Някой трябва да запее пънк | webcafe.bg
Webcafe

Някой трябва да запее пънк

MacAllister
06.10.2012, 20:57 (обновена 06.10.2012, 21:05)
сянка, силует

За мен ще е много важно участието (или неучастието) на Венци Мицов в цялата тая работа. Макар и за кратко политическото надигане на Светльо го изведе пред въпроси от политически характер и тук там можахме да чуем по нещо.

Притеснява ме реакцията му по въпроса с Пуси Райът, от друга страна пък липсата на извъртане след отгласа от мрежата говори добре за него, ако и аз поне да не съм съгласен с неговото мнение по въпроса.

Случаят с Пуси Райът не е маловажен. Той опира до един много чувствителен елемент в политиката и това е елемент, който с извинение се осира в световен мащаб - свободата. Човек може да има каквито си иска мнения, може да счита и религията за нещо свято, но не бива да воюва с опонентите си със сила и ограничения. Това е въпрос на културно противопоставяне, конфликт и съзидание, пораждано от културните сблъсъци в обществото.

Развитието на културата включва възгледи, модели на мислене, критичност и умение да се наблюдава и отчита широк спектър от фактори, вместо да се живее на базата на емоционална синхронизация с предразсъдъци, включва сблъсъци между хора, склонни да постулират определени табута и други с други табута, хора склонни да не признават никакво табу и хора всякакви.

Тъй, че реакцията на Светльо в защита на обиденото православие повдига въпроса дали имането на власт и него няма да го изкушава да поставя правила със силата на властта, там, където за човека е полезно войната да се води с културен сблъсък, дори и ако понякога той изглежда безвкусен, мръсен или дори обиден.

Сблъсъкът на култури без намесата на физическата сила на държавата е сблъсък между равни, където победата се постига с изкуство и превъзходство на интелекта, на морала и т.н. Намеси ли се обаче силата на закона и силата на палките, трайният и положителен ефект на културната еволюция се замества със силата и статута (временен) на човек, група или класа. Еволюцията е бавен процес, но донася здрави и жизнени резултати, полученото удоволетворение от налагане на твоя модел със сила е бързо, но нетрайно и в крайна сметка е чийтване.

Това, което се случва днес по света е точно това - елиминира се свободата и равенството на възгледи и култури. Проблемът се изразява в хиляди и хиляди дребни и по-забележими актове на правителсва, законодатели и съдии къде ли не.

Това включва неща като отхвърлянето на възможността за еволюцията на интелектуалните продукти паралелно с технологиите, които променят възможностите за достъп до тях, но включва и дребни, трудни за описване дори неща като склонността на ченгетата да се изразяват дефинитивно като обвинители и дори съдници.

Вклюва още и публично споделените мнения как трябва да се процедира с калпазани като Пуси Раъйт, включва и склонността към реакция преди да си изучил внимателно цялата предистория, святостта на една църква, която е обслужвала 70 години врага си, а сега Путина си.

Искаме ли сериозна промяна и то не само в нашия малък български свят, а нещо, което да се противопостави на световната страст да се налагат правила и начини на живот и мислене, считани от хора, попаднали на висок пост, за по-верни от възгледите на гражданите?

Според мен би трябвало, точно поради това, което скицирах горе - културният сблъсък е полезен, той произвежда нови схващания, нови идеи и хора, които, в стремежа си да бъдат най-добри, атакуват границите на гениалността. Вкарването в това с общо одобрение на Големия Брат, който да създава правила от горе е разрешение да управляват не просто битието ни, но и душите ни и да отричат правото ни на свободен израз и културен конфликт (но на равни) помежду ни.

Днес политиците все повече публично изтъкват развитието на един или други идеи като претекст за въвеждане на ограничения, бизнес съображения като причина да се загърбват възможности, които биха ни развили - страх от промяната, предизвикана от разнообразието на възгледи, мнения и идеи.

Това обаче ни убива, прави ни слаби и икономически и културно, прави ни в съвсем директен смисъл склонни да сервилничим дори пред терористи - и ако не го забелязвате, спомнете си мойте думи, когато животът ви накара да го разберете насила.

Западната демокрация създаде условия да експлоатираме силата на мирния конфликт и съревнование между различните хора, но ние започваме да се страхуваме от това и ето това е причината да ме притеснява реакцията на Светльо по онзи въпрос. Защото точно от такива малки камъчета започна потъването на цялата Западна култура към едно доста мрачно и неприветливо бъдеще.

В сегашните условия хора със сериозно умение да ръководят държава не биха могли да бъдат забелязани и още по-малко избрани. Аз съм почти сигурен за Светльо и Венци, че те си дават сметка за собствената си междинна роля и се възхищавам от желанието им да я изиграят.

