Законът, който "сече глави" | webcafe.bg
Webcafe

Законът, който "сече глави"

Владимир Каролев
25.06.2014, 10:19 (обновена 25.06.2014, 13:47)
Владимир Каролев

Снимка: © Сайт на НДСВ

За пореден път ще видим как главата на потребителя ще бъде отсечена от мерките, които той най-силно аплодира

Говорейки си за финанси, да припомня един проблем, който ще "отсече главите" на доста хора след точно един месец. Законът за ограничаване на годишния процент на разходите (ГПР) по бързите потребителски заеми влиза в сила края на другия месец. Да се направя малко на икономически оракул:

Тъй като това е бизнес модел за необезпечени кредити с голям процент на невърнати такива, за малки суми в кратки срокове (най-често до заплата), съответно и ГПР-то на годишна база е високо.

Де факто, законът унищожава целия този сектор в икономиката. Предполагам, в момента всички тези фирми просто преминават към нов модел - кредити с някакво обезпечение, поръчителство и т.н. Да, но това вече е напълно различна за потребителите ситуация.

Всички хора, които не могат да предоставят обезпечение, съответно остават без достъп до пари. Да не говорим, че и финансирането на спешни разноски "до заплата", тоест за няколко дни, също става изключително трудно за всички, които нямат и/или по някаква причина не искат/не могат да имат кредитна карта.

И така, в края на другия месец, шумно аплодираният закон ще остави стотици хиляди, относително бедни и млади хора, без достъп до финансиране (отпращайки ги към лихвари и заложни къщи), както и ще причини огромно неудобство на средната класа, която ще трябва да се разправя с обезпечения и глупости, за да вземе 200 лева до заплата след три дни.

За пореден път ще видим как главата на потребителя ще бъде отсечена от мерките, които той най-силно аплодира. В същото време, държавата, ако наистина абдикира от това да си оправи правораздавателната система, можеше да се намеси с далеч по-умни регулации, но кой ли си прави усилието да помисли за нещо полезно, а не за нещо, вършещо работа до изборите, пък после потоп?

Oще: владимир каролев  заеми  закон  закон за заемите  потребител  потребители  финанси  финансиране 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

43 KingoftheROAD | 28.06.201420:20

@ Deowin Колкото и да искам, едва ли бих могъл да се образовам по всички теми области. Не съм вся и все, и не съм пенкилер като теб например. Въпросът ми беше нарочен, с цел да се разясни не само на мен а и на други неспециалисти. И както отбеляза някой, да признак на вискомерие е да се подиграваш на някой неспециалист в твоята област, че не можел да се самообразова...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

42 Blagovest Iordanov | 28.06.201417:17

@ VK - Откъде знаеш какво става, ако опиташ да направиш подобна компания? По-скоро ми се струва, че никога не си се срещал с техния мениджмънт, вероятно даже не знаеш на кой са.
Аз съм и мога да те уверя, че са много мислещи и интелигентни хора.

Никой откритиците не отговори на питането ми за невероятни печалби - цитирайте ОПР на която искате от тези компании, за да видим дали има изобщо свръхпечалба (много са без печалба). Интересна дискусия ще се получи, стига да има нивото за нея (съмнително).

@ Deowin - точно в посока по-добър скоринг са усилията, разбира се той веднага води със себе си преференциални лихвени нива. Или може би е по-добре да ги нарека индивидуални. Лошото е, че под минималния скоринг ще останат хора, които сега имат някакъв шанс да получат (другите плащат за тях), а след това - никакъв. Не коментирам добро или лошо е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2013, 16:56

41 Stiliqn Stiliqnov | 28.06.201408:37

Според мен, държавниците ни не трябва да мислят за ограничения в пазара на стоки и услуги, а да вземат да образоват (ако е нужно насилствено) гражданите. Така хората ще си правят сметката, фирмите ще печелят и цените ще падат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

40 VK | 28.06.201407:26

"Както Каролев правилно отбеляза, който мисли, че този риск е 0, би било логично да основе собствена такава компания, да подбие лихвените проценти на другите, и чевръсто да стане милионер/милиардер."

