"Всеки, който не е съгласен с мен, е Хитлер" | webcafe.bg
Webcafe

"Всеки, който не е съгласен с мен, е Хитлер"

големият лебовскиГолемият Лебовски
21.08.2017, 17:00 (обновена 27.08.2017, 09:27)
Шеги с Хитлер

Това е лятото, в което различното мнение не беше просто глупаво и неуместно (както винаги), а направо бе „ъпгрейднато" до нацизъм и ебола едновременно

Лятото на 2017-а бавно отплува в историята като период на пределна и поголовна поляризация. Не само политическа, но още битова и културна. Горещината създаде прекрасна среда за стихийни социални разломи и барикадиране зад предварително изградени идеологически и вкусови укрепления.

Това е лятото, в което различното мнение не беше просто глупаво и неуместно (както винаги), а направо бе „ъпгрейднато" до нацизъм и ебола едновременно.

„Всеки, който не е съгласен с мен, е Хитлер" - тази шеговита фраза, използвана да осмее нетолерантните към свободното изразяване на непопулярни идеи, се превърна в мото на сезона. От политическите протести с реално насилие до масово блокиране и „рипортване" във виртуалната среда сред местната фауна - топлите месеци ескалираха нетърпимостта към другия светоглед, към „иначето".

В България станахме свидетели на мащабна културна конфронтация на тема „кой как си прекарва морето". Ако отидеш на Слънчака или друг застроен курорт, ти не просто си проявил лош вкус и съмнителен туристически избор.

Ти си враг на всичко красиво и смислено, слуга на мутрите и не заслужаваш дори да се обръщаме към теб като към човек.

Културната бездна между „готините" летовници, които прекарват отпуска си зад граница или по къмпингите, и „орките" по бетонените курорти, се задълбочи до нивото на мини гражданска война в социалните мрежи. Между двете групи сякаш нямаше допирни точки.

Изборът на лятна дестинация и начинът, по който ще се презентира ваканцията в публичната сфера, придобиха огромно значение. От него зависи дали един индивид ще бъде причислен към „лошите" или „добрите" от голямото морално колективно Facebook-жури.

Поредният акт на терор в Европа също засили разделението „лоши" и „добри". Ако критикуваш политиката на отворени врати на европейските елити или си несъгласен с цивилизационния мазохизъм на много от т.нар. „либерали", то ти задължително си „лош".

Ти си „расист", „ксенофоб", „хомофоб", „трансфоб", „тръмпанар", „путиноид" и долен „орбанист".

Ти просто си „фашуга" и „фаражист". С теб не може да се говори. „Рипорт" и „блок".

Лятото на поляризацията ни донесе свръхдоза сравнения с Хитлер и нацистите. Фюрерът бе ползван като отправна точка за всякаква критика - от политическа ориентация до вкус за музика или градска среда. Дори сравнително тривиалните различия в спора „за и против" паветата се превърна във война на думи и виртуално замеряне с камъни.

Да не говорим за драмата с паметника на НДК, която се пренесе от социалните мрежи в материалното пространство. Мнозинството софиянци не харесват паметника, той се рушеше и беше опасен в крайна сметка се взе решението най-после да бъде демонтиран. Но някои несъгласните с това решение не се ограничиха до отворени писма и гневни статуси. Едни модерни градски саботьори, не чак терористи, запалиха крана, който трябваше да премахне паметника.

Разделението засегна и битови ритуали. Модата с носиите по баловете бе осъдена като ретроградна, направо ксенофобска и националистическа. Някакви хора съвсем сериозно определиха този тренд като много лош знак за развитието на българското общество. Хуленето по носиите илюстрира ярко бруталната идеологизация на обществото. Тези традиционни дрехи в един момент станаха враг номер едно на прогреса и мултикултурализма. Около това се вдигна толкова шум, че дори Валери Симеoнов не би могъл да го намали.

Изобщо това лято другото мнение си стана опасно. Различната гледна точка не беше само грешна или продукт на заблуда. Тя беше „лоша" и хората, които не са съгласни с това автоматично ставаха „лоши". Сравненията с Хитлер се раздаваха като бонбонки.

Разделението на „лоши" и „добри" действително улеснява живота. Особено ако си решил, че си "правилната" страна на историята.

Oще: блокиране в социалните мрежи  гражданска война  нацизъм  различно мнение  слънчев бряг  хитлер 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.06.2016, 02:45

49 Trial | 31.08.201722:49

За съжаление или не, GETI е прав - Комунизмът е креатура на юдо-хазарската финансовата олигархия (елитът на т.нар. евреи ашкенази - НЕсемитски племена, наследници на Хазарския хаганат, които малко преди гибелта на държавата им, приемат юдаизма от истинските евреи - израилтяните; това е и причината те да нямат типичните за семитите етнически признаци). Той се явява идеологическо оръжие за сваляне на противниковите режими и узурпиране на властта с крайна цел "Нов Световен Ред"/ Novus Ordo Seclorum и световна доминация.
Ленин наистина е пратен с влак, пълен със злато, за да прави 17'та година "Майдан".

