Ало, BBC, я елате у нас | webcafe.bg
Webcafe

Ало, BBC, я елате у нас

Мария КасимоваМария Касимова
12.07.2015, 17:58 (обновена 13.07.2015, 19:34)
гърция в криза

Снимка: © Getty Images

Никой средностатистически българин да се хване на репортажа ви и с цъкане на език да го изгледа, полуразреван за съдбата на Янис / Димитрис / Спирос или който и да е там, и неговите 60 евро на ден от банкомата. Защото, мили колеги, на българите им се налага да живеят цял месец с парите за два дни на вашия гръцки клет герой.

BBC News, репортер зад кадър следва деня на един обикновен отруден грък - Янис, Димитрис, Спирос, както и да е.

Виждаме човека, мустаците му, фланелата и дънките му, притеснен, малко ядосан, леко тъжен.

Става сутринта и отива да чака на опашка пред банкомата, за да изтегли дневните си 60 евро. Опашката е от десетина души. Нашият герой се нарежда, камерата го следва, с големи букви на екрана излиза бял надпис „10 минути чакане на опашка пред АТМ устройство за 60 евро"... Мъка!

И тя продължава.

Обикновеният гръцки гражданин се прибира у дома с клетите 60 евро, от които междувременно изхарчва няколко за неизбежна сметка. Останалите пари - нещо като 29 евро, примерно, дава на съпругата си, която ще отиде на пазар (разбира се, жената ходи на пазар в Гърция!).

Сега вече човечната камера на BBC я следва в супермаркета. Риалитито продължава, като гледната точка за зрителя е от дъното на пластмасовата кошница за пазаруване на гръцката домакиня, повтарям, домакиня.

С притеснено лице, без грим и леко посивяла коса на опашка, с три-четвърти дънки и джапанки, тя броди из супермаркета, а зад гърба й са разположени рафтове с красиви и цветни стоки - по нищо не личи точно в този момент да има някаква криза за каквото и да е.

„Гинеката" пазарува, натоварва продукти колкото за днешната вечеря и се отправя към къщи. След това вече сме свидетели на милия и скромен семеен обяд на терасата на апартамента им - виждаме няколко полуопразнени чинии, семплота, недоимък...

Мъката е още по-голяма! Съчувствието - и то.

Само че нещо не се получава. Няма как нито аз, нито който и да е средностатистически българин да се хване на репортажа ви и с цъкане на език да го изгледа, полуразреван за съдбата на Янис / Димитрис / Спирос или който и да е там, и неговите 60 евро на ден от банкомата.

Защото, мили колеги, на българите им се налага да живеят цял месец с парите за два дни на вашия гръцки клет герой. Защото пенсията на един лекар, учител или инженер е около 184 лв или 97 евро, един ден и половина от лимитираните пари на гръцкия му съсед.

Знаете ли още, уважаеми така професионални наши колеги от голямата световно известна телевизия, че един балетист в Националната ни опера взима 400 лв заплата? Че един лекар започва работа с не повече от 600 лв? Че един учител с 20-годишен опит в провинцията е на заплата 500 лв?

Че един учен (да, да, ние имаме и учени не само роми и измъчени деца в домове за сираци) трябва да оцелява, правейки наука с 380 лв. месечна заплата?

Тук ние не сме в криза, защото така или иначе никога не сме излизали от нея.

Дори да не ви се иска, ние съществуваме и сме част от Европа - и географски, и политически. Освен репортажи за корупционни схеми, за малтретирани роми и плъзнали из софистицираните ви страни български престъпници, тук има хора, които са работили по 40 години, съвместявали са по две, че и по три работи, опитвали са се и са живели достойно, с по-малко от 1/5 от доходите, за които така професионално правите докосващи чувствителността „човешки" репортажи.

Не искам да кажа, че българският беден е по-беден или по-важен от гръцкия такъв. Не става дума за това.

Става дума за факта, че във вашата зона на интереси точно тази тема просто отсъства. На вас никога, на нито една планьорка, стаф мийтинг или както там го наричате, не ви дойде наум да пратите някой да направи ето такъв репортаж за българите.

Да вземете един Бай-еди-кой-си от еди-къде-си и един ден да го следвате по петите, за да видите как така се живее с едни 90 евро на месец. При това не къде да е, а в страна от Европейския съюз.

Как така дори сега, когато в Брюксел взеха да ни разхвърлят на масата като добрия пример за бедните роднинчета, дето ядат хляб и сол, ама не мрънкат, пак нито един от вас не се плесна по челото и не каза: „Бе дайте да пратим в тая Бъл...какво беше, някой от стажантите да види как живеят хората там, след като вече и от европейските трибуни ги дават за пример на гърците!".

Така е по-лесно.

Защото продължавате да гледате на това място тук като на някакво тъмно петно от картата, където се краде, хората пият, алкохолът е евтин, жените са лесни, а политиката... абе fuck it.

Става дума за общата ни къща, в която някой се чувства беден, докато яде швейцарско сирене и гледа телевизия в хола, а на друг не му е дадено правото да се оплаква - нищо, че е наврян в кухнята и се опитва да оцелява от трохите на останалото нахранено братство.

Това се нарича избирателна журналистика. А избирателната журналистика е манипулация.

