Бунтът на ситите? | webcafe.bg
Webcafe

Бунтът на ситите?

Пламен Дочев
26.06.2013, 15:51 (обновена 26.06.2013, 16:52)
сянка, силует

Досега не са ме изненадвали неадекватността и наглото подменяне на фактите от някой виден социалист, но "писанието" на г-жа Дърева във в-к Дума "Бунтът на ситите" направо ме стресира.

Написана в стил на 50-те години, статията на г-жа Дърева заклеймява гневно класовия враг на обикновения човек в наше време. Естествено, това са протестиращите срещу "нашето" правителство.

Трябва да се посочи правилно и да се заклейми кой е виновен за беднотията и оскотяването на народа - не олигарихията и партийните върхушки, а именно протестиращите стрещу тях. Би било жалко, ако не беше толкова цинично.

Образът на протестиращите - усмихнати, млади, интелигентни и издържащи се сами мислещи хора, явно изкарва от нерви другарите комунисти, за да предизвикат такава реакция. Но защо ли не се учудвам? Всеки мислещ, учен, самостоятелен човек с воля за развитие и промяна е класов враг!!!

Той иска демокрация, прозрачност в управлението и ясни правила в бизнеса - все едни такива неудобни неща. пък и такъв човек трудно се манипулира. Не е достатъчно да го плашиш с ГЕРБ и спиране на тока, за да си затвори очите за безобразия ти. Не може и да го купиш с увеличаване на минималната заплата, защото той печели добре. Изобщо проблемен грежданин.

По-добре такъв да емигрира. Друго си е оскотелият, прост и лесно манипулиращ човечец, очакващ подаяние от държавата. Него лесно може да го манипулираш и настроиш- ето виж, тези си плащат сметките, усмихват се, имат пари за храна! Те са виновните! Те искат да има хаос и безредици! Не искат АЕЦ, не искат БСП.

Изобщо това са виновниците да сте бедни. Някак удобно обаче се споменава ЗАЩО протестират. тези хора. Не е удобно някакси да обясняваш защо първите стъпки на правителството не са социални, защо има такива назначения и защо уж "експертният" кабинет бъка от хора на ДПС и от олигарси.

Най-лесно е, вместо да даваш неудобни отговори защо върхушката на БСП се е прегърнала с олигархията, да настроиш хората едни срещу други! Софиянци срещу провинция, успели срещу бедни, млади срещу стари! Това комунистите го умеят най-добре. Всъщност те само това умеят.

Oще: бсп  велислава дърева  дума  народ  олигарси  протести  статия  хора 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

27 tonnes | 27.06.201321:41

Ами правителството се опитва да вземе парите от енергийната мафия и от контрабандистите, но вие не давате.

ХА-ХА-ХА Много щастлив

Я ми припомни с кое свое ДЕЙСТВИЕ (нарочно уголемих тази дума, защото на действия, новото правителство е слабо) са се опитали? Като решиха да рестартират белене ли? Или крайно-популисткото сваляне на цената на тока с чутовните 5% Много щастлив Което е идиотско решение и срещу което скочиха Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската асоциация на металургичната индустрия и Българската минно-геоложка камара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

26 strawsPulledAtRandom | 27.06.201317:41

http://www.standartnews.com/mneniya-mneniya_ot_denya/hvatkata_na_starshata_-194151.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

25 NannyOgg | 27.06.201317:23

"Те са демократи, другите са примати.
И понеже са демократи, всеки, който е различен и който не мисли като тях е боклук."

Мина, би ли се наела да ни разтълкуваш като смисъл горните две изречения. Нека и аз не съм разбрала смисъла на текста. Знам обаче, че статията на Велислава Дърева, която е един от любимите ми журналисти, не е просто публицистичен текст, това е пропаганда. И то от опасен вид. И то не, защото Велислава Дърева е убеден социалист, това тя никога не е крила и това ѝ прави чест, както и много от статиите ѝ, неудобни за много от хората, леви, десни, каквито и да са. Само че в случая, съзнателно или не, с доста остро перо, умно, но неинтелигентно, самата тя опитва да постави разделителна линия. На нито един ден от протестите, поне според отразеното от София /на тези в моя град през първите дни и аз бях/, не чух и не видях изречение, плакат или каквото и да е, от страна на протестиращите, което да обоснове тезата: ние сме страшно велики, умни, способни и можем да си платим тока, пък вие от февруари сте такива и такива. Подобна низка еснафщина прочетох само тук, в една от статиите, даже не и помня името, както и в някои от коментарите /примерно помня невероятното изречение "онези от февруарските не можеха да си платят тока, а искаха да пишат Конституция, сега ние не сме такива", изобщо идиотия до шия, то елитаризъм на 45-те стотинки, то чудо/.

