Митници, шитници | webcafe.bg
Webcafe

Митници, шитници

Стефан Колев*
10.11.2015, 15:59 (обновена 10.11.2015, 16:33)
Масови уволнения на митничари от "Капитан Андреево"

Снимка: © AM

Всичко започна от момента, в който, за мое нещастие, си харесах нещо от онлайн магазина на Blizzard...

Такаааа, ще започнем с историята малко по-отдалече, от момента, в който, за мое нещастие, си харесах нещо от магазина на Blizzard.

Наистина, нещото беше повече сантиментално скъпо, отколкото практично или ценно, но понякога просто не се сдържам и ИСКАМ, ИСКАМ!!!

Както и да е, бях невероятно щастлив, че магазинът предлага доставка до България, което напоследък, за добро или зло, се случва с все повече онлайн магазини.

Набързо проверих цената и се оказа, че за скромната сума от 15 долара, хората ще ми донесат стоката (която всъщност струва 35 долара) до България.

Ура!

Ще ги платя, няма проблем, 15 - 15, все пак е почти половината от цената на стоката и няма да е чаааак толкова много пари.

Превъртаме набързо времето с няколко седмици напред и колегата ми звъни по телефона, че са се обадили от DHL.

Стоката била задържана на Български Митници, защото е надвишила някаква сума.

ОК, няма проблем, казах аз и се запътих щастлив към колата, за да ходя да платя мито.

Сметнах набързо 20% - около 18 лева - е ок, няма проблем, все пак е нормално в държави с по-висок стандарт да се плаща допълнително за привилегията да ползваш пътища, здравеопазване и образование на такова ниво.

Рових из интернет за процедура за освобождаване на стока от митница, за да не остана изненадан, и намерих един много приятен блог, който стъпка по стъпка обясняваше всичко необходимо.

Естествено, ако не бях прочел информацията, щях да бъда върнат на митницата, защото, както можете да очаквате, трябва предварително да бъде принтирано нещо (инвойса), да си носите флашка и да покажете крило от триста годишен прилеп, око от фазан албинос и перо от птица киви.

Въоръжен с търпение, пристъпих към първата стъпка, описана от блогъра, и отидох в DHL, за да взема документите, с които да платя в митницата.

На гишето в DHL обаче, любезната служителка около 15 минути опитваше да намери пратката, но така и не успя.

Няма да влизам в подробности, но се оказа, че моят човек недоразбрал нещо и се оказа че то не било DHL ами FedEx. (Ехххх, Иво Ивоооо...)

Окей, все тая, тръгнах да издирвам FedEx, ама да не си мислите, че можете да го намерите по табела или някакво описание - просто до една порутена сграда има едно порутено пътче, по което, ако случайно решите да тръгнете и вървите около 100 метра, благодарение на ястребовото си око може и да забележите в далечината надпис върху една сграда - "FedEx".

Уау!

Засилих се да вляза с колата, но за моя изненада, попаднах на оня-тип-портиер, който се взема много насериозно, и учтиво ми обясни, че чак да влеза с колата нямало да стане, ами трябвало да паркирам еди къде си и после да ми се издаде пропуск, за да мога въобще да си помисля да пристъпия в тяхната светиня.

Взех пропуска, влязох във FedEx, взех документите и обратно към митницата.

Там, естествено, успях да ядосам една служителка, че видите ли как може да не знам реда и да изтегля грешно билетче, но го преглътнах и скоро излезе реда ми за ЕОРИ-то (?). Попълних няква бланка и след известно време взех въпросното ЕОРИ.

След това обаче се оказа, че трябва да попълня митническа декларация.

Много интересно, че бланки за попълване НИКЪДЕ в митницата няма и освен това трябва да бъде подготвен и един XML файл в определен формат.

За услугата отвън пред митницата услужливо има две "случайни" будки, в които може да получиш митническа декларация, попълнена и XML файл върху флашката си, срещу сумата от 18 лева (ебаси).

Платих им, след което влязох да платя в банката и самото мито (19 лева), след което, след ново изтеглено номерче и чакане около 10 минути, служителката нещо не хареса, че имало още едно име в email-a с инвойса и каза, че трябва да изчакам, не можело да стане веднага.

Излезе, изпуши една цигара, върна се и каза, че всичко е готово и може да взема документите и пратката вече е освободена!

Невероятен успех!

Влязох в колата в, естествено, в единствения паркинг на летището, който е 3 лв. на час - платих още ШЕСТ лева за паркинг.

Вече леко изморен се върнах във FedEx, при любезния оня-тип-портиер, за да вземa нов пропуск. Предадох документите и очаквах вече пратката, но уви: "Oтидете на каса".

На касатa съобщиха, че дължа 24 лв такса, защото FedEx били задължени да държат пратките в СТРОГО-ОХРАНЯВАН-СКЛАД-ПОД-МИТНИЧЕСКИ-НАДЗОР и толкова се плащало за услугата.

К'во да направя, платих им, след което излязох навън, защото пакетът се получавал от другия край на сградата и ТАМ ВЕЧЕ ГО ВЗЕХ!