Ето какво пише носителят на Нобел - Александър Солженицин:

"You must understand. The leading Bolsheviks who took over Russia were not Russians. They hated Russians. They hated Christians. Driven by ethnic hatred they tortured and slaughtered millions of Russians without a shred of human remorse. The October Revolution was not what you call in America the "Russian Revolution." It was an invasion and conquest over the Russian people. More of my countrymen suffered horrific crimes at their bloodstained hands than any people or nation ever suffered in the entirety of human history. It cannot be understated. Bolshevism was the greatest human slaughter of all time. The fact that most of the world is ignorant of this reality is proof that the global media itself is in the hands of the perpetrators."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

48 Дракон с кисело зеле | 23.08.201717:20

46GETI | 23.08.201716:05
МарКом, май и ти не си разбрал.
глупости плямпам на глупав коментар.. иронизирам го.
---
Хахаха! Давай в същия дух, Гетка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

47 follow_the_cash_flow | 23.08.201717:10

GETTI, кажи им, че който не е съгласен с теб е п*дерас, на база на снимката към статията.

Логическа заключение, по съждния, изведени от статията:
- който не е съгласен с мен, е хитлер
- хитлер е п'рас (снимката е красноречива
=> който не е съгласен с мен, е п'рас...

Пък после, да вървят да доказват, че не са...
Те по-принцип поощряват пе*раслъка, доказването на противното е лееко компрометирано......
Консервите не го поощряват, и ще са в облагодетелствана позиция да доказват, че не са...

Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

46 GETI | 23.08.201716:05

МарКом, май и ти не си разбрал.
глупости плямпам на глупав коментар.. иронизирам го.
прегледай назад коментарите на Дракона и Палма..не са ли глупости?
нещо съществено да са казали,освен обидни квалификации?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

45 follow_the_cash_flow | 23.08.201716:03

Друго внушение, от снимката шапка на статията:
- хитлер е пе*ерас... Или поне drag queen...

Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

44 follow_the_cash_flow | 23.08.201715:46

Та освен че не са либерали, крайно левите, не са и леви.
Защото основния смисъл и причина за възникване на левичарството е защитаване правата на работническата класа в противопоставянето труд - капитал.

Всяко поставяне на ценности на малцинства, каквито и да били те, разрушава консолидацията на работническата класа и я отклонява от истинската и цел (описана по-горе)

От тази гледна точка (горното съждение), може наистина да се каже, че крайно левите са либерали... Защото работят за едни либертариански цели, които се противопоставят на социализма...

А най-тъпото е, че протестиращите на терен, и от двете страни, са основно от работническата класа. Разделени по между си. С конфликта прокарват тези и работят за цели на...... Некои елити...

Това не е ли жалко ........... ??????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

43 follow_the_cash_flow | 23.08.201715:41

Стигне ли се до спор с квалификации... работата е загубена... Имаме тоталитаризъм, или махленска караница.
Основната теза на статията, според мен, е, че или имаме свобода на словото, или нямаме.
Нещо повече - крайно левите, политкоректните, всъщност, не са либерали !!!
За съжаление, по някакви стечения на обстоятелствата, манипулации, инерция, те носят, името като куха фраза Тъжен.

Или имаме цензура, или имаме свобода на словото и мненията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

42 Дракон с кисело зеле | 23.08.201714:49

Гети, за да спориш с мен, първо трябва да изчистиш от аргументацията си откровено грешните факти, след това трябва да се отървеш от малоумните логически грешки, след това трябва да спреш да се съгласяваш с някого само защото подкрепя твоята позиция, а след това ще дойде логичният резултат - ще осъзнаеш, че грешиш. Това, естествено, е празен оптимизъм. Ти си малоумен олигофрен и ще си останеш такъв. Затова дори хора, близки до твоята позиция, обясняват, че си тъпичък...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

41 МарКом | 23.08.201714:14

Geti, излагаш се...
Стига плямпа глупости.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

40 GETI | 23.08.201713:59

37 Palma Kaktusova | 23.08.201709:20
Тъп, тъп Гети! Ако беше с друга вяра и имаше власт, щеше да колиш и бесиш БЕЗ ДА МИСЛИШ. Сигурна съм! От друга страна съпътващите те страх и лицемерие твърдо определят мястото ти - форумен кретен. Със здраве! За да правиш смях, де...
****
умна Палма,умна та дрънка Усмивка

тъпите хора наистина ли са глупави? или просто интелигентни, но по различен начин?
дали тъпаците ще разрушат целия наш свят?
няма да имат този шанс. това ще го свършат умниците,като теб, Дракона,либерастите.

тъпите хора трябва да са спокойни, защото почти всички курвенски номера с катастрофален край в човешката история са дело на умниците.

необходим е много мощен интелект, за да се създаде атомна бомба, която може да унищожи всички, на които сме бесни, заедно с всички други, които харесваме, а след тях и всички останали, които никога не сме срещали. ако тъпите хора искат да унищожат човешката раса, те ще грабнат по една тухла или камък и ще започнат да удрят по главата всеки, когото заварят -само че за свършването на цялата работа ще трябва да минат векове.
а умните хора са в състояние да приключат чистичко и прегледно само за няколко часа. Намига

умницата ми,ТЯ Ща схрускам
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.