Илюзиите, в които ни вкараха мобилните телефони | webcafe.bg
Webcafe

Илюзиите, в които ни вкараха мобилните телефони

Цветелина ВътеваЦветелина Вътева*
14.10.2016, 18:06 (обновена 16.10.2016, 16:49)
смартфон

Снимка: © Getty Images

Говорим, докато клечим в тоалетната на хижа "Грънчар" в средата на Рила, говорим, докато летим с хеликоптер над водопада Виктория, пускаме снимки в Instagram, докато се спускаме по водна пързалка-тунел в Дубай, обкръжени от акули, и пускаме гласови съобщения във Viber, докато си търкаме петите в банята...

Спомням си една незначителна случка от не толкова далечното минало. Домашният телефон в кухнята звъни, баща ми вдига и говори със свой приятел, който по някое време явно му казва: "Чакай малко само, че минава трамваят и не те чувам".

След като затваря, баща ми коментира що за поза било това и как приятелят, един от първите притежатели на мобифони в България, трябвало да е наясно, че не може да говорят нормално, докато онзи е навън, защото човек си има телефон вкъщи, за да говори от вкъщи.

За времето си този коментар ми се стори напълно удачен, тъй като мобифоните бяха присъщи за припевите на някои чалга хитове и за онези хора, които тогава наричахме бизнесмени, но никой не знаеше с какъв бизнес се занимават.

Само десетина години по-късно, не просто говорим докато минава трамваят.

Говорим, докато клечим в тоалетната на хижа "Грънчар" в средата на Рила, говорим, докато летим с хеликоптер над водопада Виктория, пускаме снимки в Instagram, докато се спускаме по водна пързалка-тунел в Дубай, обкръжени от акули, и пускаме гласови съобщения във Viber, докато си търкаме петите в банята.

GSM-ите превърнаха хората в нелепи прототипи на многоръкия Шива, а смартфоните забиха последния пирон в ковчега на спокойното живеене.

Днес всеки себеуважаващ се, модерен човек може едновременно да поръчва пица, да приключва сделка за милиони, да взима детето от училище, да кандидатства за зелена карта, да пуска пералнята, да проверява най-новите клюки от Холивуд, да прави секс, да лови риба, да изготвя данъчен доклад, да ражда и да пресажда хортензиите - и всичко това през телефона, докато държи в течение за действията си още 830 свои приятели във Facebook, 566 последователи в Twitter и 1004-ма - в Instagram.

Хистеричният технологичен растеж в сферата на мобилните комуникации обаче вкара хората, пардон, потребителите, в някои заблуди, които до такава степен се програмираха в човешкия мозък, че станаха неизменна част от него.

Вижте петте най-мощни илюзии, които отдалечиха човеците от простата, освобождаваща истина:

1. Винаги трябва да сме на линия

Нещата бяха поносими до появата на мобилния интернет.

След него, свикнахме винаги да сме онлайн. Липсата на безплатна Wi-Fi мрежа на някое летище в Южна Америка днес е в състояние да отключи паническа атака у мнозина.

"Нямам 3G, а на Канчеджунга няма Wi-Fi, не знам как да пусна снимка във Facebook".

Истината е, че никак не е необходимо винаги да сме на разположение на всички контакти във phonebook-а си и в социалните мрежи.

Не е необходимо да даваме отчет къде сме 24 часа в денонощието, a светът често не изпитва остра нужда да знае какво правим между 2 и 4 в неделните следобеди.

Перманентната свързаност даде на самотниците фалшиво усещане за общност и на досадниците арена да изливат пред виртуалните си приятели всичко, което ги вълнува - от котки, биещи се с лазери, до сълзливи мъдрости, изписани върху задника на гола жена на фона на залез.

И все пак, всичко това се проектира върху екрана. На реалността не й пука.