Любимата ми платнена чантичкa ми излезе:

цена: 35 долара (64 лв)
доставка: 14 долара (26 лв)
митническа декларация: 18 лв
мито: 19 лв
паркинг: 6 лв
митнически склад: 24 лв

Или общо 157 лв (СТО ПЕТДЕСЕТ И СЕДЕМ ЛВ) - т.е. оскъпяването е само 245%

*Оригиналният текст е публикуван в блога muiiio.com

Oще: български митници  данък  интернет  митница  митници шитници  мито  освобождаване на мито  поръчване по интернет  поръчка  поръчка по интернет 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

6 sizif | 11.11.201513:42

Един приятелски съвет- когато заявявате стока, попитайте кой е спедитора. Има 2 отврателни компании- Fedex и Мюлицер(тези вторите трудно се прескачат , че са с политически гръб)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 17:07

5 Qrio | 11.11.201511:54

Историята е леко преувеличена и поукрасена Усмивка

Както и Родриго е писал - много от "разходите" не са свързани с митницата.

Поръчах преди време от САЩ с доставка с DHL на стойност около 130 долара. Два или три дни по-късно ми се обади любезна жена от DHL, която ми предложи или да изпратят транзит пратката до Митница Варна, за да си я освободя сам (такса 12 лв. транзит) или да ги упълномощя да освободят пратката от мое име и да заплатя при доставка.

На стоки под 150 евро ДДС се плаща, но мито не се заплаща. Таксата на DHL за изготвяне и подаване на декларацията от мое име (изпратиха и копие от пълномощно, което да подпиша) бе 2% от митническия сбор (минимум 8 лева). Необходим им бе само ЕОРИ номер (който в митницата си извадих за точно 30 минути), подписаното пълномощно (за което изпратиха куриер да г получи на адрес) и линкове към закупените стоки. На следващия ден стоката бе освободена и ден по-късно бе при мен.

Всичко това ми излезе допълнително 9.60 лева и ми коства 45 минути общо. Без нерви, без излишно обикаляне, без паркинг, без попълване на декларация за баснословни цени и без митнически склад, въпреки че пратката стоя в склада в София около два дни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

4 Stanimir Popov | 10.11.201522:05

Dedo sdji, ти кво каьа бе, човек?! Къв социализъм 97-а?! Ква бразилия, ква аметика, тъпир!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

3 iii_krv | 10.11.201522:00

Родриго, не ги защитавай тия митници- бюрокрацията си е много. Въпреки това все пак аз, (имайки 3 срещи досега с въпросните митници) не съм останал с чак лошо впечатление. Трите ми пратки бяха - две от Китай и една от САЩ (и всичките минали през Български Пощи като куриер)- понеже прецениха, че са под определена сума- плащах само ДДС- т.е. без мито. И да, в интерес на истината във всичките случаи, които не бяха в една и съща година, попадах на една и съща митничарка, с която покрай лафа процедурата минаваше много леко и ненатоварващо портфейла.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 10.11.201521:06

Като гледам сметката и я съпоставям със заглавието, оставам с впечатлението, че Стефан Колев е доста неук [меко казано].

Това, което дължи и е платил на митниците, по точно на държавата, е само и единствено 19 лева. И е абсолютно законно и редно.

За какви "шитници" става дума?

1. цена: 35 долара (64 лв) - митницата няма нищо общо

2. доставка: 14 долара (26 лв) - митницата няма нищо общо

3. митническа декларация: 18 лв - изборът е бил твой. Обикновено на мен ми вземат около 5 лева, ако ме мързи сам да си направя XML файла. Попълването на митническа декларация за внос е задължение на вносителя, а не на митницата, навсякъде е така.

4. мито: 19 лв - Ти без мито ли искаше да минеш? Има митническа тарифа, която важи за целият ЕС.

5. паркинг: 6 лв - митницата няма нищо общо

6. митнически склад: 24 лв - митницата няма нищо общо, ти си избрал FedEx за доставчик.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 10.11.201517:07

Това напомня времето на социализЪма, когато начисляваха 200% мито. Пак си минал леко. Аз ще разкажа два други случая.
През 1997г се връщах през ферибота във Видин. Декларирах една видео камера, все пак, не е запалка да я скрия, като си направих сметка да платя 100-150 долара мито. Обаче.
-Оо, таа камера е 250 долара мито и ДДС.
-Слушай, тая камера в Дунава ще я хвърля, 250 долара няма да ти дам.
-Ами ся ко да те праа? Я пиши една нова декларация, да я нема камерата.
Написах нова декларация с 50 долара вътре. Признавам си престъплението и пледирам давност.
Това са познати мили родни картинки. Това лято, понеже контрактът ми продължи повече от очакваното ми свършиха хапчетата за кръвно, които трябва да гълтам всеки ден. Свързах се навреме с дома и ми изпратиха по ДХЛ в Бразилия, по всички правила, с придружаваща рецепта. Обаче бразилската митница не ги допусна и след 3 месеца си ги получих обратно у дома, без допълнително плащане. Намерих в местна аптека по 32 долара. В България са 7.50 без здравна каса. Пак файда, че в Бразилия аптеките са либерални. В САЩ щяха да ми искат рецепта от американски лекар за незнам колко стотин долара.
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.