Oще: 60 евро на ден  банкомат  гърция  димитрис  журналистика  как се живее със 100 евро на месец  кризата в гърция  медии  отразяване  пазар  потребители  спирос  човешка журналистика 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

22 Крив Макарон | 14.07.201508:38

Бичкия, прав си, чел съм, и съм препрочитал Параграф 22 докато филососията й припие в мен, стигне и до най-последната молекула в моето тяло, и стане интегрална част от светогледа ми Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

21 straight | 14.07.201507:35

В английските медии, особено ВВС, преобладава изключително добронамерен тон към Гърция, изпълнен със симпатия и загриженост. Дни наред вече това е централна новина. Налага се внушението, че ЕС са големи гадове, които се опитват да смачкат и унижат гордите гърци. Никъде никой не обелва и дума за буквално 100-тиците привилегии и облаги, с които са свикнали гърците. Като напр, жена има право на пенсия, ако е неомъжена, 16та заплата, бонус че идваш на време на работа и мн други.
А за България изобщо и дума не става, сякаш я няма. Най-много да ни споменат наред с румънците като крадци и ползватели на помощи. Има си исторически и политически причини за това. Мъчно ми става, защото не е справедливо. Ама то кое пък е справедливо...
А гърците напълно си заслужават съдбата, защото са нахални и мързеливи. И пак накрая ще се измъкнат и я платят, я не.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

20 ММ | 13.07.201522:44

Ама, уважаеми колеги, кой е крив на българите, че са ниско платени? Щом българина го кефи да работи за без пари, нашенските чорбаджии да не са луди да им плащат?
Докъде си е българско шефче и шефченце на устата му е : "За твоето място знаеш ли колко чакат?"
На българското шефченце му е през оная работа за качеството на служителя- и без това оснвния бизнес му е да изпълнява държавни поръчки. С изключение на броени на пръстите на едната ръка фирми от ай-ти сектора дето служат за хвърляне на прах в очите и за медйно изцедепцване. Но ай-ти сектора е един много, много частен и много , много нереалистичен случай. Останалото какво е? - Земеделие, което живурка единствено и само благодарение на еврофондовете. Туризъм разчитащ единствено и само на непретенциозността на клиента. Енергетика със сключени през сделки кое си правителство вампирски договори и гарантирана печалба. Строителни и пътностроителни фирми, изпълняващ държавни поръчки. Услуги- на същото.
Производство- основно на сладолед, лимонада и дребни сладкиши. И производствто държи ниски заплати защото "така е навсякъде".

Ми не се навивайте да бачкате за по 400 лв , бе другарчета!
Тъй на бившия доносник от ДС дето се е писал бизнесмен и ви държи на "службица" първоначално ще му идват некадърници за по 2-3 месеца, после и те ще престанат и понеже не може съвсем да спре да симулира дейност и да смуче от държавата, ще му се наложи да вдигне с някой и друг лев заплатите , до момента в който все пак навие някой бечец да работи за него.
на чорбаджията от това нема да му падне печалбата, нито ще стане "неконкурентноспособен", гарантирам ви.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

19 паяка | 13.07.201518:26

Етюд в магазин:
- Имате ли хубави и евтини...
- Имаме, но са поотделно
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.07.2015, 17:52

18 Borislav Panayotov.10205374667704865 | 13.07.201517:52

Сега автора да вземе и да изпрати статията на BBC, че тук едва ли ще го прочетат. ;)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

17 Bichkiiata | 13.07.201517:02

Дракон с кисело зеле

очевидно е, че макароня е прозрял щото е чел Параграф 22 , вземи и ти я прочети и муйбимайката

п.п.
не било възможно да има умен и беден човек, едно от двете не е вярно
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

16 Крив Макарон | 13.07.201514:08

Драконе, мерси за забележката, но ако това действително е шизофрения не искам да ме лекуват! Ангажирането със злободневни проблеми ме изтощава повече отколкото невинната болест.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

15 Дракон с кисело зеле | 13.07.201513:48

Макароне, ще ме прощаваш, обаче имам чувството, че те е треснала шизофренията. Ако си мислиш, че това, което пишеш, е интелигентно или забавно за някого, лъжеш се жестоко.

Що се отнася до статията - доста точна е. Направо не мога да повярвам, че идва от автора на "Защо не се къпят българите?".
Впрочем, наистина няма да е зле да бъде преведена на английски.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

14 Крив Макарон | 13.07.201513:24

Преди време след като ми изплатиха последните три заплати наведнъж, отидох до банкомата в сметката ми имаше точно 60 евро. Мислех с тях да си платя тока, телефона, и да си отида от този свят макар и гладен, поне без дългове. Тогава, точно в този момент дойдоха двама полицаи, и ми казаха, че трябва да дам "за държавата". Отначало не ги разбрах, но след като ме качиха в багажника, и ме повозиха отделих известна сума, от която те ми върнаха 1 евро. Така след три месеца работа имах в джоба едно евро. Бях щастлив, и доволен, макар и сиромах, че нещо полезно съм свършил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

13 Spider | 13.07.201512:45

Статията е право в десетката.Да добавя: Маляките ореваха света с глупостите си, с 60-те евро на ден, а когато английските идиоти се гавреха с българите и румънците, приемайки ги като second class people, нямаше такива репортажи. Сега лошия ЕС не дава на горкия грък повече от 60 евро на ден и го кара да чака ДЕСЕТ МИНУТИ на банкомат. ЦЕЛИ ДЕСЕТ МИНУТИ. УЖАС. ШОК. СЕНЗАЦИЯ.
А българина работеше 12 часа на полето в жегата, за 6.25 на час, с дебитна карта, която не можеше да плаща по интернет и единствено можеше да тегли, понякога от банкомат, разположен на 10 мили от полето, където спяха по 7 в каравана за 3-ма. Но BBC ги нямаше там.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.