2. Задължително трябва да "връщаме обаждане" и да отговаряме мигновено на съобщения

"Звънях ти два пъти в петък срещу събота, веднъж в 1,30 и веднъж в 5 без 15 чaса. ОК, да кажем, че си спал тогава, но защо, по дяволите, не ми върна обаждане на другия ден?".

Докато разчитахме само на стационарните телефони, хората някак пак успяваха да намират тези, които им трябват. И да, понякога търсещият трябваше да звъни няколко пъти, докато намери човека, с който иска да се чуе, но това не се равняваше на драма с мащабите на световна война.

Ако някой ви търси, ще намери начин да ви намери и няма закон, включително според морал или етикет, който да задължава "връщането на обаждане".

Същото е и с отговаряне на съобщения, да речем в Messenger, където въвеждането на опцията "seen" доведе до милиони разбити сърца, развалени приятелства и разводи по света.

Да, видях и не мога или не искам да отговарям. Facebook все още не е официален начин на комуникация и това, че някой е "сийннал" не означава автоматично, че трябва да зареже това, което прави в момента и да отговаря.

3. Ако някой не вдига, значи вече не е между живите

Ако някой издири жената, която казва: "Телефонът на абоната на изключен или е извън обхват" и я изкара на площад "Независимост", вероятно цяла България ще се сбере да я пребие с камъни.

Няма по-тревожно съобщение от това и по-мразен глас от този. На езика на предположенията, ако телефонът е извън обхват - неговият притежател е заровен под камара камъни на дъното на някое дере и се опитва да се добере до телефона с две счупени ръце.

На същия език "телефонът на абоната е изключен" може да се тълкува в диапазона от "О, не, сигурно е в Пирогов" до "Тая курва пак се натиска с някой друг". Разбира се, тези мисли на глас са замаскирани с удобното "Сигурно му/й е паднала батерията", но човекът знае, той усеща, че се е случило нещо ужасно...

Причини за изключване на телефона като изпити, служебни срещи, ходене до тоалетна или правене на секс с узаконения за това човек, не са сред предположенията.

4. Ровенето в телефона оправдава наведената глава и празния поглед във всички ситуации

Случва се навсякъде: на конференции, кръгли маси, приятелски сбирки, семейни обеди, романтични вечери, в театъра, в киното, на представяне на книга, на погача на бебе, на сватба: някой забива нос в екрана на телефона и се пренася там, където никой не може да го стигне.

Съсредоточената физиономия отбива всички мислени или изречени на глас обвинения в липса на възпитание, защото, нали, може да е нещо важно.

Понякога наистина е важно, но в 90% от случаите хората, които бягат в телефоните си скролват фейсбука в търсене на нещо, което да ги развълнува (например 102-ра снимка от сватбата на Мими и Митко). Не се заблуждавайте. Това не е възпитано.

5. Телефонът има значение за статуса

Когато Александър Бел е измислил телефона, го е мислил като телекомуникационен апарат, който предава и получава звук, най-често човешки глас, на големи разстояния. Въпреки всички функции, които предлагат новите телефони, като това да нахраните домашния си любимец с роботска ръка, задвижвана от вашия глас, или да откриете любовта на живота си в Tinder, телефонът в своята същност и замисъл си остава точно това: начин да чуеш друг човешки глас и той да чуе твоя.

Дали ще струва 5 стотинки и ще върви с тарифен план за 20 години, или ще възлиза на обща стойност 100 учителски заплати (защото днес всичко се мери в учителски заплати) - няма особено значение.

Домът, колата и дрехите все още успяват да означат нечий финансов статус, но излишно скъпият телефон, украсен с перли от Арабско море, не говори за финансова устойчивост и класа, а за нефелен опит за гъзария.

