално и неморално - в кюпа на политиката. отразило Ви се е. иначе не мога да си обясня, защо отсъждате предварително тъй категорично за нещо неосъществено - нито като действие, нито като негов коментар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

15 Frida | 24.03.201412:27

първо, уговорката, Кунева за мен е достойна да оглави листата дама.
второ, включването на всички партийни лидери на избираеми места е Слабост - защото, първо - разкрива кадрова и електорална недостатъчност и второ - демонстрира недоверие и провинциален вождизъм на съответните -лидерчета-, както гбб ги нарича, обединени и свързани в едва скрепен съюз.
това е впечатлението, което създават,
примерите с бареков и станишев за нерелевантни изобщо. какво -другите- мислят и казват на глас, не ме интересува изобщо, още по-малко за посочените индивиди. ако питаме -другите-, да поканим путин да ни стане цар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2014, 22:22

14 GBB | 24.03.201411:47

Фрида, ами щом е толкова лесно да си "лидерче" вземи стани и ти! Ама да има причина разбира се - никой не ти е ОТСТЪПИЛ нали, не ти се дава иначе ехеее.
Нищо аз и много като мен се готвим скоро да ви отстъпим нашите места докато не е станало тука СССР. Изчакайте само малко, дотогава бистрете политиката сега е модно. Нищо че отскоро четете вестник, а преди лятото гордо казвахте, че нямате ТВ. То е лесно всички така правят, а който следи от преди вас е апаратчик.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.