Три БГ сценки за трите въпроса от референдума | webcafe.bg
Webcafe

Три БГ сценки за трите въпроса от референдума

Шрайка
01.02.2014, 11:15 (обновена 01.02.2014, 13:22)
Избори

Едни сценки относно гласуването

Референдумите са хубаво нещо, нека ни питат. Зарадвах се, когато нашият скъп, демократичен и независим от никого президент, постави не един, а цели три въпроса подлежащи на референдум. Прескачам проблемите относно това, дали точно тези въпроси трябваше да се поставят, колко е точна формулировката и каква всъщност е целта на поставянето им. Това друг път.

Подхващам наглед най-лесния, най-привлекателния въпрос, особено в един електронен форум. Този за електронното гласуване. И най-логичния отговор на въпроса, би бил "Да", трябва да има електронно гласуване. Аз например предпочитам да правя нещата по електронен начин. Така си върша част от работата, използвам електронно банкиране, електронно плащам битовите си сметки, ползвам електронни магазини за доста покупки, чета електронни вестници и електронни книги, ползвам електронна поща, електронни картички и куп други електронни неща.

Защо и да не гласувам електронно? Кому е нужно да се разхожда до близкото училище, да се реди на опашка, да влиза в "тъмна стая", да сгъва бюлетини, да се подписва? Колко по-лесно е, слагаш флашката с електронния подпис, няколко цъквания и готово!

Сетих се обаче за една българска поговорка - "Много хубаво не е на хубаво". И изведнъж в тъпата ми глава изкочиха няколко възможни бъдещи сценки.

Сценка първа.
Маалата. Седнал циганският барон на миндерчето, до него един партиен брокер следи за точната бройка, наоколо в стаята няколко брадясали гавази. И един по-един се редят "избиратели". Под строгия поглед на барона, всеки гласува, брокерът брои гласовете и смята колко дължи неговата партия. Всичко е много по-точно от преди. Тогава той броеше едни пари, ама колко гласа получаваше, не беше сигурно. Браво на електронното гласуване!

Сценка втора.
Действието се развива в Северозападнала България (макар че би могло и в произволно друго място). Пак онзи брокер. Този път се намирам в единствената фабрика в района, спасила се от разрухата и даваща препитание на малкото останали жители.

До тях застанала касиерката и раздава на работниците авасите за отпреди 3 месеца. Те идват, гласуват "правилно" пред погледа на брокера и си получават парите. А шефът ще получи една държавна поръчка за фабриката, ако спечелят "наште". Браво на електронното гласуване!

Сценка трета.
Анадола, Турция. Този път друг брокер, че онзи е зает да обикаля маалите из Северозапада. Вече няма нужда от рейсове, както някога. Сега всичко е по-лесно и по цивилизовано. И с повече участници. Браво на електронното гласуване!

Разтръсках глава, сценките ми дойдха в повече. И викам, я да отида във форума на кайвето, там има умни хора, ще разсеят тези ми кошмари. Ще ми кажат единствено правилните отговори, нали са демократи.

Та?

Oще: гласуване  електронно гласуване  избори  референдум 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

13 Levitt Hostel | 03.02.201420:36

,, Рискът при електронното гласуване не е заради хакването на електронните подписи, а заради самата система. Тоест електронните подписи ще са ок, но могат лесно да се добавят около 50000 фантомни подписа и да се влеят през различни IPта на "наши хора". На последните избори имаше 100 000 фантомни гласа, но никой нищо не каза. С електронната система става още по-лесно"

