От ДС напомниха, че те са създали Ахмед Доган | webcafe.bg
Webcafe

От ДС напомниха, че те са създали Ахмед Доган

Христо Христов, desebg.com
05.07.2014, 17:11 (обновена 05.07.2014, 17:24)
Ахмед Доган

Снимка: © desebg.com

До януари 2013 г. Ахмед Доган неизменно оглавяваше ДПС и макар след това да се оттегли на длъжността почетен председател на партията мнозина смятат, че той продължава да е лидерът в сянка, който дърпа зад кулисите конците на властта в България

Това, което стана сега, беше предизвикано от двама души (Делян Пеевски и Цветан Василев, бел. ред.) и зад тях стоеше още един, най-силният човек. Ябълката на раздора се нарича „Булгартабак”. Оттам тръгна всичко, другата банка [Първа инвестиционна банка] няма нищо общо с тази история. Най-силният човек отдавна е артикулиран, той е Доган. Най-гъвкавият, най-умният, но само за себе си,  в началото и за ДПС, политик в България”, това заяви в петък по Дарик радио Красимир Райдовски, оперативен работник от бившето Първо главно управление на ДС и директор на пресцентъра на Министерския съвет по време на управлението на БСП с кабинета Виденов (1995-1997).

Райдовски, известен със своя остър език, обаче подчерта заслугите на ДС в изграждането на Доган:

„Той [Доган] трябва да благодари преди всичко на т.нар. Държавна сигурност, колкото и на някои хора да им звучи гнусно. Защото ако не беше Държавна сигурност, той щеше да си стои в Дръндар (село във Варненско, в което Ахмед Доган изкарва детството си, бел. ред.). Нито научен работник щеше да бъде, нито Цанков камък щеше да има, нищо нямаше да има. Той има реални лостове в ръцете си, но затова не е виновен само той. Затова е виновен политическият елит в България, колкото и да е смешно, защото такова чудо в България няма от 1944 г. насам.”

Действително от досието на Ахмед в ДС става ясно, че репресивният апарат на БКП има основни заслуги за откриването му още когато е 20-годишeн младеж в казармата и при израстването му впоследствие.

В документ на ПГУ от 1986 г. за агент „САВА”, един от псевдонимите, под които Доган работи за ДС, са изброени конкретните случаи, при които Държавна сигурност е имала заслуги за развитието на бъдещия лидер на ДПС:
„1. С наша помощ се е устроил във ВУЗ в гр. Шумен.
2. С наша помощ е прехвърлен във СУ „Кл. Охридски”.
3. С наша помощ след завършване е завършил аспирантура.
4. Осигурена му е още в СУ „Кл. Охридски” ежемесечна финансова помощ. Първоначално по 90 лв., а впоследствие от май 1982 г. по 125 лв., като разликата му е давана за подпомагане в наема на квартирата.
5. Закупувани са му дрехи периодично.
6. Подпомаган е финансово при закупуване на литература.
7. Осигуряван е бил със средства при ваканциите му в родния край, гр. Варна, Приморско и др.
8. По време на защитата на дисертацията и на коктейла след нея е осигурен от нас.
9. Неустойки в техникума и завода са поемани от нас.
10. Оказвано е съдействие в устройването на приятелите му в общежитие.
11. Подпомаган е финансово и при езиковата му подготовка в алианса и закупуване на литература, както и на пишеща машина.
12. Обезпечаван е бил финансово за всички негови празници, както и на приятелката и на хазайката му, както и за студентските такива.”

Самият Доган по времето на своето агентурно сътрудничество с ДС многократно е подчертавал привързаността си към репресивните органи. През 1979 г. пред своите водещи офицери той подчертава, че „аз се свързах на живот и смърт с марксистко-ленинската философия, с комунистическата идеология. Аз съм кръвно свързан, честен и предан към органите на ДС”.

В друг документ от досието му в ПГУ е подчертано, че „към семейството си не се чувства силно привързан. За свои най-близки хора счита работниците от ДС, с които е работил и работи понастоящем. Към органите на ДС се отнася с признателност и за оказаната му материална помощ” (виж повече в онлайн досието на Ахмед Доган – тук).

„На мен ми е много смешно, защото лицемерите говорят в България срещу лицемерието, демагозите срещу демагогията, крадците срещу крадците, пълен кошмар. Това е едно от най-високите нива на безотговорност. Не можем да си позволим днес един Нерон да запали държавата, а той да седи и да се грее и да свири на зурла, както казва един мой приятел”, коментира още Райдовски.

Той не се ангажира с прогноза за събитията в БСП на предстоящия пленум на партията, но напомни, че интригите в столетницата съществуват още от времето на Димитър Благоев. „Само Станишев знае аргументите за своите действия, може би в следващите часове и дни ще се види каква позиция ще заеме”, заключи Красимир Райдовски.

Oще: агент сава  ахмед доган  дс  държавна сигурност  христо христов 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

3 NannyOgg | 07.07.201418:35

Ние сме интересно общество.

На най-жалките креатури, доносници и служители на човеконенавистни репресивни апарати, се дава трибуна. Тия хора, от БИВШАТА ДС /това за този, който е списал заглавието/, вместо да са заврени на майната си, редовно са в някаква менторска поза, обясняват ни днешните събития, куцо, кьораво и сакато ги търси за коментар ... Защо? Обяснете ми поне вие, от уебкафе, защо следва да ни запознаете с думите на тия, които отдавна трябваше да са изчезнали от обществения ни живот, а под светлина на прожекторите изобщо не трябва да влизат /освен ако не е, за да бъдат съдени/? Това ли са ни водещите интелекти? Вярвате ли, че нормално човешко същество, иска да им слуша цинизмите на тия безобразници?

Казано с малко думи - престанете да им ставате съучастници! Тези хора не могат и не бива да бъдат какъвто и да е фактор в обществото ни.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

2 Илия Илиев | 07.07.201414:15

>>Тема за доцентура по полтически науки и психиатрия:
"насилствено психиатрично лекуване в държави с неукрепнала демокрация и и поляризирано двуполюсно деление на "бедни-богати"?".
Дерзайте,аз успях!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2012, 00:23

1 чарли | 06.07.201423:04

А некадърното синче Сергей кой го предложи - пак същите !
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.