Но да осмиваш едно явление, каквото е такъв тип разделение, както прави Дърева, чрез умело насаждане на ново разделение, извинявай, това е неетично и неморално, това е отвратителна реминисценция на най-лошото от началото на "прехода". Независимо че се използва великолепната лексика на Гео Милев.

Наслушахме се и се нагледахме на "класови борби" - какви класи в България, само това няма кой да ни обясни ...

И, в отлика на Велислава Дърева, в линка долу, един "обикновен протестиращ", както сам себе си е нарекъл, е дал интересно, поне според мен, интервю. Звучи ми много по-умно и по-интелигентно, макар без патоса на Дърева. Пък знам ли, може да е заради смисъла

Усмивка

http://www.dnevnik.bg/intervju/2013/06/25/2089480_stoian_radev_rejisyor_na_protest_kato_na_protest/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

24 Мина | 27.06.201316:36

Прочетох "Бунтът на ситите", за да знам срещу какво толкова се възмущава авторът. И ....каква изненада- пак някой недоразбрал смисъла на писмен текст! Ужас, май образованието в България е вече толквоа зле, че това, което правихме отлично още в 7-ми клас (че и по-трудни неща), това, с което кандидатсвахме за "елитните гимназии" преди 89-та, вече не го могат и доста по-големите: ДА РАЗБИРАТ ОСНОВНАТА ТЕЗА НА (ПУБЛИЦИСТИЧЕН) ТЕКСТ. Ужас, нямам какво да коментирам нещо с хора, които се затрудняват с ТОВА.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

23 Оня Дето Го Трият | 27.06.201311:35

Такеши

Чудя се да се смея ли, да плача ли.
Силна параноя те гони - това за обидно ли минава, пристрастеност към някакъв сайт? Или който напише 3 коментара сигурно е редактор. Ти с твойте глупости от вчера по тая логика и за собственик на Кафето може да минеш Смее се
Като ще пишеш на този сайт, кажи и двамата дали заличават. Така де, да не кажеш после, че пак се делим, умни на тъпи, както е модерно сега Смее се

Boicho Boichev | 27.06.201310:26
"... Ами правителството се опитва да вземе парите от енергийната мафия и от контрабандистите, но вие не давате..."
поклон поклон поклон
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

22 Mile Manolov | 27.06.201311:20

на Онзи главата му е плътен кокал muhihihihi
на бойчо почти...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

21 mima | 27.06.201311:05

БСП е тясно обвързана с енергийната мафия. Малко им се получава както в приказката "крадецът вика дръжте крадеца". Бойчо, не те ли е срам да пишеш подобни глупости при очеизвадните назначения на кадри с тесни олигархични връзки и тъмно минало. Срам нямате политическата измет, поне форумите освободете от себе си.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

20 Boicho Boichev | 27.06.201310:26

Ами правителството се опитва да вземе парите от енергийната мафия и от контрабандистите, но вие не даватеПитай колко милиарда егушнала енергийната мафия за "студен резерв", т.е за това че имаш електростанция, която не работи.!Също може да вземе пари като поореже апетита за летене със самолети и хеликоптери, като понамали грабежа от здравната каса , като поограничи щенията на алчни чиновници за "стимулиране" и т.н.Ама вие не давате!Протестирате!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

19 Дара | 27.06.201310:25

Бойчо, ти имаш леви разбирания ( нищо лошо в това), но в Българя няма лява партя.
Виж - назначават олигарси разни. Ако управляваше лява партя , или коалиця , това нямаше да се случи. Пеевски кой е ? Майка му коя е?
Какви хора са в листите ? Няма я тъкачката Станка , нито началник смяната и. То и тъкачни фабрики няма де , но това е друга тема.
Искам да кажа , че дали една олигахска партя или друга олигархска партя е на върха , това е без значение. БСП не защитава пенсионерите , дето като студенти са ходели на бригади с песен на уста.
В момента всички партии са десни. Даже и центристи няма.
А "сините" ни обясняват , как щели да направят ново дясно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

18 Профилът е закрит | 27.06.201310:23

ОНЗИ беляза нова крива на падението си. Падай ОНЗИ, падай.

Аз мога да се лиша от услугите на този сайт- очевадно, за разлика от теб. Ето, сега те моля, ако имаш някакви редакторски функции, да ме заличиш като потребител, тъй като аз лично не виждам опция да го направя сам. Така ще си спокоен, че Бюреков остава с един глас по малко. И че няма да повтарям тезите МУ. Или на Любен Дилов. Или на Дърева. Или на Кулезич. Или на Милчева.

Смее се

Лиши ме от 15 лв и ДВА сандвича. Мъка.

п.п. молбата ми е отправена и до редакцията, ако въобще седи някой зад мейл-а webcafebg@gmail.com
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.