Може и да се лъжа, може да не се лъжа, но да се окажат неспособни да устоят на триковете, с които партията им може набързо да бъде превърната в поредната платформа за уреждане на тарикати в единствената буржоазия, която имаме в момента - политическата (срамен факт).

На фона на всичкия партиен фалш, обаче няма как да не гледам с надежда към действията им - някъде някой трябва да запее пънк от държавната трибуна и да върне взелите се за важни некадърници на земята.

Oще: венци мицов  държава  конфликт  култура  общество  ограничения  политика  пуси райът  пънк  светльо витков  свобода  свят 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

34 vanko | 09.10.201214:38

Оня Дето Го...

Мунчо, я повтори пак какво точно се опитваш да кажеш по темата? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

33 vanko | 09.10.201214:33

Федар и Гущера с туршия (шегичка)

Пичове, това което се опитвате да правите го определям като нещо уникално - Форумен Екзорсизъм! Смее се Излишно губене на време и нерви. Може да се помогне на някой, който има нещо отвътре, а не на Нещо кухо... Тази клета женица е напълно изтървана, късно е за нея...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

32 Дракон с кисело зеле | 09.10.201213:43

Казваш, че в Русия няма добри музиканти??? Или че нямат достъп до добра музика???
Шокиран Шокиран Шокиран

Бтв, Федар май ще се окаже прав за теб... Какви са тия прескачания от тема на тема???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

31 Frida | 09.10.201212:54

доколкото разбирам атеистите биват талантливи и неталантливи. вторите би трябвало да се въздържат от творчески опити. особено в храмове. така.
ЗиЗи топ не са добри, а жестоки музиканти и за да станат такива, са стъпили на някаква традиция. така. тази традиция и конкуренцията ги издигат на това ниво. така. пуситата едва ли имат местна традиция, от която да черпят, и сносна конкуренция, с която да се сравняват. поради ред известни причини. ако държиш, мога да се опитам да ги изредя.така. затова лично аз не смея да ги съдя според някакви естетически критерии. така. дотук с талант и посредственост.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

30 Дракон с кисело зеле | 09.10.201212:02

Фрида, първо, аз съм почти пълен атеист. Добре е да знаеш това, ако ще се опитваш да ме впечатляваш с антирелигиозни песни. Второ, от примера ти е очевидно, че ZZ Top не са нахълтали в църква, за да свирят мръсни песни от амвона. Трето, ZZ Top са добри музиканти и избиват с музика, а не с евтина скандалност.
Какво точно ми доказа?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

29 Frida | 09.10.201201:53

muhihihihi
федер, видно е, че воденето на възпитан разговор не е силната ти страна.
но за дракона имам една б-гохулна песен - б.гохулна според североизточно-православния канон, щот тя е малко южняшка, така някак си.
http://www.youtube.com/watch?v=lKzhd5vAFu8&feature=related
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

28 Fedar | 09.10.201201:10

Абе, Драконе, пич си и си умен, ама колко мнения още ти трябват да й прочетеш, за да се осъзнаеш, че си имаш работа с психично болен човек?! Абсолютно несвързаните изречения, внезапното прескачане от тема в тема и от контекст в контекст, невъзможността да се конструира каквато и да е кохерентна мисъл - това нищо ли не ти говори?! Предполагам, че ако някоя луда жена те заговори на улицата, просто учтиво, но бързо, ще я отминеш, а няма да седнеш да си спориш с нея. Не виждам причина да го правиш в интернет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

27 Дракон с кисело зеле | 09.10.201200:25

Фрида, осъзнаваш ли каква тъпотия ми написа в отговор???

Откъде-накъде това, че храмът е електрифициран, дава право на група малоумни псевдомузикантки да нахлуват вътре с озвучителна техника, да се разполагат на амвона и да пеят мръсни песни от там??? Ти четеш ли се какви ги пишеш???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

26 Frida | 08.10.201223:36

Отегчен пише се - отсрамват- сори.
драконе, ами грешна ти е цялата концепция. популярността не само води до печалба материална, но и защитава. за да разбереш какво говоря, трябва да имаш представа каква е руската брутална реалност в момента. няма скруполи. тези девойки - също, или поне го демонстрират. аз им вярвам, защото няма смисъл от скруполи в една бандитска среда. това е.
що се отнася до усилвателите - ами храмът е електрифициран, снабден е с микрофони, усилватели, или може би на пуситата усилвателите не са -светени- и това да осквернява храма - ако е така, трябва да има някакъв порядък наистина за използване на светени уредби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

25 Fedar | 08.10.201222:59

23 Frida | 08.10.201221:08
" петдесетгодишни си играят на тъпи тийнейджъри, младежи наемат изхабени номенклатурни пенсионери да ги отстрамват всяка неделя, а творчески директори с папионки сътрудничат на културната прокуратура."
----------------------

Ле-ле, ти по-луда отколкото си мислих...
Удивителна
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.