"Ще празнувам Хелоуин, когато американците започнат да носят мартенички" | webcafe.bg
Webcafe

"Ще празнувам Хелоуин, когато американците започнат да носят мартенички"

Александър Карагеоргиев
30.10.2017, 10:53 (обновена 30.10.2017, 13:14)
Анти Хелоуин

Снимка: © Facebook

Ако патриотизмът ви може да бъде застрашен от един маскарад на Хелоуин и подаряването на цветя на Св. Валентин, значи нещо му липсва покритието

Да ви имам патриотизма, ако чувствате, че е застрашен от един обикновен маскарад...

Всяка година около Хелоуин и Свети Валентин винаги е едно и също. Сума пазители на традициите изпонаскачат из социалните мрежи, размахвайки картинки с кукери, мартеници или произволно избрани будители, и се опитват да убедят масата как не си патриот, ако си позволяваш да отбележиш някой от тези поводи.

Чуждите традиции били адски опасни за нашите собствени. Не съм сигурен дали тези хора съзнават цялата нелепост на ситуацията.

Защото ако действително нашите традиции са застрашени от това хора да излизат вечер маскирани, за да пият и да се забавляват, а децата да обиколят квартала облечени като принцеси, супергерои и т.н., събирайки лакомства, значи проблемът е кардинално по-голям и засяга не толкова чуждите поводи, колкото отношението ни към собственото.

Да започнем с начертаването на ясна граница между повод и празник.

Ритуалите около празника се извършват с мисъл за самия празник. И пример за това е Бъдни вечер. Всички ритуали около събирането за Бъдни вечер са обединени около идеята за семейството и това, че всички са заедно, за раждането на Спасителя и т.н.

При повода всичко се изчерпва със самия ритуал. Нима някой на Хелоуин в България се замисля, че реално това е католическия празник на Вси светии и почита тези светии. Или пък се замисля за келтите, които вярвали, че в тази нощ духовете на починалите влизат в нашия свят и всеки трябва да се маскира по възможно най-страшния начин, за да гони призраците. Не, в днешно време се обличаш като любим герой, нещо забавно или секси, и излизаш да се забавляваш. Повод за парти маскарад.

Реално не е като човек да може да се маскира всеки ден и да обикаля улиците като пират, каубой, клоуна Пениуайз, секси вампир/ка или каквото там още е решил. И Хелоуоин е повод за това. Нищо повече.

Забава, след която се прибираш, а на следващия ден си напълно готов да отдадеш почит на българския празник - Деня на народните будители. Напълно постижимо е да съчетаеш тези две неща.

И ако пропуснеш будителите или който и да е друг наш си празник, то не е заради това, че си се маскирал като вампир снощи, а просто защото не си намери в себе си достатъчното желание, да му обърнеш внимание.

Да се обвинява тук "чуждият празник" е просто извинение да не се разгледа проблемът в същността му - ако някой не почита българските празници и традиции, то е защото просто не ги познава достатъчно добре или не ги приема за достатъчно близки. И антагонизирането на други "празници" не, че няма смисъл, то просто няма ефект върху реалния проблем.

Ако искате младите да уважават празниците и традициите, не сочете лошо с пръст разни поводи да излезеш и да се позабавляваш с приятели, а напротив, посочете с какво собствените ни обичаи са интересни. Накарайте ги да се почувстват свързани с тези празници.

Всичко останало са празни приказки и пози, с което уж трябва да се покаже какви големи патриоти сме всичките.

А ако просто не искате да празнувате Хелоуин, никой не ви пречи. Не ви харесва да се маскирате, смятате, че идеята е тъпа - ок, ваша воля. Но да не го превръщаме това във въпрос на национална чест.

И пак, ако патриотизмът ви може да бъде застрашен от един маскарад на Хелоуин и подаряването на цветя на Св. Валентин, значи нещо му липсва покритието.