БИ ли пояснил в такъв случай за каква система говориш и за какви IP-та?
Електронното гласуване се осъществява с електронен подпис и се удостоверява с цифров сертификат. В инфраструктурно отнощение представлява затворена система с вход ; потребителски компютър и с изход ; компютър на институцията или организацията преброител ( сървър). Връзката между потребителския компютър и сървъра е криптирана. Теоретично съеществува възможност за прослушване на връзката, но това е без никакво значение, защото дори при прехващане на данните, те не могат да бъдат дешифрирани.
Именно поради безспорната сигурност на електронната система; дори в Конституционния съд не оспорват нейната сигурност, българските конституционни съдии са поставили въпроса дали именно тази ,,безспорна и безусловна сигурност", изразяваща се във възможността еднозначно да се провери и докаже автентичността на вота, примерно като бъде проверен поименно кой как е гласува, не застрашава прогласения от КРБ принцип ,,за тайната на вота". След като са установили, чрез технически анализи и вещи лица, че верификацията или автентичността на вота при електронно гласуване е абсолютно гарантирана те са приели, че електроноото гласуване противоречи на българската конституция, в която се гарантира ,,тайната на вота".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

12 Шрайка | 03.02.201418:48

Xaoc,
не съм виждал, но съм чел относно купуването на гласове, и знам, че си имат някакви начини що-годе да следят за какво си дават парите. Просто сега нямат гаранция. Обикновено купуват големите партии, обикновено в урната така и така има и за едните и за другите. Така че, могат да правят някакви сметки от рода: "платих на 100 човека, а има пуснати 30 за "наште"", ама кой точно няма да знаят. А с електронното ще наблюдават точно кой, какво прави. Няма шест - пет. А не им се притеснявай за бройката компютри. Дори не е необходимо да са кой знае колко изобретателни. Пример: "Ми бате, ние сме бедни и само Асан има компутар, за това всички одйиме при него". Или тези от фабриката: "Ние сме с рутер, и всички излизат с едно IP. И понеже имахме много задачи, всички бяха на работа, затова така".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

11 Xaoc | 03.02.201418:01

Абе : въпреки, че интернет доставчиците крият IP адресите на клиентите си, сайтовете успяват да разберат дали от едно и също IP е влизано само веднъж и какво точно е правено и това в общия случай става основно с няколко реда код JavaScript и PHP. Следователно става елементарно да се направи така, че от един компютър да могат да гласуват само N на брой човека.
Джони : Иронията ти е неуместна. Тук не става въпрос за дискриминация, а за правила. По тая логика защо тогава децата са дискриминирани и не могат да гласуват? Трябва да има железни правила, които да отсеят истинските граждани на тази държава от паразитите, тоест да гласуват само хора, които живеят тук, плащат си данъците тук и имат елементарно ниво на грамотност (тоест осъзнават важността и тежестта на вота си).
Шрайка : Механизмът на купуване на гласове в момента е много по-организиран, отколкото предполагаш. Става въпрос за структура, състояща се от хора които купуват гласовете, хора които следят кой как е гласувал и хора, които се грижат за последиците за неправилно гласувалите, тоест ударни бригади. А на село е още по-лесно - който не гласува за "наште" не получава помощи за отопление, не взима на вересия от магазина и т.н. ограничения. Та искам да кажа, че с електронно гласуване системата им отива по дяволите, най-малкото защото им трябват много компютри.
Хостел: Рискът при електронното гласуване не е заради хакването на електронните подписи, а заради самата система. Тоест електронните подписи ще са ок, но могат лесно да се добавят около 50000 фантомни подписа и да се влеят през различни IPта на "наши хора". На последните избори имаше 100 000 фантомни гласа, но никой нищо не каза. С електронната система става още по-лесно. Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

10 Шрайка | 03.02.201416:45

Драги Levitt Hostel,
първо да подчертая, че горенаписаното беше просто мнение под една друга статия, но редакцията е решила и го е извадила като статия.