*Текстът на Цветелина Вътева е публикуван в Chronicle.bg

Oще: бизнесмени  българия  мобилни телефони  мобилните телефони  мобифони  пътуване  смарт технологии  смартфон  смартфони  технологии 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

9 Bichkiiata | 18.10.201603:11

Ivan Bardarov

бе ти верно ли поверва, че геймърите са най-големите ебачи, нема такъв филм брато, публикуваха тревожни статистики, че мъжете през 30-те години са правили 30% повче сех и са произвеждали 25% повече сперма от сегашните ...пазете си топките от тез гигахерцови вълни, че лошо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

8 Dear Ivan | 15.10.201622:35

Ами да се втренчват. Аз карам с моя стар и любим SE K750i и го използвам за каквото е направен - да се обаждам от всякъде, да ми се обаждат навсякъде, когато телефонът е с мен, и да пращам, и да получавам есемеси от банката. Обикновено е с мен, но в квартала не е, както и когато отивам до някъде и ще се върна след няколко часа. Който е изкарал два часа без светлата ми личност, ще изкара и три, не е зор Усмивка

Но ние имаме нужда от тези все повече и по-оглупяващи хора със смартфоните. Те ни трябват за фон, за да изпъкваме ние като по-умни, по-независими и по-прекрасни. Иначе ще изпъкваме много по-слабо Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 15.10.201616:58

Браво, Цветелина, Браво, Вътева.
Преди много години, когато още нямаше мобилни телефони и на запад, четох в едно американско списание една статия "Има ли Бог телефон?" (много преди Слави да зададе въпроса) Изреждаха се няколко велики личности, от които съм запомнил само папата и покойния генерал де Гол, които никога не си вдигат телефона. Асистент вдига и преценява дали да се свърже. Те това е статус. Трябва само да си подбереш асистенти, които няма да те безпокоят за дреболии и няма да пропуснат нещо важно. А днес бате Бойко има профил във фейсбук, туитър и не знам къде още. Обама и той. Не знам за Путин, но и той тряббва да играе "човек от народа". А не мога да си представя човек, на когото му е удобно да бъде достъпен за жена си и началника си навсякъде и по всяко време.
Няма да си купя смартфон. Всъщност, може последният, който си купих да е смарт, но аз го ползвам само като телефон. Вкарал съм номерата и имената на всички, с които искам да се свързвам. Останалите да чакат. Ако ми се изпише unknown или hidden не вдигам. Ако съм в планината или в морето искам да се наслаждавам без да ме безпокоят. Ако съм на някое летище има вестници, списания и книги.
Чао.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

6 7 | 15.10.201610:14

Да, така е, но не е единственото прекаляване и пак е въпрос на психика.
И напълно подкрепям Бърдаров тука.
Ще добавя само това- като искам, оставям телефона и готово.
"Ама, не мога!"- "Можи!"- не е толкова сложно, не си решил, не си го направил.
Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 15.10.201609:47

мобилните телефони, де
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 15.10.201609:27

7,
това с телефоните също е зависимо поведение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 15.10.201609:27

А бе че прекаляваме, прекаляваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

2 Ivan Bardarov | 15.10.201608:02

Поредният истеричен родео текст, целящ да ни раздруса кокалите и да ни приведе в учуден вид с отворена уста, като норвежка "мутирала" сьомга, обгрижвана с пестициди.

Къде е драмата? На кого пречи наведената ми над смартфона глава, след като в дадения отрязък от време няма нещо по-интересно или нямам потенциала да заговарям непознати изпълнени с недоверие, капсулирани в собствените си приятелски компании? На кого пречи, че винаги побеждавам на шах след n на брой undo-та :) или че чета нещо интересно или че се чувам с дъщеря ми по viber?

Нали геймърите били страхотни любовници щото били страшни мултитаскъри? Е що за геймърите да е окей мултитаскинга, а за смартфонърите да не е :)

Ако някой толкова иска да ме заговори докато съм се надвесил над тъчскрийна си да го направи.

Phone Alone
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 14.10.201621:03

Не, благодаря, не искам времето на стационарните телефони да се връща.

Идеално е да можеш да си говориш с някого на другия край на света в реално време, че и да го виждаш, същевременно.

А който е склонен към зависимо поведение, ще е склонен към зависимо поведение, каквото и да става...
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.