Защо няма американци в #PanamaPapers? | webcafe.bg
Webcafe

Защо няма американци в #PanamaPapers?

Webcafe, по Fusion.net
05.04.2016, 15:27 (обновена 06.04.2016, 20:03)
panama papers

Снимка: © https://panamapapers.icij.org

Според данни от доклад на американския Сенат от 2014 г. - всяка година в офшорни схеми изтичат около 150 млрд. долара под формата на неплатени данъци. Тогава - къде са американците в #PanamaPapers?

Международното разследване #PanamaPapers успя да хвърли свелина върху тайните на офшорните финанси. Публикациите в над 100 медии по цял свят разкриха сериозни схеми, в които са замесени правителствени ръководители и политици от десетки държави. Сред най-важните имена се оказаха близки приятели и сътрудници на Владимир Путин, премиерът на Исландия, президентът на Аржентина, както и семейството на китайския президент Си Дзинпин.

Онова, което най-силно се набива на очи, обаче са липсващите имена в списъците.

Как така се оказа, че могъщата адвокатска кантора от Панама "Мосак Фонсека" няма нито един клиент от политическия елит на САЩ?

До момента Международният консорциум на разследващите журналисти е успял да идентифицира само 211 души с местожителство в САЩ, които притежават компании от списъка.

Разследването все още не е проверило в детайли всеки един от тези 211 души, като не е ясно и дали всички те са американски граждани.

Нещо повече - това е броят на клиентите на "Мосак Фонсека" от последните няколко години, той не обхваща цялата информация от 11,5 млн. файла от изтеклите документи.

Според данни от доклад на американския Сенат от 2014 г. - всяка година в офшорни схеми изтичат около 150 млрд. долара под формата на неплатени данъци.

Тогава - къде са американците в #PanamaPapers? Онлайн-изданието Fusion, което участва в разследването разговаря с експерти по темата - икономисти, юристи, настоящи и бивши служители в данъчната администрация на САЩ.

Ето какво отговарят те:

1) Защо не виждаме американци в документите?

На първо място - поради факта, че огромната база данни изисква доста време за обработка и преценка на информацията.

Втората причина е още по-прозаична - американският бизнес спокойно може да създава офшорни компании на собствена територия. Щатите Уайоминг, Делауеър и Невада са зони с преференциални данъчни условия. С други думи - не е нужно да търсят помощ от Панама, за да създадат куха фирма, през която да укриват данъци.

По-сложното обяснение е, че вероятно е измислена по-сложна схема с включването на посредник от различна националност.

Проблемите с прилагането на рестрикциите за офшорна дейност през закона за данъчно облагане на чуждестранните сметки даде възможност на доста хора да закрият офшорните си фирми или просто да преместят парите си, така че да формално да не се управляват от американски граждани.

2) Означава ли това, че американците не се възползват от офшорната индустрия?

Очевидно - не. САЩ са един от първите потребители на услугите от "данъчните оазиси". Още през 70-те години скандалът около "Castle Bank & Trust" разкрива, че 200 добре известни американци са ползвали офшорни тръстове на Бахамите.

Сред замесените в аферата са музикантите от Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл, собствениците на веригата хотели Hyatt, както и мафията в Клийвланд.

Промяната настъпи тогава, когато американците откриха, че не е нужно да напускат страната, за да формират дружества с ограничена отговорност. За разлика от Британските Вирджински острови, например, законодателството на Невада дори не изисква реалният собственик на компанията да се разкрие пред лицето, което регистрира фирмата от негово име.

С други думи - американската офшорна индустрия е точно толкова сенчеста, колкото си е била винаги. Изтеклите данни засягат бизнеса на една конкретна юридическа кантора, а тя е част от огромен бизнес в глобален мащаб.

3) А означава ли това, че американците са "по-чисти" от останалия свят?

Не. Дори има изследвания, които показват, че американските корпоративни услуги отговарят в най-малка степен на международните регулации за прозрачност.

4) Кои са другите офшорни дестинации, в които е възможно да се крият американски пари?

Навсякъде. Всеки може да създаде куха компания в почти всяка точка на света, като на места тези операции могат да се правят и онлайн.

5) Какво ще са последствията от #PanamaPapers за САЩ?

Това, което би трябвало най-силно да притеснява властите в САЩ, е фактът, че "Мосак Фонсека" имаше местен подизпълнител, който съдействаше за създаването на американски офшорки в Невада.

От години администрацията повдига темата как да се принудят корпорациите да разкрият действителните си собственици. Потискащ е фактът, че този проблем не се решава до ден днешен. Междувременно някои от най-нечистоплътните офшорни юристи използват корпоративни "пощенски кутии" в САЩ, за да прикриват чуждестранна корупционна дейност.

Най-големият проблем е, че в САЩ се развиват "onshore" данъчни оазиси, които компрометират цялата система. Ако само работещите хора си плащат задълженията, това ще доведе до данъчна революция. Залогът е целият демократичен процес.

Oще: mossack fonseca  #panamapapers  panama papers  владимир путин  данъчни престъпления  делауеър  защо няма американци в #panamapapers  изтичане на информация  куха фирма  международен консорциум на разследващите журналисти  мосак фонсека  невада  офшорки  офшорни компании  панама  пране на пари  преференциални данъчни условия  разследване  русия  уайоминг  укриване на данъци 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.10.2014, 16:33

3 капита Силвър | 09.04.201619:42

Разликата е тази, че САЩ са богата държава и американците са сред най-богатите нации в света. Докато обикновеният руснак все по-трудно свързва двата края и милиардите на Путиновите приятелчета са гавра с незавидната му участ.
самата Русия под мъдрото Путиново ръководство само за две години от седмо се срути на 15 място в света с икономика колкото на град Ню Йорк.
Позор за една държава със 140 милиона население и несметни природни богатства.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 06.04.201618:32

>американски дисидентски сайт

ПАХАХАА..
Alex Jones е дисидент точно толкова, колкото Хитлер е борец за свобода и справедливост.
Единствената цел на всичко, което Jones прави, е да кешира страховете на американците, и, трябва да му се признае, се справя отлично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

1 goni | 05.04.201617:08

Голям майтап!Усмивка Много хубава статия! Ама, защо никъде в нея не прочетох подобни "Данъчни оазиси" да се закрият!Усмивка Боже опази! Голяма глупост написах! Дано Бог да ми прости, както и тия които "спестяват"там!Усмивка
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.