Всеки ще бъде анонимен за 15 минути | webcafe.bg
Webcafe

Всеки ще бъде анонимен за 15 минути

webcafeЕва Мартинова
01.06.2016, 08:22 (обновена 02.06.2016, 15:09)
абитуриент с майка си на бала

Снимка: © в. Борба

Кристиян от Велико Търново. Хубаво момче с хубава майка. Решил да му е дама на бала. Тя се съгласила. Местният вестник "Борба" пише статия за него. След което - хиляди чичаци, снимани с жените си на профилните си снимки, пишат „ох, майка ти е супер", „слага в джоба си намазаните кифли" и „евала, с такава майка не ти требва татко".

„В бъдещето всеки ще бъде известен за 15 минути", Анди Уорхол

„В бъдещето всеки ще бъде анонимен за 15 минути", Banksy

 

Кристиян Неделчев и Кристиян Иванов. Имената най-вероятно нищо не ви говорят.

А това са най-известните абитуриенти за 2016 година.

Първият стана супер популярен като „момчето със синия костюм", а вторият - като „момчето с мама на бала". И двете медийни прозвища звучат тъпо, но се сетихте, нали?

Кристиян от София влезе в устите ви заради съседката на класната му Весна Видева, а Кристиян от Велико Търново заради майка си. И двамата не искаха да са там.

На никого не му се живее сред сдъвкана руска салата и кюфтета на промоция, все пак.

И двамата просто искаха да отидат на бала си с това, което смятат за нормално - метрото и майка си. Феноменът Фейсбук трансформира прословутата реплика „Без вина виновен" в „Без вина известен".

Кристиян 1 и Кристиян 2 от реколтата „Балове 2016" за няколко часа се превърнаха в гигантски масови дъвки, които ние автоматично и без никаква мисъл лапнахме, поджвакахме, направихме няколко балончета за по 25 лайка и изплюхме.

На Кристиян 1 му съчувствахме, без той да е страдал, обвинявахме и обиждахме съучениците му вместо него, плакахме с емотикони за него, без той да е проронвал сълза, обиждахме го брутално, без да го е предизвикал, помагахме му с банкови сметки, без да го е искал.

Запомнихме го като „момчето със синия костюм", което „живее в мизерия". Използвахме го като индулгенция за всичките млади с неясно бъдеще, които България произвежда и като боксова круша за неизбитите си комплекси.

Персонифицирахме състрадание, което спи някъде и чака медиите да го събудят. А те, повярвайте будят само за рейтинг.

Това е същото състрадание, което се надига като мумия по Коледа, докато през останалата част от годината дреме в Дубай, мола или ол-инклузива в Сандански. Хората, уважаеми хора, не са бедомни котенца, на които търсите дом с един клик на мишката.

Споделянето на тези истории не прави никого по-щастлив. Освен, ако героят не е жаден за слава риалити герой, толкова празен откъм личностно съдържание, че вниманието ви към него е единствената му наслада.

Колко от вас, които натиснахте „тъжен" под материалите за Кристиян, изобщо имат представа кое е важно за него? Фейсбук сълзичките ви са ненужни като следващата мокра кърпичка, която се подава от кутийката, след като сте изтеглили първата. Емотиконите и споделянията ви са онова дразнещо „буквално взриви социалните мрежи", което чувате по телевизията.

Нито сте „взривили", нито сте помогнали. Изхвърлили сте малко емоционален боклук, който дори не може да бъде рециклиран в нещо полезно.

Кристиян 2. Хубаво момче с хубава майка. Решил да му е дама на бала. Тя се съгласила.

Хиляди чичаци, снимани с жените си на профилните си снимки, пишат „ох, майка ти е супер", „слага в джоба си намазаните кифли" и „евала, с такава майка не ти требва татко".

Единственият смисъл от тези коментари е жените им да ги прочетат и да видят на що за стока сервират ракията и салата вечер. Майки на синове се възхищават от избора на момчето, млади момичета се възмущават и опасяват „тая само да не ти е свекърва", „Цар Едип хахахха" и „толкова ли нямаше една съученичка".

Живот нямат, мнение имат. Фейсбук прокурори и психолози. Ненужни и създаващи безсмислено жужене около един ЛИЧЕН избор, който НЕ ВРЕДИ на НИКОГО.

Коментираме, без да се замисляме, че собствения ни живот със сигурност не е вървял по най-общоприетите релси. Някои от нас са имали извънбрачни връзки, други са давали рушвети, трети са били с много по-възрастни от тях, четвърти на 40 са били с ученички, пети не са искали близките им хора да успяват повече от тях пред очите им.

Мненията ни се превърнаха в камъни, които хвърляме, докато се мислим за безгрешни.

Докато пиша този материал във Фейсбук няколко стотин пъти беше споделен пост на млад мъж със снимка на няколко шаферки и булка, с цел „да се помогне" на момчето да открие една от дамите, защото много му била харесала.

И така хиляди хора влизат в дяволски порочната спирала да коментират хора, които не познават, да предполагат с имена и скрийншотове на фейсбук профили кое е въпросното момиче, да пишат „не е тази, онази от снимката е по-красива", „и булката не е лоша", „оная с лилавата рокля не бих я върнал" и тн.