Да, само че, ако някой се появи на тоя пазар и подбие лихвите, то ще дойдат едни хора и ще му "подбият" главата.
Ако кара при същите условия, няма особен шанс, щото пазара е разпределен и допълнителни играчи са излишни.
По тая причина пак може да му "подбият" главата, дори и без да подбива лихвите.
Същата работа е и на пазара за домати - всички държат една цена, и ако някой реши, че ще продава примерно 50% по-долу, му се случва случка.
Конкуренция ли ? Айде, нема нужда....

Ако този закон е популистки, как точно се нарича защитата на подобни фирми, "пострадали" от него?
Лобизъм? Платена реклама?Когато си в тесен кръг специалисти е нормално да се ползва специфична терминология. Ако обаче се опитваш да говориш пред широка аудитория и ползваш такава терминология, това е признак или на високомерие и неуважение към аудиторията, или на недостатъчно познания по материята. Ако си достатъчно кадърен в някаква област, не би следвало да е проблем, да изкажеш тезата си с прости думи, разбираеми за всички останали неспециалисти.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

39 deowin | 28.06.201401:17

King, 'децил' е елементарно статистическо понятие, а не изконно икономическо. Да се образоваш е тривиално, което означава, че в случая не е практично да искаш някой да ти го обясни.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

38 deowin | 28.06.201401:13

Ако нормативната уредба по някакъв начин намали риска, който компаниите за бързи кредити поемат, то би следвало кредитите да поетинеят. Пазарни механизми, конкуренция, това-онова. Както Каролев правилно отбеляза, който мисли, че този риск е 0, би било логично да основе собствена такава компания, да подбие лихвените проценти на другите, и чевръсто да стане милионер/милиардер.
Това също може да се случи ако клиентите на тези компании се образоват финансово и почнат да преценяват по-правилно финансовия риск, който поемат.

Масовото възприятие е, че на тези фирми им е по-изгодно клиентите им да са абсолютно неграмотни финансово, защото могат да ги прецакат по някакъв начин, но това е просто наивно-глуповатото тълкуване на хора без понятие от финансов риск. На фирмите всъщност им е значително по-изгодно клиентите им да са образовани, защото това би понижило процента на лоши кредити и, следователно, волатилността в печалбата на фирмите, докато средната стойност на тази печалба надали би се променила толкова съществено (или поне аз не виждам важни причини, които изконно да я намаляват). По-добър шарп означава по-изгоден бизнес.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

37 Blagovest Iordanov | 27.06.201423:30

Следва ли да смятаме, че нормативната уредба ще накара компаниите за бързи кредити да дават значително по-евтини такива? Не, както скоро ще се види.
Следва ли да смятяме, че желаещите абсолютно неразумно да теглят кредит значително ще намалеят - надали.

Законът е абсолютен популизъм, лишен от анализ и мотиви и няма шанс да постигне целите си. Секторът е абсолютно конкурентен и ако имаше начин да се дават по-евтини малки кредити, щеше да се прави (като и това го има, за качествените клиенти).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

36 deowin | 27.06.201418:48

Коментарът на Каролев е пропит с wishful thinking клиентите на фирмите за бързи кредити да са способни на поне толкова рационална мисъл, колкото е показал Дракона, когато сам е взимал такъв кредит. Докато няма нищо изконно лошо в това да ти се иска светът да е прекрасен а хората - разумни, все пак е и наивно, което прави го сравнително непрактично за целите на определяне на конкретни мерки във фискалната политика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

35 KingoftheROAD | 27.06.201413:39

6 VladimirKarolev | 25.06.201417:13
"...Средната класа са 6 средни доходни децила, примерно..."

Което ще рече? Не съм икономист г-н. Каролев, имам само един семестър ОИТ. Пояснете моля, какво по-точно имате предвид.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.01.2013, 19:42

34 VladimirKarolev | 26.06.201415:58

abductor - не съм юрист и не мога да бъда специалист по всички теми. пиша за каквото разбирам.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.