Всичко опира до смисъл | webcafe.bg
Webcafe

Всичко опира до смисъла

Зелен Бетон
19.11.2013, 14:07 (обновена 19.11.2013, 14:13)
сянка, силует

Избягвам да съдя и тези, които емигрират, и тези, които остават.

Емигрирането не е панацея, която непременно ще ти реши проблемите. То просто подменя един комплекс от проблеми с друг, различен - с който емигриращият СЕ НАДЯВА, че ще се справи по-лесно. Или че, дори ако е по-трудно, ще си струва. 

Това може да се окаже вярно, а може и обратното. Зависи от човека - и от това къде ще се озове. И заминаващите, и оставащите поемат риск, който си преценяват сами. И последствията си носят пак сами. 

Това е индивидуален въпрос, той не е - и не може да бъде - колективен. Като страничен наблюдател, единственото, което мога да направя (и правя), е да стискам палци рискът и за едните, и за другите да се окаже добре преценен. Защото никой не заслужава да види как животът му се проваля.

Седнах да пиша коментара обаче, за да кажа друго: 

ВСИЧКО ОПИРА ДО СМИСЪЛ

Човек има стойност, и се усеща успешен, и е максимално полезен (и на себе си, и на другите) когато вижда смисъл в начина, по който съществува. Без значение дали обитава странджанските баири, софийския ъндърграунд, лондонското сити или дивите пространства на Австралия. 

Нещо повече: човек е готов и способен да търпи условия, значително по-лоши от това, което е около нас в момента - но само ако е убеден, че има смисъл.

България днес е такава разбунена именно защото ОКОНЧАТЕЛНО СЕ ИЗГУБИ СМИСЪЛЪТ - да живееш, да работиш, да печелиш, да преследваш цели, да постигаш нещо, да ГРАДИШ нещо. И още по-зле: изгуби се смисълът дори да вярваш и да се надяваш на нещо.

Даже и илюзия няма вече (освен за крайните малоумници). Това не е криза на икономиката, криза на партиите, криза на институциите, на представителността, на държавността, на демокрацията и пр. - това е

КРИЗА НА СМИСЪЛА

Хората искат смисъл. Някои го търсят навън. Други са се заели с виновниците, които обезсмислиха съществуването им тук. Всеки е прав за себе си. Важното е, че прогресивно намаляват тези, които очакват смисълът да им падне от небето. И така трябва да бъде.

Затова бих променил заглавието - на "Животът е твърде кратък, за да го живея без смисъл". Всичко друго в публикацията си е на място. Просто една от възможните позиции. Без да е единствената.

А че авторката явно е насъбрала доста емоции - ами, малцина са тези, които вземат подобни решения хладнокръвно и безпристрастно. Нормално е.


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

5 Georgi Tashev | 20.11.201317:21

Какъв смисъл, бе брат? То няма мисъл, камо ли смисъл.
"прогресивно намаляват тези, които очакват смисълът да им падне от небето" и с това не съм съгласен. Масово, особено по провинцията е пълно с хора, които трудно връзват две думи на кръст, нивото на образованието и здравеопазването е на кота нула, а най-гледаното предаване е ВИП Брадър. За какъв смисъл говорим, при положение, че поне 50% от хората не знаят или не ги интересува кой е на власт. Населението простее с изключително бързи темпове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

4 John Smith | 20.11.201313:01

Смисъл?? Само не разбрах, какво е смисъл според Бетона. Смисъла за всяко живо същество е да оцелее, размножи и умре. Тва е ... И оцеляват не най-силните или най-умните, а най- приспособимите. Вярвайки в старите клишета за добротата, чесноста,морала, любовта към тва и онова, хората стават неприспособими за съвременната действителност. И емигрират, за да се опитат да се приспособят другаде, на място дето ще им е удобно духовно. С други думи искат света да се приспособи към тях , а не те към него. Вместо да емигрирате що не пробвате да влезете в политиката, опитайте да откраднете ДДС, дайте рушвет, излъжете някоя пенсия и и приберете кинтите. Спазвайте закона ,че е неморално да оставиш балъците да си държат парите и не спазвайте други закони.
Ако можете да го направите ще си живеете чудесно не само в БГ.
Ако не можете- не сте приспособими....мрете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 20.11.201312:01

Не мога да разбера защо като се говори за емиграция се влага смисъл сякаш това е еднопосочно пътуване, нещо което веднъж като го направиш и не можеш да се върнеш назад.
Според мен не е така. Супер много хора работят навън, после се връщат и после пак може да излязат. Тва не е като едно време - да хванеш кораба за USA и никога да не се върнеш щото си нелегален или просто щото нямаш пари да пътуваш през половината свят.
Аз не мисля, че хора които живеят и работят в Европа са емигранти (а повечето емигранти са именно в страни от ЕС). Нали тва беше смисъла на великия ЕС? Мисля, че емиграцията вече не е същата каквато е била преди 15-20 години. Съгласен съм и с Деовин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

2 KingoftheROAD | 20.11.201309:34

Да освен криза на смисъла, има и криза на личността. Която е и още по-страшна. Щото болшинството народ и Управители се имат за нещо повече от другите, за по-така, или по-иначе, а не виждат колко са ограничени, или залитнали в някоя крайност(и). Не се търси равновесие, баланс, или хармония. Извисени, и развити личности, биха могли и да придадат смисъл на същестуването, да го следват, и поддържат, и да водят нещата към подобрение. Но колко са такива обаче? Една птичка пролет не прави, но все трябва да се започне отнякъде....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 19.11.201317:21

Повече хора трябва да прочетат това и искрено да осмислят къде стоят в света, като видят отвъд удобните самозаблуди.
   

оценка

+2 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.