А по същество, ако забелязваш никъде не коментирам технологията на електронното гласуване в технически аспект. Напротив, запознат съм и с електронния подпис и с криптирането. Ако прочетеш още веднъж мнението ми, ще видиш, че никъде не твърдя, че някой ще фалшифицира технически процеса на изборите. Просто гласоподавателите могат да бъдат заставени и контролирани как и за кого гласуват много по-лесно, отколкото сега. При сегашната ситуация, аз като един Хитър Петър (препратка в съседна тема) бих взел парите, които ще ми дадат и ще гласувам както си искам. Няма как да са сигурни какво съм направил. При електронното гласуване обаче, ще ме гледат в ръцете (екрана) и ще гласувам за когото ми кажат. T.e. с електронното гласуване премахваме гаранцията за таен вот и улесняваме процеса на купуването и контролирането му.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

9 Levitt Hostel | 03.02.201414:32

Статията и аргументите към нея не са разумни. Нещо повече, авторът показва изключително невежество по отношение на технологията на електронното гласуване. Електронното гласуване, навсякъде където такова съществува и се прилага е посредством електронен подпис. Електронният подпис, от своя страна, представлява математически алгоритъм, който в процеса на комуникация ( между потребителския компютър и съръра) предава криптирани и защитени данни. Съществуват множество криптографски алгоритми, като от 10 години в банковата система се е наложил алгоритъмът RSA ( Ron Rivest, Adi Shamir, Leonard Adleman). Правени са множество опити за разбиването на този алгоритъм ( чрез свръхмощни компютри) чрез статистически анализ, груба сила ( brute-force attack) и.т.н, като досега не е установено този алгоритън да може да бъде пробит. Алгоритъмът RSA разлага предаваните, в процеса на комуникация, стойности на прости числа. Тези стойности са множество на брой, като данните от електронния подпис, данни за устройството, което ги предава и други. Обиконовено компанията, която налага един алгоритъм на пазара предлага сериозно възнаграждение за този,който успее да открие дупка в сигурността. Затова ако има някой, който се съмнява в сигурността на електронното гласуване нека се опита да пробие сигурността на този или друг стандартизиран алгоритъм, като освен слава ще получи и сериозно възнаграждение , като за RSA преди 8 години надхвърляше сумата от 100 млн. долара.
Трябва да се посочи, също така, че всяка една държава, армия или разузнаване използват тези алгоритми за предаване на секретна информация. Банковите институции чрез тези алгоритми осъществяват преводи и разплащания.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

8 boris | 03.02.201412:39

И само да добавя, че при задължително гласуване, всякакви такива хакерски изпълнения ще са сведени до минимум, защото както и да хакниш системата, все пак ще трябва да гласуваш от името и ЕГН-то на някого, а при задължително гласуване - дори и с празна бюлетина да си гласувал - ще има повторение на данните и целият опит ще е греда.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

7 boris | 03.02.201412:31

1, Е да, но за късмет, предложението за електронно, съвпада с предложение за задължително гласуване. неговият смисъл е точно в това цитираните горе случай - ако и да не могат да се изкоренят, то поне тяхната тежест да се сведе до минимум.
2, Не бива някой да се отказва от идея с явни позитиви, заради това че ще има и негативи. Решение само с добри страни няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 02:54

6 _George_ | 02.02.201419:47

До автора:

Само в едно си абсолютно прав. Наистина имаш страшно тъпа глава.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

5 pixie | 02.02.201419:42

Щом досега е имало измами с гласуването, пак ще има. Ако се въведе случайно електронното гласуване, хакерите вероятно ще станат много вървежни. Но това са нереални ситуации за сега.
Едно предложение на един човек, който се обади в предаването на Милен Цветков в петък, ми се стори много добро и в същото време съвсем приложимо - да имат право да гласуват само хората, които плащат и са си платили данъците в Бг. Така било в Австралия. Това май е ограничение за българите в чужбина, ама пък те като не живеят тук, не мисля, че имат право да решават какво да се случва тук, все пак са се отказали от България, един вид. Но пък ще е ограничение за разни дето само чакат на държавата да ги храни с помощи.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

4 John Smith | 02.02.201413:05

И аз имам въпрос- русите да имат ли право на глас Въпрос
А по ниски от 1,70 Въпрос
А ако си рус и си 2,10 см, гласът 1/2 ли се брой Въпрос
   

оценка

+1 -1

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.