Стабилитито на фасилитито | webcafe.bg
Webcafe

Стабилитито на фасилитито

Стани автор
10.03.2016, 19:42 (обновена 07.10.2017, 21:58)
меглена кунева в hardtalk

Снимка: © BBC

HardTalk с Меглена Кунева

Меглена Кунева даде интервю за предаването Hardtalk на BBC. И настъпи британска мина.

Така с две думи можем да обобщим близо трийсетминутния разпит на Кунева, проведен от журналиста Стивън Сакър, който не просто беше изключително подготвен за разговора, но и не се притесняваше да зададе своите въпроси и да реагира подобаващо, когато отговорът не го удоволетвори.

Или когато открие противоречие. А противоречия в тезите на Меглена Кунева - бол.

Подкрепя ли България споразумението с Турция? YES. Строи ли България ограда по границата с Турция? YES. Подкрепя ли България квотите за бежанци? YES. Съгласна ли е България с Вишеградската четворка? YES.

Очевидно българските политици не са научили един много важен урок. В Париж, Берлин и Лондон българското "ние сме съгласни с всички" не върви. Няма как да подкрепяш и Меркел, и Орбан за бежанците.

Няма как да искаш безвизово пътуване за турски граждани и да се хвалиш с добросъседски отношения - и да строиш ограда по границата. Да подкрепяш квотите за бежанци, но да си приел само двама души.

Няма как премиерът да говори, че бежанците всяват страх, защото са мюсюлмани, но пък ти да кажеш, че си "happy" със своите.

Колкото и пъти да споменеш "солидарити" и "стабилити", това не впечатлява нито журналистите в BBC, нито техните зрители.

Както и да замаскираш източноевропейският акцент, не можеш да убедиш никого, че убитият не е убит, а пострадал при инцидент.

Нито че оградата не е граница, а "фасилити". Още по-малко, че България била единствената европейска страна, която граничи с Турция.

Впрочем хубаво е министърът на образованието да припомни на вицепремиера по европейските въпроси няколко урока по география.

Да, Меглена Кунева не е виновна, че премиерът Борисов е казал въпросната реплика, нито за позицията на БПЦ, нито за инцидентите по границата, още по-малко за това, че само двама са настанените в България бежанци по системата с квотите.

Няма вина, че България е една непривлекателна страна за бежанците.

Но е факт, че нито един от аргументите ѝ не прозвуча убедително просто защото няма навика да отговаря на ясно и категорично зададени въпроси. Последното важи за всички останали български политици.

Личеше си изненадата ѝ, че водещият е запознат в детайли с инцидентите по българо-турската граница, изказванията на премиера пред българските медии и дори с обстоятелствата, при които бе избрана за министър на образованието. Което пък е леко странно. Самата тя в интервюто заяви, че живеем във време, когато благодарение на интернет българите научават бързо какво се случва в Кьолн. Очевидно е обратното също да е вярно.

Отговорите "това не може да е вярно" и "министерството предполагам води разследване" могат да минат само в България.

Цялата българска клетост ("Съгласихме се за квотите, приемете ни в Шенген") не е способна да предизвика нищо повече от снизходителна усмивка. Соченето на останалите с пръст в стил "А вие защо биете негрите" ("Инциденти с мигранти стават също в Унгария, Австрия, Македония...") би могло да помогне единствено за това госпожа Кунева да звучи нелепо. А тя звучеше именно така.

Въпреки богатия речник от добре заучени, но нищо неказващи термини, усвоени през престоя ѝ в Брюксел.

Изслушах няколко пъти интервюто, но не можах да разбера каква е позицията на България за бежанците. Стана ясно само, че сме готови за Шенген и почти готови за еврото. Въпрос от изключителен интерес за английската публика... Може би за това водещият припомни в края на интервюто, че са в Лондон. Преди да зададе ключов въпрос.

А какво мисли госпожа Кунева за оставането на Великобритания в ЕС и защо?

Защото харесва дипломацията им и идеята за единен пазар.

One Direction и Манчестър Юнайтед са също толкова очевиден отговор.

Важното е да има "стабилити" в позицията на страната ни. А тя е, че сме съгласни с всички и каквото и да се случи, винаги сме от правилната страна на стената. Всъщност не се казва стена, а "фасилити".