Все ненужни, често унизителни думи, които тези момичета не са предизвикали с нищо. Думи, които със сигурност не искат да прочетат за себе си, но ще им се наложи, защото все някой някого познава и рано или късно коментарите ще ги настигнат, ухапят и вероятно ще останат белези.

Отделно стои и хипотезата, че издирваното момиче може да има ревнив приятел, който да намери влюбения търсач и после ние всички дружно да му съчувстваме и да се възмущаваме с коментарчета, написани от тоалетната, без дори да познаваме героите от фейсбук водевила. На живо.

Всеки от нас рискува, като става част от социалната мрежа и рядко мисли за негативите от гмуркането си в паралелния свят, който вече измества реалния.

Но никой от нас не иска да знае какво мисли леля Минка от Павликени за него.

Фейсбук трябва да се рекламира като алкохола - „консумирайте с удоволствие и мярка".

Мислете малко преди да споделяте и коментирате, защото следващия път дъвката може да сте вие. А съдбата на една дъвка може да протече по три начина - да бъде изплюта, никога да не бъде купена или да бъде глътната (нататък си знаете).

Oще: viral  абитуриенти  балове 2016  буквално взриви социалните мрежи  весна видева  коментари  кристиян от велико търново  момчето с мама на бала  момчето със синия костюм  сеир  с метро на бала  социални мрежи  фейсбук  хейт 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 02.06.201622:53

KingoftheROAD, да, всъщност това става за нивото на хората тук, макар че точно за него мисля, че щеше да е дори по-подходящо книжката с картинки да е и за оцветяване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

9 KingoftheROAD | 02.06.201620:25

deowin Стрелка https://bookofbadarguments.com/bg/

това става ли като за самообразование?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 11:44

8 COMANCHY | 02.06.201609:59

Статията е абсолютна точна, deowin.....ти също
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

7 boris | 01.06.201623:39

Тази жена на снимката, имам чувството , че съм я виждал някъде... Подозрителен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 01.06.201623:26

>Все едно от "изобретяването" на социалните мрежи са започнали коментарите по чужда адрес

Не, не са.
Това, което пропускаш да забележиш, обаче, е качествената разлика между коментарите в социалните мрежи и клюкарстването на злобни бабички на скамейката пред блока - а именно, че първите са главно публични, докато за вторите никой, освен самите бабички, почти никога няма да разбере.

Това е все едно да ти инсталират камера в тоалетната и да стриймват всичко в нета 24/7. Да - несъмнено дейностите, които вършиш на порцелановия трон не са измислени днес, правиш ги откакто съществуваш, но имам някакво смътно усещане, че въпреки това няма да ти е точно едно и също дали камерата е там или не, и че повечето хора биха се съгласили, че май има някаква разлика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.03.2016, 09:57

5 DarkShadow | 01.06.201622:59

То и ти защо "ревеш да чужди гробища"? Все едно от "изобретяването" на социалните мрежи са започнали коментарите по чужда адрес и клюкарстването, това няма как да спре, не е проблем, а и чак в такива скучни типове, не коментиращи нищо друго, освен себе си, гледащи си само своите дела и абсолютно безразлични към всичко, освен собствената си персона, едва ли ще е много яко да се превърнем всички.
Говориш за преекспониране на иначе "семпли" събития, но с тая тирада правиш същото, все едно не ти се е случвало да пуснеш някой пикантен коментар, ей така от скука, голяма работа, че чак толкова ровене в "народопсихологията" и безсмислени анализи на нормални човешки реакции. Всичко е"изобретено" отдавна, сега с интернет и развитието на медиите и комуникациите просто всичко е по-видно и на показ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 01.06.201619:05

Напълно съгласен с автора.

В момента ФБ е, освен всичко, място, където всевъзможни комплексирани и жадни за внимание хорица, които са пълни мижитурки в реалния живот, се опитват да компенсират за жалкото си съществуване като споделят "интересни" факти, коментират "наболели" теми, лапват всяка дъвка и се мятат на всяка "модна" интернет тенденция, която забележат.
Естествено, моралната низост и пълна липса на достойнство, които такова поведение разкрива, са погнусяващи за много хора.
Причината, поради която мижитурките все пак засищат глада си за липсващото в реалния им живот внимание, е простото танто за танто - всички мижитурки се подкрепят един друг, слагат си лайкове, цъкат си плюсове, и коментират одобрително, с очакването, че като чешат крастата на другите, те пък ще почешат тяхната.

Абсолютно същото явление се наблюдава и тук - слабоинтелигентни хора без оригинална мисъл охотно и усърдно се подкрепят един друг, защото знаят отлично, че одобрението на подобните им е единственото, което могат да получат, но дори то е повече, отколкото имат в живота извън интернет.

PS. Кристиян - погледни какво е позоваване на двуличие и защо е логическа заблуда.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 01.06.201612:43

Може да има и ревнив баща... или ревниви братя... дори и ревниви братовчеди... Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2016, 11:32

2 Калоян Кирилов.10153819177098935 | 01.06.201611:35

"Отделно стои и хипотезата, че издирваното момиче може да има ревнив приятел, който да намери влюбения търсач и после ние всички дружно да му съчувстваме и да се възмущаваме"

Отделно стои и хипотезата, че в това изречение коментираш и спекулираш именно по онзи начин, който иначе твърде не ти харесва.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 01.06.201610:27

Кристиян, абе я си.................. muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.