Oще: духове  маскарад  национализъм  обичаи  патриотизъм  повод  празник  традиции  хелоуин 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 31.10.201722:38

Мила ми Победке, съжалявам, че падам в очите на слепите, но аз не веднаж съм си признавал, че съм ретрограден пъпърдак. За да не загубя симпатиите ти се отказах от възраженията си срещу халоуина, само си го правете без мене. Между другото, имам прекрасен спомен като гост на хелоуин в Англия преди 20 и кусур години. И една много страшна вещица под маската се оказа не толкова страшна. Приятно хелоуинчене.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

22 Виктория Пенелопова 07 | 31.10.201721:48

Дедо, излагаш се. Чети внимателно и анализирай. Не е въпрос на възраст, който чете знае какво е тезиси и не е нужно да ги е преживявал. Възрастта не е порок, но в твоя случай, колкото и да си ми симпатичен, не съм сигурна. Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

21 dedo adji | 31.10.201714:33

Самчо, днес явно си на вълна отричане на социализъма, който, поне в тая дискусия, никой не възхвалява и защитава. Ти му казваш "Добър ден", той ти казва "Имам нова шапка". Добре, след като ти видяхме старата шапка, кажи нещо за хелоуина.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

20 SamVaims | 31.10.201713:43

"Драга ми Победке, явно си младичка и не помниш тезисите на конгресите. Не, че ние не можехме да си легнем да спим без тях, но ни ги набиваха от всички радиоточки."

Да, точно затова повечето типове от по-старото поколение сте повредени. Мозъчната ви повреда е фатална за възприятията ви към света и щетите са масивни и необратими. Склонен съм да считам, че не сте виновни но пък сте виновни за това, че набивате тъпите си идеи в главите на синовете и дъщерите си.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

19 МарКом | 31.10.201709:43

Както е казал dedo adji: "И аз узрях за идеята, че хелоуин не ги застрашава, но все пак ще мине без мене. "
И аз така!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 31.10.201709:31

Драга ми Победке, явно си младичка и не помниш тезисите на конгресите. Не, че ние не можехме да си легнем да спим без тях, но ни ги набиваха от всички радиоточки. В тях ставаше дума за други традиции. Българските национални традиции започнаха да се възраждат, когато конгресите загубиха общонародното си значение. И аз узрях за идеята, че хелоуин не ги застрашава, но все пак ще мине без мене. Раззкрий как ще се маскираш, да те разпозная в тарапаната.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

17 jens xp | 31.10.201709:03

Карагеоргиев, или мозъчните ти клетки са малко, или сребърниците са доволно много... Не ми се вярва да си толкова тъп, ама нейсе.... Бесен
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

16 Виктория Пенелопова 07 | 30.10.201722:25

Блудния син, това за помака беше много тъпо, не, мега-тъпо бой
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

15 bludniq_sin | 30.10.201722:08

violatоr - имам ли основание да мисля, че си помак/помакиня - любопитствам просто та .. може и да не ми отговаряш.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

14 bludniq_sin | 30.10.201722:06

"Всяка година около Хелоуин и Свети Валентин винаги е едно и също. Сума пазители на традициите изпонаскачат из социалните мрежи, размахвайки картинки с кукери, мартеници или произволно избрани будители, и се опитват да убедят масата как не си патриот, ако си позволяваш да отбележиш някой от тези поводи."

И добре, че горното го има, щото иначе такива като теб писачи няма да имат повод да пишат статии с абсолютно идентично съдържание и да изкарат някой и друг лев. Да ти кажа ли каква е разликата - разликата е, че българските /и други/ традиции не са създадени и развити като повод консуматорското общество да харчи отново и отново за простотии - кой ще има най-якия костюм на хелоуин, кой ще купи най-големия диамант и ще направи най-якия и скъп ергенски/момински купон, кой ще хвърли най-много пари за украса на къщата си по коледа с най-много лампички - всичко е най-най-най. Харчи, подновявай и пак харчи шото тва от миналата година е демоде и тн. Българските обичаи и традиции поне са изпитани във времето и колкото и да се опитват хората да им се подиграят, да ги омаловажат сравнението между пикливия бутиков хелоуин с мартеницата е като да сравняваш поп еднодневка с хитсингъл, който тепърва ще се бори за място под слънцето с лед цепелин например ..

Но от друга страна да - няма нужда да се парадира, да се протестира и тн - само наливаш масло в огъня и даваш повод на писачите да се изокат - просто подминаваш с мълчание и безразличие.
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.