Oще: bbc  hardtalk  бежанци  журналистика  квоти за бежанци  кунева  меглена кунева  мигранти  министерство на образованието и науката  мон  мюсюлмани  телевизия  фасилити 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 14.03.201617:49

>английски сашодиковец

Има огромна качествена разлика между Диков и Сакър, която се наблюдава във всяко интервю тяхно - интервютата на Диков се въртят изцяло около фамилиарничене с интервюирания и разговор за неговите лични качества, както и тези на Диков. В полярна противоположност, в интервюто с Кунева, Сакър изобщо не си позволи фамилиарничене, не спомена нищо за самата нея (и, боже опази, за самия себе си), и беше фокусиран върху факти, на които търсеше обяснения. Обяснения, естествено, не получи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

24 Vortep | 14.03.201611:14

Вече писах в друг форум, че това не беше никаква "английска мина", а английска мотика и за времето на интервюто МегА Куку - Бръм я настъпи многократно
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

23 Dox | 13.03.201623:40

Пак се сетих за Волен Сидеров, който каза, че " .... тя, Кунева е готова да бъде и главен мюфтия, ако и предложат....". Това беше по повод назначаването и за министър на образованието.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

22 Бам | 13.03.201612:44

Бе географията и английският да са й проблема на Кунева. Толкова е бездарна и безлична, че даже средно ниво брюкселски евро-социалист ще изглежда като самия Роналд Рейгън.
Кво има да го увърта толкова - имаме си граница, строиме си стена да не влизат нелегално разни абдахали- толкоз.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

21 TheRock | 13.03.201611:31

Вижте що за овца е Меглена Кунева:
https://www.youtube.com/watch?v=j7yVY9Uip8s
=====
Да кажеш, че България е ЕДИНСТВЕНАТА европейска държава, която има граница с Турция трябва да си много тъп!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

20 obi1 | 13.03.201611:20

Слабият политик си пролича!
Хем ми хареса как Пръмова се насра. Хем исках на този журналист аз да му отговарям.
Срамота е, че такива хора ни представляват пред света!
Със всеки опит Кунева, да се отсрами, се закопаваше още повече! А аз исках да вляза в студиото, да и забия един шамар, след което, да я натиря на село да прави разсади за пролетната сеитба. А на това Британско мекере да му кажа точно къде да си заврат всичките мигранти заедно със солидарността си!
Заради такива нагъзени политици цял свят ни се подиграва!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.01.2015, 17:09

19 trigger | 13.03.201601:45

@Федър
Да, аз имах предвид точно унгарския министър, когато казах, че знае английски. Разбира се, не коментирам изобщо смисъла на казаното от г-жа Кунева, в интервюто, защото просто нямаше такъв. Но е добре, когато човек заема пост като нейния, и е канен на подобни интервюта, да може да се изразява адекватно на английски. Естествено и клишетата и бяха в повече, но това е разбираемо, тъй като позициите, на които бива назначена, вкл. и предишната, са извън нейната компетентност. Прави впечатление също и махленския й тон, който поддържаше. Унгарският министър е в класи над нея, но това сигурно се дължи на това, че е компетентен и е израснал отвъд "границата на бозата" (както се изразява един познат, че тя се простирала от балканите до унгарската граница). Това в кръга на шегата, разбира се.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2016, 16:58

18 Федър | 12.03.201623:26

trigger | 12.03.201613:52
@Федър
Да, за разлика от г-жа Кунева, човекът знае английски.

Потресаващо е обаче как министърът на образованието не знае, че Гърция също е EU страна, и също граничи с Турция. Освен че английският й е на ниво В1. Смее се
----------

Абе, човек, английският й е най-малкият проблем. Ако ще да беше на чист български интервюто, разлика нямаше да има. Кунева е просто затънала до шия в клишета и празнословия.

Обаче е хубаво всички, които хвалят английския наглец, да изгледат унгарският външен министър как го навря в кучи гъз.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

17 pixie | 12.03.201614:31

Друг е въпросът, че Кунева, като вицепремиер на България, би могла да се закучи и да заяви, че ще говори на родния си език, а ВВС да си намерят преводач да се поти и да се оправят както искат. Не вярвам да няма това право. Техният вице, ако бъде интервюиран от БНТ дали ще говори на български, а? Не защитавам Кунева, не я уважавам, но просто предлагам друга гледна точка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2015, 17:09

16 trigger | 12.03.201613:52

@Федър
Да, за разлика от г-жа Кунева, човекът знае английски.

Потресаващо е обаче как министърът на образованието не знае, че Гърция също е EU страна, и също граничи с Турция. Освен че английският й е на ниво В1. Смее се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.