Жалко. Църквата ни се е затворила в себе си | webcafe.bg
Webcafe

Жалко. Църквата ни се е затворила в себе си

Ицо
20.06.2012, 09:54 (обновена 20.06.2012, 14:55)
църква, икона

Снимка: © Getty Images

Българското православие се затваря, вместо да се отваря за хората

Секта представлява по-малка религиозна група от хора, която се е отделила от по-голяма и вече установена религия.

В Латинска Америка например като секта се определя всяка не-католическа религиозна група.
Така че за България, където основна (и официална по Конституция - бел.р.) религия е православното християнство, тия (Свидетели на Йехова, официално регистрирано вероизповедание - бел. р.) са секта. Сектанти, които искат да откъснат от здравото тяло на Църквата хора и да ги присъединят към себе си.

Каква е целта им - целят се в материалните блага под прикритието, че ти дават духовност ... и това е целта на всички секти. Но го правят много умело. Всъщност помагат и дават на нуждаещи се (като тези глухи например) - и това им е за реклама.

Където могат да вземат - вземат, с обяснението, че този, който има, трябва да даде на тези, които нямат. Но в това преразпределение онези, от които всичко зависи - управляващите сектата, намазват за себе си.

Може би гражданинът Колев доброволно се труди, но някой се възползва от неговия труд.
Нещата са много префинени в тия секти. Така те омотават, промиват ти мозъка, че накрая ти доброволно се трудиш, даваш всичко от себе си, даваш всичко, което имаш, а - както виждаме - даже гражданинът Колев пише и по форумите, за да защитава своите пастори (от "Свидетели на Йехова" бел.р.)

За съжаление българскапа православна църква се е затворила в себе си и България е благодатна почва за тези секти.

Oще: глухи  православие  секта  църква 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2012, 00:16

7 zdraveite | 21.06.201200:26

Православната църква работи добре, но не е много активна. Вече католическата църква е много силна. Имам една съученичка, която е Циганка (аз съм Българка, но не съм расист и нямам проблеми да имам такива приятели) и в циганската и махала успява да възпита тази църква едни прекрасни хора. Доста са бедни като цяло там, но ако си оставиш телефона, никой циганин няма да го пипне. Трябва и православната църква да работи така с хората. За наше нещастие дори и в църквите има много алчни свине, които петнят името на религията ни и на вярващите (като този с часовниците и колите). Но Господ гледа и неговата дума е последна, каквото и да правят такива хора.
Вече сектите са ясни на хората и това е хубаво. Не знам какви благотворителни акции правят, но и на уши да ходят не бих се занимавала с тях. Зли хора, които използват името на Бог за зли дела и промиване на мозъци.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

6 янаки | 20.06.201216:45

Сектанти, които искат да откъснат от здравото тяло на Църквата хора и да ги присъединят към себе си.!!!!!!

Ако тези хора, които стават сектанти, са от здравото тяло на църквата, как биха могли да бъдат откъснати от Църквата?!
За да става така, здравото тяло на Църквата може и да не е толкова здраво, даже напротив.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 20.06.201212:03

Ицо /авора на статията/, нещо не разбрах кои са "тия"? Да беше споменал някъде?
Така разбирам че са много лоши, но не разбирам кой е лошия, срещу когото трябва да се боря.
Мечо, какво ако аз не съм православен? Това освен твоята е и моята страна.
И не виждам с какво Българската православна църква е заслужила да и се отдава такава почит. Не знам как е в Гърция и то си е работа на гърците. Тяхната църква обаче изглежда и се държи по съвсем друг начин от българската.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

4 Илия Илиев | 20.06.201211:33

Неможе бързо да се реформира,поради факта ,че ислямът претендира за по-стойностен морал в семейството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

3 explorer | 20.06.201211:17

Не знам кой ги подбира тези коментари, но нищо не е по-далеч от истината. Казвам го като човек израсъл в православната ни църква и в крайна сметка завършил протестантско богословие в началото на 90-те. В продължение на 6 години бях пастор на Евангелска църква и в града, където служех бяхме една от "сектите", при все че имаше само един православен храм и то останал още от да не казвам кога. Абсолютно категорично мога да кажа, че целта на християнските секти, никога не е била материална изгода. Това се тиражира от хора, за които духовното е имагинерно и Господ е измислен, за да се ползва като "опиум за масите".
Не ми се коментира православната ни църква, но ще отбележа, че по принцип Църквата е призвана да служи на Бога и не може да се твърди, че гласът на народа е гласът на Бога. Точно обратното, Църквата би трябвало да предеде словата Господни на хората и тук вече идва различието в тълкуванията и наличието на "официално" или "традиционно" и други верозиповедания.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

2 Manuela Gerenova | 20.06.201210:36

Българската православна църква никога не е била отворена към хората, че да се затваря в себе си. Винаги е била неприветлива, труднодостъпна и крайно ретроградна, застинала в някакво неопределено минало време. Колко хора разбират литургиите на църковнославянски, какво остава да вникнат в тях, например? Самите ни църкви - с малки изключения са тъмни зандани, с очукани пейки, опърпани килими и пътеки, направо като от "Шифърът на Леонардо 2". "Компетентни" мнения относно асистираната репродукция? Мадона е виновна за инцидента в Охрид? Хвърляйте камъни по хомосексуалистите? Каква ти църква, какви пет лева...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.03.2011, 09:26

1 Мечока | 20.06.201210:26

За съжаление българскапа православна църква се е затворила в себе си
============
Ами като толкоз сакате,
направете България по конституция Православна, както в Гърция и Кипър ...
опа ... не може, защото Генерал Губернатора, ще ореве орталъка за човешките права ...
така че, докато целувате чужди господари, и Господа от вас ще се отвърне ..
нали само казахте - И рече безумецът в сърцето си, няма Бог ...
   

оценка

+0 -1

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.