Операция "Чисти ръце" в политиката | webcafe.bg
Webcafe

Тежка конкуренция за Чистите ръце

Агент Купър
27.02.2014, 17:24 (обновена 28.02.2014, 07:46)
чисти ръце

Чистотата, както и демокрацията, трябва да се отстоява всеки ден

Хей, ръчички, хей ги две, кой ги мие най-добре?

Пилат Понтийски, разбира се. Не това е правилният отговор.

В България, която си е направо Малката Италия, отново беше обявена операция "Чисти ръце". Това не означава нищо. И никога не е означавало, освен че го свързваме с италиански филми за мафията. Поне са по истински случаи.

Сега новият политик Николай Бареков - чрез своите политически инструменти - независимите депутати Румен Йончев и Светлин Танчев, внася законопроект за такава дезинфекция.

Преди него искаха и други. Реформаторският блок - за съдебната система и полицията. Протестна мрежа също - за да бъде скъсана връзката между мафията и управлението на държавата. Нещо като гущера и опашката, което звучеше далеч по-образно. А още по-назад във времето президентът Георги Първанов предложи да се отворят "икономическите досиета на прехода" - работа невъзможна, тъй като има само трупове и унищожени документи.

Много сапун трябваше да изтече, ако всички закани за "прочистване", "измитане", "заличаване" бяха осъществени.

Преди шест години Мария Капон даде тон, като поиска в България, подобно на Италия, да се проведе операция "Чисти ръце". После дясното й рамо Елеонора Николова отиде в службата за борба с корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, която така и не е регистрирала никакъв значим успех. Просто не е създадена като бригада "Чисти ръце".

И Яне Янев имаше такива идеи, но всъщност не е нищо повече от микрофон на пощенската си кутия - и пусканите в нея материали.

Операция "Чисти ръце" е ода за популизма, неговото алтер его.

Големите партии никога не обявяват такива инициативи. Те връщат България на хората, строят я и я надстрояват, правят я свободна, толерантна, борят се с престъпността и корупцията, но никога, никога не я "чистят". Със сигурност обаче си мият ръцете - преди всяка порция, която разпределят.

Oще: капон  корупция  николай бареков  политика  протестна мрежа  чисти ръце 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 27.02.201423:07

Камен, но ще си останат там, докато съществува този фрапантен конфликт на интереси - депутатите да имат пълен контрол върху всяка възможна мярка за търсене на отговорност от тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2014, 19:32

3 Камен Здравеняков | 27.02.201419:34

Отричането на операция "Чисти ръце" означава, че има какво да се крие. Неприемането на същата в парламента, означава, че тези "чисти" депутати нямат място там! Колкото и да се осмива това, все повече хора искат да се проведе!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.12.2013, 20:13

2 Цензура | 27.02.201419:20

Малко са хората с чисти ръце в политиката. А тези, които съумеят да ги опазят такива, със сигурност са за златен медал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2013, 16:30

1 Георги Димитров | 27.02.201419:16

Абе не знам дали сапун ще свърши работа... По-скоро една голяма метла в парламента... И в президентството също.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.